Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. Skvělý dezert pro chladné podzimní dny!

Ingredience
na 1 bábovku
  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60-150 g mletého máku (dle chuti a konzistence)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • k dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z 1/2 citrónu

Jak připravit bezlepkovou makovou bábovku

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců. Nakrájíme je na menší kousky.
  3. Do blenderu (mixéru) dáme jablka, rozinky, rostlinné mléko a olej a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, mletý mák, nahrubo nasekané ořechy a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi.
  6. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev, šťávu a kůru z půlky citrónu a skořici nebo/a vanilku, pokud chceme použít.
  7. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  8. Pokud by bylo těsto řídké, přidáme více mletého máku, který tekutinu nasaje.
  9. Formu na bábovku si vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  10. Těsto do ní nalijeme a pečeme 30-50 minut.
  11. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  12. Bábovku necháme 10 ve formě a poté vyklopíme.
  13. Můžeme „pocukrovat“ sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  14. Necháme před krájením úplně vystydnout.
  15. Zbylou bábovku skladujeme v lednici.

Praktické

  • Tato bábovka není jako ta klasická – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Těsto můžete péct také na plechu nebo ve formě na dort.
  • Pokud máte rádi, bábovku (nebo buchtu na plechu) si polijte polevou, například karobovou.
  • Pohankovou mouku si můžete i jednoduše udělat doma v blenderu. Stačí pohanku lámanku nebo kroupy nasypat do blenderu a rozmixovat na mouku.
  • Pokud by na vás byla málo sladká, polijte si ji polevou nebo rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Pokud víte, že máte rádi sladší dezerty, tak vyměňte rozinky za datle nebo do těsta přidejte ještě pár lžic např. rýžového sirupu (ochutnejte těsto před pečením a doslaďte si). My máme raději, když jsou dezerty méně sladké a vynikne jejich přirozená chuť.
  • Prášek do pečiva v tomto receptu není třeba, ale pokud chcete, můžete ho přidat.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít i hotové jablečné či jiné pyré. Stejně funguje i dužina z mladého kokosu.
  • Pohanku můžete nahradit i na mouku rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Pokud nemáte rostlinné mléko, použijte vodu.
  • Ingredience jsou variabilní. Ořechy či mrkev můžete zcela vynechat nebo nahradit třeba mandlemi nebo lískovými oříšky. Bábovku můžete dochutit i jiným kořením dle vašich preferencí nebo použít jen skořici nebo jen vanilku. Citrónová šťáva a kůra také nejsou nutné.
  • Mák můžete vynechat a dát místo něj 60-100 g kakaa pro kakaovou bábovku (můžete obarvit jen část těsta a udělat ji mramorovanou).
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná bábovka sladší.

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

  1. Perfektní recept,moc děkuji! Místo mrkve,kterou nemohu jsem dala dýni a místo ořechů slun.semínka a super.

  2. Tak to mě zase láká vyzkoušet…máme mák moc rádi a já dělám makovou bábovku úplně bez mouky – jen mák + trocha kokosu, ježe tam jsou vejce (bílky ušlehané) a kypřící prášek/soda. Bábovka Ta je potom krásně lehká a zmizí většinou během 1 dne, ne-li odpoledne… 🙂

  3. Místo bábovky jsem upekla na plech buchtu, po upečení pomazala povidlama bez cukru. Je fajň, že v buchtě není prášek do pečiva. Neodporučuje ho Vl. Strnadelová. Evi, nevím pod kterým článkem jsem psala, že jedu k Vlaďce. Nemůžu ho najít. Chtěla jsem tam dopsat, co jsme se u ní dozvěděli.

  4. Tak jsem ji dnes pekla. Chuťově vynikající, sladká, prostě mňam ?. Jen se mi zdá uvnitř nedopečená. Příště budu péct asi dýl.

  5. Dotaz stran jarní očisty ?. Když si udělám mouku z pohanky celého zrna sama a dodržím ingredience, tak je to vhodný dezert až si konce očisty, ano či ne???

    • Kačko, ano, to je v pohodě. Nesnažíme se vynechat cokoli sladkého, ale nahradit to zdravou verzí. Mnohé z vás už chuť na sladké přešla, ale někomu to trvá déle – ten si udělá zdravý dezert.

