Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupovo – vločkové knedlíky

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 roku

Kroupové knedlíky jsou velká lahoda a často s nimi překvapíte i ty, kteří zdravé výživě zrovna neholdují. Navíc ječmen a kroupy a krupky z něj mají posilující vliv na naše zdraví.

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přesta...

Základní informace

Kroupové knedlíky jsou velká lahoda a často s nimi překvapíte i ty, kteří zdravé výživě zrovna neholdují. Navíc ječmen a kroupy a krupky z něj mají posilující vliv na naše zdraví.

Ingredience (cca 4 porce)
  • 3 hrnky uvařených krup jakákoliv velikost
  • 1 hrnek vroucí vodou spařených ovesných vloček
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění cca 5-10 lžic
Postup

Do misky vsypeme ovesné vločky. Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.  Uvařené kroupy jakékoliv velikosti pomeleme na masovém mlýnku, pokud ho nemáte, zvládne to i tyčkový mixér, jen je potřeba přidat trošku horké vody, aby to utáhl. Pozor, s vodou to nepřežeňte, jinak budete muset použít víc mouky.

 

Mezitím se už se voda prosákla do všech vrstev vloček a ty přidáme k pomletým kroupám. Vařečkou vše promícháme, přidáme sůl a mouky tolik, abychom vypracovali tužší těsto. