Pokud máte ještě dýni, je tento nákyp výborná a zdravá pochoutka. Dá se jíst jen tak samostatně na svačinu nebo s sebou, ale my ho máme rádi i místo přílohy k omáčce nebo k luštěninové kaši.
Ingredience
poloviční plech
  • hrnek ovesných vloček (nejlépe jemných nebo rozmixovat)
  • hrnek horké vody
  • půl hrnku špaldové mouky
  • 3 střední cibule 300 g
  • 300 g strouhané dýně
  • půl lžičky římského kmínu
  • půl lžičky kurkumy
  • olej
  • sůl
  • umeocet

Jak připravit slaný vegan nákyp

  1. Vločky s moukou spaříme asi hrnkem horké vody a necháme chvíli odpočinout, aby se voda vsákla.
  2. Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kostičky a osmažíme ji na oleji do sklovata.
  3. Dýni nastrouháme nahrubo.
  4. K vločkám přidáme osmaženou cibuli, nastrouhanou dýni, kurkumu, kmín, sůl a dochutíme umeocetem a dobře promícháme.
  5. Konzistence by měla být hustší, jako na nádivku, ale mělo by to jít dobře promíchat. Podle potřeby lze přidat vodu nebo ještě špaldovou mouku.
  6. Dáme na vymazaný a vysypaný plech nebo použijeme pečící papír a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C.

Praktické

dýňový nákyp

  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne.
  • Nákyp je výborný místo přílohy a pak se k němu hodí nějaká omáčka nebo něco mokřejšího, třeba luštěninová kaše.
  • Také ho moc ráda používám jen jako něco kousavějšího ke klasickému kompletnímu talíři.
  • Další varianta je na cesty či ke svačině. Jen se musí počítat s tím, že po 2 hodinách už bude zelenina kyselinotvorná a proto je potřeba doplnit pokrm o čerstvě uvařenou zeleninu a přidat i zeleninu kvašenou.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu i kysané zelí, jen cibulku bych dala vždy a předem ji osmažila.

Děti

  • Vzhledem k pečení bych dala nákyp nejdřív až kolem 2 let a byla bych opatrná se solí.

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Včera večer jsem zkoušela poprvé. Nejdřív jsem si řekla, že to není nic moc… a pak jsem málem snědla na posezení celý pekáč. 🙂 Vynikající i s domácí tofunézou.

  2. Zdravím, tak toto je jeden z prvních receptů, které jsem vyzkoušela v JJ a s dýňovo-fazolovou omáčkou fakt laskomina, jen s tím římským kmínem mi trochu ujela ruka.:-D

  3. je v troubě:) bezlepková varianta (jáhlové vločky, pohanková mouka), místo dýně patyzon, cibulka spíše do zlatova, obohaceno celerovou natí (vypadá jako klasická nádivka z rohlíků a vajíček). mooooc se těším, zítra bude k obědu s hrachovou kaší. myslím, že mi kolegyně budou závidět:))))

  4. Tak jsem se po úspěchu s perníkem nadšeně vrhla na tento recept a místo nákypu mám po hodině zapékání kaši se škraloupem 🙁 Použila jsem obyčejnou dýni, která je vodnatější, takže to chtělo to víc zahustit… Dnes muže večeří neoslním a chudák dítě asi skončí na těstovinách od oběda. Ne vždy se zadaří 😀

  5. Monibu, já jsem zase dnes s láskou usmažila tempeh natural a taky ho jedla vesele sama. Taková dobrota. Ach jo.

  6. Já jsem to také pěkně upekla s láskou a nikdo mi to opět nejedl….ach jo…Mně to teda chutnalo a je to takové hutnější, takže na večeři úplně ideál!

  7. Výborný, upekla jsem k obědu s křenovou omáčkou a olizovali jsme se opravdu všichni,včetně manžela. Myslím,že zařadím mezi své favority, hlavně mě překvapilo,jak to bylo jednoduché. Moc děkuji holky,za další chutný recept!!!

  8. Mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. Měla jsem nákypek dneska na oběd s červenočočkovomrkvovou omáčkou a byla to moc dobré.

  9. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHrachové karbanátky – pečené i smažené
Další článekStrava a civilizační choroby – 3. díl