Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

12 zajímavostí o klasické čočce, které jste ani netušili

Zmíněná je i v Bibli

Jedna z prvních potravin, kterou lidé začali pěstovat

Pěstuje se už více než 8500 let

Díky tvrdé slupce se dá skladovat dlouhou dobu

Je všestranná a používá se na rozličné pokrmy

Obsahuje více bílkovin, než většina druhů fazolí (po masu a sóji je nejbohatším zdrojem)

V kombinaci s obilovinami se stává plnohodnotnou bílkovinou

Naklíčená čočka obsahuje více aminokyselin

Má nízký glykemický index

Neobsahuje cholesterol

Vstřebat železo z čočky pomáhají potraviny s vitamínem C (paprika, pickles)

Je jednou z hlavních potravin východoevropské a indické kuchyně

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Chtěla jsem napsat komentář k minulému článku o čočce, ale tam to bohužel nebylo možné.
Znám už více než 6 dětí a dospělých, které červená čočka stoprocentně nadýmá (ozkoušeno mnohokrát).
Přijde mi, že se to o nenadýmavosti červené čočky všude opisuje, aniž by to byla pravda.
Tak pozor třeba u miminek, můžou mít problémy i z červené čočky.

Ukázat další komentáře