Rýže nemusí být jen nudně bílá a chleba pískový. Dejte jídlu zcela nový rozměr. Vsaďte na přírodní barvy z ovoce a zeleniny a připravte si třeba růžový dresink na salát, modrou snídaňovou kaši nebo si upečte duhový chleba. Bude to bavit nejen děti, ale i vás!

1Jakou barvu jídla jíš, tak se cítíš…

Psychologické studie barev dokazují, že nevýrazné barvy v nás mohou vyvolávat pocity sklíčení, a naopak pastelové barvy nás povznáší. To je důvod, proč potravinářský průmysl barví zářivými barvami většinu nabízených potravin, zejména těch pro děti. Dnešní potraviny obsahují až 5x více barviv, než dříve a je dokázáno, že barviva způsobují jak zdravotní problémy, tak také dětské ADHD (1). Naopak přírodní barvy z ovoce a zeleniny zdraví prospívají a našemu jídlu dodají šmrnc. Nezapomeňme na to, že jíme také očima!

2Vyrábíme domácí barvičky

Domácí barvičky na obarvení jídla si můžeme vyrobit několika jednoduchými způsoby:

  • Odšťavnění – zeleninu a ovoce typu řepa, mrkev, červené zelí, špenát, pomeranč, žabinec aj. odšťavníme a šťávu použijeme na obarvení.
  • Vymačkání šťávy – tvrdší zeleninu jako je třeba mrkev, řepa nebo červené zelí nastrouháme na struhadle a vymačkanou šťávu použijeme na obarvení.
  • Rozmixování – bezinky nebo aronii rozmixujeme bez vody a vymačkáme přes sítko. Šťávu použijeme na obarvování.
  • Prášek – různé typy plodů, zelenin a ovoce si můžeme nasušit a prášek použít do těst nebo obilovin na obarvení – například plody bezinek, arónie, červenou řepu, fialovou kukuřici.
  • Koření – použijeme již koupené koření jako je kurkuma, červená paprika, kari.
  • Mrazem sušené plody – v obchodě si můžeme koupit mrazem sušené ovoce, rozmixovat ho na prášek a použít na obarvování. Například maliny, jahody, černý rybíz aj.

3Žlutá povzbuzuje a uvolňuje

  • Kari – zamíchejte do pokrmu nebo například orestujte s obilovinou či luštěninou, přimíchejte do slaných těst nebo omáček, polévek
  • Kurkuma – zamíchejte do pokrmu, orestujte s obilovinou či luštěninou, přimíchejte do sladkostí, dezertů, krémů, sladkých i slaných těst, omáček či polévek, sushi rýže
  • Šťáva z citronu – do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), do limonád
  • Pyré z manga/ananasu – do zmrzlin, krémů, pudinků, sladkých kaší, dezertů, smoothie, šťáv

Symbolika žluté barvy:
Povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně, ale může být spojována i s povrchností a přelétavostí.

4Oranžová vyvolává radost

  • Šťáva z mrkve – uvařte v ní kaši, přidejte do těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), do pomazánek, dipů a dresinků, sushi rýže
  • Šťáva z pomeranče – uvařte v ní sladkou kaši, přidejte do sladkých těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), zmrzlin
  • Pyré z mrkve/dýně/batátu – do sladkých i slaných těst (pečivo, perník aj.), palačinek

Symbolika oranžové barvy:
Je slavnostní, vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, tepla, bohatství, zlata, úrody, slavnostního vzrušeného očekávání, ale i s bezcílným hektickým rozčilením.

5Modrá uklidňuje

  • Šťáva z borůvek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých těst, do agarových dezertů a báboviček (namísto vody), milkshaků, smoothie
  • Spirulina prášek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých i slaných těst, smoothie, vody, milkshaků, dipů, pomazánek a dresinků
  • Šťáva z červeného zelí – do polévek, slaných těst, slaných kaší, pomazánek, dresinků a dipů

Symbolika modré barvy:
Znamená klid, důvěru, tradice, stálost přetrvávající na věky, matriarchát.

6Zelená je barvou ticha

  • Spirulina prášek – do zmrzlin, kaší, dezertů, sladkých i slaných těst, palačinek, smoothie, vody, milkshaků, dipů, pomazánek a dresinků
  • Ječmen prášek – do krekrů, slaných těst, vody, smoothie, kaší
  • Matcha prášek – do sladkých i slaných těst, kuliček, krémů, dezertů, kaší, sushi rýže
  • Pšenice prášek – do vody, smoothie, kaší, krémů, dezertů, kuliček, sladkých i slaných těst
  • Rozmixované nebo uvařené listy ze zeleniny (mangold, špenát, listy kedlubny, ředkví aj.) – polévky, špenát, smoothie, šťáva, omáčky, slaná těsta, palačinky, těstoviny

Symbolika zelené barvy:
Působí přirozeně, ale někdy i jedovatě, je spojena s představou chladu, vlhka, ticha, rostlin, přírody, ekologie a růstu.

