Milujete vy nebo vaše děti čokoládovou chuť? Pak jim připravte na snídani nebo svačinu tuto zdravou a chutnou čokoládovou kaši.

Ingredience
1 porce
  • 40 g quinoi
  • 100 g rostlinného mléka (např. kokosové)
  • 1-2 lžičky karobu (dle chuti)
  • špetka skořice
  • sladidlo dle chuti (slad / obilný sirup)
  • sůl
  • k ozdobení: kokosové plátky, rostlinný jogurt s chia semínky a sladidlem

Jak připravit quinoovou kaši s karobem

  1. Do hrnce nasypeme propláchnutou quinou a zalijeme ji mlékem.
  2. Přivedeme k varu, solíme špetkou soli a ochutíme špetkou skořice.
  3. Vaříme 15-20 minut, než quinoa vstřebá všechno mléko a změkne.
  4. Ochutíme karobem a sladidlem a případně kaši ještě zředíme mlékem.
  5. Promícháme, vypneme plamen a podáváme.
  6. Můžeme posypat kokosovými plátky a vmíchat i rostlinný jogurt smíchaný s chia semínky a sladidlem a udělat dvoubarevný efekt jako na fotce.

Praktické

  • Kaši můžeme podívat i jako dezert, třeba s plátky čerstvého ovoce (v létě) nebo sušeného (v zimě).
  • Kaši můžeme posypat granolou, čerstvými nebo praženými oříšky (např. pražené kokosové plátky/chipsy) nebo semínky. Dá se vmíchat i oříškové máslo.
  • Pokud máte už quinou (nebo jinou obilovinu) uvařenou, bude to rychlovka – stačí ji dát do hrnce s trochou mléka, povařit na mírném plameni, vmíchat karob/kakao, skořici a podávat.

Obměna

  • Ke kaši můžeme podávat kousek napařené mrkve, batátu nebo dýně.
  • Mrkev můžeme do kaše i nastrouhat a s quinoou ji povařit.
  • Místo karobu můžeme dát i kakao nebo rozpustit čokoládu (čokoládové pecičky) bez cukru.
  • Quinou můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou (rýží, jáhlami aj.).
  • Rostlinné mléko můžete použít kokosové, mandlové, rýžové atp.
  • Rostlinný jogurt se dá nahradit oříškovým máslem (např. kokosovým), smíchaným s troškou vody, anebo třeba rostlinnou smetanou (kokosová, mandlová, aj.).
  • Výborné je na kaši rozpuštěné kokosové máslo nebo nemáslo.

Děti

  • Tato kaše je vhodná pro děti od 1 roku, ale vynecháme sladidla i sůl a podáváme pouze s troškou karobu.

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekDěkujeme za podporu v Prostřeno! 💗
Další článekOříšková másla mnoha chutí: Udělejte si vlastní luxusní ochucené máslo!