Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Žampionová omáčka

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Žampionová omáčka potěší každého milovníka hub a smetanových omáček a nemusí být jen ze žampionů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 3 větší žampiony
  • 1,5 lžíce oleje
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • trošku drceného kmínu
  • sůl
  • 8 PL ovesné nebo sójové smetany
  • 300 ml vývaru/horké vody
  • 100 ml studené vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...

Jak připravit omáčku ze žampionů

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme cibuli na malé kostičky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a žampiony, přidáme sůl a drcený kmín a restujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou a na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
  4. Ve 100 ml studené vody rozmícháme 2 lžičky kukuřičného škrobu dohladka a přidáme do omáčky.
  5. Povaříme ještě 5 minut i se škrobem, omáčka by měla zhoustnout. Pokud je hustá moc, můžeme ještě trochu naředit horkou vodou nebo vývarem.
  6. Odstavíme hrnec, přidáme rostlinnou smetanu, podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem. Smetanu přidáme až po odstavení z plotny, srazila by se.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu. Skvělá je také s těstovinami.
  • Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme ještě před přidáním smetany troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě.

Obměna

  • Místo žampionů můžeme použít i jiné houby. Hodí se i houby sušené, ale ty je potřeba předem namočit.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 2 let, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.
  • Od 3 let mohou už jíst tento pokrm s vámi.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Omáčka je výborná a rychlá, příloha jáhlový knedlík, super oběd, určitě zařadím hodně často.💚

Slavomíra
24. 9. 2023

Trochu som zmixla recepty,ale výsledok skvelý👌šampiňóny podusené s kalerábom (na slzičkovom strúhadle,nech tam niečo pláve) a aby som nemusela zahusťovať,tak omáčka mix tekvica+cibuľa. Príloha zo včera
https://www.jimejinak.cz/kastanove-halusky/ a do kompletky fazule

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Smetanová omáčka s hříbky a bílými fazolemi (veganská)

Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku...