Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Nevinný svařák pro dospělé

Uvařeno
sezóna zima

To je verze pro ty, co se bez alkoholu ve svařáku prostě neobejdou :-)

Od střední školy jsem se potýkala se spoustou zdravotních problémů. Trápily mě bolesti břicha, potíže s močovým měchý...

Ingredience

  • 1 litr vody
  • 1 lžíce čaje bancha
  • hrst sušeného ovoce (hrozinky, křížaly, meruňky apod.)
  • koření : 3 hřebíčky, 1 celá skořice, 1 hvězdička badyánu
  • 3 kolečka čerstvého zázvoru
  • na doslazení: ovocný koncentrát, sladěnka nebo svátečně med
  • alkoholická složka: mirin nebo saké

Postup

  1. Přivedeme vodu k varu, zalijeme s ní čaj a necháme pár minut louhovat.
  2. Scedíme čaj a dáme ho znovu vařit spolu s kořením, zázvorem, ovocem a lžící či dvěma ovocného koncentrátu.
  3. Když dáte dost hrozinek, není potřeba doslazovat. Ale oslaďte si podle chuti, je to sváteční nápoj.
  4. Vaříme alespoň 10 minut, můžeme déle, bude silnější.
  5. Když dovaříme, vylovíme koření a zázvor a podáváme. Teplý má mnohem větší grády.
  6. Sušené ovoce krásně nabobtná a obvykle je o něj rvačka, takže nevyhazovat! Je-li vám nápoj málo sladký, doslaďte ovocným koncentrátem, sladěnkou nebo troškou medu.
  7. Odlijeme pro děti a dospělým dochutíme cca lžící mirinu nebo saké. Můžeme také dát na stůl lahvičku s mirinem a každý si přidá do své sklenky, kolik uzná za vhodné.
Praktické
  • Bancha tam není ani tak kvůli chuti jako kvůli vyvážení, aby nás svařák nepřekyseloval. Není nezbytný, můžete uvařit svařák i bez něj. Ale s ním je to lepší.
  • Když dáme zázvor a koření do plátěného sáčku nebo sítka na koření, nebudeme muset na závěr lovit nebo cedit přes sítko.
Obměna
  • Moraváci tvrdí, že nejlepší je přidat do hotového nápoje trochu slivovice.
  • Jinou chuť získáte, když přidáte sušenou citrónovou či pomerančovou kůrou.
  • Další rozměr nápoji dodáme přidáním čerstvého ovoce. Můžeme v čaji povařit jablíčka, pomeranč či mandarinku, ale můžeme je také přidat na závěr jako ozdobu do hotového svařáku či nazdobit s nimi skleničky.
  • Nebojte se sáhnout po jakémkoli sušeném ovoci, co vám zbylo z vánočních nákupů nebo co nanosil Mikuláš. Dají se s úspěchem použít datle, fíky, sušené švesetky či kustovnice.

Děti

  • Alkohol pro děti opravdu není vhodný. Udělejte jim stejný nápoj, ale odeberte před přidáním alkoholu. Zázvor vykoná své, budou mít pocit, že mají něco “ostrého”.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jen se ubezpečuji – bancha se může vařit?

Kakamilula
24. 12. 2020

Je naprosto skvělé…. Dětem moc chutnalo.. A mě s trošičkou mirinu mňam 😋 😋 😋 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mléčné špaldové frappé (bez mléka, bez cukru a bez kofeinu)

Jak se jen ochladit v těchto tropických dnech? Čím pohostit návštěvu, když v mrazáku nemíváte zmrzlinu? Tuhle jsem si takhle lámala hlavu a najednou mě to ...

Fialkový čaj

Failky právě kvetou. Přineste si domu hrst květů a můžete si z nich připravit nálev účinný na odkašlávání a na léčbu zánětu plic. Vypadá krásně, voní a chu...

Osvěžující čaj s citronovými bylinkami

Čaj z bylinek, které voní po citrónu, je příjemně osvěžující v horkých dnech. Tohle je má oblíbená letní kombinace. Kromě bylinek už nepotřebuje žádná doch...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...
Kaše
kurz
8

Vločková kaše se špekem

I zdravá snídaňová kaše může skvěle chutnat, když víte, jak udělat zdravý špek.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...