Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g cizrny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 zralé rajče nebo trochu rajčatového protlaku (pro zpestření, není nutné)
  • olej
  • sůl
  • půl lžičky oregána
  • špetka tymiánu
  • špetička chilli
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • lžíce sladěnky (není nutná)
  • umeocet
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody

Jak připravit rajskou omáčku s cizrnou

  1. Cizrnu namočíme přes noc a pak ji uvaříme v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, stejně tak řepu a mrkev.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, řepu, rajče nebo rajský protlak, trochu soli a vše společně asi 5 minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření, sladěnku, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu pobublávat asi 30 minut.
  5. Vyndáme bobkový list a nové koření. Ponorným mixérem rozmixujeme na omáčku, nemusí být úplně hladká a dochutíme trochou umeocta.
  6. Přidáme uvařenou a zcezenou cizrnu a společně povaříme asi 5 minut.

Praktické

  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny, celozrnné noky, knedlíky ale i placky. Nezapomeňte na talíř přidat i kousek napařené, čerstvé a kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo cizrny můžeme použít jakékoliv fazole.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 1,5 roku, pokud je stravujete přísně jako my. A je důležité šetřit s olejem, solí a dochucovadly.

Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...
  1. První omáčka kterou jsem vyzkoušela. A je úžasná.
    A protože chlapi se pomaloučku učí tak ji měli místo klasické rajské, místo knedlíku bulgar a cizrnu jsem jim zaměnila za jejich klasiku – plněné papriky. Říkala jsem si, že na ně musím pomalu a ne hned jim dát celý pokrm jinak. Jaký byl můj údiv, když si omáčku chtěli přidat a manžel dokonce řekl, že příště chce taky cizrnu. U nás se tedy bude vařit…jupíííííííí. A já letos zasadím více červené řepy.

  2. Je to dobré, uvařím znova. Jen mě matou ta množství… 150 g už uvařené cizrny nebo suché, před vařením? Dělala jsem rovnou 3násobné mnžství…

    • Cizrna v receptu je myšlena suchá, kterou je potřeba namočit a uvařit, počítejte s tím, že nabude 🙂

  3. Tak to byla pecka, vyzkoušela jsem a mohu jen doporučit. Ráda v kuchyni experimentuji a tohle bylo ono 🙂

  4. Výborný, vařím ji moc ráda. Rajče ani není potřeba. Vařila jsem tuhle a všichni se divili, že já používám kečup (protože to kečup dost přesvědčivě napodobovalo). Ani sladěnku jsem nedala a sladké se mi to zdálo dost (mrkev, cibule i řepa jsou po osmahnutí sladké všechny). Osvědčilo se mi přidat nové koření a bobkový list.

    • Pokud nedáváte rajče, které opravdu není potřeba, tak není potřeba ani sladěnka. Bobkový list a nové koření jsem tam zapomněla napsat :), díky za připomenutí.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoselství modrých zón
Další článek3D vánoční přáníčko