Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. Skvělý dezert pro chladné podzimní dny!
Ingredience
na 1 bábovku
  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
  3. Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
  6. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
  7. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  8. Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
  9. Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  10. Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
  11. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  12. Bábovku necháme 10 ve formě a poté vyklopíme.
  13. Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  14. Necháme před krájením úplně vystydnout.
  15. Zbylou bábovku skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
  • Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
  • Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
  • Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
  • Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
  • Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
  • Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.

32 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak to mě zase láká vyzkoušet…máme mák moc rádi a já dělám makovou bábovku úplně bez mouky – jen mák + trocha kokosu, ježe tam jsou vejce (bílky ušlehané) a kypřící prášek/soda. Bábovka Ta je potom krásně lehká a zmizí většinou během 1 dne, ne-li odpoledne… 🙂

  2. Místo bábovky jsem upekla na plech buchtu, po upečení pomazala povidlama bez cukru. Je fajň, že v buchtě není prášek do pečiva. Neodporučuje ho Vl. Strnadelová. Evi, nevím pod kterým článkem jsem psala, že jedu k Vlaďce. Nemůžu ho najít. Chtěla jsem tam dopsat, co jsme se u ní dozvěděli.

  3. Tak jsem ji dnes pekla. Chuťově vynikající, sladká, prostě mňam 👍. Jen se mi zdá uvnitř nedopečená. Příště budu péct asi dýl.

  4. Dotaz stran jarní očisty 😊. Když si udělám mouku z pohanky celého zrna sama a dodržím ingredience, tak je to vhodný dezert až si konce očisty, ano či ne?🤔😉

    • Kačko, ano, to je v pohodě. Nesnažíme se vynechat cokoli sladkého, ale nahradit to zdravou verzí. Mnohé z vás už chuť na sladké přešla, ale někomu to trvá déle – ten si udělá zdravý dezert.

  5. Je výborná, přesně podle receptu, čekala jsem, že si děti budou chtít pocukrovat, ale ne, je fakt dobrá i bez cukru

  6. Dobrý den,

    skusam to urobit ako korpus pre dceru na tortu, babovku sme uz skusali a bola dobra. Myslite, ze mozem pridat kypriaci prasok?

    • Jani, můžete. On není moc zdravý, tak se ho snažíme minimalizovat, ale v dezertu se to snese 😉

      • A jak je to se sodou bikarbonou? Ja si babovku upravila, nedala jsem mak,ale 60 g kakaa, ubrala mleko na 100 ml, mouka byla jahlova trocha ryzove a a z cervene cocky a pridalajsem prasek do peciva. A misto jablek, byla smes jablko, hruska, proste zbytky. Dala jsem pernikove koreni. Udelala jsem z toho pernik na plech a byl vyborny, snad nejlepsi, co se mi zatim povedl….

        • Není problém, když je jí trošinku jednou za čas. Perfektní variace, už se mi sbíhají sliny! 🙂

  7. Miluju mák. Zvětšila jsem jeho množství na úkor mouky – zatím 50g a buchta drží. Zdá se, že to bude další favorit našeho mladšího. U staršího zatím vede napařovaná rýžová bábovka bezlepková, ale této taky snědl dost.

  8. je tam mák nějak konzistenčně důležitý? Já ho totiž nesnáším, je mi po něm těžko a pálí mě žáha….

    • Lebell, asi si najděte recept na jinou bábovku :-)) Když ho tam nedáte, už nebude maková :-)))

  9. Tak dnes jsem ji udělala a je báječná! Musela jsem se hodně ovládat abych si dala jen 2 kousky:). Prosím a jak s tím skladovanim v lednici? Ja osobně studené věci z lednice nesnáším a na přirozené dosažení pokojové teploty nejsem trpělivá. Měl ji někdo třeba 3 dny a nesnažila se i mimo lednici? Děkuji

    • Takovéhle věci u nás déle jak do druhého dne nevydrží, takže nemůžu potvrdit :-)) Ale řešením by byl chladný špajz. Já osobně taky nerada studené, takže vždy z předstihem vyndavám, aby to na svačinu bylo akorát 😉

  10. Dnes jsem vyzkoušela recept na bábovku, dopadla skvělé a až teď jsem zjistila, že jsem tam zapomněla dát olej.A vůbec to nevadí. I můj muž si pochutnával.

  11. Šla by použít jen jahelna mouka? Mám ji doma nějaký ten pátek a nevím co s ní:) není chuťově moc výrazná? Děkuji

  12. Vynikající :-)) Nemám blender, takže jsem jablíčka nastrouhala na jemno a datle s hrozinkami předem namočila na několik hodin, aby to můj tyčák utáhl. Skvělé s lepkem i bez 😉

    • To je skvělé, když si umíme poradit i bez těžké techniky :-))) Tyčák je můj hlavní nástroj od samého počátku!

  13. Dělala jsem z 1 zavařovací sklenice vařeného pyré, netuším, kolik to vážilo, nechtělo se mi vytahovat váhu :). Bez oŕechů i mrkve, byla jsem líná vytahovat mixer a ořechy nemůžu. Z kukuřičné mouky, vody, ani netuším, jestli jsem dala olej 😀 a zmizela během chvilky! Moc jsme si pochutnali :). Dávala jsem perníkové koření a koriandr, šťávu z celého citronu, i kuru.

  14. výborná. doporučuju k vyzkoušení. malinko jsem si ji upravila: mouka byla směska pohankové a rýžové, sladila jsem kromě rozinek i trochou datlí, obilného mléka nebylo dost, tak jsem přilila 100% džus. sladké akorát a fakt výborné

    • To jsme moc rádi, že chutná a děkujeme za tip na obměny a úpravy. My ji také milujeme, zmizela během chvilky 🙂

  15. Zobrazit všech 32 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní česnečka s naklíčenou čočkou
Další článekLéky už nepotřebuji – Jitka (45 let)