Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Ingredience
na mísu placek
  • 4 hrnky vařených jahel s rýží
  • 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • špetka soli
  • 3 lžičky kmínu
  • hrst medvědího česneku
  • olej na smažení

Postup

  1. Do mísy dáme vařené zchlazené obilí, zaprášíme moukou, přidáme sůl, kmín, kvásek a vodu.
  2. Důkladně promísíme a necháme v teple pod utěrkou kynout. Stačí pár hodin, ale můžeme nechat i do druhého dne.
  3. Po nakynutí přidáme do těsta nasekaný medvědí česnek a propracujeme rukama.
  4. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme placky. Můžete je nahoře posypat kmínem jako my na fotce.
  6. Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.

Praktické

  • Kvásek nesmí přijít do vroucích obilovin, můžeme je použít, když trochu vychladnou, nebo vzít zbylé již studené.
  • Čím déle necháme kynout, tím nakynutější, ale taky kyselejší placky budou. Jednou jsem je nechala kynout dva dny a byly výborné, rodina myslela, že jsem je dochutila octem nebo přidala kysané zelí, byly až štiplavé.
  • Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.
  • Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek, my jsme použili pohankový, ale pokud nemáte omezení, můžete použít kvásek žitný či pšeničný a stejně tak zaměnit mouku a obiloviny.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.

Děti

  • Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...
  1. Dávám palec nahoru. Příjemná změna, překvapila mě příjemně nakyslá chuť, i když to tady píšete, nedovedla jsem si to představit :-) Jak píše Světýlko, opravdu jak se zelím. Jen jsem málo osolila, ale já sním všechno :-))

  2. Konečně jsem se asi po 2 letech dokopala k těmto plackám. Dělala jsem tedy ze žitného kvásku, mouky jsem namíchala kukuřičnou pohankovou a špaldovou a druhý den jsem měla těsto řídké, tak jsem dala ještě žitnou chlebovou. Část jsem osmažila, část pekla v troubě a já i synek jsme byli nadšení, protože placky chutnaly krásně chlebově, jak dalamánky. Navíc se povedly, takže mám náhradu za chleba, který se mi stále moc nevede.

  3. výborné. dala jsem místo medvěda obyč česnek a je to u nás doma velmi žádané zboží. namazat pomazánkou a člověk by uvítal druhý žaludek :-)

    • Někdy by se hodilo, aby to šlo jen pusou a zase hned krkem ven, aby se toho dalo sníst víc :-))

  4. Tak jsem konečně tyto placky také zkusila a musím se připojit k pochvalným ódám – jsou opravdu vynikající! Děkuji za recept

  5. Nehorázně dobré! Měli jsme asi řidší těsto, takže jsme jedli něco jako slané lívance, ale výborné byly teplé a dobré jsou i studené v práci. Příště zkusím solit jen malinko, přidat skořici a polít sladovou polevou jako vzpomínku na opravdové lívance.

  6. Tak placky byly vynikající!!! Vřele doporučuji:-) Nechala jsem kynout přes noc a byly kyselkavé přesně jak se zmiňujete , Evi, jak kdyby obsahovaly kysané zelí ;-)

  7. No to je úžasná placková obměna, zrovna mám v ledničce různé zbytky obilí. Kvásek mám sice žitný,ale nám naštěstí lepek nevadí. Děkuji :-)

  8. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlíčíme semínka ředkvičky
Další článekNatto s rýží a žampiony