Žampionová omáčka potěší každého milovníka hub a smetanových omáček a nemusí být jen ze žampionů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 3 větší žampiony
  • 1,5 lžíce oleje
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • trošku drceného kmínu
  • sůl
  • 8 PL ovesné nebo sójové smetany
  • 300 ml vývaru/horké vody
  • 100 ml studené vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Jak připravit omáčku ze žampionů

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu cibuli na malé kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a žampiony, přidáme sůl a drcený kmín a restujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou a na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
  4. Ve 100 ml studené vody rozmícháme 2 lžičky kukuřičného škrobu dohladka a přidáme do omáčky.
  5. Povaříme ještě 5 minut i se škrobem, omáčka by měla zhoustnout. Pokud je hustá moc, můžeme ještě trochu naředit horkou vodou nebo vývarem.
  6. Odstavíme hrnec, přidáme rostlinnou smetanu, podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem. Smetanu přidáme až po odstavení z plotny, srazila by se.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu. Skvělá je také s těstovinami.
  • Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme ještě před přidáním smetany troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě.

Obměna

  • Místo žampionů můžeme použít i jiné houby. Hodí se i houby sušené, ale ty je potřeba předem namočit.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 2 let, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.
  • Od 3 let mohou už jíst tento pokrm s vámi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...
  1. Tuhle omáčku mám moc ráda a zrovna jsem ji dodělala. Spíš teda připravila a zítra jen dodělám. Už se těším, jak si ji dám s ovesnými knedlíky a s dcerou

  2. Tuhle omáčku máme moc rádi,zkoušeli jsme i hlívu a je to taky mňamka.
    Jako přílohu dávám jáhly s pohankou podle JJ.

  3. Vyrobeno z půl kila žampionů (pro 4), zahuštěno výpečkami z celeru a většinou odsouhlaseno jako velmi vhodná alternativní omáčka ke špagetám, které i přes to množství bylo málo.

  4. Vyhovuje mi, že Vaše recepty jsou velmi variabilní! Pokud zeleninku nastrouhám na jemno, omáčka se mi také zahustí. Já se třeba neudržela a vše jsem rozmixovala na hladkou omáčku. Také byla výborná.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSleva na (nejen) vánoční nákup od firmy Danfood
Další článekDárek pro vás – sleva na nákup u Danfoodu