Jak málo stačí, aby se z obyčejného jídla stalo jídlo od pohledu úžasné. Jana mi v Novohradských horách připomněla jednoduchou rychlou a hlavně chuťově výbornou úpravu cibule. Slaďounké cibulky s umeboškou milujeme my i děti a musíme se držet, abychom je nedělali denně. Navíc Bioteta Drahuška říkala, že prý i cibule obsahuje mnoho dobře využitelného vápníku, takže s chutí do toho.

Ingredience

  • menší cibule
  • umeboshi švestička
  • voda
  • lísteček bazalky či petržele na ozdobení

Jak připravit plněné cibulky

  1. Cibule oloupeme, pro každého strávníka jednu.
  2. Do menšího kastrolku dáme trochu vody, cca 2 cm na výšku.
  3. Do vody poklademe cibule, na vrch dáme každé kousek umebošky jako čepičku, jedna umeboška vystačí zhruba na 3 cibule.
  4. Přiklopíme a vaříme cca 20 minut, až jsou cibule uvařené, to znamená měkké a sklovaté.
  5. Uvařené cibule opatrně přesuneme na talíř a můžeme je ještě dozdobit čerstvými zelenými lístky bazalky či petržele.

Praktické

  • Takto upravené cibule můžeme požít jako chuťovou perličku k jinak naprosto obyčejnému a zdánlivě nezajímavému jídlu. Fungují v podstatě jako kondiment.
  • Je vhodné cibulky trochu seříznout, aby ve vodě držely a neskácely se na bok. Uvařily by se i tak, ale čepička z umebošky by spadla do vody a ztratila část své pikantní slanokyselé chuti.

Obměna

  • Použít můžete klasickou žlutou cibuli, ale vyzkoušejte i cibuli bílou nebo červenou. Na talíři docílíte opět zajímavého vizuálního efektu a budou chutnat každá trochu jinak.

Děti

  • Dětem do 2 let není vhodné dávat běžně umebošku k jídlu, je příliš slaná. Ani ji většinou nechtějí. Není ale nejmenší problém jim cibuli takto upravit a podávat klidně už od roka i dříve, když už jedí bez problému kořenovou zeleninu. Cibule je sladká, bude jim chutnat.

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...
  1. Konečně jsem je také zkusila, fakt jsou lahodně sladké, že i moje dítě je snědlo s chutí a chtělo ještě.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlíčím, kvasím, vařím (Veronika z Jarní očisty)
Další článekFestival Greenfest v Liberci