Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

12 zajímavostí o klasické čočce, které jste ani netušili

Zmíněná je i v Bibli

Jedna z prvních potravin, kterou lidé začali pěstovat

Pěstuje se už více než 8500 let

Díky tvrdé slupce se dá skladovat dlouhou dobu

Je všestranná a používá se na rozličné pokrmy

Obsahuje více bílkovin, než většina druhů fazolí (po masu a sóji je nejbohatším zdrojem)

V kombinaci s obilovinami se stává plnohodnotnou bílkovinou

Naklíčená čočka obsahuje více aminokyselin

Má nízký glykemický index

Neobsahuje cholesterol

Vstřebat železo z čočky pomáhají potraviny s vitamínem C (paprika, pickles)

Je jednou z hlavních potravin východoevropské a indické kuchyně

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chtěla jsem napsat komentář k minulému článku o čočce, ale tam to bohužel nebylo možné.
Znám už více než 6 dětí a dospělých, které červená čočka stoprocentně nadýmá (ozkoušeno mnohokrát).
Přijde mi, že se to o nenadýmavosti červené čočky všude opisuje, aniž by to byla pravda.
Tak pozor třeba u miminek, můžou mít problémy i z červené čočky.

Ukázat další komentáře