Smíchejte 3 ingredience a během minuty je na světě výborná zdravá čokoládová poleva na cukroví, kaše, pudinky, dezerty, nebo jen tak k namáčení ovoce. A pokud ji chcete pro děti, stačí nahradit kakao karobem.

Ingredience
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce karobu nebo kakaa
  • cca 1 lžíce sladidla dle chuti (sušené nebo tekuté sladidlo)
  • 1 lžíce kakaového másla nebo 1/4 lžičky agar agaru pro tužší variantu (není nutné)

Jak připravit čokoládovou polevu

  1. Ve vodní lázni nebo v hrnci na nejnižším plameni (nebo podložte rozptylkou) rozehřejeme kokosový olej (případně i kakaové máslo).
  2. Přidáme kakaový prášek (a agar pokud používáme) a mícháme.
  3. Osladíme přírodním sladidlem dle chuti.
  4. Poléváme cukroví, sušenky nebo jiné dezerty.
  5. Dáme cukroví s polevou do lednice ztuhnout.
  6. Uchováváme v chladu.

Praktické

  • Tuto polevu je třeba uchovávat v chladu hlavně v letních měsících nebo teplých bytech, protože kokosový olej má tendenci v teple téct.
  • Můžete s ní polévat například marokánky, sladkou snídaňovou kaši, pudinky, zmrzliny, bábovky, brownies, dorty, kuličky (RAW datlové), tyčinky (á la bounty) a další dezerty atp.
  • Pokud polevy uděláte víc, můžete ji použít jako čokoládové fondue k namáčení ovoce.
  • Poleva je tekutá. Pokud chcete tužší variantu na způsob čokolády na vaření, přidejte kakaové máslo nebo agar.

Obměna

  • Kakao se dá nahradit karobem. Karobová čokoláda je výborná a není ji třeba tolik doslazovat.

Děti

  • Čokoládu dětem dáváme až od 1,5 roku. Pokud je ale dítě zvyklé jíst klasickou čokoládu, nemějte obavy mu dát tuto zdravou.

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

  1. Dobrý den..proč prostě jen nerozpustit čokoládu(kvalitní čokoládu – a prodávají i bez cukru) ve vodní lázni??? Jednak tam nebude pro někoho ta nepřijemná kokosova chuť a druhak to bude na rozdíl od této polevy krásně držet a jen to cukroví neobarvi…Tato poleva na raw kouličkách jen udělala lehký barevný odstín…žádná vrstva, za chvilku po vytáhnutí z lednice je to měkké…a také nejsem příznivcem kokosového odéru:-)

  2. Dobrý den, všimla jsem si, že v receptech často používáte kokosový olej. Ten je ale velmi nezdravý, jeho neškodnost nebo dokonce prospěšnost je opravdu mýtus, který se (bohužel) na internetu často vyskytuje. (Jeden autor opisuje od druhého.) Pokud chcete jíst zdravě, kokosový olej je vhodný maximálně ke kosmetickým účelům. Je potřeba si najít skutečná fakta.
    Kateřina

    • Katko, nebojte, my kokosový tuk používáme jen na slavnostní nebo speciální příležitoti, kde bychom jinak sáhli po ještě horším ztuženém tuku. Když se podíváte na naše recepty, tak ho najdete jen v pár z těch tisíců, co tu máme, kde potřebujeme, aby něco ztuhlo jako je čokoládová poleva apod. To ale není jídlo, to je dezert, na tom naše výživa nestojí. Kokosákem se skutečně víc mažeme zvenku 🙂

  3. Nevim co delam spatne ale poleva je vodova rozhodně ne tak jak na obrazku…držela jsem se presne receptu…

    • Ta poleva bude vždy tekutá než ztuhne (v lednici), je k namaceni (my používali na perníčky), ne ke zdobeni (to zkuste spíše tuto: https://www.jimejinak.cz/cokoladova-poleva-z-karobu/). Co používáte za sladidlo? Tak přijdete více kakaa nebo sušeného sladidla/ovesmilku a pokud potrebujete hutnejsi, povařte ji s trochou agar agar nebo přidejte kokaove máslo, pak se bude chovat více jako roztopena tmavá čokoláda na vaření.

  4. Z nejakeho duvodu mi kokosovy tuk nedela dobre. Mate tip na nejaky nahradni ktery by fungoval stejne dobre?

    • Ve zdravé výživě je několik variant ztužených tuků – Alsan, Kokovit (tam je i kokosový) a každý rok pár značek přibude. Mrkněte na složení. Stejnou službu plní palmový, ale ten jsme z eko důvodů vynechali nebo ho kupujeme z certifikovaných bio zdrojů, kde se pěstuje o ohledem na životní protředí.

  5. Dobrý den, super, děkuji za recept. Ale všimla jsem si, že používáte (nezdravý) kokosový olej. Jak se, prosím, díváte na alternativu při výrobě čokolády (do těst asi ne) na kakaové máslo? Mně přijde lepší než kokos.olej. Nebo mix obou tuků? Nevím, jak se kakaové máslo chová, viděla jsem ho ve zdravé výživě… děkuji

    • Andris, my kokosový tuk používáme velmi málo, pouze do dezertů, na polevu apod. Má své výhody a své nevýhody jako všechno. Není to rozhodně náš hlavní zdroj tuků, používáme ho v dezertech tam, kde je by se běžně dávají skutečně nezdravé průmyslově ztužené tuky jako omega, hera, ceres apod. nebo tam, kde chceme něco smažit při vysoké teplotě, protože to on zvládá lépe než jiné, které se přepalují. Kakaové máslo má také své výhody a nevýhody, hlavně je ale hodně drahé, takže já ho používám pouze na výrobu čokolády apod. Protože také tuhne i při pokojové teplotě, můžete ho klidně použít do polevy nebo těst, počítejte ale vždy s výrazně čokoládovou chutí.

  6. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketovo-mrkvové muffiny
Další článekBruce Lipton – Myšlením dokážeme změnit geny