Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat, je schovat je do želé z agaru. Snadno a rychle tak získáte perfektní letní dezert.

Ingredience
pro cca 10 mističek

  • 1/2 kg jahod
  • 1/2 citrónu
  • špetka soli,
  • 1 litr vody (případně moštu)
  • 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
  • 2 lžičky práškového agaru

Jak udělat jahody v želé

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  2. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, rozdělíme do misek.
  3. Když se voda v hrnci vaří, přidáme agar, zamícháme a krátce povaříme, aby se zcela rozpustil.
  4. Vypneme vodu a necháme trochu zchladit, aby na jahody nepřišla vroucí voda.
  5. Do chladnoucího hrnce přidáme šťávu z citronu a zalijeme jahody v miskách.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.

Praktické

  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
  • Oslaďte jablečným koncentrátem podle chuti, počítejte, že citrón dodá kyselou chuť.
  • Skladujte mističky v chladu, snězte během tří dnů.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření nebo bylinky. Citrón není podmínka, ale báječně osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní salát s jedlými květy
Další článekHlávkový salát se smetanou a koprem