Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Křehké slané sušenky

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Potřebujete rychlé pohoštění pro návštěvu nebo něco na zakousnutí k oblíbené pomazánce? Upečte si tyto jednoduché sušenky z několika málo ingrediencí. Lahodí oku i chuťovým buňkám a jsou za chvíli připravené.

Ingredience
cca 20 ks

  • 50 g rostlinného másla
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1/4 -1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku z červené řepy
  • 1-2 lžíce vody

Jak připravit křehké sušenky z celozrnné mouky

  1. Do rozpuštěného másla zamícháme prášek z červené řepy, přidáme sůl a nakonec přisypeme mouku. Zpracováváme pomocí lžíce a dle potřeby můžeme přidat trochu vody tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto.
  2. Těsto necháme cca 15 minut odpočívat.
  3. Z těsta vyválíme placku vysokou asi 4 mm, propícháme vidličkou a vykrajujeme libovolné tvary. Sušenky pečeme v rozehřáté troubě na 170°C asi 12 minut.

Praktické

  • Těsto se dobře vyvaluje pomoučeným válečkem a je dobré jej vždy rozválet, otočit a tak postupovat, dokud nemáme požadovanou tloušťku.
  • Každá trouba peče jinak, proto sušenky ke konci pečení raději hlídejte.

Děti

  • Sušenky jsou vhodné pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve. Pro děti použijeme menší množství soli.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vypadají skvěle, zítra musím vyzkoušet. 👌

Klára Regéci
17. 3. 2022

Super nápad 👍👍👍❤

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slané ovesné sušenky

Slaná pochoutka, u které vám zaručuji, že brzo zmizí, proto si nedělejte hlavu s jejich skladováním. Jsou vhodné jako zdravá svačinka nebo jako pohoštění p...

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Celozrnné krekry s mákem

Máte chuť na nějaké slané křoupání? Připravte si tyto jednoduché krekry, kterými rozhodně neurazíte ani návštěvu.

Semínkové papíry

Tenké křupavé pečivo, které se výborně hodí na oslavy, na párty a nebo občas jako snack.

Sooji namak pare – indická chuťovka

Tento snack si dopřejeme opravdu jen výjimečně. Je výborný na oslavy, pro hosty a jako součást “zobacího talíře”. Často se podává jako občerstv...

Bezlepkové krekry s mákem a sezamem

Pokud chystáte pohoštění, pak jsu tyto krekry ideální volba. Jsou bez lepku a nezaberou příliš času. Skvěle se hodí jen tak samotné nebo i k různým dipům a...