Výborné, voňavé a rychlé cukroví. Mouku v nich nahradí mletý mák místo sladidel ho osladí pouze sušené ovoce. Marokánky zvládnete levou zadní připravit i těsně před Vánoci!

Ingredience
  • 15 g mletého máku
  • 15 g mletého lněného nebo chia semínka
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 100 g směsi ořechů/semínek (např. mandle, vlašské, slunečnice, kokos)
  • 150 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, křížaly, brusinky, datle)
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citrónu
  • špetka vanilky
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • špetka soli
  • čokoládová poleva

Jak připravit bezlepkové marokánky

  1. Nasekáme si nahrubo ořechy a sušené ovoce.
  2. Pokud nemáme, tak nameleme mák a rozmixujeme chia nebo lněná semínka na mouku.
  3. Do hrnce nalijeme 100 ml mléka, nasypeme mletý mák, špetku soli a lněnou/chia mouku.
  4. Přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a mícháme, než se vytvoří hustá hmota. Pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trošku (max 50 ml) mléka. Pokud řídká, přidejte strouhaný kokos.
  5. Vypneme plamen a přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně zamícháme.
  6. Z těsta tvoříme pomocí placičky na pečícím papíře.
  7. Pečeme cca 15-20 minut na 150°C.
  8. Vypneme a necháme zchládnout.
  9. Na čokoládu si na mírném plameni rozehřejeme olej, přilijeme sladidlo a postupně sypeme karob nebo kakao.
  10. Mícháme, až vznikne hladká čokoláda.
  11. Poté potřeme jednu stranu marokánek čokoládou.
  12. Necháme ztuhnout.
  13. Skladujeme v chladu.

Praktické

  • Pokud by výsledné těsto bylo řidší, přisypte do něj strouhaný kokos, aby se zahustilo.
  • Tyto marokánky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Skladujte v lednici v uzavřené krabičce (na balkoně by mohla čokoláda vlivem mrazů zešednout) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo chia/lněné mouky můžete dát kokosovou nebo mandlovou mouku.
  • Pokud vám nevadí kombinace obilovina + ovoce, klidně použijte mouku obilnou – například pohankovou, jáhlovou, rýžovou, celozrnnou pšeničnou, špaldovou aj.
  • Směsi semínek, oříšků a ovoce volte dle vašich zásob a chuti. Do marokánků se hodí jakékoliv sušené ovoce, oříšky a semínka.
  • My máme rádi v marokáncích také nahrubo strouhané, vymačkané jablíčko/hrušku. Je třeba dobře vymačkat šťávu (vypijte nebo použijte na jiný recept), aby zbytečně nenaředila těsto.
  • Mléko můžete vyměnit za vodu.

Děti

  • Marokánky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale místo kakaa jim raději dáváme polevu s karobem.
  • Pokud ale dítě jí běžně sladkosti, bez obav mu můžeme dát tyto zdravé marokánky.

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...
  1. Dobrý deň, chcela som sa opýtať v čom meliete ľanové a chia semineka? Môžem použiť na pečenie aj mleté ľanové semienka kúpené v obchode, tuším v DM majú, lebo neviem v čom by som to pomlela a všade sa ten slyz používa ako náhrada vajíčka. ďakujem.

    • chia mlít nemusíte. Lněné mi umele blender (G21, Vitamix atp.). Jinak na FB se doporučuje mlýnek na kávu. Kupované lněné semínko není dobrá volba, ono rychle žlukne.

  2. Mě se vůbec nepovedly.. K marokankam ten můj výtvor ma daleko.. Jsou měkké, rozpadají se, chuť je fajn, jak asi ma vypadat těsto před tím, než se dá na plech?

  3. zdá se mi, že poměr surovin není vychytaný.
    už na pvní pohled jsem tušila, že hmota + všecky ty ořechy a ovoce nemůžou vytvořit kompaktní věc. ale poradila jsem si. přidala jsem 4 PL jablečného pyré. hmota vyrovnaná, jen po upečení nebyla křupavá, ale měkká. proto doporučuju mléka a maku, lnu dát dvojnásobek, pak by to mohlo zafungovat dobře. (do znovuvaření se mi nechtělo a neudělala jsem dobře.)

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak si vytvořit pohankový kvásek (bez lepku)
Další článekNávod, jak seskládat kompletní zdravý talíř