  6. Je výborná, přesně podle receptu, čekala jsem, že si děti budou chtít pocukrovat, ale ne, je fakt dobrá i bez cukru

  7. Dobrý den,

    skusam to urobit ako korpus pre dceru na tortu, babovku sme uz skusali a bola dobra. Myslite, ze mozem pridat kypriaci prasok?

    • Jani, můžete. On není moc zdravý, tak se ho snažíme minimalizovat, ale v dezertu se to snese 😉

      • A jak je to se sodou bikarbonou? Ja si babovku upravila, nedala jsem mak,ale 60 g kakaa, ubrala mleko na 100 ml, mouka byla jahlova trocha ryzove a a z cervene cocky a pridalajsem prasek do peciva. A misto jablek, byla smes jablko, hruska, proste zbytky. Dala jsem pernikove koreni. Udelala jsem z toho pernik na plech a byl vyborny, snad nejlepsi, co se mi zatim povedl….

        • Není problém, když je jí trošinku jednou za čas. Perfektní variace, už se mi sbíhají sliny! 🙂

  8. Miluju mák. Zvětšila jsem jeho množství na úkor mouky – zatím 50g a buchta drží. Zdá se, že to bude další favorit našeho mladšího. U staršího zatím vede napařovaná rýžová bábovka bezlepková, ale této taky snědl dost.

  9. je tam mák nějak konzistenčně důležitý? Já ho totiž nesnáším, je mi po něm těžko a pálí mě žáha….

    • Lebell, asi si najděte recept na jinou bábovku :-)) Když ho tam nedáte, už nebude maková :-)))

  10. Tak dnes jsem ji udělala a je báječná! Musela jsem se hodně ovládat abych si dala jen 2 kousky:). Prosím a jak s tím skladovanim v lednici? Ja osobně studené věci z lednice nesnáším a na přirozené dosažení pokojové teploty nejsem trpělivá. Měl ji někdo třeba 3 dny a nesnažila se i mimo lednici? Děkuji

    • Takovéhle věci u nás déle jak do druhého dne nevydrží, takže nemůžu potvrdit :-)) Ale řešením by byl chladný špajz. Já osobně taky nerada studené, takže vždy z předstihem vyndavám, aby to na svačinu bylo akorát 😉

    • Asi to uz nebude pre vas aktualne, ale ja si kolaciky prihrievam na panvicke na slabom plameni…ak treba aj prikryjem pokrievkou aby sa pekne prehrial…a potom je kolacik prijemne chrumkavy…

  11. Dnes jsem vyzkoušela recept na bábovku, dopadla skvělé a až teď jsem zjistila, že jsem tam zapomněla dát olej.A vůbec to nevadí. I můj muž si pochutnával.

  12. Šla by použít jen jahelna mouka? Mám ji doma nějaký ten pátek a nevím co s ní:) není chuťově moc výrazná? Děkuji

  13. Vynikající :-)) Nemám blender, takže jsem jablíčka nastrouhala na jemno a datle s hrozinkami předem namočila na několik hodin, aby to můj tyčák utáhl. Skvělé s lepkem i bez 😉

    • To je skvělé, když si umíme poradit i bez těžké techniky :-))) Tyčák je můj hlavní nástroj od samého počátku!

  14. Dělala jsem z 1 zavařovací sklenice vařeného pyré, netuším, kolik to vážilo, nechtělo se mi vytahovat váhu :). Bez oŕechů i mrkve, byla jsem líná vytahovat mixer a ořechy nemůžu. Z kukuřičné mouky, vody, ani netuším, jestli jsem dala olej 😀 a zmizela během chvilky! Moc jsme si pochutnali :). Dávala jsem perníkové koření a koriandr, šťávu z celého citronu, i kuru.

  15. výborná. doporučuju k vyzkoušení. malinko jsem si ji upravila: mouka byla směska pohankové a rýžové, sladila jsem kromě rozinek i trochou datlí, obilného mléka nebylo dost, tak jsem přilila 100% džus. sladké akorát a fakt výborné

    • To jsme moc rádi, že chutná a děkujeme za tip na obměny a úpravy. My ji také milujeme, zmizela během chvilky 🙂

  16. Zobrazit všech 36 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní česnečka s naklíčenou čočkou
Další článekLéky už nepotřebuji – Jitka (45 let)