Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Šťavnatá maková bábovka bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. Skvělý dezert pro chladné podzimní dny!

Ingredience
na 1 bábovku
  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
  3. Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
  6. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
  7. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  8. Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
  9. Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  10. Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
  11. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  12. Bábovku necháme 10 minut ve formě a poté vyklopíme.
  13. Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  14. Necháme před krájením úplně vystydnout.
  15. Zbylou bábovku skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
  • Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
  • Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
  • Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
  • Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
  • Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
  • Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jsem pekla bábovku a je výborná a do trouby 80-95minut trvá.

Mňam! Ta se mi fakt povedla 😃. Mám velkou radost, že není úplně mokrá, ale nádherně vláčná. Pekla jsem na horkovzduch opravdu jen těch 30 min a je super 🤩… Jablíčka z naší jabloně jsou tak sladká, že jsem dala rozinek méně, z toho část byla zamíchána až k moukám v celku, použila jsem 140 g pohankové a 60 g čirokové a 12 g kypřícího prášku, trochu sezamových semínek a 100 g máku a mléko bylo kokosové domácí… Až budu péct příště, musím jít podle tohoto svého komentáře 😃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.