- 1/2 kg jahod
- 1/2 citrónu
- špetka soli,
- 1 litr vody (případně moštu)
- 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
- 2 lžičky práškového agaru
Jak udělat jahody v želé
- V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
- Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, rozdělíme do misek.
- Když se voda v hrnci vaří, přidáme agar, zamícháme a krátce povaříme, aby se zcela rozpustil.
- Vypneme vodu a necháme trochu zchladit, aby na jahody nepřišla vroucí voda.
- Do chladnoucího hrnce přidáme šťávu z citronu a zalijeme jahody v miskách.
- Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
Praktické
- Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
- Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne. Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
- Oslaďte jablečným koncentrátem podle chuti, počítejte, že citrón dodá kyselou chuť.
- Skladujte mističky v chladu, snězte během tří dnů.
Obměna
Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření nebo bylinky. Citrón není podmínka, ale báječně osvěží.
Děti
Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.
Buďte první, kdo napíše komentář