Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Ingredience
na mísu placek
  • 4 hrnky vařených jahel s rýží
  • 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • špetka soli
  • 3 lžičky kmínu
  • hrst medvědího česneku
  • olej na smažení

Postup

  1. Do mísy dáme vařené zchlazené obilí, zaprášíme moukou, přidáme sůl, kmín, kvásek a vodu.
  2. Důkladně promísíme a necháme v teple pod utěrkou kynout. Stačí pár hodin, ale můžeme nechat i do druhého dne.
  3. Po nakynutí přidáme do těsta nasekaný medvědí česnek a propracujeme rukama.
  4. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme placky. Můžete je nahoře posypat kmínem jako my na fotce.
  6. Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.

Praktické

  • Kvásek nesmí přijít do vroucích obilovin, můžeme je použít, když trochu vychladnou, nebo vzít zbylé již studené.
  • Čím déle necháme kynout, tím nakynutější, ale taky kyselejší placky budou. Jednou jsem je nechala kynout dva dny a byly výborné, rodina myslela, že jsem je dochutila octem nebo přidala kysané zelí, byly až štiplavé.
  • Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.
  • Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek, my jsme použili pohankový, ale pokud nemáte omezení, můžete použít kvásek žitný či pšeničný a stejně tak zaměnit mouku a obiloviny.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.

Děti

  • Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. výborné. dala jsem místo medvěda obyč česnek a je to u nás doma velmi žádané zboží. namazat pomazánkou a člověk by uvítal druhý žaludek 🙂

    • Někdy by se hodilo, aby to šlo jen pusou a zase hned krkem ven, aby se toho dalo sníst víc :-))

  2. Tak jsem konečně tyto placky také zkusila a musím se připojit k pochvalným ódám – jsou opravdu vynikající! Děkuji za recept

  3. Nehorázně dobré! Měli jsme asi řidší těsto, takže jsme jedli něco jako slané lívance, ale výborné byly teplé a dobré jsou i studené v práci. Příště zkusím solit jen malinko, přidat skořici a polít sladovou polevou jako vzpomínku na opravdové lívance.

  4. Tak placky byly vynikající!!! Vřele doporučuji:-) Nechala jsem kynout přes noc a byly kyselkavé přesně jak se zmiňujete , Evi, jak kdyby obsahovaly kysané zelí 😉

  5. No to je úžasná placková obměna, zrovna mám v ledničce různé zbytky obilí. Kvásek mám sice žitný,ale nám naštěstí lepek nevadí. Děkuji 🙂

  6. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlíčíme semínka ředkvičky
Další článekNatto s rýží a žampiony