Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Ingredience
na mísu placek
  • 4 hrnky vařených jahel s rýží
  • 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • špetka soli
  • 3 lžičky kmínu
  • hrst medvědího česneku
  • olej na smažení

Zuzka šla do očisty proto, že chtěla krom jiného zhubnout, zbavit se ekzému a bolesti kolen. Vedla si poctivě deníček...

Postup

  1. Do mísy dáme vařené zchlazené obilí, zaprášíme moukou, přidáme sůl, kmín, kvásek a vodu.
  2. Důkladně promísíme a necháme v teple pod utěrkou kynout. Stačí pár hodin, ale můžeme nechat i do druhého dne.
  3. Po nakynutí přidáme do těsta nasekaný medvědí česnek a propracujeme rukama.
  4. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme placky. Můžete je nahoře posypat kmínem jako my na fotce.
  6. Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.

Praktické

  • Kvásek nesmí přijít do vroucích obilovin, můžeme je použít, když trochu vychladnou, nebo vzít zbylé již studené.
  • Čím déle necháme kynout, tím nakynutější, ale taky kyselejší placky budou. Jednou jsem je nechala kynout dva dny a byly výborné, rodina myslela, že jsem je dochutila octem nebo přidala kysané zelí, byly až štiplavé.
  • Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.
  • Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek, my jsme použili pohankový, ale pokud nemáte omezení, můžete použít kvásek žitný či pšeničný a stejně tak zaměnit mouku a obiloviny.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.

Děti

  • Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Kateřina
26. 4. 2022

Taky placky chválím! Ke snídani s pomazánkou z červené řepy a avokádem nám moc chutnaly :)

Klub

Placky jsou super, nechala jsem je kynout přes noc,
ráno super snídaně s křenovou pomazánkou, kvásek jsem měla žitný a česnek normální, prostě pochoutka, díky.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...