Smíchejte 3 ingredience a během minuty je na světě výborná zdravá čokoládová poleva na cukroví, kaše, pudinky, dezerty, nebo jen tak k namáčení ovoce. A pokud ji chcete pro děti, stačí nahradit kakao karobem.

Ingredience
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce karobu nebo kakaa
  • cca 1 lžíce sladidla dle chuti (sušené nebo tekuté sladidlo)
  • 1 lžíce kakaového másla nebo 1/4 lžičky agar agaru pro tužší variantu (není nutné)

Jak připravit čokoládovou polevu

  1. Ve vodní lázni nebo v hrnci na nejnižším plameni (nebo podložte rozptylkou) rozehřejeme kokosový olej (případně i kakaové máslo).
  2. Přidáme kakaový prášek (a agar pokud používáme) a mícháme.
  3. Osladíme přírodním sladidlem dle chuti.
  4. Poléváme cukroví, sušenky nebo jiné dezerty.
  5. Dáme cukroví s polevou do lednice ztuhnout.
  6. Uchováváme v chladu.

Praktické

  • Tuto polevu je třeba uchovávat v chladu hlavně v letních měsících nebo teplých bytech, protože kokosový olej má tendenci v teple téct.
  • Můžete s ní polévat například marokánky, sladkou snídaňovou kaši, pudinky, zmrzliny, bábovky, brownies, dorty, kuličky (RAW datlové), tyčinky (á la bounty) a další dezerty atp.
  • Pokud polevy uděláte víc, můžete ji použít jako čokoládové fondue k namáčení ovoce.
  • Poleva je tekutá. Pokud chcete tužší variantu na způsob čokolády na vaření, přidejte kakaové máslo nebo agar.

Obměna

  • Kakao se dá nahradit karobem. Karobová čokoláda je výborná a není ji třeba tolik doslazovat.

Děti

  • Čokoládu dětem dáváme až od 1,5 roku. Pokud je ale dítě zvyklé jíst klasickou čokoládu, nemějte obavy mu dát tuto zdravou.

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...
  1. Dobrý den..proč prostě jen nerozpustit čokoládu(kvalitní čokoládu – a prodávají i bez cukru) ve vodní lázni??? Jednak tam nebude pro někoho ta nepřijemná kokosova chuť a druhak to bude na rozdíl od této polevy krásně držet a jen to cukroví neobarvi…Tato poleva na raw kouličkách jen udělala lehký barevný odstín…žádná vrstva, za chvilku po vytáhnutí z lednice je to měkké…a také nejsem příznivcem kokosového odéru:-)

  2. Dobrý den, všimla jsem si, že v receptech často používáte kokosový olej. Ten je ale velmi nezdravý, jeho neškodnost nebo dokonce prospěšnost je opravdu mýtus, který se (bohužel) na internetu často vyskytuje. (Jeden autor opisuje od druhého.) Pokud chcete jíst zdravě, kokosový olej je vhodný maximálně ke kosmetickým účelům. Je potřeba si najít skutečná fakta.
    Kateřina

    • Katko, nebojte, my kokosový tuk používáme jen na slavnostní nebo speciální příležitoti, kde bychom jinak sáhli po ještě horším ztuženém tuku. Když se podíváte na naše recepty, tak ho najdete jen v pár z těch tisíců, co tu máme, kde potřebujeme, aby něco ztuhlo jako je čokoládová poleva apod. To ale není jídlo, to je dezert, na tom naše výživa nestojí. Kokosákem se skutečně víc mažeme zvenku 🙂

    • Ta poleva bude vždy tekutá než ztuhne (v lednici), je k namaceni (my používali na perníčky), ne ke zdobeni (to zkuste spíše tuto: https://www.jimejinak.cz/cokoladova-poleva-z-karobu/). Co používáte za sladidlo? Tak přijdete více kakaa nebo sušeného sladidla/ovesmilku a pokud potrebujete hutnejsi, povařte ji s trochou agar agar nebo přidejte kokaove máslo, pak se bude chovat více jako roztopena tmavá čokoláda na vaření.

  3. Z nejakeho duvodu mi kokosovy tuk nedela dobre. Mate tip na nejaky nahradni ktery by fungoval stejne dobre?

    • Ve zdravé výživě je několik variant ztužených tuků – Alsan, Kokovit (tam je i kokosový) a každý rok pár značek přibude. Mrkněte na složení. Stejnou službu plní palmový, ale ten jsme z eko důvodů vynechali nebo ho kupujeme z certifikovaných bio zdrojů, kde se pěstuje o ohledem na životní protředí.

  4. Dobrý den, super, děkuji za recept. Ale všimla jsem si, že používáte (nezdravý) kokosový olej. Jak se, prosím, díváte na alternativu při výrobě čokolády (do těst asi ne) na kakaové máslo? Mně přijde lepší než kokos.olej. Nebo mix obou tuků? Nevím, jak se kakaové máslo chová, viděla jsem ho ve zdravé výživě… děkuji

    • Andris, my kokosový tuk používáme velmi málo, pouze do dezertů, na polevu apod. Má své výhody a své nevýhody jako všechno. Není to rozhodně náš hlavní zdroj tuků, používáme ho v dezertech tam, kde je by se běžně dávají skutečně nezdravé průmyslově ztužené tuky jako omega, hera, ceres apod. nebo tam, kde chceme něco smažit při vysoké teplotě, protože to on zvládá lépe než jiné, které se přepalují. Kakaové máslo má také své výhody a nevýhody, hlavně je ale hodně drahé, takže já ho používám pouze na výrobu čokolády apod. Protože také tuhne i při pokojové teplotě, můžete ho klidně použít do polevy nebo těst, počítejte ale vždy s výrazně čokoládovou chutí.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketovo-mrkvové muffiny
Další článekBruce Lipton – Myšlením dokážeme změnit geny