Pokud máte ještě dýni, je tento nákyp výborná a zdravá pochoutka. Dá se jíst jen tak samostatně na svačinu nebo s sebou, ale my ho máme rádi i místo přílohy k omáčce nebo k luštěninové kaši.

Ingredience
poloviční plech
  • hrnek ovesných vloček (nejlépe jemných nebo rozmixovat)
  • hrnek horké vody
  • půl hrnku špaldové mouky
  • 3 střední cibule 300 g
  • 300 g strouhané dýně
  • půl lžičky římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Jak připravit slaný vegan nákyp

  1. Vločky s moukou spaříme asi hrnkem horké vody a necháme chvíli odpočinout, aby se voda vsákla.
  2. Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kostičky a osmažíme ji na oleji do sklovata.
  3. Dýni nastrouháme nahrubo.
  4. K vločkám přidáme osmaženou cibuli, nastrouhanou dýni, kurkumu, kmín, sůl a dochutíme umeocetem a dobře promícháme.
  5. Konzistence by měla být hustší, jako na nádivku, ale mělo by to jít dobře promíchat. Podle potřeby lze přidat vodu nebo ještě špaldovou mouku.
  6. Dáme na vymazaný a vysypaný plech nebo použijeme pečící papír a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C.

Praktické

dýňový nákyp

  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne.
  • Nákyp je výborný místo přílohy a pak se k němu hodí nějaká omáčka nebo něco mokřejšího, třeba luštěninová kaše.
  • Také ho moc ráda používám jen jako něco kousavějšího ke klasickému kompletnímu talíři.
  • Další varianta je na cesty či ke svačině. Jen se musí počítat s tím, že po 2 hodinách už bude zelenina kyselinotvorná a proto je potřeba doplnit pokrm o čerstvě uvařenou zeleninu a přidat i zeleninu kvašenou.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu i kysané zelí, jen cibulku bych dala vždy a předem ji osmažila.

Děti

  • Vzhledem k pečení bych dala nákyp nejdřív až kolem 2 let a byla bych opatrná se solí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...
  1. Včera večer jsem zkoušela poprvé. Nejdřív jsem si řekla, že to není nic moc… a pak jsem málem snědla na posezení celý pekáč. 🙂 Vynikající i s domácí tofunézou.

  2. Zdravím, tak toto je jeden z prvních receptů, které jsem vyzkoušela v JJ a s dýňovo-fazolovou omáčkou fakt laskomina, jen s tím římským kmínem mi trochu ujela ruka.:-D

  3. je v troubě:) bezlepková varianta (jáhlové vločky, pohanková mouka), místo dýně patyzon, cibulka spíše do zlatova, obohaceno celerovou natí (vypadá jako klasická nádivka z rohlíků a vajíček). mooooc se těším, zítra bude k obědu s hrachovou kaší. myslím, že mi kolegyně budou závidět:))))

  4. Tak jsem se po úspěchu s perníkem nadšeně vrhla na tento recept a místo nákypu mám po hodině zapékání kaši se škraloupem 🙁 Použila jsem obyčejnou dýni, která je vodnatější, takže to chtělo to víc zahustit… Dnes muže večeří neoslním a chudák dítě asi skončí na těstovinách od oběda. Ne vždy se zadaří 😀

  5. Monibu, já jsem zase dnes s láskou usmažila tempeh natural a taky ho jedla vesele sama. Taková dobrota. Ach jo.

  6. Já jsem to také pěkně upekla s láskou a nikdo mi to opět nejedl….ach jo…Mně to teda chutnalo a je to takové hutnější, takže na večeři úplně ideál!

  7. Výborný, upekla jsem k obědu s křenovou omáčkou a olizovali jsme se opravdu všichni,včetně manžela. Myslím,že zařadím mezi své favority, hlavně mě překvapilo,jak to bylo jednoduché. Moc děkuji holky,za další chutný recept!!!

  8. Mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. Měla jsem nákypek dneska na oběd s červenočočkovomrkvovou omáčkou a byla to moc dobré.

  9. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHrachové karbanátky – pečené i smažené
Další článekStrava a civilizační choroby – 3. díl