Obsahují houby nějaké důležité živiny nebo je to jen voda? Mají léčivé účinky  a jsou chutné nebo je to jen nudné maso chudých (a veganů)? Jsou inteligentní a komunikují spolu? Máme pro vás 18 houbových receptů a informace o tom, co která houba léčí.

Jsme houbařský národ

Češi jsou národ houbařů. Sbírání hub má u nás obrovskou popularitu a tradici. Málokde jinde ve světě se chodí na houby do lesa stejně jako u nás. A jelikož právě začíná sezóna, pojďte se s námi podívat, čím nám vlastně konzumace lesní hub prospívá a jaké účinky na naše tělo lesní hříbky mají!

Ideální potravina pro hubnutí

Houby se skládají z více než z 90% z vody. To jistě potěší všechny ty, kteří si drží štíhlou linii, protože obsahují minimum tuku a žádné kalorie. Pravák, suchohřib, liška, babka, kozák, holubinka, bedla, klouzek a mnoho dalších… Jen si vybrat! Můžete si na nich bez obav pochutnat, aniž abyste ztloustla (pokud to tedy nebude hromada smažených hřibových řízečků). Houby nám v jídelníčku dodávají texturu i chuť podobnou masu. Dříve se jim proto často říkalo maso chudých.

Zdravotní benefity hub

  • prevence proti rakovině tlustého střeva
  • snižují krevní tlak
  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují imunitní systém
  • zbavují nás toxických kovů, kyslíkových radikálů a dalších zátěží

hřib smrkový – je v tradičním lékařství používán proti bolestem krční páteře, končetin, houseru, má protizánětlivé a protirakovinové účinky
bedla – podporuje imunitu, obsahuje spoustu antioxidantů, kyselinu listovou, proteiny a minerální látky
hlíva ústřičná – snižuje cholesterol, podporuje imunitu, má podpůrný vliv na léčbu rakoviny, zpomaluje stárnutí, léčí vyčerpání a únavu
žampiony – posílení funkce žaludku a sleziny, protinádorové účinky, antibiotické účinky, léčí zahlenění, průjem, zvracení, má příznivý vliv na alergie a astma
václavky – mají příznivé účinky na srdce, zlepšuje prokrvení mozku a končetin, mají baktericidní účinky a posilují plíce i zažívací soustavu
shiitake – podporují imunitu, prevence cévních mozkových příhod, snižují vedlejší účinky chemoterapie, pomáhají při cukrovce, zpomalují stárnutí, mají vysoký účinek na virové infekce, odstraňují zahlenění, léčí ekzémy

Jaké živiny nám houby mohou nabídnout?

Kromě výborné chuti a nízkého obsahu kalorií lesní houby obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín D (např. liška obecná kolem 130 µg/kg, hřib jedlý kolem 30 µg/kg, největší množství má houba shiitake). Houby totiž fungují jako houba – když je vystavíte UV záření (slunci nebo UV lampě), obsah vitamínu D se zvýší, a to i u uměle pěstovaných hub koupených ze supermarketu (1). Většina hub obsahuje i velké množství minerálních látek jako je vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Vegany jistě potěší, že houby obsahují i snadno dostupný vitamín B12 – zejména druhy kuřátko jedlé a stroček trubkovitý (2).

Jsou houby inteligentní?
Pro většinu lidí jsou houby jen to, co sbíráme do košíků. Pod zemí se ale skrývá podhoubí – několika metrová síť kořínků, které jsou propojeny s kořeny stromů. Prostřednictvím této sítě spolu houby a stromy komunikují – varují se před nepřítelem nebo škodlivinami a sdílí společné zdroje živin nebo si je dokonce vyměňují. Vědec Paul Stamets tvrdí, že vnější uspořádání podhoubí vypadá stejně jako grafické zobrazení internetové sítě. Připouští existenci kolektivní inteligence hub, tedy vědomí, s nímž bychom mohli komunikovat.

Jak houby zpracovat?

  • usušit – nakrájejte houby na tenké plátky a nechejte usušit na vzduchu
  • naložit – octový nálev
  • uvařit a podusit – guláše, omáčky, smaženice, houbový kuba
  • usmažit – řízečky
  • polévka – kulajda, bramboračka

Naše české houbové klasiky:
bramboračka
kulajda
smaženice
houbová omáčka
smetanová omáčka s hříbky
houbový kuba
hříbková polévka
seitanové “maso” na houbách
houbové rizoto
bedlové řízečky
houbový guláš
hříbkovo-zeleninový guláš
Další houbové recepty:
zeleninová směs s žampiony ve vlastní šťávě
smetanová hlívová omáčka s cizrnou
seitan na žampionech
plněné žampiony
žampionové kung-pao
žampionová omáčka

Sbíráním ku zdraví!

“Houby mohou příznivě ovlivnit náš zdravotní stav ještě předtím, než je vložíme do úst. Jak? Přeci jejich sbíráním! Procházka lesem, čerstvý vzduch a pohyb jsou totiž úžasným lékem jak pro naši fyzičku, tak také pro naši psychiku.” Eva, autorka Jíme Jinak

Kdy mohou houby uškodit?

  • Špatné skladování – houby obsahují vysoký podíl vody, proto je třeba je skladovat v prodyšném košíku nebo látkové tašce. Vyhněte se plastovým pytlíkům a taškám, ve kterých se hřiby snadno zapaří a plesniví. Doma je třeba je zpracovat co nejrychleji a nezpracované houby uchovávat v lednici.
  • Sběr na nevhodném místě – houby mají schopnost v sobě ukládat škodlivé látky a těžké kovy. Sbírejte je pouze v čistých oblastech.
  • Jedovaté druhy – pokud si nejste jistí, jestli je houba jedlá, raději ji nejezte.
  • Nedostatečná úprava – syrové houby jsou těžce stravitelné.

Už u vás rostou?

Sbíráte houby? Jaké máte nejraději a v jaké úpravě? Podělte se s námi o recepty. Přidejte je do čtenářských receptů a inspirujte ostatní. Uvařili jste houbovou dobrotu? Sdílejte fotografii vašeho jídla na našem facebooku.

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jak je to se skladováním a případně ohříváním jídel s houbami? Dnes jsem si k večeři udělala hodinovou smazenici dle JJ, mohu si ji ohřát k zítřejším obědu?

    • Ja mam rada vsechno cerstve, ale jednou za cas se to prezije 😉 Zvlast kdyz tam neni zelenina. Lide bezne houby podusi, zamrazi a zase ohreji, coz my nedelame.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoznej své trávení: od úst až po konečník (2. část)
Další článekNevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!