Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zásoby.

Ingredience
pro cca 6 skleniček

  • 3 broskve
  • 6 švestek
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jak připravit broskvovo-švestkové želé  bez cukru s agarem

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleniček.
  3. V trošce studené vody rozmícháme agar a přidáme do vroucí vody spolu s ovocným koncentrátem. Necháme přejít varem a odstavíme.
  4. Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
  5. Když voda v hrnci trochu zchladne, nalijeme ji na ovoce a necháme v chladu ztuhnout.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  7. Podáváme vychlazené místo zmrzliny.

Praktické

  • Oslaďte si ovocným koncentrátem podle chuti a zralosti ovoce. Nejlepší je vodu ochutnat, zda nám přijde dost sladká.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik.
  • V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
  • Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.

Obměna

  • Místo ovocného koncentrátu můžete povařit s agarem džus.
  • Osladit také můžete sladem či sirupem.
  • Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je ve vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky
Další článekJihoindický kořeněný patizon