Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat, je schovat je do želé z agaru. Snadno a rychle tak získáte perfektní letní dezert.

Ingredience
pro cca 10 mističek

  • 1/2 kg jahod
  • 1/2 citrónu
  • špetka soli,
  • 1 litr vody (případně moštu)
  • 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
  • 2 lžičky práškového agaru

Postup

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  2. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, rozdělíme do misek.
  3. Když se voda v hrnci vaří, přidáme agar, zamícháme a krátce povaříme, aby se zcela rozpustil.
  4. Vypneme vodu a necháme trochu zchladit, aby na jahody nepřišla vroucí voda.
  5. Do chladnoucího hrnce přidáme šťávu z citronu a zalijeme jahody v miskách.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.

Praktické

  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
  • Oslaďte jablečným koncentrátem podle chuti, počítejte, že citrón dodá kyselou chuť.
  • Skladujte mističky v chladu, snězte během tří dnů.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření nebo bylinky. Citrón není podmínka, ale báječně osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí kokosové mléko
Další článekKrémová polévka z dýně a batátů