Jednoduchá a chuťově výborná svačinka na výlety, do školy, práce nebo jako skvělé a variabilní vánoční cukroví. Uspokojí chutě na sladké nejen u dětí, ale i u dospělých. Do výroby zapojte i děti!

Ingredience

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí (nebo datlová pasta)
  • 1 hrnek jakýchkoliv semínek (např. slunečnicová, dýňová, lněná, sezam) nebo oříšků (mandle, vlašské, aj.)
  • ½ – 1 hrnek strouhaného kokosu
  • Mirin a umeocet (nemusí být)
  • Skořice nebo kurkuma
  • Citronová šťáva

Jak vyrobit RAW kuličky z datlí

  1. Datle spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat s troškou mirinu.
  2. Na suché pánvi lehce opražíme zvlášť semínka (na konci pražení zakápneme umeoctem) a kokos, oříšky můžeme dát do trouby.
  3. Oříšky, semínka a kokos rozmixujeme do jemné a sypké konzistence. Mixujeme do té doby, než začne směs díky uvolnění tuku vlhnout.
  4. Vzniklou směs nasypeme do mísy.
  5. Přidáme datlovou pastu, která vznikne pomixováním datlí s trochou vody.
  6. Skořici, kurkumu a citronovou šťávu můžeme použít k dochucení.
  7. Z umixovaného těsta pak tvarujeme mokrýma rukama kuličky.
  8. Kuličky obalujeme v lehce opraženém kokosu (pro efektní barvu můžeme zakápnout šťávou z červené řepy) nebo pomletých oříšcích / semínkách.

Praktické

  • Máte-li tuhé datle, je třeba je namočit na několik hodin do vody, aby změkly nebo je chvíli povařit. Jinak vám je mixér nerozmixuje. Medjool měkké datle anebo přímo datlová pasta, která se dá koupit ve zdravé výživě, není třeba máčet.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo datlí můžete použít rozinky nebo jiné sušené ovoce, anebo rovnou datlovou pastu.
  • Pohrajte si s výběrem sušeného ovoce, oříšků a semínek. Můžete udělat několik různých kombinací.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 1 roku.

Věděli jste, že …?
– Datle mají vysoký obsah železa, vitamínu B1, B5, hořčíku, draslíku, vlákniny a hormonu tryptofanu, díky čemuž podporují čilost, vitalitu a soustředění a dobrý spánek. Výborně pomůžou i při chudokrevnosti či stresu a působí také jako mírné afrodisiakum.
– Kurkuma má analgetické vlastnosti – zmírňuje bolesti, antibakteriální a protiplísňové – působí na bakterie a ničí je (konzervuje potraviny), působí také protizánětlivě – proti různým zánětům, je silným antioxidantem a antiseptikem. Uklidňuje zažívání, uvolňuje křeče, posiluje imunitu, srdce, podporuje tvorbu a vylučování žluči za jater, ochraňuje buňky proti stárnutí, mírní ekzémy a záněty kůže, působí proti únavě, má antidepresivní účinky a oživuje mozkovou činnost.
– Slunečnicová semínka obsahují vitamíny skupiny B, vitamín K a E, hořčík, mangan, měď, fosfor, selen, fluor a fytosteroly. Posílí vám imunitní systém a celkově přispějí k hojení ran a regeneraci organismu.

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

  1. Omlouvám se, degradovali jsme kuličky v podstavě na datlovou pastu s oříšky a kokosem, občas trochou rumu, nebo karobu. Je to naprosto úžasné. Dělám už několikátou várku. První dvě dávky zmizely dříve, než jsem stihla udělat kuličky a obalit je v kokosu, natož aby měly šanci se rozležet. 🙂 Chutnaly i v práci. Děkuju

    • Tak to je paráda, že to má takový úspěch. Podle mě to je tutovka, kterou málokdo odsoudí jako “příliš zdravé”, “málo sladké” nebo něco podobného. Pro mě výborná cesta, jak uspokojit chuť na sladké, na čokoládu či cokoli. Ovšem nesmí se toho sníst hromady, je to koncentrovaná energie :-)))

  2. Rychlovka a dobrota bez pečení. Ochutnala je i 5-ti roční holčička od sestřenice a hned musely jít tvořit taky. A to původně nechtěla ani dát do pusy. Jen je to na mě dost sladké, takže aspoň toho moc nezbaštím. Opět děkuji.

  3. Netušila jsem, že opražené a rozmixované vlašáky s trochou datlové pasty bude taková dobrota -dájy za recept.

    • Když jste to dělala z té pasty, měla jste to po smíchání s oříšky ještě dost mokré, aby na to chytil ten kokos? Děkuji 🙂

      • Zdeni, už si to úplně přesně nepamatuji, ale pořádně nedržel. Roznodně to nebyla bílá kulička, ale taková hnědá s bílými kousky. Mokré to bylo, protože se uvolňoval olej z těch rozmixovaných vlašáků, ale celkově kulička byla tvrdší než např. klasické rumové, takže kokos nešel pořádně zamáčknout dovnitř. Před Vánocema jsem dělala další a ty jsem obalila v kakau, to drželo.

    • Emilie, zkuste odhadnout, kolik by tak asi odpovídalo datlím. Já ji také někdy použiju a nějaký ten gram sem nebo tam nehraje roli 🙂

  4. vypadá to moc dobře, ráda bych je zkusila a i ty makové kuličky, můžou je děti ve věku 20měsíců? děkuji

  5. mňam, to je ale nebezpečně žravá dobrůtka 🙂 Dala jsem mix opražených slunečnicových a dýňových semínek + kokos a jako koření aladinovo koření do kávy 🙂 obalovala jsem v nasekaných pistáciích a opraženém kokosu (s těmi pistáciemi je to neskutečně boží, bohužel jsem jich měla už jen zbytek…). Říkám si, že to může posloužit i jako základ pro nějaký super slavnostní raw dortíček (čekají mě 2 svatby a ta dubnová nevypadá, že by se nějak řešilo jiné jídlo, takže si ho asi pořeším sama…kdybych ale natlačila tuhle mňamózní hmotu do formičky, kterou používám (když se hodně snažím :-)) na servírování rýže či jiné obiloviny nebo čehokoli, co vypadá dobře v úhledném válečku :-), navrch vymyslela nějaký krém, ozdobila čerstvím ovocem (bude-li nějaké…), to by bylo, aby mi všichni svatebčané nezáviděli 🙂 A pak ta má lehkost na parketu ve srovnání s jejich těžkými břichy po guláši, chlebíčkách a máslovém dortu (nebo co to tak bývá svatební klasika), úplně se vznáším… 🙂 🙂 🙂 jsem se nechala unést, jooooo, je to hooodně raw dezert 🙂 asi olíznu gomasio 🙂

    • Lucie, jak dopadly dubnové svatby? Podělíte se prosím, jestli jste vytvořila zamýšlený raw dezert a jakou měl nakonec podobu? Děkuji 🙂 Jinak chválím moc i já tuto laskominu!

      • jéé, to je hezké, že si pamatujete 🙂 Zatím proběhla jedna svatba, druhá nás čeká příští sobotu (a na té očekávám i zdravý dort :-)) Na tu minulou jsem nakonec dělala jiný dort než půbodně zamýšlený. Vyptala jsem se totiž nevěsty, jaký dort budou mít a vymyslela vizuálně podobný 🙂 Bylo to fajn, udal se celý, ukázalo se totiž, že mezi svatebními hosty je žena s celiakií a v kapele vegan….:-)

  6. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPikantní fazolová polévka
Další článekKrok 3: Komentáře versus námitky