Když jsme vloni dělaly s Helčou fazolové koule, bály jsme se, zda to bude k jídlu. Mile nás překvapilo, že chutnalo všem návštěvám i rodičům na besídce ve školce. Nejsou tak sladké jako běžné cukroví. A to bylo nakonec možná mezi všem těmi sladkostmi okolo právě výhodou. Z dvaceti lidí jen jeden tipl, že by to mohly být fazole, jinak nikdo základní ingredienci nepoznal.

Ingredience
3 plechy

  • hrnek fazolí adzuki
  • 15 nesířených sušených meruněk
  • 15 oloupaných jedlých kaštanů (mohou být i sušené)
  • 2 hrnky strouhaných ořechů
  • hrnek nakrájených mandlí
  • 5 hrnků strouhaného kokosu

Jak připravit kokosové kuličky

  1. Hrnek fazolí namočíme přes noc do vody, pak dáme do tlakového hrnce spolu s meruňkami a oloupanými kaštany, natlakujeme a vaříme 40 minut na mírném plameni.
  2. Po uvaření scedíme zbytkovou vodu a vše důkladně rozmixujeme.
  3. Pak přidáme nastrouhané ořechy, mandle a 3 hrnky kokosu.
  4. Vlhkou ruku tvoříme kuličky, které obalíme ve zbylém kokosu.
  5. Vyskládáme na plech a necháme pár dní v chladu. Původně měkká hmota hezky ztuhne a chuť fazolí v nich nikdo nenajde 🙂

Praktické

Obměna

  • Místo kokosu můžeme použít oříšky či mandle. Můžeme tak z jednoho základu udělat různé druhy kuliček.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku.

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

  1. V pondělí jsem dělala první pokus. Uvařila jsem adzuki, zlvášť povařila datle. V mixeru jsem umixovala nejdříve slunečnicová semínka, pak přidala adzuki, vychladlé datle, kakao, kůru z poloviny citronu a kokos, ve kterém jsem i obalovala. Velmi jednoduché a velmi dobré. Měla jsem plech kuliček a už nic není. Předpokládám, že budeme příští týden dělat znovu.

    • Alespoň se vám nezkazí, zrovna tyto kuličky vydrží max. týden, spíše méně a v chladu.

  2. Prosím o radu, jak dlouho mi vydrží syrové kaštany, když jsem je dnes koupila a chci kuličky dělat tak 21.12.?

  3. Dobrý večer, ráda bych se zeptala: Chci si udělat fazolovou kůru na podporu funkce ledvin a zároveň tyto nepečené kuličky. Nebude vadit, když fazole a kaštany s meruňkami budu vařit zvlášť? Tlakáč doma nemám a ani s kaštany jsem zatím neexperimentovala. Poradíte mi?

  4. tak dokouleno 🙂 kuličky výborné, akorát jsem přidala trochu javorového sirupu. dělala jsem z polovičního množství, i tak je jich plný plech!! no už se těším, jak budu degustovat 🙂

  5. Nemáte kuličky moc řídké? I když jsem slila vodu, těsto nejde do kuliček. Nastavila jsem Mišutkou, uvidím jaké budou ráno, až ztuhnou. Už trénuji na Vánoce. 🙂 Dostala jsem chuť na něco co jsem ještě nezkoušela, jsem zvědavá.

  6. Ahoj, všechny datle jsou v nějakém cukrové sirupu, to nevadí? Jiné jsem neviděla, takže jsem jim je tam s opotvržením nechala.. Kdysi jsem měla datle přímo z Arábie, to byla mňamka! Ty co jsou tady běžně v
    krámě mě od té doby úplně odpuzují:(

    • Ve zdravé výživě jsou neslazené, v obchodě bohužel jen s cukrem, ty bych nekupovala.

  7. Tak jsem je dnes udělala, protože fazolí mám doma z vývaru hromadu 🙂 no a zaimprovizovala jsem. Nedávala jsem kaštany ani meruňky, neměla jsem momentálně doma, ale jen švestky a datle a taky to byla mňamka. Any má zítra ve školce vánoční besídku s cukrovím, tak jim pošlu něco na košt. Konečně přišla má chvíle. Ještě jsem narychlo upekla ořechový chlebíček! Hurá.

