Jednoduchá a chuťově výborná svačinka na výlety, do školy, práce nebo jako skvělé a variabilní vánoční cukroví. Uspokojí chutě na sladké nejen u dětí, ale i u dospělých. Do výroby zapojte i děti!

Ingredience

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí (nebo datlová pasta)
  • 1 hrnek jakýchkoliv semínek (např. slunečnicová, dýňová, lněná, sezam) nebo oříšků (mandle, vlašské, aj.)
  • ½ – 1 hrnek strouhaného kokosu
  • Mirin a umeocet (nemusí být)
  • Skořice nebo kurkuma
  • Citronová šťáva

Jak vyrobit RAW kuličky z datlí

  1. Datle spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat s troškou mirinu.
  2. Na suché pánvi lehce opražíme zvlášť semínka (na konci pražení zakápneme umeoctem) a kokos, oříšky můžeme dát do trouby.
  3. Oříšky, semínka a kokos rozmixujeme do jemné a sypké konzistence. Mixujeme do té doby, než začne směs díky uvolnění tuku vlhnout.
  4. Vzniklou směs nasypeme do mísy.
  5. Přidáme datlovou pastu, která vznikne pomixováním datlí s trochou vody.
  6. Skořici, kurkumu a citronovou šťávu můžeme použít k dochucení.
  7. Z umixovaného těsta pak tvarujeme mokrýma rukama kuličky.
  8. Kuličky obalujeme v lehce opraženém kokosu (pro efektní barvu můžeme zakápnout šťávou z červené řepy) nebo pomletých oříšcích / semínkách.

Praktické

  • Pro striktně raw verzi nesmíte spařovat horkou vodou a pražit ořechy – řešením je máčení viz dále.
  • Máte-li tuhé datle, je třeba je namočit na několik hodin do vody, aby změkly nebo je chvíli povařit. Jinak vám je mixér nerozmixuje. Medjool měkké datle anebo přímo datlová pasta, která se dá koupit ve zdravé výživě, není třeba máčet.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Skladujeme v lednici nebo na balkoně v papírové nebo plastové krabičce viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo datlí můžete použít rozinky nebo jiné sušené ovoce, anebo rovnou datlovou pastu.
  • Pohrajte si s výběrem sušeného ovoce, oříšků a semínek. Můžete udělat několik různých kombinací.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 1 roku.

Věděli jste, že …?
– Datle mají vysoký obsah železa, vitamínu B1, B5, hořčíku, draslíku, vlákniny a tryptofanu, který se přeměňuje na neurotransmiter serotonin a na spánkový hormon melatonin, takže podporují čilost, vitalitu a soustředění a dobrý spánek. Výborně pomůžou i při chudokrevnosti či stresu a působí také jako mírné afrodisiakum.
– Kurkuma má analgetické vlastnosti – zmírňuje bolesti, antibakteriální a protiplísňové – působí na bakterie a ničí je (konzervuje potraviny), působí také protizánětlivě – proti různým zánětům, je silným antioxidantem a antiseptikem. Uklidňuje zažívání, uvolňuje křeče, posiluje imunitu, srdce, podporuje tvorbu a vylučování žluči za jater, ochraňuje buňky proti stárnutí, mírní ekzémy a záněty kůže, působí proti únavě, má antidepresivní účinky a oživuje mozkovou činnost.
– Slunečnicová semínka obsahují vitamíny skupiny B, vitamín K a E, hořčík, mangan, měď, fosfor, selen, fluor a fytosteroly. Posílí vám imunitní systém a celkově přispějí k hojení ran a regeneraci organismu.

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...
  1. Tryptofan NENÍ hormon. Je to proteinová aminokyselina, tudíž něco zcela jiného. Pokud mají být brány vaše články vážně, tak si prosím potvrzujte informace a nebo pište o tom, čemu rozumíte.

    • Zdravím Miriam,
      děkujeme za upozornění, kolegyňka psala ty informace zkráceně a vyšla z toho nedopatřením tato nepřesnost. Opraveno ;-)

  2. Dobrý den, recept vypadá dobře, ale jak jej můžete nazývat RAW??? Vždyť spařujete datle vřelou vodou a hlavně co to pražení oříšků??? Nelze jej nazývat RAW!! Ale poze veganské..

