Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Ingredience
na mísu placek
  • 4 hrnky vařených jahel s rýží
  • 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • špetka soli
  • 3 lžičky kmínu
  • hrst medvědího česneku
  • olej na smažení

Postup

  1. Do mísy dáme vařené zchlazené obilí, zaprášíme moukou, přidáme sůl, kmín, kvásek a vodu.
  2. Důkladně promísíme a necháme v teple pod utěrkou kynout. Stačí pár hodin, ale můžeme nechat i do druhého dne.
  3. Po nakynutí přidáme do těsta nasekaný medvědí česnek a propracujeme rukama.
  4. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme placky. Můžete je nahoře posypat kmínem jako my na fotce.
  6. Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.

Praktické

  • Kvásek nesmí přijít do vroucích obilovin, můžeme je použít, když trochu vychladnou, nebo vzít zbylé již studené.
  • Čím déle necháme kynout, tím nakynutější, ale taky kyselejší placky budou. Jednou jsem je nechala kynout dva dny a byly výborné, rodina myslela, že jsem je dochutila octem nebo přidala kysané zelí, byly až štiplavé.
  • Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.
  • Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek, my jsme použili pohankový, ale pokud nemáte omezení, můžete použít kvásek žitný či pšeničný a stejně tak zaměnit mouku a obiloviny.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.

Děti

  • Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Já i manžel jsme o spousty kil lehčí (Martina)

Martina: Dobrý den, všechny recepty jsou výborné, za měsíc...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...
  1. Placky jsou super, nechala jsem je kynout přes noc,
    ráno super snídaně s křenovou pomazánkou, kvásek jsem měla žitný a česnek normální, prostě pochoutka, díky.

  2. Dávám palec nahoru. Příjemná změna, překvapila mě příjemně nakyslá chuť, i když to tady píšete, nedovedla jsem si to představit :-) Jak píše Světýlko, opravdu jak se zelím. Jen jsem málo osolila, ale já sním všechno :-))

  3. Konečně jsem se asi po 2 letech dokopala k těmto plackám. Dělala jsem tedy ze žitného kvásku, mouky jsem namíchala kukuřičnou pohankovou a špaldovou a druhý den jsem měla těsto řídké, tak jsem dala ještě žitnou chlebovou. Část jsem osmažila, část pekla v troubě a já i synek jsme byli nadšení, protože placky chutnaly krásně chlebově, jak dalamánky. Navíc se povedly, takže mám náhradu za chleba, který se mi stále moc nevede.

  4. výborné. dala jsem místo medvěda obyč česnek a je to u nás doma velmi žádané zboží. namazat pomazánkou a člověk by uvítal druhý žaludek :-)

    • Někdy by se hodilo, aby to šlo jen pusou a zase hned krkem ven, aby se toho dalo sníst víc :-))

  5. Tak jsem konečně tyto placky také zkusila a musím se připojit k pochvalným ódám – jsou opravdu vynikající! Děkuji za recept

  6. Nehorázně dobré! Měli jsme asi řidší těsto, takže jsme jedli něco jako slané lívance, ale výborné byly teplé a dobré jsou i studené v práci. Příště zkusím solit jen malinko, přidat skořici a polít sladovou polevou jako vzpomínku na opravdové lívance.

  7. Tak placky byly vynikající!!! Vřele doporučuji:-) Nechala jsem kynout přes noc a byly kyselkavé přesně jak se zmiňujete , Evi, jak kdyby obsahovaly kysané zelí ;-)

  8. No to je úžasná placková obměna, zrovna mám v ledničce různé zbytky obilí. Kvásek mám sice žitný,ale nám naštěstí lepek nevadí. Děkuji :-)

  9. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)
Další článekSváteční perník s rýží a sušeným ovocem