Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. Skvělý dezert pro chladné podzimní dny!
Ingredience
na 1 bábovku
  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
  3. Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
  6. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
  7. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  8. Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
  9. Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  10. Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
  11. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  12. Bábovku necháme 10 ve formě a poté vyklopíme.
  13. Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  14. Necháme před krájením úplně vystydnout.
  15. Zbylou bábovku skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
  • Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
  • Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
  • Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
  • Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
  • Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
  • Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

  1. Perfektní recept,moc děkuji! Místo mrkve,kterou nemohu jsem dala dýni a místo ořechů slun.semínka a super.

  2. Tak to mě zase láká vyzkoušet…máme mák moc rádi a já dělám makovou bábovku úplně bez mouky – jen mák + trocha kokosu, ježe tam jsou vejce (bílky ušlehané) a kypřící prášek/soda. Bábovka Ta je potom krásně lehká a zmizí většinou během 1 dne, ne-li odpoledne… 🙂

  3. Místo bábovky jsem upekla na plech buchtu, po upečení pomazala povidlama bez cukru. Je fajň, že v buchtě není prášek do pečiva. Neodporučuje ho Vl. Strnadelová. Evi, nevím pod kterým článkem jsem psala, že jedu k Vlaďce. Nemůžu ho najít. Chtěla jsem tam dopsat, co jsme se u ní dozvěděli.

  4. Tak jsem ji dnes pekla. Chuťově vynikající, sladká, prostě mňam ?. Jen se mi zdá uvnitř nedopečená. Příště budu péct asi dýl.

  5. Dotaz stran jarní očisty ?. Když si udělám mouku z pohanky celého zrna sama a dodržím ingredience, tak je to vhodný dezert až si konce očisty, ano či ne???

    • Kačko, ano, to je v pohodě. Nesnažíme se vynechat cokoli sladkého, ale nahradit to zdravou verzí. Mnohé z vás už chuť na sladké přešla, ale někomu to trvá déle – ten si udělá zdravý dezert.

  6. Je výborná, přesně podle receptu, čekala jsem, že si děti budou chtít pocukrovat, ale ne, je fakt dobrá i bez cukru

  7. Dobrý den,

    skusam to urobit ako korpus pre dceru na tortu, babovku sme uz skusali a bola dobra. Myslite, ze mozem pridat kypriaci prasok?

    • Jani, můžete. On není moc zdravý, tak se ho snažíme minimalizovat, ale v dezertu se to snese 😉

      • A jak je to se sodou bikarbonou? Ja si babovku upravila, nedala jsem mak,ale 60 g kakaa, ubrala mleko na 100 ml, mouka byla jahlova trocha ryzove a a z cervene cocky a pridalajsem prasek do peciva. A misto jablek, byla smes jablko, hruska, proste zbytky. Dala jsem pernikove koreni. Udelala jsem z toho pernik na plech a byl vyborny, snad nejlepsi, co se mi zatim povedl….

        • Není problém, když je jí trošinku jednou za čas. Perfektní variace, už se mi sbíhají sliny! 🙂

  8. Miluju mák. Zvětšila jsem jeho množství na úkor mouky – zatím 50g a buchta drží. Zdá se, že to bude další favorit našeho mladšího. U staršího zatím vede napařovaná rýžová bábovka bezlepková, ale této taky snědl dost.

  9. je tam mák nějak konzistenčně důležitý? Já ho totiž nesnáším, je mi po něm těžko a pálí mě žáha….

    • Lebell, asi si najděte recept na jinou bábovku :-)) Když ho tam nedáte, už nebude maková :-)))

  10. Tak dnes jsem ji udělala a je báječná! Musela jsem se hodně ovládat abych si dala jen 2 kousky:). Prosím a jak s tím skladovanim v lednici? Ja osobně studené věci z lednice nesnáším a na přirozené dosažení pokojové teploty nejsem trpělivá. Měl ji někdo třeba 3 dny a nesnažila se i mimo lednici? Děkuji

    • Takovéhle věci u nás déle jak do druhého dne nevydrží, takže nemůžu potvrdit :-)) Ale řešením by byl chladný špajz. Já osobně taky nerada studené, takže vždy z předstihem vyndavám, aby to na svačinu bylo akorát 😉

  11. Dnes jsem vyzkoušela recept na bábovku, dopadla skvělé a až teď jsem zjistila, že jsem tam zapomněla dát olej.A vůbec to nevadí. I můj muž si pochutnával.

  12. Šla by použít jen jahelna mouka? Mám ji doma nějaký ten pátek a nevím co s ní:) není chuťově moc výrazná? Děkuji

  13. Vynikající :-)) Nemám blender, takže jsem jablíčka nastrouhala na jemno a datle s hrozinkami předem namočila na několik hodin, aby to můj tyčák utáhl. Skvělé s lepkem i bez 😉

    • To je skvělé, když si umíme poradit i bez těžké techniky :-))) Tyčák je můj hlavní nástroj od samého počátku!

  14. Dělala jsem z 1 zavařovací sklenice vařeného pyré, netuším, kolik to vážilo, nechtělo se mi vytahovat váhu :). Bez oŕechů i mrkve, byla jsem líná vytahovat mixer a ořechy nemůžu. Z kukuřičné mouky, vody, ani netuším, jestli jsem dala olej 😀 a zmizela během chvilky! Moc jsme si pochutnali :). Dávala jsem perníkové koření a koriandr, šťávu z celého citronu, i kuru.

  15. výborná. doporučuju k vyzkoušení. malinko jsem si ji upravila: mouka byla směska pohankové a rýžové, sladila jsem kromě rozinek i trochou datlí, obilného mléka nebylo dost, tak jsem přilila 100% džus. sladké akorát a fakt výborné

    • To jsme moc rádi, že chutná a děkujeme za tip na obměny a úpravy. My ji také milujeme, zmizela během chvilky 🙂

  16. Zobrazit všech 35 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní česnečka s naklíčenou čočkou
Další článekLéky už nepotřebuji – Jitka (45 let)