Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. Vsadím se, že základní ingredienci vaši hosté ani nepoznají. Tohle bylo jedno z prvních cukroví, které jsme nosili na školkové besídky a jiné akce a mělo úspěch.

Ingredience
3 plechy
  • hrnek fazolí adzuki
  • 15 nesířených sušených meruněk
  • 15 oloupaných jedlých kaštanů (mohou být i sušené)
  • 2 hrnky strouhaných ořechů
  • hrnek nakrájených mandlí
  • 5 hrnků strouhaného kokosu

Jak připravit kokosové kuličky

  1. Hrnek fazolí namočíme přes noc do vody, pak dáme do tlakového hrnce spolu s meruňkami a oloupanými kaštany, natlakujeme a vaříme 40 minut na mírném plameni.
  2. Po uvaření scedíme zbytkovou vodu a vše důkladně rozmixujeme.
  3. Pak přidáme nastrouhané ořechy, mandle a 3 hrnky kokosu.
  4. Vlhkou ruku tvoříme kuličky, které obalíme ve zbylém kokosu.
  5. Vyskládáme na plech a necháme pár dní v chladu. Původně měkká hmota hezky ztuhne a chuť fazolí v nich nikdo nenajde :-)

Praktické

Obměna

  • Místo kokosu můžeme použít oříšky či mandle. Můžeme tak z jednoho základu udělat různé druhy kuliček.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku.

Čtěte na toto téma dále

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Mám 6 kg dole a obrovskou chuť do života (Ivana, 71 let)

Ivana: I mně se podařilo za 2 měsíce dát...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Mám 3 kg dole a okolí si všímá změn (Tereza)

Tereza: Všechny Vás zdravím. Budu asi jedna z mála,...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...
  1. Sice nemám moc ráda anglicizmy v češtině, ale udělám výjimku: WOW! a dodám, že to wow se ovšem týká pouze a jenom směsi z prvních čtyř surovin. To mi úplně stačilo a vůbec mi nevadilo, že to znamenalo větší podíl fazolí, které mi šmakují moc. Potom, co jsem tam přidala zlomek toho množství kokosu mi směs už nechutná. Naštěstí chutná manželovi, který bude mít na těch 14 dní vystaráno se zákusky.

  2. V pondělí jsem dělala první pokus. Uvařila jsem adzuki, zlvášť povařila datle. V mixeru jsem umixovala nejdříve slunečnicová semínka, pak přidala adzuki, vychladlé datle, kakao, kůru z poloviny citronu a kokos, ve kterém jsem i obalovala. Velmi jednoduché a velmi dobré. Měla jsem plech kuliček a už nic není. Předpokládám, že budeme příští týden dělat znovu.

  3. Prosím o radu, jak dlouho mi vydrží syrové kaštany, když jsem je dnes koupila a chci kuličky dělat tak 21.12.?

  4. Dobrý večer, ráda bych se zeptala: Chci si udělat fazolovou kůru na podporu funkce ledvin a zároveň tyto nepečené kuličky. Nebude vadit, když fazole a kaštany s meruňkami budu vařit zvlášť? Tlakáč doma nemám a ani s kaštany jsem zatím neexperimentovala. Poradíte mi?

  5. tak dokouleno :) kuličky výborné, akorát jsem přidala trochu javorového sirupu. dělala jsem z polovičního množství, i tak je jich plný plech!! no už se těším, jak budu degustovat :)

  6. Nemáte kuličky moc řídké? I když jsem slila vodu, těsto nejde do kuliček. Nastavila jsem Mišutkou, uvidím jaké budou ráno, až ztuhnou. Už trénuji na Vánoce. :-) Dostala jsem chuť na něco co jsem ještě nezkoušela, jsem zvědavá.

  7. Ahoj, všechny datle jsou v nějakém cukrové sirupu, to nevadí? Jiné jsem neviděla, takže jsem jim je tam s opotvržením nechala.. Kdysi jsem měla datle přímo z Arábie, to byla mňamka! Ty co jsou tady běžně v
    krámě mě od té doby úplně odpuzují:(

  8. Tak jsem je dnes udělala, protože fazolí mám doma z vývaru hromadu :-) no a zaimprovizovala jsem. Nedávala jsem kaštany ani meruňky, neměla jsem momentálně doma, ale jen švestky a datle a taky to byla mňamka. Any má zítra ve školce vánoční besídku s cukrovím, tak jim pošlu něco na košt. Konečně přišla má chvíle. Ještě jsem narychlo upekla ořechový chlebíček! Hurá.