    • Pokud se datle jen namočí a ořechy neopraží, je to raw verze. Doplněno do textu pro všechny raw nadšence ;-)

  3. Omlouvám se, degradovali jsme kuličky v podstavě na datlovou pastu s oříšky a kokosem, občas trochou rumu, nebo karobu. Je to naprosto úžasné. Dělám už několikátou várku. První dvě dávky zmizely dříve, než jsem stihla udělat kuličky a obalit je v kokosu, natož aby měly šanci se rozležet. :-) Chutnaly i v práci. Děkuju

    • Tak to je paráda, že to má takový úspěch. Podle mě to je tutovka, kterou málokdo odsoudí jako „příliš zdravé“, „málo sladké“ nebo něco podobného. Pro mě výborná cesta, jak uspokojit chuť na sladké, na čokoládu či cokoli. Ovšem nesmí se toho sníst hromady, je to koncentrovaná energie :-)))

  4. Rychlovka a dobrota bez pečení. Ochutnala je i 5-ti roční holčička od sestřenice a hned musely jít tvořit taky. A to původně nechtěla ani dát do pusy. Jen je to na mě dost sladké, takže aspoň toho moc nezbaštím. Opět děkuji.

    • Když jste to dělala z té pasty, měla jste to po smíchání s oříšky ještě dost mokré, aby na to chytil ten kokos? Děkuji :-)

      • Zdeni, už si to úplně přesně nepamatuji, ale pořádně nedržel. Roznodně to nebyla bílá kulička, ale taková hnědá s bílými kousky. Mokré to bylo, protože se uvolňoval olej z těch rozmixovaných vlašáků, ale celkově kulička byla tvrdší než např. klasické rumové, takže kokos nešel pořádně zamáčknout dovnitř. Před Vánocema jsem dělala další a ty jsem obalila v kakau, to drželo.

    • Emilie, zkuste odhadnout, kolik by tak asi odpovídalo datlím. Já ji také někdy použiju a nějaký ten gram sem nebo tam nehraje roli :-)

  5. vypadá to moc dobře, ráda bych je zkusila a i ty makové kuličky, můžou je děti ve věku 20měsíců? děkuji

  6. mňam, to je ale nebezpečně žravá dobrůtka :-) Dala jsem mix opražených slunečnicových a dýňových semínek + kokos a jako koření aladinovo koření do kávy :-) obalovala jsem v nasekaných pistáciích a opraženém kokosu (s těmi pistáciemi je to neskutečně boží, bohužel jsem jich měla už jen zbytek…). Říkám si, že to může posloužit i jako základ pro nějaký super slavnostní raw dortíček (čekají mě 2 svatby a ta dubnová nevypadá, že by se nějak řešilo jiné jídlo, takže si ho asi pořeším sama…kdybych ale natlačila tuhle mňamózní hmotu do formičky, kterou používám (když se hodně snažím :-)) na servírování rýže či jiné obiloviny nebo čehokoli, co vypadá dobře v úhledném válečku :-), navrch vymyslela nějaký krém, ozdobila čerstvím ovocem (bude-li nějaké…), to by bylo, aby mi všichni svatebčané nezáviděli :-) A pak ta má lehkost na parketu ve srovnání s jejich těžkými břichy po guláši, chlebíčkách a máslovém dortu (nebo co to tak bývá svatební klasika), úplně se vznáším… :-) :-) :-) jsem se nechala unést, jooooo, je to hooodně raw dezert :-) asi olíznu gomasio :-)

    • Lucie, jak dopadly dubnové svatby? Podělíte se prosím, jestli jste vytvořila zamýšlený raw dezert a jakou měl nakonec podobu? Děkuji :-) Jinak chválím moc i já tuto laskominu!

      • jéé, to je hezké, že si pamatujete :-) Zatím proběhla jedna svatba, druhá nás čeká příští sobotu (a na té očekávám i zdravý dort :-)) Na tu minulou jsem nakonec dělala jiný dort než půbodně zamýšlený. Vyptala jsem se totiž nevěsty, jaký dort budou mít a vymyslela vizuálně podobný :-) Bylo to fajn, udal se celý, ukázalo se totiž, že mezi svatebními hosty je žena s celiakií a v kapele vegan….:-)

  7. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPikantní fazolová polévka
Další článekKrok 3: Komentáře versus námitky