Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g cizrny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 zralé rajče nebo trochu rajčatového protlaku (pro zpestření, není nutné)
  • olej
  • sůl
  • půl lžičky oregána
  • špetka tymiánu
  • špetička chilli
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • lžíce sladěnky (není nutná)
  • umeocet
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody

Jak připravit rajskou omáčku s cizrnou

  1. Cizrnu namočíme přes noc a pak ji uvaříme v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, stejně tak řepu a mrkev.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, řepu, rajče nebo rajský protlak, trochu soli a vše společně asi 5 minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření, sladěnku, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu pobublávat asi 30 minut.
  5. Vyndáme bobkový list a nové koření. Ponorným mixérem rozmixujeme na omáčku, nemusí být úplně hladká a dochutíme trochou umeocta.
  6. Přidáme uvařenou a zcezenou cizrnu a společně povaříme asi 5 minut.

Praktické

  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny, celozrnné noky, knedlíky ale i placky. Nezapomeňte na talíř přidat i kousek napařené, čerstvé a kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo cizrny můžeme použít jakékoliv fazole.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 1,5 roku, pokud je stravujete přísně jako my. A je důležité šetřit s olejem, solí a dochucovadly.

Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...
  1. Výborné jídlo, manžel také chválil :-). Ráda bych se zeptala: voda z namáčení luštěnin by se měla slít. A voda po uvaření cizrny? Má příjemnou chuť; je možné ji po dni v lednici použít například místo zeleninového vývaru?

    • Voda z namáčení se vylívá kvůli látkám, kterých se tak snažíme zbavit. Ta uvařená už je vlastně dobrý výživný vývar, pokud tedy někdo nemá problém s nadýmáním a je citlivý na všechno. Já ji schovávám a vařím z ní polévky, omáčky, dodá to super chuť, nebo ji používám na výrobu dezertů a místo vajec viz https://www.jimejinak.cz/stitky/aquafaba/

        • A ještě víc budeš zírat, když ho našleháš, hotový sníh! Ale křehký,nedají se z něj dělat stejné věci jako z vajec, jak tam něco přidáš, lehne to 😃

  2. První omáčka kterou jsem vyzkoušela. A je úžasná.
    A protože chlapi se pomaloučku učí tak ji měli místo klasické rajské, místo knedlíku bulgar a cizrnu jsem jim zaměnila za jejich klasiku – plněné papriky. Říkala jsem si, že na ně musím pomalu a ne hned jim dát celý pokrm jinak. Jaký byl můj údiv, když si omáčku chtěli přidat a manžel dokonce řekl, že příště chce taky cizrnu. U nás se tedy bude vařit…jupíííííííí. A já letos zasadím více červené řepy.

  3. Je to dobré, uvařím znova. Jen mě matou ta množství… 150 g už uvařené cizrny nebo suché, před vařením? Dělala jsem rovnou 3násobné mnžství…

    • Cizrna v receptu je myšlena suchá, kterou je potřeba namočit a uvařit, počítejte s tím, že nabude :-)

  4. Tak to byla pecka, vyzkoušela jsem a mohu jen doporučit. Ráda v kuchyni experimentuji a tohle bylo ono :-)

  5. Výborný, vařím ji moc ráda. Rajče ani není potřeba. Vařila jsem tuhle a všichni se divili, že já používám kečup (protože to kečup dost přesvědčivě napodobovalo). Ani sladěnku jsem nedala a sladké se mi to zdálo dost (mrkev, cibule i řepa jsou po osmahnutí sladké všechny). Osvědčilo se mi přidat nové koření a bobkový list.

    • Pokud nedáváte rajče, které opravdu není potřeba, tak není potřeba ani sladěnka. Bobkový list a nové koření jsem tam zapomněla napsat :), díky za připomenutí.

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoselství modrých zón
Další článek3D vánoční přáníčko