Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovoce, navíc zdarma. Zkusila jsem je dát do naší oblíbené bezlepkové buchty a mělo to úspěch. My dospělí jsme měli radost, že jsme našli obdobu maminčiny višňové bublaniny. Koláč jsme hrdě nazvali špendlíková bublanina, i když není tak nadýchaný jako ta česká klasická. Je opět bez vajec, mléka, cukru i lepku!
Ingredience
na klasický plech

 

  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 8 hrnků teplé vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 200 gramů rozinek
  • 1 kg omytých mirabelek (použili jsme mix žlutých, červených a rudých)
  • 2 lžíce tekutého sladu (celiaci použijí bezlepkový sirup)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

 

Postup

  1. Vodu ohřejeme a rozmícháme v ní slad.
  2. Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme kokos, rozinky, přidáme olej a sůl.
  4. Přidáme omyté ovoce.
  5. Pečeme na 180 °C 55 minut. Výsledný koláč není zcela tuhý a špejle suchá, ztuhne až po vychlazení.
  6. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

Doporučuji skladovat v chladu nebo přímo v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.dezert spendlikova bublanina plech

Mirabelky jsou hodně mokré, nelekejte se proto, že konzistence se bude zdá i po pečení řídká. Až vystydne, ztuhne.

 

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

  1. Tak jsem ji včera upekla a synovi ani manželovi nechutnala. Udělala jsem ji na hluboky plech, mam ji vyšší. Pokud se zakousne do kousku, kde jsou rozinky i švestky tak to jde, ale samotná polenta není vůbec sladká. Švestek jsem měla málo, takže jsou mezi nima značné mezery.

    • Pokud máte raději sladší dezerty, dejte víc hrozinek, polentu oslaďte rýžovým sirupem nebo sladem a rozhodně dejte víc ovoce. Je to spíš moučník na horké léto, kdy je větší potřeba se ochladit a osvěžit něčím lehčím.

  2. Tak teda, 8 pohárov vody ide aj na špaldovú krupicu ;-). Vyskúšané, už skoro zjedené. Pouzila som čučoriedky\boruvky a som spokojná. Síce musím koláč zjesť sama, lebo muž hneď poznamenal, že tam nie je cukor :-). Ale tak, zvládam ho zjesť aj sama:-). Robila som polovičnú dávku.

    • Tento recept nás Jarko také nadchl i když jsme poprvé také zíraly na tu vodu s krupicí 🙂 Moc nám vyhovuje mokřejší konzistence než běžné suché koláče.

  3. Dobrý deň, prosím vás, myslíte, že ked namiesto kukuričnej krupice použijem špaldovú krupicu, bude treba take isté množstvo vody? Teda na 2hrnceky krupice 8 poharov vody? Ďakujem krásne a pekný pondelok.;-) . Jarka

    • Jarko to se těžko odhaduje. Kukuřičná krupice saje hodně. U špaldové bych asi trochu ubrala vody nebo přidala půl hrnku špaldy. Chce to prostě vyzkoušet.

  4. Výtečné! A končeně se podařilo! Byla švestková verze.. Myslela jsem si, že syn (9měsíců) si pod stolem hraje s kočkou nebo zkoumá návštěvě nohy, ani omylem, dětem popadaly obří kusy této laskominy a on se tam tím ládoval! 😀 se svým “mňam mňam” 😀
    Podobná situace tento týden , pro změnu mi na navštěvě, zrovna říkám, že mu zatím nedávám ovoce (ani meloun, který tam byl hojně konzumován), tak se podívám na zem, syn vedle mne s ukořistěným melounem 😀

  5. Tak tyhle “bublaniny” jsou u nas doma velmi oblibene. Vyborne s jakymkoliv ovocem, nas favorit jsou jahody. Nekdy delam s drobenkou a z bublaniny je neco jako treny kolac. Kdyz je moc horko nepecu, ochucenou uvarenou polentu necham jen ztuhnout na plechu, pokladu cerstvym ovocem a zaleju agarem a je dortik:-)…..

    • Šárčina verze s drobenkou nás nadchla a minule při návštěvě došlo na vtipnou koláčovou situaci – já přivezla verzi s arónií a Šárka měla švestkovou meruňkovou verzi s drobenkou. My jsme se vrhli na její koláč a její kluci na náš 🙂 Tomu říkám výměna!

    • Také jsem si je zamilovala včetně té agarové varianty na do formy rozprostřeném obilí zbylém při vaření kaše – funguje skvěle i na jáhlách. Speciálně se špendlíky jsem si ale vyzkoušela, že je lepší dát méně vody, jinak se to opravdu dost rozblemcává a i za studena to není tak docela to “pravé ořechové”. Úplně mi u nich zatím stačily 3 díly na díl kukuřice. Dělala jsem také z jahel, tam vyhovovaly doporučené tři hrnky vody přímo z receptu zde na stránkách. A nejlepší mi přijdou z kombinace půl na půl jáhly a kukuřice. Pak má koláč nadýchanější strukturu. A zase trochu jiný výsledek je ze samotné hrubozrnné kukuřičné krupice – i ten je pak ve výsledku jakoby nadýchanější. Recept funguje i bez kokosu a oleje, lze i úplně bez slazení, když je navrch málo kyselé ovoce (nenavyklým ale pak radši nenabízet nebo rovnou přiložit něco sladkého na polití…). A namísto drobenky je skvělé ke konci pečení koláč posypat mletými mandlemi nebo mandlovými lupínky (zvlášť když se vynechá kokos), případně u švestkového dát na každou půlku švestky jednu půlku mandle – nebo i celou, že 😉 Až bude k dostání čerstvý mák, chci zkusit přidat i ten, hlavně na kombinaci se švestkami se těším – snad ho mé trávení zvládne…

    • Opravuji: na hrnek jahel čtyři hrnky vody. A mix hrnek jáhly plus hrnek kukuřice obvykle funguje celkem sedm hrnků vody.

  6. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo všechno nevíte o dýních
Další článekLetní plány ještě nejsou ztraceny