  8. Dobrý den, myslíte, že můj 1,5 letý syn by mohl na Vánoce okusit tyto kuličky?? Nevím, co mu mám udělat jako alternativu k běžnému cukroví (i když bez cukru.)…může něco z Vašich cukroví na webu?? Poradíte? Díky..

  9. To musím vyzkoušet. Mimochodem, nevím, kam to zařadit, je to nepečené, tak sem. Padla jsem v jednom krámku na “datlové bonbony”, zkusila jsem je koupit, okamžitě je sežrala a koukám na složení – kolem 75 % datlí, zbytek slunečnicové semínko (pak tam bylo ještě chilli a kakao – miminum). Dělají tedy spoustu druhů (když zadáte do vyhledávače datlové bonbony, tak to najdete, nebo vyzivahrave(tecka)cz. A byla to taková pidikolečka. Asi to zkusím doma – možná použít Soyabellu na rozmixování a udělat si různé tvary…

    • Datlové bonbóny jsou mňamka, my si je bereme na cesty 🙂 Datle budu letos používat jako základ u nepečeného cukroví, jakmile to dám dohromady, podělím se o recept 🙂

    • Já jsem tyto bonbony zkusila doma udělat. Je to tak jednoduché! Recept:
      146 g datlí, 20 g sušených meruněk, 20 g mandlí, 20 g slunečnicového semínka, trocha strouhané kůry z biocitrónu, kardamom na ovonění. Všechno umelete a z hmoty tvarujete libovolné tvary. Přemýšlela jsem, že by se tato hmota dala použít do vánočních košíčků.
      Hodím ten recept i mezi recepty.

  10. Díky moc za tento recept. Vyhovuje mi, že mezi ingrediencemi není ani sladidlo ani tuk. 😉 Nesehnala jsem kaštany, takže jsem vařila bez nich, přidala jsem nesířený sušený ananas a nakonec i dvě lžičky 100% marmelády. Taky nemám tlakový hrnec. Dělala jsem poloviční dávku a vařila něco mále přes hodinu, fazole byly měkoučké (možná to trvá kaštanům déle…). Jen jsem musela zbylou část kuliček k velkému zklamání všech dnes vyhodit, protože mi chytly plíseň, přestože jsem je měla v chladnu (vydržely tedy necelý týden). Používám plastové uzavíratelné misky a to je asi chyba, příště je nechám v nějaké papírové krabičce, kde bude lepší větrání.

    • Máte pravdu, trvanlivost kuliček je díky výchozím surovinám (fazole) nejkratší, myslím si, že víc jak týden stejně nevydrží.

    • Určitě si hrnec přejte k ježíšku, bez něj to nikdy nebude tak dokonale uvařené. Jinak bez tlakáče vařte minimálně 2 hodiny, dokud nebudou měkké do máslova.

    • Já je běžně kupuji v Kauflandu, ale musí se oloupat. Také jsem si je kdysi kupovala už loupané v sáčku, ale tenkrát jsem ještě nesledovala chemii, tak netuším, zda tam nebyla nějaká éčka, což nejspíš byla.

    • Hrnek by měl odpovídat asi 2,5 deci. Je to stejné jako ve všech kuchařkách. Šálek je menší míra, cca 2 dcl, ale ten nepoužíváme, abychom nemátly.

    • No jedlé kaštany, to je vždycky boj, nemůžeme se do nich dostat 🙂 Loupeme je syrové nožem, ale jestli existuje lepší technika, chceme ji znát! 🙂

    • Křížem naříznout jako když se dávájí péct, zalít vřící vodou, nechat odstát 3-5 minut dokud šlupka nezměkne a pak oloupat. Je to podobné jako rajčata jenom se to musí nechat dýl ve vodě.

  11. Zobrazit všech 41 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVideo “Naše začátky”
Další článekDáša Lužná – jak začala a co dnes radí maminkám?