Nemám ráda alkohol. Nejen, že mi nechutná, ještě na mě nemá vliv.  Ale tenhle domácí nealko svařák má opravdu uvolňující účinky. Dělám ho v různých variantách už kolikátý rok a vždycky to má grády. Jako dvě kojící matky jsme si ho vloni na Silvestra daly s Helčou v hospodě s kamarády, kteří pili alkoholické nápoje. Nejen, že nám upíjeli a já nestačila dovařovat, ale navíc jsme s nimi dokonale držely tempo v radostném opojení :-) Vyzkoušejte!

Ingredience
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce čaje bancha
  • hrst sušeného nebo čerstvého ovoce (hrozinky, křížaly, meruňky, švestky apod.)
  • koření : 3 hřebíčky, 1 celá skořice,1 hvězdička badyánu
  • 3 kolečka čerstvého zázvoru
  • na doslazení: ovocný koncentrát, sladěnka nebo svátečně med

Postup

  1. Přivedeme vodu k varu, zalijeme s ní čaj a necháme pár minut louhovat.
  2. Scedíme čaj a dáme ho znovu vařit spolu s kořením, zázvorem, ovocem a lžící či dvěma ovocného koncentrátu.
  3. Když dáte dost hrozinek, není potřeba doslazovat. Ale oslaďte si podle chuti, je to sváteční nápoj.
  4. Vaříme alespoň 10 minut, můžeme déle, bude silnější.
  5. Když dovaříme, vylovíme koření a zázvor a podáváme.
  6. Teplý má mnohem větší grády.
  7. Sušené ovoce krásně nabobtná a obvykle je o něj rvačka, takže nevyhazovat!
  8. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ovocným koncentrátem, sladěnkou nebo troškou medu. Vždyť jsou svátky 🙂

Praktické

  • Bancha tam není ani tak kvůli chuti jako kvůli vyvážení, aby nás svařák nepřekyseloval. Není nezbytný, můžete uvařit svařák i bez něj. Ale s ním je to lepší.
  • Když dáme zázvor a koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.
  • Čím tmavší ovoce dáte, tím tmavší barvu svařáku budete mít (například borůvky, ostružiny, švestky aj. udělají tmavou barvu nápoje, naopak pokud použijete rozinky, křížaly, sušené hrušky, čerstvé jablíčko, bude barva světlá).

Obměna

  • Jinou chuť získáte, když přidáte sušenou citrónovou či pomerančovou kůrou.
  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Můžeme v čaji povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme je také přidat na závěr jako ozdobu do hotového svařáku či nazdobit s nimi skleničky.
  • Nebojte se sáhnout po jakémkoli sušeném ovoci, co vám zbylo z vánočních nákupů nebo co nanosil Mikuláš. Dají se s úspěchem použít datle, fíky, sušené švesetky či kustovnice.

Děti

  • Maličké děti neocení pikantní říz zázvoru, takže doporučuji vynechat nebo dát jen jedno kolečko. Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale osobně bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití. Dokud jim stačí voda či čaj, tak neřeším. Takže nabízejte s rozvahou až třeba v momentě, kdy všechny děti kolem pijí limonády a ony začínají pošilhávat. Pak je vhodná doba navrhnout: “A víte co? Dneska si uvaříme vlastní speciální dětské svařené víno!” Nechte je naházet ingredience do konvice, vyjídat uvařené rozinky  a uvidíte, jak budou vedle toho kupované limonády slabým odvarem 🙂

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZnakování usnadňuje čas jídla
Další článekCizrnová pomazánka