- 150 g cizrny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 červená řepa
- 1 zralé rajče nebo trochu rajčatového protlaku (pro zpestření, není nutné)
- olej
- sůl
- půl lžičky oregána
- špetka tymiánu
- špetička chilli
- 2 bobkové listy
- pár kuliček nového koření
- lžíce sladěnky (není nutná)
- umeocet
- 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody
Jak připravit rajskou omáčku s cizrnou
- Cizrnu namočíme přes noc a pak ji uvaříme v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
- Cibuli nakrájíme na kostky, stejně tak řepu a mrkev.
- Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, řepu, rajče nebo rajský protlak, trochu soli a vše společně asi 5 minut restujeme.
- Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření, sladěnku, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu pobublávat asi 30 minut.
- Vyndáme bobkový list a nové koření. Ponorným mixérem rozmixujeme na omáčku, nemusí být úplně hladká a dochutíme trochou umeocta.
- Přidáme uvařenou a zcezenou cizrnu a společně povaříme asi 5 minut.
Praktické
- Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny, celozrnné noky, knedlíky ale i placky. Nezapomeňte na talíř přidat i kousek napařené, čerstvé a kvašené zeleniny.
Obměna
- Místo cizrny můžeme použít jakékoliv fazole.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 1,5 roku, pokud je stravujete přísně jako my. A je důležité šetřit s olejem, solí a dochucovadly.
Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
Komentáře
Dnešní obídek.
Nedělní večeře pro celou rodinu, máme doma syna a tak jsem to uvařil pro všechny 😀
Celozrnný pšeničný bulgur, napařená mrkev, kimchi, posypka sekaná petrželka a naklíčená černá čočka Beluga.