Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g cizrny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená řepa
  • 1 zralé rajče nebo trochu rajčatového protlaku (pro zpestření, není nutné)
  • olej
  • sůl
  • půl lžičky oregána
  • špetka tymiánu
  • špetička chilli
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • lžíce sladěnky (není nutná)
  • umeocet
  • 3 dcl zeleninového vývaru nebo vývaru z fazolí anebo horké vody

Jak připravit rajskou omáčku s cizrnou

  1. Cizrnu namočíme přes noc a pak ji uvaříme v papiňáku cca 1 hodinu do máslova.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, stejně tak řepu a mrkev.
  3. Do kastrůlku dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, mrkev, řepu, rajče nebo rajský protlak, trochu soli a vše společně asi 5 minut restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření, sladěnku, stáhneme plamen na minimum a necháme pomalu pobublávat asi 30 minut.
  5. Vyndáme bobkový list a nové koření. Ponorným mixérem rozmixujeme na omáčku, nemusí být úplně hladká a dochutíme trochou umeocta.
  6. Přidáme uvařenou a zcezenou cizrnu a společně povaříme asi 5 minut.

Praktické

  • Jako příloha se hodí všechny druhy rýže, bulgur, těstoviny, celozrnné noky, knedlíky ale i placky. Nezapomeňte na talíř přidat i kousek napařené, čerstvé a kvašené zeleniny.

Obměna

  • Místo cizrny můžeme použít jakékoliv fazole.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 1,5 roku, pokud je stravujete přísně jako my. A je důležité šetřit s olejem, solí a dochucovadly.

Pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Sportuji a nepotřebuji žádné potravinové doplňky (Dušan)

Dušan: Ahoj všichni, říkám si,že bych měl také něco...
  1. Ahojte nechci nic hodnotit.Chtěla bych poděkovat za to co jsem se na těchto stránkách naučila. Jsem moc ráda že se s námi Eva a jeji tým podělil o své zkušenosti a recepty👍

  2. V rádiu hrají Jedenáste prikázanie od skupiny Elán, kterou poslouchám téměř 40 let. Servíruji další večeři a je mi při tom dobře. Užívám si volnějšího odpoledne, kterých teď moc nemám 😀
    Kukuřičný kuskus, napařený květák, pickles, posypka gomasio a naklíčená čočka Beluga.

  3. Uz kolikrat jsem se chystala uvarit toto jidlo, .. .tak az dnes a stalo to za to – vsichni jsme si pochutnali :-)

  4. Vařím podle JJ třetí týden a žasnu, jaká jídla poznávám. A přestože jsem sama, tak najednou vařím na všech 4 plotýnkách sporáku. A tohle jídlo je naprosto úžasné (ostatně tak jako všechna další, která jsem zatím vyzkoušela). Skládám velkou poklonu.

    • Děkujeme za milá slova, Jani, moc nás těší, že vám chutná 😉😍

  5. Než jsem poznala vaření s JJ, tak jsem v kuchyni cizrnu měla, ale neuměla ji připravit. I když jsem cizrnu namáčela, vodu vylévala, udělala jsem toho moc, rozmixovala a udělala krémovou polévku, pak mi bylo těžko. Tak jsem ji pak už nekupovala. A nyní zjišťuji, že to jde i jinak, chutněji, nepřehánět to s množstvím a vhodně kombinovat. Skvělé, chutné jídlo.

  6. Výborné jídlo, manžel také chválil :-). Ráda bych se zeptala: voda z namáčení luštěnin by se měla slít. A voda po uvaření cizrny? Má příjemnou chuť; je možné ji po dni v lednici použít například místo zeleninového vývaru?

    • Voda z namáčení se vylívá kvůli látkám, kterých se tak snažíme zbavit. Ta uvařená už je vlastně dobrý výživný vývar, pokud tedy někdo nemá problém s nadýmáním a je citlivý na všechno. Já ji schovávám a vařím z ní polévky, omáčky, dodá to super chuť, nebo ji používám na výrobu dezertů a místo vajec viz https://www.jimejinak.cz/stitky/aquafaba/

        • A ještě víc budeš zírat, když ho našleháš, hotový sníh! Ale křehký,nedají se z něj dělat stejné věci jako z vajec, jak tam něco přidáš, lehne to 😃

  7. První omáčka kterou jsem vyzkoušela. A je úžasná.
    A protože chlapi se pomaloučku učí tak ji měli místo klasické rajské, místo knedlíku bulgar a cizrnu jsem jim zaměnila za jejich klasiku – plněné papriky. Říkala jsem si, že na ně musím pomalu a ne hned jim dát celý pokrm jinak. Jaký byl můj údiv, když si omáčku chtěli přidat a manžel dokonce řekl, že příště chce taky cizrnu. U nás se tedy bude vařit…jupíííííííí. A já letos zasadím více červené řepy.

  8. Je to dobré, uvařím znova. Jen mě matou ta množství… 150 g už uvařené cizrny nebo suché, před vařením? Dělala jsem rovnou 3násobné mnžství…

    • Cizrna v receptu je myšlena suchá, kterou je potřeba namočit a uvařit, počítejte s tím, že nabude :-)

  9. Tak to byla pecka, vyzkoušela jsem a mohu jen doporučit. Ráda v kuchyni experimentuji a tohle bylo ono :-)

  10. Výborný, vařím ji moc ráda. Rajče ani není potřeba. Vařila jsem tuhle a všichni se divili, že já používám kečup (protože to kečup dost přesvědčivě napodobovalo). Ani sladěnku jsem nedala a sladké se mi to zdálo dost (mrkev, cibule i řepa jsou po osmahnutí sladké všechny). Osvědčilo se mi přidat nové koření a bobkový list.

    • Pokud nedáváte rajče, které opravdu není potřeba, tak není potřeba ani sladěnka. Bobkový list a nové koření jsem tam zapomněla napsat :), díky za připomenutí.

  11. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoselství modrých zón
Další článek3D vánoční přáníčko