Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého dětství. Ten byl ale plný mléka, mouky a cukru. Tohle je chutná a zdravá verze, která ve vychlazené podobě příjemně osvěží.

Ingredience
pro cca 8 skleniček

Na tvarohovou vrstvu:

  • 2 bílé tofu
  • 1 hrnek vody
  • 4 lžíce ovocného koncentrátu/rýžový sirup
  • špetka soli
  • 1/2 citrónu

Na čokoládovou vrstvu (amasaké):

  • 1 hrnek kulatozrnná rýže natural
  • 1/3 hrnku rýže koji
  • špetka soli
  • 3 lžíce karobu/kakao
  • hrst lískových oříšků (nemusí být)

Na ozdobu:

  • pražený černý a bílý sezam
  • lískový oříšek
  • ovocný koncentrát/javorový sirup

Jak připravit pohár z amaské a tofu

Tvarohová vrstva:

  1. V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli. Přidáme tofu a krátce povaříme. Rozmixujeme spolu se šťávou z půlky citrónu a ovocným koncentrátem nebo rýžovým sirupem. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody na rozmixování, ale ne moc, abychom místo krému nezískali vodu. Osladíme si podle chuti. Nalijeme na dno skleniček.

Čokoládová vrstva (amasaké):

  1. Předem namočíme a uvaříme rýži společně s lískovými oříšky. Když má teplotu kolem 60°C (je horká, ale udržíme v ní ruku), přidáme rýži koji, promícháme a dáme fermentovat do peřin nebo můžeme využít přístroj fermentor. Po 6 hodinách ochutnáme, zda už je pro nás dost sladká, případně necháme ještě cca 2 hodiny fermentovat. Vyndáme z peřin,přidáme karob/kakao, rozmixujeme a převaříme, abychom zastavili proces fermentace.
  2. Hotové amasaké nalijeme do po skleniček na tvarohovou vrstvu a dáme vychladit.

Ozdobení:

Dezert je dobrý a hezký sám o sobě, ale můžeme ho ještě vylepšit přidáním oříšku, praženého sezamu a zalitím lžičkou ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu.

Praktické

  • Dezert na fotce je připraven pomocí ponorného mixéru, takže v krému je patrná textura použitých surovin jako jsou oříšky. Pokud použijete blender, budou obě vrstvy zcela hladké a bez kousků.
  • Dezert je rychlovka, když máte po ruce zbylý tvaroh z jiného dezertu a z zbylé amasaké z předchozích dnů, pak stačí dát do skleniček dvě vrstvy a nechat vychladit.
  • Rýži namáčím a vařím ve větším množství, protože dělat jen půl hrnku amasaké je pro nás příliš málo – je u nás o něj velký zájem a sladím s ním i jiné dezerty, takže nedělám jen trochu amasaké na jeden dezert. Příprava amasaké mi nezabere žádný čas navíc, protože ho vařím spolu s jinými obilovinami a fermentuje přes den, kdy u něj nečekám, až dojde.
  • Oslaďte si podle chuti.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.

Obměna

  • Karob je jemný a sladký, chcete-li více čokoládovou chuť, dejte kakao. Množství podle vaší chuti.
  • Osladit také můžete sladem, pokud vám nevadí stopy lepku.
  • Oříšky můžete zcela vynechat nebo nahradit vlašskými, kokosem apod.

Děti

  • Ve verzi s karobem dáváme dětem cca od jednoho roku.

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Výsledky předčily má očekávání (Ivana)

Ivana: Musím se přiznat, že jsem se hlásila "jen...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...
  1. Prosím o radu na asamake, rýže se uvaří jako obvykle nebo se vaří jen do té doby nežli má 60 stupňů? Tudíž není dovarena? Děkuji moc za radu

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPraktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně
Další článekPolévka s česnekovými výhonky