7Červená dodává energii a sílu

  • Šťáva z červené řepy – do omáček, sushi rýže, polévek, dezertů, pudinků, zmrzlin, krémů, dipů, dresinků, pomazánek, na obarvení sladkých i slaných těst, karbanátků, těst na těstoviny
  • Maliny – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milkshake, zmrzliny, jogurty
  • Jahody – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milshake, zmrzliny, jogurty
  • Červený rybíz – smoothie, krémy, dezerty, kuličky, agarové (želatinové) dezerty, milshake, zmrzliny, jogurty
  • Prášek z fialové kukuřice – do sladkých i slaných těst, palačinek
  • Koření červená paprika – do dipů, dresinků, pomazánek, hlavních jídel (segedýn), polévek
  • Pyré z řepy – sladká těsta na dezerty a buchty (brownies), slaná těsta (chléb), těsto na těstoviny, do omáček, polévek, smoothie, přesnídávky, karbanátky
  • Rajčatové pyré / pasta – do polévek, omáček, dipů, pomazánek, dresinků, hlavních jídel, slaných těst, těst na těstoviny

Symbolika červené barvy:
Vzrušující, energická, prudká až náruživá, silná, mocná, spojená s představami ohně, krve, nebezpečí, lásky, hluku. Zároveň je vznešená, je symbolem energické akce, změny, přetváření a pronikání vpřed, dobývání, energie a sebevědomí, výstrahy.

8Růžová dodává něžnost a jemnost

  • Šťáva z červené řepy – do omáček, sushi rýže, polévek, dezertů, pudinků, zmrzlin, jogurtů, krémů, dipů, dresinků, pomazánek, na obarvení sladkých i slaných těst
  • Jahody / maliny se smetanou – do milkshake, zmrzliny, drinků, krémů, polev

Symbolika růžové barvy:
Symbolizuje lásku, náklonnost a oddanost v srdeční úrovni, bez pudové smyslnosti. Je to barva něhy, jemnosti a oddanosti. Je to barva jemného způsobu života, zdrženlivé elegance, slavnostních nálad a sentimentálních citů. Může však narušovat vztah k realitě a vědomé odvrácení se od vážných věcí života. Zvyšuje chuť na sladké.

9Fialová vzbuzuje melancholii

  • Černý rybíz – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Ostružiny – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Bezinky – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Aronie – jogurty, smoothie, zmrzliny, krémy, pudinky, dezerty, kuličky, sladká těsta
  • Prášek z fialové mrkve – do slaných i sladkých těst, palačinek, slaných kaší, obilovin
  • Prášek z fialové kukuřice – do slaných i sladkých těst, palačinek

Symbolika fialové barvy:
Melancholická, osobitá, náročná, značí zastřené vzrušení, skryté tajemství vyvolávající znepokojení, zdrženlivou střízlivost, pokoru, skromnost.

10Hnědá dodává realistický pohled a pocit domova

  • Kakao – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie
  • Karob – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie
  • Káva – do kaší, sladkých těst, krémů, polev, kakaového nápoje, smoothie

Symbolika hnědé barvy:
Je střízlivá, mlčenlivá, solidní a vážná, realistická, spojená s představou jistoty a pořádku, domova, tradice, zdrženlivosti.

11Černá – pocit smrti

  • Živočišné uhlí – do kaší, smoothie, krémů, sladkých i slaných těst

Symbolika černé barvy:
Barva smrti, koncový bod tmavosti představuje konečné rozhodnutí, agresivní vzdor, popření pestrého života, nicotu, absolutní odříkání, je výrazem pro bojovné „ne“.

12Bílá dodává pocit čistoty a svobody


  • Rostlinné mléko, jogurt a smetana – krémy, omáčky, polévky, dezerty, pudinky, zmrzliny, agarové (želatinové) dezerty, dresinky, zálivky, dipy
  • Rozmixované bílé tofu – krémy, omáčky, polévky, dezerty, pudinky, zmrzliny, agarové (želatinové) dezerty, dresinky, zálivky, dipy, pomazánky

Symbolika bílé barvy:
Neurčitá, nejistá, spojená s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody, nových začátků.

 

Zdroj: symbolika barev zpracována podle Maxe Lüschera (1969), onlio.com

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Parádní tipy na barevný jídla! Třeba u dětí to povzbudí jejich zájem o jídlo.

    Jen to živočišný uhlí s nedovedu představit – chuť má hroznou a na táboře po něm půlka děti zvracela.

    • To je spíš třeba na obarvení pečeného těsta (chléb) nebo těstovin. Stačí opravdu špetička, jinak je hodně silné, jak píšete. Jako černé barvivo se používá většinou sépie, což ale není rostlinné barvivo, jiné černé asi není nebo o tom nevím 🙂

      • Tak možná špetička na celé těstoviny by šla…
        Zkoušela jsem hledat nějaké jiné černí barvivo, někde zmiňovali vývar z černých fazolí. Je pravda, že fazolové těstoviny jsou docela tmavé, černá to ale není.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMoje babička a moje veganství aneb jak jsme společně pekly dort
Další článekBylinkový “sýr” z cukety (bez ořechů)