Okurková, levandulová, jahodová... Nabízí je už skoro každá restaurace a hospoda. "Domácím" limonádám jsme zcela propadli. Představujete si zdravý, podnikem vyrobený produkt, který je bez chemie a vyroben z kvalitních surovin? Tento oblíbený svěží nápoj ale bohužel skrývá mnohé nástrahy. Jaké? Přečtěte si v článku.

Snaha žít zdravě mění trh s nealko nápoji

Dle Svazu výrobců nealkoholických nápojů v souvislosti se zdravým životním stylem a snahou žít zdravěji kupujeme raději nápoje se snížením energetickým obsahem. V kurzu jsou zejména domácí limonády, které nabízí už téměř každá restaurace a hospoda. Více než třetina Čechů dává domácím limonádám přednost právě proto, že je považuje za čerstvé a zdravé. S větší popularitou přírodních šťáv se dokonce Češi začínají odvracet od sladkých sycených limonád.

Každý Čech v roce 2017 vypil 215 l limonády za rok
Spotřeba nealkoholických nápojů u nás roste. Za rok 2017 dominují zejména 
limonády (57 %), následuje balená voda (téměř 1/4). Sirupy loni tvořily 15 % prodejů a džusy 5 % (1).

Z domácích limonád se stal marketingový tah

Jenže nabízené domácí limonády – mátové, jahodové či levandulové, mívají zcela rozdílný původ i složení. Trend je jasný. Z domácí limonády se stal marketingový tahák, který každý využívá po svém. Restaurace dobře vědí, proč je nabízejí. Často si na ně totiž dávají marži až 400 %.

Přeslazený a předražený podfuk

Představujete si pod pojmem domácí limonáda produkt, který si podnik sám vyrobí, je bez chemie a připraven z kvalitních a čerstvých surovin? Za domácí limonády ale restaurace a hospody mohou označit i limonády z kupovaných sirupů, naředěné vodou nebo sodovkou s plátkem okurky nebo ovoce.

Mnoho restaurací sahá právě po předem nakoupených sirupech z velkoobchodů, které se zdravým životním stylem nemají nic společného. Hojně se u těchto limonád využívá například okurkový Monin, který obsahuje cukr, vodu, aroma, kyselinu citronovou a barvivo E133, které se vyrábí z uhelného dehtu. Broskvový, jahodový i hojně užívaný melounový sirup obsahují zase obsahuje éčka, která mohou vyvolat hyperaktivitu u dětí (E102, E129). Sirupy také obsahují konzervanty jako například sorban draselný (2). Cukrový sirup jako základ objevilo testování Lidových novin u všech “domácích” limonád.

Složení pod dohledem?

Problém je právě v tom, že domácí limonády nemají žádnou etiketu, kde bychom si mohli složení zkontrolovat. Stát proto od 1. července zpřísnil vyhlášku o označování potravin. Že se jedná skutečně o domácí, přírodní či pravý nápoj bez polotovarů by měla být schopná restaurace prokázat. Ale jak bude to v praxi fungovat? Jak se to bude ověřovat?

Raději si vyrobte limonádu doma…

okurková limonáda
mátová limonáda
meduňková limonáda
melounový drink
jahodový drink

Výroba domácí zdravé limonády je hračka. Zkuste některou z námi uvedených, nalijte do sklenice a vezměte s sebou na výlet! Budete vědět, co jste si do ní dali a navíc ušetříte jak peníze, tak své zdraví…

Vyrábíte si své limonády, nebo kupujete?

Máte nějaké osvědčené recepty na domácí limonády nebo tipy na restaurace, kde jsou zdravé limonády z čerstvých surovin, bez polotovarů a cukru? Podělte se s námi o ně v komentářích.

 

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMoje tělo mě zachránilo před lží od doktora
Další článekKukuřičné těstoviny s fazolemi černé oko