Na výlety nosíme často pomazánku a placky. Děláme je na mnoho způsobů, tyhle jsou zrovna z jahel a sezamu.
Ingredience
- 1 hrnek vařených jahel
- špetka soli
- pár lžic horké vody
- pár lžic pohankové mouky
- olej na smažení
Jak připravit placičky z jáhel
- Jáhly propereme ve studené vodě a vaříme v poměru 1:3 s troškou soli do vyvaření vody.
- Takto uvařené jáhly zaprášíme pohankovou moukou, promícháme a mokrýma rukama tvoříme placky, které klademe do rozpáleného oleje.
- Podle tloušťky smažíme krátce po obou stranách do zlatavé barvy.
- Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.
Praktické
- Těsto musí být tuhé, aby se nám placky při smažení nerozpadaly a plamen necháme běžet na plno.
- Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.
Obměna
- Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí.
- Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.
- Můžeme použít koření (kmín, majoránka, česnek atd.), přidat semínka (na fotce placky, do kterých jsme přidali sezamové semínko), mořské řasy nebo strouhanou zeleninu.
Děti
- Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.
Jsou opravdu vyborne. Mela jsem jahly s ryzi, placicky perfektne drzi tvar, radost je vyrabet. Tusim, ze ty zbyle padnou detem na svacinu s povidly.. 😉
Neskutečně dobré! Všichni to chválí – i ti JJ rezistentní… Navíc oceňuji rychlost přípravy a možnost mnoha chuťových úprav (poprvé s kmínem a česnekem, podruhé s uzenou paprikou a černým sezamem jako přílohu k hlívovému guláši). Díky!
Děkujeme za ohlas Věrko, máme radost, že vám placky chutnají 😉😍
super recept, povedli se na poprve, obracela jsem je až se sami odlepily (mám pánev, co pomalu ale jistě odchází do věčných lovišť). Pochválili všeci chlapi v domácnosti a to se shodnou malokdy :) na mě zbyla jedna placka :D
😂 Když na kuchařku nezbyde, je to pro ni ta nejlepší pochvala 👍
Další dokonalý a přitom tak jednoduchý recept! Udělala jsem jich mnohem víc, že jako budu mít i na zítra. Haha. Zbyla jedna placka. 😂
Super, u nás není placek nikdy dost. Jakýchkoli 😃
Dnes jsem to zkoušela, ale placky nešly odlepit od pánve, pořád se trhaly, vůbec to nešlo. Mouku jsem postupně přidávala, olej jsem měla hodně rozpálený, ale absolutně to nešlo. Nevím, co jsem dělala špatně :(. Takže k večeři jen chleba…
Zřejmě špatná pánev. Já se trápila s palačinkami apod. dokud jsem neinvestovala do pořádné pávničky. Pro klubáky jsem domluvila 25% na nepřilnavé od Easiglide.
Dřív jsem měla stejný problém, ale tentokrát se povedly. Říkám si jestli to není tím, že jsem dřív vařila Jahly 1:2, neměla jsem je rada rozvarene. Teď jsem navýšila poměr na 1:2.5 a placky jsou krásné jako na obrázku. Pánev mám katastrofální, nová mě nemine. Když jsem vychytralá recept tak to ještě vydrzi (nez se nechám ukecat na palačinky
😁)
Naprosto výborné, přidala jsem červenou čočku a kvašené zelí. Děkuji za recept!
Mám radost, že chutná a že se nebojíte experimentovat 👍
Pridala jsem lnene seminko a kmin a chutnalo to jako chleba ve vajicku :-)
👍👍
Ještě zatepla se musím podělit o kousek, které se mi právě povedl. Když jsem minule dělal tyto placky obalila jsem je v sezamu a to jsem se se zlou potázala (u ostatních, mně to chutnalo). Dobře jsem si to zapamatovala a tentokrát jsem tam přidala čenek (takže jáhly s rýží a čenek). Co se stalo mě dostalo. Starší: my máme bramboráčky? – tak ochutnej, jak ti to chutná? je to dobrý? – jo, kde je jich víc?Mmrzlelo mě, že jsem neuděllala rovnou dvojitou dávku, ale snad to jdeště stihnu, aby to mohli mít na sváču do školy.
No tak to je super změna, Dagmar! Mám radost, že to bereš takhle kreativně a že se nebojít experimentovat a nabídnout jim to znovu a jinak. To je přesně, jak jsme včera říkali v Brně ;-) Jsi super kuchařka!
Díky, blahořečím si, že mně to napadlo.
I já tě blahořečím :-)
Je lepší je dělt z teplých jahel nebo bude držet i ze studených?
Je to jedno, Dagbri. Ajka je nechává schválně chladnout a pak je pomačká rukama, já ráda dělám s teplými, někdy si do nich i cmrndnu trošku horké vody, když už jsou na mě moc studené :-)
Přidala jsem do placek celozrnnou mouku pšeničnou a bohužel mám pocit, že chuť placek se zkazila.. Přitom jsem z ní předtím dělala celozrnné palačinky a ty se povedly. Nevíte někdo, jak s takovou moukou zacházet? Děkuji za všechny rady.
Ja s ni zachazim stejne jako s bilou, jen je potreba pocitat, ze je tmavsi a vysledek tuzsi. Pouzivam ji ale malo, vetsinou pouzivam pohankovou do podobnych jidel. Nebyla uz zlukla?
Rada by som sa opýtala, aký olej používate na placky? Skúsila som slnečnicový, placky boli veľmi mastné. Mohli by ste mi poradiť s použitím oleja? Ďakujem pekne.
Já kupuji olej v bio kvalitě přímo na smažení a je to směs slunečnicového a sezamového oleje. Olej musí být rozpálený na maximum, aby placky nenasály a placky nechat okapat na ubrousku. My je mastné nemáme.
placky vypadaji mnamozne. chtela bych se zeptat, jaky olej je nejvhodnejsi na smazeni a jaka vrstva oleje je potreba??? staci jenom po dne, nebo je lepsi, kdyz ze placky v oleji budou koupat temer cele? dekuji.