Výborné, voňavé a rychlé cukroví. Mouku v nich nahradí mletý mák místo sladidel ho osladí pouze sušené ovoce. Marokánky zvládnete levou zadní připravit i těsně před Vánoci!

Ingredience
  • 15 g mletého máku
  • 15 g mletého lněného nebo chia semínka
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 100 g směsi ořechů/semínek (např. mandle, vlašské, slunečnice, kokos)
  • 150 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, křížaly, brusinky, datle)
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citrónu
  • špetka vanilky
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • špetka soli
  • čokoládová poleva

Jak připravit bezlepkové marokánky

  1. Nasekáme si nahrubo ořechy a sušené ovoce.
  2. Pokud nemáme, tak nameleme mák a rozmixujeme chia nebo lněná semínka na mouku.
  3. Do hrnce nalijeme 100 ml mléka, nasypeme mletý mák, špetku soli a lněnou/chia mouku.
  4. Přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a mícháme, než se vytvoří hustá hmota. Pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trošku (max 50 ml) mléka. Pokud řídká, přidejte strouhaný kokos.
  5. Vypneme plamen a přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně zamícháme.
  6. Z těsta tvoříme pomocí placičky na pečícím papíře.
  7. Pečeme cca 15-20 minut na 150°C.
  8. Vypneme a necháme zchládnout.
  9. Na čokoládu si na mírném plameni rozehřejeme olej, přilijeme sladidlo a postupně sypeme karob nebo kakao.
  10. Mícháme, až vznikne hladká čokoláda.
  11. Poté potřeme jednu stranu marokánek čokoládou.
  12. Necháme ztuhnout.
  13. Skladujeme v chladu.

Praktické

  • Pokud by výsledné těsto bylo řidší, přisypte do něj strouhaný kokos, aby se zahustilo.
  • Tyto marokánky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Skladujte v lednici v uzavřené krabičce (na balkoně by mohla čokoláda vlivem mrazů zešednout) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo chia/lněné mouky můžete dát kokosovou nebo mandlovou mouku.
  • Pokud vám nevadí kombinace obilovina + ovoce, klidně použijte mouku obilnou – například pohankovou, jáhlovou, rýžovou, celozrnnou pšeničnou, špaldovou aj.
  • Směsi semínek, oříšků a ovoce volte dle vašich zásob a chuti. Do marokánků se hodí jakékoliv sušené ovoce, oříšky a semínka.
  • My máme rádi v marokáncích také nahrubo strouhané, vymačkané jablíčko/hrušku. Je třeba dobře vymačkat šťávu (vypijte nebo použijte na jiný recept), aby zbytečně nenaředila těsto.
  • Mléko můžete vyměnit za vodu.

Děti

  • Marokánky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale místo kakaa jim raději dáváme polevu s karobem.
  • Pokud ale dítě jí běžně sladkosti, bez obav mu můžeme dát tyto zdravé marokánky.

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Zmírnila se mi alergie a astma, 6 kg je pryč (Katarína)

Katarína: Ešte raz ďakujem celému týmu Jíme Jinak za...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)

Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...
  1. Mně to připadá celé naaranžované. Tohle nemohl nikdo ani vyzkoušet, natož aby mu to chutnalo. Zkoušel jsem to péct – katasrofa. Mléka (vody) bylo 2x tolik ještě málo a 2 lžičky skořice ?!!! Dal jsem prozíravě necelou půlku čl a nic jiného z toho není cítit!

  2. Miluji marokánky, ale že budou tyhle až tak famózní, to jsem nečekala. Předčily mé očekávání Pekla jsem přesně podle receptu a jsou fantastické!!

  3. Dobrý deň, chcela som sa opýtať v čom meliete ľanové a chia semineka? Môžem použiť na pečenie aj mleté ľanové semienka kúpené v obchode, tuším v DM majú, lebo neviem v čom by som to pomlela a všade sa ten slyz používa ako náhrada vajíčka. ďakujem.

    • chia mlít nemusíte. Lněné mi umele blender (G21, Vitamix atp.). Jinak na FB se doporučuje mlýnek na kávu. Kupované lněné semínko není dobrá volba, ono rychle žlukne.

  4. Mě se vůbec nepovedly.. K marokankam ten můj výtvor ma daleko.. Jsou měkké, rozpadají se, chuť je fajn, jak asi ma vypadat těsto před tím, než se dá na plech?

  5. zdá se mi, že poměr surovin není vychytaný.
    už na pvní pohled jsem tušila, že hmota + všecky ty ořechy a ovoce nemůžou vytvořit kompaktní věc. ale poradila jsem si. přidala jsem 4 PL jablečného pyré. hmota vyrovnaná, jen po upečení nebyla křupavá, ale měkká. proto doporučuju mléka a maku, lnu dát dvojnásobek, pak by to mohlo zafungovat dobře. (do znovuvaření se mi nechtělo a neudělala jsem dobře.)

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZahrada v zimě – zahradník odpočívá
Další článekVánoční pomerančový adzuki krém