Pokud máte ještě dýni, je tento nákyp výborná a zdravá pochoutka. Dá se jíst jen tak samostatně na svačinu nebo s sebou, ale my ho máme rádi i místo přílohy k omáčce nebo k luštěninové kaši.
poloviční plech
- hrnek ovesných vloček (nejlépe jemných nebo rozmixovat)
- hrnek horké vody
- půl hrnku špaldové mouky
- 3 střední cibule 300 g
- 300 g strouhané dýně
- půl lžičky římského kmínu
- půl lžičky kurkumy
- olej
- sůl
- umeocet
Jak připravit slaný vegan nákyp
- Vločky s moukou spaříme asi hrnkem horké vody a necháme chvíli odpočinout, aby se voda vsákla.
- Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kostičky a osmažíme ji na oleji do sklovata.
- Dýni nastrouháme nahrubo.
- K vločkám přidáme osmaženou cibuli, nastrouhanou dýni, kurkumu, kmín, sůl a dochutíme umeocetem a dobře promícháme.
- Konzistence by měla být hustší, jako na nádivku, ale mělo by to jít dobře promíchat. Podle potřeby lze přidat vodu nebo ještě špaldovou mouku.
- Dáme na vymazaný a vysypaný plech nebo použijeme pečící papír a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C.
Praktické

- Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne.
- Nákyp je výborný místo přílohy a pak se k němu hodí nějaká omáčka nebo něco mokřejšího, třeba luštěninová kaše.
- Také ho moc ráda používám jen jako něco kousavějšího ke klasickému kompletnímu talíři.
- Další varianta je na cesty či ke svačině. Jen se musí počítat s tím, že po 2 hodinách už bude zelenina kyselinotvorná a proto je potřeba doplnit pokrm o čerstvě uvařenou zeleninu a přidat i zeleninu kvašenou.
Obměna
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu i kysané zelí, jen cibulku bych dala vždy a předem ji osmažila.
Děti
- Vzhledem k pečení bych dala nákyp nejdřív až kolem 2 let a byla bych opatrná se solí.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Veliká bašta😍diky
Dalsi jednoducha dobrota 🤗