Lotos je léčivý a chutný. Používáme jej na vaření i na léčbu zahlenění, kašle, dutin, rýmy a při nachlazení. Je to skvělá prevence i velmi účinná medicína. Víte, jak vypadá, které části jsou jedlé, kde se koupí a jak ho připravit?

Co je to lotos

Oddenky i semena lotosu jsou v Asii běžnou potravinou. Jedlý a léčivý je úplně celý lotos – oddenek, listy, semena i květy.

Lotos (najdete i pod názvy lotus nebo padma) je vodní rostlina podobná našim leknínům. Na vodě se vznáší její křehký květ, ale pod vodou v bahnitých dnech mělkých vod je ukrytý oddenek, silný kořen, který nás zajímá pro jeho silné léčivé účinky. Pochází z Indie a Číny a tamtéž se nachází i lotosové plantáže. V tradiční čínské medicíně má totiž lotos široké použití. My si představíme jen ta nejčastější a v domácích podmínkách využitelná.

Losos jako lék

Jeho největší předností je umění rozpouštět a umožnit vyloučení hlenu a polypů z oblasti dutin a dýchacích orgánů. V tradiční čínské medicíně se používá na celou řadu nemocí dýchacího ústrojí, protože posiluje plíce a průdušky. Má ale blahodárný vliv na všechny sliznice. V Asii se používal i k přípravě obkladů, které se přikládaly na zlomeniny a nemocné kosti.

Užívat jej mohou i těhotné, kojící a malé děti, lotos nemá vedlejší účinky. Leda byste snad na něj měli alergii, což je velmi nepravděpodobné.

Využití lotosu:
– prevence v chladných měsících a v obdobích viróz
– okamžitá úleva při kašli (suchém i vlhkém)
– účinná pomoc při dlouhotrvajících kašlích
– na doléčení po angíně, zánětu dutin apod.
– jako čaj a kloktadlo při bolestech v krku
– při léčbě nachlazení, rýmy, zánětů dutin a dýchacích cest
– při zahlenění
– jako úlevný prostředek při astmatu, tuberkulóze a zápalu plic


Kde sehnat lotos

Lotos můžete kupit v podobě čerstvého kořene, sušených špalíčků, sušených koleček nebo prášku. Sušený seženete celkem běžně ve zdravé výživě, v zelených lékárnách, některých čajovných nebo v e-shopech se zdravou výživou. Čerstvý se dostane zatím jen v některých zdravých výživách (často pouze na objednání), dále bývá k dostání v čínských a vietnamských obchůdcích, v Praze například v tržnici Sapa.

Děti a lotos
Lotosový čaj je geniální odhleňovač pro kojené děti. Zhruba do půl roku věku jej pije kojící maminka, od půl roku dáváme trošku pít i dítěti a zároveň ho dál pije maminka. Od roka už pije dítě čaj samo.

Jak uvařit lotosový čaj

Čaj pijeme teplý dvakrát denně mimo jídlo. Malým dětem, kdyby ho nechtěly pít, můžeme malinko přisladit medem, sladem, ovocným koncentrátem nebo rýžovým sirupem. Ale nepřeháníme to, pokud potřebujeme léčit.

Ze sušeného kolečka:
Kolečko sušeného lotosu dáme vařit se zrnkem soli do hrnku vody na 10 minut. Kolečko můžeme předem namočit, zvýšíme tak využití lotosu a můžeme zkrátit dobu varu na 5 minut. Můžeme připravit i druhý odvar, prodloužíme však dobu varu.

Vyvařený lotos nevyhazujeme! K přípravě čaje ho použijeme dvakrát, a poté jej můžeme sníst nebo přikrájet do polévky.

Ze sušeného špalíčku:
Opláchneme teplou vodou, namočíme. Po změknutí nakrájíme na kolečka a dáme vařit na 5 minut. Do čaje přidáme kapku shoyu. Na druhý odvar pak vaříme 10-15 minut.

Ze sušeného prášku:
Lžičku prášku zalijeme hrnkem vody a necháme 2-3 minuty vylouhovat. Cedit se většinou nedá, protože prášek je jemný, takže vypijeme celé i se sedlinou.

Z čerstvého kořene:
Ukrojíme kolečko a vaříme 5 minut v hrnku vody stejně jako sušený lotos, na závěr přidáme kapku shoyu.
Nebo můžeme připravit něco jako pudink (to přímo milují moje děti, protože je to sladké), kdy malý kousek kořene (cca 5 cm) čerstvého lotosu nastrouháme na jemném struhadle. Prsty z něj vymačkáme veškerou šťávu. Přidáme stejné množství vody a přihříváme až k bodu varu, ale nevaříme. Na závěr přidáme 2 kapky shoyu omáčky.

TIP na cesty: Pokud nemáme možnost lotos povařit, můžeme ho z nouze jen zalít horkou vodou a nechat vyluhovat.

Kořenek lotosu v kuchyni

Na škrob bohaté oddenky se používají jako kořenová zelenina nebo příloha. Vyrábí se z nich i mouka. Oddenek vypadá jako malé srostlé vuřtíky a když ho rozkrojíme, připomíná jeho řez plicní sklípky. Přidáváme jej nakrájený na menší kousky do polévek nebo do dušené, smažené a jinak upravené zeleniny. Hodí se i na fritování.Na vaření můžete použít jak čerstvý kořen, tak jeho sušenou verzi. Sušené špalíčky však musíte předem opláchnout teplou vodou a namočit,aby změkly a daly se krájet. Vodu z namáčení můžete použít při přípravě jídel.

Semínka lotosu v kuchyni

Na vaření se dají použít také semena lotosu, která u nás můžete koupit sušená. Chuť semen připomíná oříšky. V Asii se semena konzumují syrová, vařená i pražená. Nejvhodnější použití sušených semínek je přidat je při vaření do obilí, čímž u obilí docílíme sladko–hořké chuti. Můžete vyzkoušet např. naši oblíbenou kombinaci lotosových semen s celozrnnou rýží. 

Sušený prášek z lotosu najdete v celé řadě asijských koření, bylinných směsí nebo do pickles. U nás běžně koupíte ve zdravé výživě například tekka koření s lotosem.

Praktická rada jak skladovat čerstvý kořen

Kořen lotosu nám dlouho vydrží, když jej budeme skladovat v lednici a ještě déle, když ho ponoříme do sklenice s vodou a tu budeme pravidelně měnit. Ani zčernání kořene není na závadu. Nesmí se nám zkazit voda. Samozřejmě, čím čerstvější kořen, tím účinnější. Další možností, kterou já osobně nevyužívám, je dát lotos do mrazáku naporcovaný na kolečka.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...