Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat, je schovat je do želé z agaru. Snadno a rychle tak získáte perfektní letní dezert.

Ingredience
pro cca 10 mističek

  • 1/2 kg jahod
  • 1/2 citrónu
  • špetka soli,
  • 1 litr vody (případně moštu)
  • 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
  • 2 lžičky práškového agaru

Jak udělat jahody v želé

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  2. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, rozdělíme do misek.
  3. Když se voda v hrnci vaří, přidáme agar, zamícháme a krátce povaříme, aby se zcela rozpustil.
  4. Vypneme vodu a necháme trochu zchladit, aby na jahody nepřišla vroucí voda.
  5. Do chladnoucího hrnce přidáme šťávu z citronu a zalijeme jahody v miskách.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.

Praktické

  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
  • Oslaďte jablečným koncentrátem podle chuti, počítejte, že citrón dodá kyselou chuť.
  • Skladujte mističky v chladu, snězte během tří dnů.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření nebo bylinky. Citrón není podmínka, ale báječně osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)
Další článekHlávkový salát se smetanou a koprem