Hustá a rychlá polévka, která vám bude stačit k obědu. Obsahuje jak obilovinu, tak luštěninu a tudíž všechny důležité esenciální aminokyseliny.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 střední mrkev
  • kousek petržele a celeru
  • 1 střední červená řepa
  • 4 polévkové lžíce jemných ovesných vloček
  • 2 polevkové lžíce červené čočky (loupané nebo neloupané)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • sůl
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • lžička miso pasty
  • lžička tahini (nemusí být)
  • umeocet
  • troška citronové šťávy
  • na ozdobení: petrželka a pražená semínka sezamu

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. V mixéru se sekáčkem rozdrtíme kořenovou zeleninu i červenou řepu.
  3. Na oleji orestujeme zeleninu a vločky.
  4. Přidáme horký vývar, koření a červenou čočku.
  5. Vaříme do změknutí čočky asi 15-20 minut.
  6. Vypneme oheň, přidáme miso pastu a tahini.
  7. Dochutíme trochou umeocta a citronovou šťávou.
  8. Na závěr posypeme petrželkou a praženým sezamem.

Kombinujeme

V této polévce kombinujeme jak luštěninu, tak obilovinu a proto ji nazýváme kompletní. Obsahuje totiž všechny enenciální aminokyseliny důležité k tvorbě bílkoviny.

Obměna

Místo vloček můžeme použít quinou. Zelenina může být v libovolné kombinaci.

Děti od roka

Polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli a kapkou oleje, můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.

Děti od roka a půl

Polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.

Děti od 2 let

Mohou polévku podle receptu.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4ks kulaté tyrkysové prostírání
Další článekKoprová omáčka (bez cukru, mouky, mléka či smetany)