Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. Skvělý dezert pro chladné podzimní dny!

Ingredience
na 1 bábovku
  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
  3. Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
  6. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
  7. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  8. Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
  9. Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  10. Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
  11. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  12. Bábovku necháme 10 ve formě a poté vyklopíme.
  13. Můžeme „pocukrovat“ sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  14. Necháme před krájením úplně vystydnout.
  15. Zbylou bábovku skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
  • Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
  • Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
  • Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
  • Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
  • Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
  • Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...
  1. Dělala jsem tu makovou bábovku, byla dobrá, hodně sytá, měla jsem radost. Taky jsem poprvé udělala kimchi zeleninu – trošku ostřejší, ale náhodou se taky povedla a ještě jsem po prvním neúspěchu nastudovala klíčení munga a už ho jím. To jsou mé začátky:)… Díky za předchozí odpovědi, Evo, zdravím a do tykání jdu klidně taky:)…

    • Tak to jsme rádi, že chutná :-) Příště u kimchi můžete ubrat na chilli, každý má rád jinak ostré ;-)

    • Heleno, tak to jsou velmi odvážné začátky! Kimči, klíčení, bábovka,…to jsem dělala až po letech 👍👍👍

  2. Tak tedy nevím, kde jsem udělala chybu, chutove výborná, ale udělala se kolem dokola jakoby obal a vnitřek ne a ne se dopect. Určitě vyzkouším ještě jednou, akorát jestli někdo poradí, kde se mohla stát chyba. Místo pohankové mouky jsem dala z obměn mouku z ovecných vloček, a místo hrozinek datle, jinak vše podle receptu. Děkuji

    • Asi bude chtit pect dele na mensi teplotu. Kazda trouba pece jinak a tohle vypada, ze se rychle udelala krusta a dovnitr uz to tak neslo.

      • Vyzkouším. Ale nakonec to dopadlo celkem dobře, po úplném vychladnutí ztuhla, tak myslím, že po pár dalších pokusech se pěkně vychytá. Děkuji za typ s teplotou.

        • Tak to je fajn, že to berete takhle, ono to skutečně chce vychytat ve svých podmínkách a pak už to člověk má v oku a daří se. A když náhodou někdy něco nevyjde, tak to sníme lžičkou 😉

    • Může to být i tou moukou. S ovesnou jsem to ještě nezkoušela. Nebo troubou. Příště zkuste špejlí, jestli už je dopečená. Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete použít i špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku ;-)

      • Zkoušela jsem špejlí. Po úplném vychadnutí celkem ztuhla. Možná to chtělo jen hustší konzistenci. Jinak s moukou z ovesných vloček jsem nadšená. Vločky miluji do jídla, protože jsou nasladlé, a chuť celkově zjemní. Špaldová mouka uplně doma neprochází má takový nahořklý konec. Pohanku miluji, ale ostatní zas tak ne. Takže mouku z ovesných vloček s nadšením zařazuji do běžného využití. Děkuji za další typy.

  3. Tak to mě zase láká vyzkoušet…máme mák moc rádi a já dělám makovou bábovku úplně bez mouky – jen mák + trocha kokosu, ježe tam jsou vejce (bílky ušlehané) a kypřící prášek/soda. Bábovka Ta je potom krásně lehká a zmizí většinou během 1 dne, ne-li odpoledne… :)

  4. Místo bábovky jsem upekla na plech buchtu, po upečení pomazala povidlama bez cukru. Je fajň, že v buchtě není prášek do pečiva. Neodporučuje ho Vl. Strnadelová. Evi, nevím pod kterým článkem jsem psala, že jedu k Vlaďce. Nemůžu ho najít. Chtěla jsem tam dopsat, co jsme se u ní dozvěděli.

  5. Dotaz stran jarní očisty ?. Když si udělám mouku z pohanky celého zrna sama a dodržím ingredience, tak je to vhodný dezert až si konce očisty, ano či ne???

    • Kačko, ano, to je v pohodě. Nesnažíme se vynechat cokoli sladkého, ale nahradit to zdravou verzí. Mnohé z vás už chuť na sladké přešla, ale někomu to trvá déle – ten si udělá zdravý dezert.

