Nemám ráda alkohol. Nejen, že mi nechutná, ještě na mě nemá vliv.  Ale tenhle domácí nealko svařák má opravdu uvolňující účinky. Dělám ho v různých variantách už kolikátý rok a vždycky to má grády. Jako dvě kojící matky jsme si ho vloni na Silvestra daly s Helčou v hospodě s kamarády, kteří pili alkoholické nápoje. Nejen, že nám upíjeli a já nestačila dovařovat, ale navíc jsme s nimi dokonale držely tempo v radostném opojení :-) Vyzkoušejte!
Ingredience
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce čaje bancha
  • hrst sušeného nebo čerstvého ovoce (hrozinky, křížaly, meruňky, švestky apod.)
  • koření : 3 hřebíčky, 1 celá skořice,1 hvězdička badyánu
  • 3 kolečka čerstvého zázvoru
  • na doslazení: ovocný koncentrát, sladěnka nebo svátečně med

Postup

  1. Přivedeme vodu k varu, zalijeme s ní čaj a necháme pár minut louhovat.
  2. Scedíme čaj a dáme ho znovu vařit spolu s kořením, zázvorem, ovocem a lžící či dvěma ovocného koncentrátu.
  3. Když dáte dost hrozinek, není potřeba doslazovat. Ale oslaďte si podle chuti, je to sváteční nápoj.
  4. Vaříme alespoň 10 minut, můžeme déle, bude silnější.
  5. Když dovaříme, vylovíme koření a zázvor a podáváme.
  6. Teplý má mnohem větší grády.
  7. Sušené ovoce krásně nabobtná a obvykle je o něj rvačka, takže nevyhazovat!
  8. Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ovocným koncentrátem, sladěnkou nebo troškou medu. Vždyť jsou svátky 🙂

Praktické

  • Bancha tam není ani tak kvůli chuti jako kvůli vyvážení, aby nás svařák nepřekyseloval. Není nezbytný, můžete uvařit svařák i bez něj. Ale s ním je to lepší.
  • Když dáme zázvor a koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.
  • Čím tmavší ovoce dáte, tím tmavší barvu svařáku budete mít (například borůvky, ostružiny, švestky aj. udělají tmavou barvu nápoje, naopak pokud použijete rozinky, křížaly, sušené hrušky, čerstvé jablíčko, bude barva světlá).

Obměna

  • Jinou chuť získáte, když přidáte sušenou citrónovou či pomerančovou kůrou.
  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Můžeme v čaji povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme je také přidat na závěr jako ozdobu do hotového svařáku či nazdobit s nimi skleničky.
  • Nebojte se sáhnout po jakémkoli sušeném ovoci, co vám zbylo z vánočních nákupů nebo co nanosil Mikuláš. Dají se s úspěchem použít datle, fíky, sušené švesetky či kustovnice.

Děti

  • Maličké děti neocení pikantní říz zázvoru, takže doporučuji vynechat nebo dát jen jedno kolečko. Nápoj můžeme dát i maličkým dětem cca od 2 let, ale osobně bych je příliš brzy nezvykala na sladké pití. Dokud jim stačí voda či čaj, tak neřeším. Takže nabízejte s rozvahou až třeba v momentě, kdy všechny děti kolem pijí limonády a ony začínají pošilhávat. Pak je vhodná doba navrhnout: “A víte co? Dneska si uvaříme vlastní speciální dětské svařené víno!” Nechte je naházet ingredience do konvice, vyjídat uvařené rozinky  a uvidíte, jak budou vedle toho kupované limonády slabým odvarem 🙂

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZnakování usnadňuje čas jídla
Další článekCizrnová pomazánka