Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého dětství. Ten byl ale plný mléka, mouky a cukru. Tohle je chutná a zdravá verze, která ve vychlazené podobě příjemně osvěží.
Ingredience
pro cca 8 skleniček
Na tvarohovou vrstvu:
2 bílé tofu
1 hrnek vody
4 lžíce ovocného koncentrátu/rýžový sirup
špetka soli
1/2 citrónu
Na čokoládovou vrstvu (amasaké):
1 hrnek kulatozrnná rýže natural
1/3 hrnku rýže koji
špetka soli
3 lžíce karobu/kakao
hrst lískových oříšků (nemusí být)
Na ozdobu:
pražený černý a bílý sezam
lískový oříšek
ovocný koncentrát/javorový sirup
Jak připravit pohár z amaské a tofu
Tvarohová vrstva:
V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme tofu a krátce povaříme. Rozmixujeme spolu se šťávou z půlky citrónu a ovocným koncentrátem nebo rýžovým sirupem. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody na rozmixování, ale ne moc, abychom místo krému nezískali vodu. Osladíme si podle chuti. Nalijeme na dno skleniček.
Čokoládová vrstva (amasaké):
Předem namočíme a uvaříme rýži společně s lískovými oříšky. Když má teplotu kolem 60°C (je horká, ale udržíme v ní ruku), přidáme rýži koji, promícháme a dáme fermentovat do peřin nebo můžeme využít přístroj fermentor. Po 6 hodinách ochutnáme, zda už je pro nás dost sladká, případně necháme ještě cca 2 hodiny fermentovat. Vyndáme z peřin,přidáme karob/kakao, rozmixujeme a převaříme, abychom zastavili proces fermentace.
Hotové amasaké nalijeme do po skleniček na tvarohovou vrstvu a dáme vychladit.
Ozdobení:
Dezert je dobrý a hezký sám o sobě, ale můžeme ho ještě vylepšit přidáním oříšku, praženého sezamu a zalitím lžičkou ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu.
Praktické
Dezert na fotce je připraven pomocí ponorného mixéru, takže v krému je patrná textura použitých surovin jako jsou oříšky. Pokud použijete blender, budou obě vrstvy zcela hladké a bez kousků.
Dezert je rychlovka, když máte po ruce zbylý tvaroh z jiného dezertu a z zbylé amasaké z předchozích dnů, pak stačí dát do skleniček dvě vrstvy a nechat vychladit.
Rýži namáčím a vařím ve větším množství, protože dělat jen půl hrnku amasaké je pro nás příliš málo – je u nás o něj velký zájem a sladím s ním i jiné dezerty, takže nedělám jen trochu amasaké na jeden dezert. Příprava amasaké mi nezabere žádný čas navíc, protože ho vařím spolu s jinými obilovinami a fermentuje přes den, kdy u něj nečekám, až dojde.
Oslaďte si podle chuti.
Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
Obměna
Karob je jemný a sladký, chcete-li více čokoládovou chuť, dejte kakao. Množství podle vaší chuti.
Osladit také můžete sladem, pokud vám nevadí stopy lepku.
Oříšky můžete zcela vynechat nebo nahradit vlašskými, kokosem apod.
Děti
Ve verzi s karobem dáváme dětem cca od jednoho roku.
Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?
I my se vás musíme zeptat na cookies
Naše stránky používají k ukládání drobných údajů cookies. Váš souhlas s jejich použitím nám pomáhá tvořit lepší obsah, přehlednější stránky a více vám porozumět. Nesouhlas může způsobit, že stránky nepoběží správně a nebudete z nich mít takovou radost :-)
Funkční nastavení potřebujeme
Vždy aktivní
Díky nim stránky správně fungují a vy z nich máte radost.
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky pro lepší obsah
Protože souhrnně víme, kolik lidí k nám chodí, co u nás čtou a kde máme stránky vylepšit.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing a Videa
Snažíme se vám nabízet upoutávky na programy a témata, které vás zajímají. Bez zaškrtnutí budeme věštit z křišťálové koule :-) Pokud nesouhlasíte, nemohou se zobrazit ani video přehrávače.
Evi, není lepší dát kakao, nebo karob až po dovaření amasake..? nebo je to jedno?
Květoslavo, dovolím si Vám odpovědět ač nepatřím přímo do realizačního týmu. Nejdříve musíte rýži uvařit do měkka jako běžně a poté necháte vychladit na cca 60 stupňů. Více informací zde
https://www.jimejinak.cz/amasake-prirozene-sladky-krem-bez-cukru/
https://www.jimejinak.cz/10-super-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-amasake/
Dobrou chuť
Prosím o radu na asamake, rýže se uvaří jako obvykle nebo se vaří jen do té doby nežli má 60 stupňů? Tudíž není dovarena? Děkuji moc za radu
Květoslavo, dovolím si Vám odpovědět ač nepatřím přímo do realizačního týmu. Nejdříve musíte rýži uvařit do měkka jako běžně a poté necháte vychladit na cca 60 stupňů. Více informací zde
https://www.jimejinak.cz/amasake-prirozene-sladky-krem-bez-cukru/
https://www.jimejinak.cz/10-super-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-amasake/
Dobrou chuť
Mockrát děkuji za odpověď…
Rádo se stalo :) Hezký den
MaVe, moc děkujeme 😍
To nestojí za řeč. Já děkuji za vaše díky :) Hned je den ještě hezčí.
A i ten můj 😉😍