Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.
Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g cizrny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 zralé rajče nebo trochu rajčatového protlaku (pro zpestření, není nutné)
  • olej
  • sůl
  • půl lžičky oregána
  • špetka tymiánu
  • špetička chilli
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • lžíce sladěnky (není nutná)
  • umeocet
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody

Jak připravit rajskou omáčku s cizrnou

  1. Cizrnu namočíme přes noc a pak ji uvaříme v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, stejně tak řepu a mrkev.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, řepu, rajče nebo rajský protlak, trochu soli a vše společně asi 5 minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření, sladěnku, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu pobublávat asi 30 minut.
  5. Vyndáme bobkový list a nové koření. Ponorným mixérem rozmixujeme na omáčku, nemusí být úplně hladká a dochutíme trochou umeocta.
  6. Přidáme uvařenou a zcezenou cizrnu a společně povaříme asi 5 minut.

Praktické

  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny, celozrnné noky, knedlíky ale i placky. Nezapomeňte na talíř přidat i kousek napařené, čerstvé a kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo cizrny můžeme použít jakékoliv fazole.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 1,5 roku, pokud je stravujete přísně jako my. A je důležité šetřit s olejem, solí a dochucovadly.

Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Je to dobré, uvařím znova. Jen mě matou ta množství… 150 g už uvařené cizrny nebo suché, před vařením? Dělala jsem rovnou 3násobné mnžství…

    • Cizrna v receptu je myšlena suchá, kterou je potřeba namočit a uvařit, počítejte s tím, že nabude 🙂

  2. Tak to byla pecka, vyzkoušela jsem a mohu jen doporučit. Ráda v kuchyni experimentuji a tohle bylo ono 🙂

  3. Výborný, vařím ji moc ráda. Rajče ani není potřeba. Vařila jsem tuhle a všichni se divili, že já používám kečup (protože to kečup dost přesvědčivě napodobovalo). Ani sladěnku jsem nedala a sladké se mi to zdálo dost (mrkev, cibule i řepa jsou po osmahnutí sladké všechny). Osvědčilo se mi přidat nové koření a bobkový list.

    • Pokud nedáváte rajče, které opravdu není potřeba, tak není potřeba ani sladěnka. Bobkový list a nové koření jsem tam zapomněla napsat :), díky za připomenutí.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoselství modrých zón
Další článek3D vánoční přáníčko