  9. Dobrý den, myslíte, že můj 1,5 letý syn by mohl na Vánoce okusit tyto kuličky?? Nevím, co mu mám udělat jako alternativu k běžnému cukroví (i když bez cukru.)…může něco z Vašich cukroví na webu?? Poradíte? Díky..

  10. To musím vyzkoušet. Mimochodem, nevím, kam to zařadit, je to nepečené, tak sem. Padla jsem v jednom krámku na „datlové bonbony“, zkusila jsem je koupit, okamžitě je sežrala a koukám na složení – kolem 75 % datlí, zbytek slunečnicové semínko (pak tam bylo ještě chilli a kakao – miminum). Dělají tedy spoustu druhů (když zadáte do vyhledávače datlové bonbony, tak to najdete, nebo vyzivahrave(tecka)cz. A byla to taková pidikolečka. Asi to zkusím doma – možná použít Soyabellu na rozmixování a udělat si různé tvary…

    • Datlové bonbóny jsou mňamka, my si je bereme na cesty :-) Datle budu letos používat jako základ u nepečeného cukroví, jakmile to dám dohromady, podělím se o recept :-)

    • Já jsem tyto bonbony zkusila doma udělat. Je to tak jednoduché! Recept:
      146 g datlí, 20 g sušených meruněk, 20 g mandlí, 20 g slunečnicového semínka, trocha strouhané kůry z biocitrónu, kardamom na ovonění. Všechno umelete a z hmoty tvarujete libovolné tvary. Přemýšlela jsem, že by se tato hmota dala použít do vánočních košíčků.
      Hodím ten recept i mezi recepty.

  11. Díky moc za tento recept. Vyhovuje mi, že mezi ingrediencemi není ani sladidlo ani tuk. ;) Nesehnala jsem kaštany, takže jsem vařila bez nich, přidala jsem nesířený sušený ananas a nakonec i dvě lžičky 100% marmelády. Taky nemám tlakový hrnec. Dělala jsem poloviční dávku a vařila něco mále přes hodinu, fazole byly měkoučké (možná to trvá kaštanům déle…). Jen jsem musela zbylou část kuliček k velkému zklamání všech dnes vyhodit, protože mi chytly plíseň, přestože jsem je měla v chladnu (vydržely tedy necelý týden). Používám plastové uzavíratelné misky a to je asi chyba, příště je nechám v nějaké papírové krabičce, kde bude lepší větrání.

    • Máte pravdu, trvanlivost kuliček je díky výchozím surovinám (fazole) nejkratší, myslím si, že víc jak týden stejně nevydrží.

    • Určitě si hrnec přejte k ježíšku, bez něj to nikdy nebude tak dokonale uvařené. Jinak bez tlakáče vařte minimálně 2 hodiny, dokud nebudou měkké do máslova.

    • Já je běžně kupuji v Kauflandu, ale musí se oloupat. Také jsem si je kdysi kupovala už loupané v sáčku, ale tenkrát jsem ještě nesledovala chemii, tak netuším, zda tam nebyla nějaká éčka, což nejspíš byla.

    • Hrnek by měl odpovídat asi 2,5 deci. Je to stejné jako ve všech kuchařkách. Šálek je menší míra, cca 2 dcl, ale ten nepoužíváme, abychom nemátly.

    • No jedlé kaštany, to je vždycky boj, nemůžeme se do nich dostat :-) Loupeme je syrové nožem, ale jestli existuje lepší technika, chceme ji znát! :-)

    • Křížem naříznout jako když se dávájí péct, zalít vřící vodou, nechat odstát 3-5 minut dokud šlupka nezměkne a pak oloupat. Je to podobné jako rajčata jenom se to musí nechat dýl ve vodě.

  12. Zobrazit všech 46 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCakepops aneb tak trochu jiná lízátka
Další článekPečená glazovaná zelenina