  6. Je výborná, přesně podle receptu, čekala jsem, že si děti budou chtít pocukrovat, ale ne, je fakt dobrá i bez cukru

  7. Dobrý den,

    skusam to urobit ako korpus pre dceru na tortu, babovku sme uz skusali a bola dobra. Myslite, ze mozem pridat kypriaci prasok?

    • Jani, můžete. On není moc zdravý, tak se ho snažíme minimalizovat, ale v dezertu se to snese ;-)

      • A jak je to se sodou bikarbonou? Ja si babovku upravila, nedala jsem mak,ale 60 g kakaa, ubrala mleko na 100 ml, mouka byla jahlova trocha ryzove a a z cervene cocky a pridalajsem prasek do peciva. A misto jablek, byla smes jablko, hruska, proste zbytky. Dala jsem pernikove koreni. Udelala jsem z toho pernik na plech a byl vyborny, snad nejlepsi, co se mi zatim povedl….

        • Není problém, když je jí trošinku jednou za čas. Perfektní variace, už se mi sbíhají sliny! :-)

  8. Miluju mák. Zvětšila jsem jeho množství na úkor mouky – zatím 50g a buchta drží. Zdá se, že to bude další favorit našeho mladšího. U staršího zatím vede napařovaná rýžová bábovka bezlepková, ale této taky snědl dost.

  9. je tam mák nějak konzistenčně důležitý? Já ho totiž nesnáším, je mi po něm těžko a pálí mě žáha….

    • Lebell, asi si najděte recept na jinou bábovku :-)) Když ho tam nedáte, už nebude maková :-)))

  10. Tak dnes jsem ji udělala a je báječná! Musela jsem se hodně ovládat abych si dala jen 2 kousky:). Prosím a jak s tím skladovanim v lednici? Ja osobně studené věci z lednice nesnáším a na přirozené dosažení pokojové teploty nejsem trpělivá. Měl ji někdo třeba 3 dny a nesnažila se i mimo lednici? Děkuji

    • Takovéhle věci u nás déle jak do druhého dne nevydrží, takže nemůžu potvrdit :-)) Ale řešením by byl chladný špajz. Já osobně taky nerada studené, takže vždy z předstihem vyndavám, aby to na svačinu bylo akorát ;-)

    • Asi to uz nebude pre vas aktualne, ale ja si kolaciky prihrievam na panvicke na slabom plameni…ak treba aj prikryjem pokrievkou aby sa pekne prehrial…a potom je kolacik prijemne chrumkavy…

  11. Dnes jsem vyzkoušela recept na bábovku, dopadla skvělé a až teď jsem zjistila, že jsem tam zapomněla dát olej.A vůbec to nevadí. I můj muž si pochutnával.

  12. Šla by použít jen jahelna mouka? Mám ji doma nějaký ten pátek a nevím co s ní:) není chuťově moc výrazná? Děkuji

  13. Vynikající :-)) Nemám blender, takže jsem jablíčka nastrouhala na jemno a datle s hrozinkami předem namočila na několik hodin, aby to můj tyčák utáhl. Skvělé s lepkem i bez ;-)

    • To je skvělé, když si umíme poradit i bez těžké techniky :-))) Tyčák je můj hlavní nástroj od samého počátku!

  14. Dělala jsem z 1 zavařovací sklenice vařeného pyré, netuším, kolik to vážilo, nechtělo se mi vytahovat váhu :). Bez oŕechů i mrkve, byla jsem líná vytahovat mixer a ořechy nemůžu. Z kukuřičné mouky, vody, ani netuším, jestli jsem dala olej :-D a zmizela během chvilky! Moc jsme si pochutnali :). Dávala jsem perníkové koření a koriandr, šťávu z celého citronu, i kuru.

  15. výborná. doporučuju k vyzkoušení. malinko jsem si ji upravila: mouka byla směska pohankové a rýžové, sladila jsem kromě rozinek i trochou datlí, obilného mléka nebylo dost, tak jsem přilila 100% džus. sladké akorát a fakt výborné

    • To jsme moc rádi, že chutná a děkujeme za tip na obměny a úpravy. My ji také milujeme, zmizela během chvilky :-)

  16. Zobrazit všech 50 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočkovo-houbové karbanátky
Další článekLéky už nepotřebuji – Jitka (45 let)