Nemám ráda alkohol. Nejen, že mi nechutná, ještě na mě nemá vliv.  Ale tenhle domácí nealko svařák má opravdu uvolňující účinky. Dělám ho v různých variantách už kolikátý rok a vždycky to má grády. Jako dvě kojící matky jsme si ho vloni na Silvestra daly s Helčou v hospodě s kamarády, kteří pili alkoholické nápoje. Nejen, že nám upíjeli a já nestačila dovařovat, ale navíc jsme s nimi dokonale držely tempo v radostném opojení :-) Vyzkoušejte!
Ingredience
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce čaje bancha
  • hrst sušeného nebo čerstvého ovoce (hrozinky, křížaly, meruňky, švestky apod.)
  • koření : 3 hřebíčky, 1 celá skořice,1 hvězdička badyánu
  • 3 kolečka čerstvého zázvoru
  • na doslazení: ovocný koncentrát, sladěnka nebo svátečně med

Postup

  1. Přivedeme vodu k varu, zalijeme s ní čaj a necháme pár minut louhovat.
  2. Scedíme čaj a dáme ho znovu vařit spolu s kořením, zázvorem, ovocem a lžící či dvěma ovocného koncentrátu.
  3. Když dáte dost hrozinek, není potřeba doslazovat. Ale oslaďte si podle chuti, je to sváteční nápoj.
  4. Vaříme alespoň 10 minut, můžeme déle, bude silnější.
  5. Když dovaříme, vylovíme koření a zázvor a podáváme.
  6. Teplý má mnohem větší grády.
  7. Sušené ovoce krásně nabobtná a obvykle je o něj rvačka, takže nevyhazovat!
  8. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ovocným koncentrátem, sladěnkou nebo troškou medu. Vždyť jsou svátky 🙂

Praktické

  • Bancha tam není ani tak kvůli chuti jako kvůli vyvážení, aby nás svařák nepřekyseloval. Není nezbytný, můžete uvařit svařák i bez něj. Ale s ním je to lepší.
  • Když dáme zázvor a koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.
  • Čím tmavší ovoce dáte, tím tmavší barvu svařáku budete mít (například borůvky, ostružiny, švestky aj. udělají tmavou barvu nápoje, naopak pokud použijete rozinky, křížaly, sušené hrušky, čerstvé jablíčko, bude barva světlá).

Obměna

  • Jinou chuť získáte, když přidáte sušenou citrónovou či pomerančovou kůrou.
  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Můžeme v čaji povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme je také přidat na závěr jako ozdobu do hotového svařáku či nazdobit s nimi skleničky.
  • Nebojte se sáhnout po jakémkoli sušeném ovoci, co vám zbylo z vánočních nákupů nebo co nanosil Mikuláš. Dají se s úspěchem použít datle, fíky, sušené švesetky či kustovnice.

Děti

  • Maličké děti neocení pikantní říz zázvoru, takže doporučuji vynechat nebo dát jen jedno kolečko. Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale osobně bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití. Dokud jim stačí voda či čaj, tak neřeším. Takže nabízejte s rozvahou až třeba v momentě, kdy všechny děti kolem pijí limonády a ony začínají pošilhávat. Pak je vhodná doba navrhnout: “A víte co? Dneska si uvaříme vlastní speciální dětské svařené víno!” Nechte je naházet ingredience do konvice, vyjídat uvařené rozinky  a uvidíte, jak budou vedle toho kupované limonády slabým odvarem 🙂

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZnakování usnadňuje čas jídla
Další článekCizrnová pomazánka