Výborné, voňavé a rychlé cukroví. Mouku v nich nahradí mletý mák místo sladidel ho osladí pouze sušené ovoce. Marokánky zvládnete levou zadní připravit i těsně před Vánoci!
Ingredience
  • 15 g mletého máku
  • 15 g mletého lněného nebo chia semínka
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 100 g směsi ořechů/semínek (např. mandle, vlašské, slunečnice, kokos)
  • 150 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, křížaly, brusinky, datle)
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citrónu
  • špetka vanilky
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • špetka soli
  • čokoládová poleva

Jak připravit bezlepkové marokánky

  1. Nasekáme si nahrubo ořechy a sušené ovoce.
  2. Pokud nemáme, tak nameleme mák a rozmixujeme chia nebo lněná semínka na mouku.
  3. Do hrnce nalijeme 100 ml mléka, nasypeme mletý mák, špetku soli a lněnou/chia mouku.
  4. Přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a mícháme, než se vytvoří hustá hmota. Pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trošku (max 50 ml) mléka. Pokud řídká, přidejte strouhaný kokos.
  5. Vypneme plamen a přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně zamícháme.
  6. Z těsta tvoříme pomocí placičky na pečícím papíře.
  7. Pečeme cca 15-20 minut na 150°C.
  8. Vypneme a necháme zchládnout.
  9. Na čokoládu si na mírném plameni rozehřejeme olej, přilijeme sladidlo a postupně sypeme karob nebo kakao.
  10. Mícháme, až vznikne hladká čokoláda.
  11. Poté potřeme jednu stranu marokánek čokoládou.
  12. Necháme ztuhnout.
  13. Skladujeme v chladu.

Praktické

  • Pokud by výsledné těsto bylo řidší, přisypte do něj strouhaný kokos, aby se zahustilo.
  • Tyto marokánky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Skladujte v lednici v uzavřené krabičce (na balkoně by mohla čokoláda vlivem mrazů zešednout) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo chia/lněné mouky můžete dát kokosovou nebo mandlovou mouku.
  • Pokud vám nevadí kombinace obilovina + ovoce, klidně použijte mouku obilnou – například pohankovou, jáhlovou, rýžovou, celozrnnou pšeničnou, špaldovou aj.
  • Směsi semínek, oříšků a ovoce volte dle vašich zásob a chuti. Do marokánků se hodí jakékoliv sušené ovoce, oříšky a semínka.
  • My máme rádi v marokáncích také nahrubo strouhané, vymačkané jablíčko/hrušku. Je třeba dobře vymačkat šťávu (vypijte nebo použijte na jiný recept), aby zbytečně nenaředila těsto.
  • Mléko můžete vyměnit za vodu.

Děti

  • Marokánky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale místo kakaa jim raději dáváme polevu s karobem.
  • Pokud ale dítě jí běžně sladkosti, bez obav mu můžeme dát tyto zdravé marokánky.

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mě se vůbec nepovedly.. K marokankam ten můj výtvor ma daleko.. Jsou měkké, rozpadají se, chuť je fajn, jak asi ma vypadat těsto před tím, než se dá na plech?

  2. zdá se mi, že poměr surovin není vychytaný.
    už na pvní pohled jsem tušila, že hmota + všecky ty ořechy a ovoce nemůžou vytvořit kompaktní věc. ale poradila jsem si. přidala jsem 4 PL jablečného pyré. hmota vyrovnaná, jen po upečení nebyla křupavá, ale měkká. proto doporučuju mléka a maku, lnu dát dvojnásobek, pak by to mohlo zafungovat dobře. (do znovuvaření se mi nechtělo a neudělala jsem dobře.)

    • Já jsem přidala mléko a bylo to OK. Opravdu jsou po upečení měkké,ale i tak se snědly?. Přiznám se, mám radši ty bez máku ?

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak si vytvořit pohankový kvásek (bez lepku)
Další článekJak nahradit cukr ve vánočním pečení