Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat, je schovat je do želé z agaru. Snadno a rychle tak získáte perfektní letní dezert.

Ingredience
pro cca 10 mističek

  • 1/2 kg jahod
  • 1/2 citrónu
  • špetka soli,
  • 1 litr vody (případně moštu)
  • 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
  • 2 lžičky práškového agaru

Postup

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  2. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, rozdělíme do misek.
  3. Když se voda v hrnci vaří, přidáme agar, zamícháme a krátce povaříme, aby se zcela rozpustil.
  4. Vypneme vodu a necháme trochu zchladit, aby na jahody nepřišla vroucí voda.
  5. Do chladnoucího hrnce přidáme šťávu z citronu a zalijeme jahody v miskách.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.

Praktické

  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
  • Oslaďte jablečným koncentrátem podle chuti, počítejte, že citrón dodá kyselou chuť.
  • Skladujte mističky v chladu, snězte během tří dnů.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření nebo bylinky. Citrón není podmínka, ale báječně osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí kokosové mléko
Další článekKrémová polévka z dýně a batátů