Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Raz dva krekry

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Výborné krekry, které jsou rychle hotové a příprava nevyžaduje kypřicí prášek ani kvásek. Skvěle se hodí k různým pomazánkám nebo jen tak samotné. Do přípravy můžete zapojit i děti, které si mohou z těsta vykrajovat libovolné tvary.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 120-130 ml vody
  • sůl
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 3-4 sušená rajčata
  • 1 lžíce oleje ze sušených rajčat nebo olivového
  • 1 lžíce konopného semínka
  • 1 lžíce bazalkového semínka
  • 1 lžíce chia semínek

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak připravit celozrnné krekry

  1. Do mísy dáme mouku, sůl, bylinky, všechna semínka, nadrobno nakrájená sušená rajčata, olej a nakonec přidáváme vodu a zpracováváme tak, aby nám vzniklo nelepivé těsto.
  2. Těsto rozválíme na pečícím papíře na tenkou placku a rozkrájíme na námi požadované tvary.
  3. Pečeme na 180°C cca 15 minut. Záleží, jak jsou krekry tenké, je potřeba je ke konci hlídat.

 

Praktické

  • Čím tenčí krekry vyválíte, tím budou křupavější a dříve upečené.
  • Skladujte v uzavřené nádobě.

Obměna

  • Použijte koření a bylinky dle chuti a stavu zásob.

Děti

  • Pečivo dětem dáváme až od 1,5 roku nebo později. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klára Regéci
25. 5. 2022

Dobrý den, to opravdu netuším Barčo. Já používám celozrnnou špaldovou od Pernera a s tou mi to vždy funguje bezvadně. Má teda hadkou strukturu. Jinak tu vodu je třeba přidávat postupně a pokud už se Vám zdá že stačí, nemusíte dávat všechnu. Je možné, že ta mouka saje jinak. A ještě mě napadá jak velký hrnek mouky jste použila ? Vdím, že v receptu to vypadlo, používám objem 250 ml.

Dobry den, dotaz na krekry-mela jsem stale lepive testo i po 20 min, kdy jsem zkousela pridat nejdriv mouku, pak vodu a nakonec jablecny ocet. Mouku jsem mela od nature promise celournou spaldovou. Poradite, cim to muze byt?
Dekuji za odpoved.
Bara.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Křehké slané sušenky

Potřebujete rychlé pohoštění pro návštěvu nebo něco na zakousnutí k oblíbené pomazánce? Upečte si tyto jednoduché sušenky z několika málo ingrediencí. Laho...

Semínkové papíry

Tenké křupavé pečivo, které se výborně hodí na oslavy, na párty a nebo občas jako snack.

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Sváteční cibulové sušenky

Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i jako ...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Slané ovesné sušenky

Slaná pochoutka, u které vám zaručuji, že brzo zmizí, proto si nedělejte hlavu s jejich skladováním. Jsou vhodné jako zdravá svačinka nebo jako pohoštění p...