Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Švestkovo-broskvový pohárek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zásoby.

Ingredience
pro cca 6 skleniček
  • 3 broskve
  • 6 švestek
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jana měla nadváhu a díky psychicky náročnému období dostala léky na nervy. Hledala z toho cestu, až našla a podařilo ...

  • 3 broskve
  • 6 švestek
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli,
  • 0,5 litru vody
  • 2,5 lžičky práškového agaru

Jak připravit broskvovo-švestkové želé  bez cukru s agarem

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli.
  2. Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleniček.
  3. V trošce studené vody rozmícháme agar a přidáme do vroucí vody spolu s ovocným koncentrátem. Necháme přejít varem a odstavíme.
  4. Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
  5. Když voda v hrnci trochu zchladne, nalijeme ji na ovoce a necháme v chladu ztuhnout.
  6. Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  7. Podáváme vychlazené místo zmrzliny.

Praktické

  • Oslaďte si ovocným koncentrátem podle chuti a zralosti ovoce. Nejlepší je vodu ochutnat, zda nám přijde dost sladká.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik.
  • V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
  • Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.

Obměna

  • Místo ovocného koncentrátu můžete povařit s agarem džus.
  • Osladit také můžete sladem či sirupem.
  • Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je ve vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Vanilkový krém (sladký i bez oslazení)

Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lep...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.