Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Šťavnatá maková bábovka bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. Skvělý dezert pro chladné podzimní dny!

Ingredience
na 1 bábovku
  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Trvalo mi 4 roky než jsem se odhodlala to s vámi zkusit. Motivací je syn. Měl flíčky na kůži – plíseň. Tak jsem...

Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
  3. Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
  6. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
  7. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  8. Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
  9. Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  10. Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
  11. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  12. Bábovku necháme 10 minut ve formě a poté vyklopíme.
  13. Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  14. Necháme před krájením úplně vystydnout.
  15. Zbylou bábovku skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
  • Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
  • Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
  • Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
  • Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
  • Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
  • Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Martina Chupáč
21. 5. 2022

Pár let jsem tu nebyla, ale jak jsem se zas rozvarila vzpomněla jsem si na naši oblíbenou bábovku. A i přes hubnutí do plavek jsem ji prostě musela upéct a je pořád skvělá, tu má oblíbenou i manžel.

Klub
Mila Beata
4. 4. 2022

Mnaaaaam ♥️ Udělala jsem půl s kakam jako šachovnici ♥️♥️♥️ Luxusní bašta

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

1
38

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...
klub
1
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...
1
14

Ovesná buchta na 2 způsoby: flapjack nebo bublanina (pro děti)

Tato blesková buchta je ideální dobrotou i pro nejmenší děti. Z jednoho těsta můžete udělat 2 varianty – buď flapjack, anebo ovocnou bublaninu. Je hu...