Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zásoby.

Ingredience
pro cca 6 skleniček

  • 3 broskve
  • 6 švestek
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jak připravit broskvovo-švestkové želé  bez cukru s agarem

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleniček.
  3. V trošce studené vody rozmícháme agar a přidáme do vroucí vody spolu s ovocným koncentrátem. Necháme přejít varem a odstavíme.
  4. Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
  5. Když voda v hrnci trochu zchladne, nalijeme ji na ovoce a necháme v chladu ztuhnout.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  7. Podáváme vychlazené místo zmrzliny.

Praktické

  • Oslaďte si ovocným koncentrátem podle chuti a zralosti ovoce. Nejlepší je vodu ochutnat, zda nám přijde dost sladká.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik.
  • V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
  • Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.

Obměna

  • Místo ovocného koncentrátu můžete povařit s agarem džus.
  • Osladit také můžete sladem či sirupem.
  • Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je ve vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky
Další článekJihoindický kořeněný patizon