Milujete vy nebo vaše děti čokoládovou chuť? Pak jim připravte na snídani nebo svačinu tuto zdravou a chutnou čokoládovou kaši.

Ingredience
1 porce
  • 40 g quinoi
  • 100 g rostlinného mléka (např. kokosové)
  • 1-2 lžičky karobu (dle chuti)
  • špetka skořice
  • sladidlo dle chuti (slad / obilný sirup)
  • sůl
  • k ozdobení: kokosové plátky, rostlinný jogurt s chia semínky a sladidlem

Jak připravit quinoovou kaši s karobem

  1. Do hrnce nasypeme propláchnutou quinou a zalijeme ji mlékem.
  2. Přivedeme k varu, solíme špetkou soli a ochutíme špetkou skořice.
  3. Vaříme 15-20 minut, než quinoa vstřebá všechno mléko a změkne.
  4. Ochutíme karobem a sladidlem a případně kaši ještě zředíme mlékem.
  5. Promícháme, vypneme plamen a podáváme.
  6. Můžeme posypat kokosovými plátky a vmíchat i rostlinný jogurt smíchaný s chia semínky a sladidlem a udělat dvoubarevný efekt jako na fotce.

Praktické

  • Kaši můžeme podívat i jako dezert, třeba s plátky čerstvého ovoce (v létě) nebo sušeného (v zimě).
  • Kaši můžeme posypat granolou, čerstvými nebo praženými oříšky (např. pražené kokosové plátky/chipsy) nebo semínky. Dá se vmíchat i oříškové máslo.
  • Pokud máte už quinou (nebo jinou obilovinu) uvařenou, bude to rychlovka – stačí ji dát do hrnce s trochou mléka, povařit na mírném plameni, vmíchat karob/kakao, skořici a podávat.

Obměna

  • Ke kaši můžeme podávat kousek napařené mrkve, batátu nebo dýně.
  • Mrkev můžeme do kaše i nastrouhat a s quinoou ji povařit.
  • Místo karobu můžeme dát i kakao nebo rozpustit čokoládu (čokoládové pecičky) bez cukru.
  • Quinou můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou (rýží, jáhlami aj.).
  • Rostlinné mléko můžete použít kokosové, mandlové, rýžové atp.
  • Rostlinný jogurt se dá nahradit oříškovým máslem (např. kokosovým), smíchaným s troškou vody, anebo třeba rostlinnou smetanou (kokosová, mandlová, aj.).
  • Výborné je na kaši rozpuštěné kokosové máslo nebo nemáslo.

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku, ale vynecháme sladidla i sůl a podáváme pouze s troškou karobu.

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Ajka
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekDěkujeme za podporu v Prostřeno! 💗
Další článekOříšková másla mnoha chutí: Udělejte si vlastní luxusní ochucené máslo!