- 1 hrnek vařených jahel
- špetka soli
- pár lžic horké vody
- pár lžic pohankové mouky
- olej na smažení
Jak připravit placičky z jáhel
- Jáhly propereme ve studené vodě a vaříme v poměru 1:3 s troškou soli do vyvaření vody.
- Takto uvařené jáhly zaprášíme pohankovou moukou, promícháme a mokrýma rukama tvoříme placky, které klademe do rozpáleného oleje.
- Podle tloušťky smažíme krátce po obou stranách do zlatavé barvy.
- Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.
Praktické
- Těsto musí být tuhé, aby se nám placky při smažení nerozpadaly a plamen necháme běžet na plno.
- Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.
Obměna
- Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí.
- Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.
- Můžeme použít koření (kmín, majoránka, česnek atd.), přidat semínka (na fotce placky, do kterých jsme přidali sezamové semínko), mořské řasy nebo strouhanou zeleninu.
Děti
- Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.
Komentáře
Jsou opravdu vyborne. Mela jsem jahly s ryzi, placicky perfektne drzi tvar, radost je vyrabet. Tusim, ze ty zbyle padnou detem na svacinu s povidly.. 😉
Neskutečně dobré! Všichni to chválí – i ti JJ rezistentní… Navíc oceňuji rychlost přípravy a možnost mnoha chuťových úprav (poprvé s kmínem a česnekem, podruhé s uzenou paprikou a černým sezamem jako přílohu k hlívovému guláši). Díky!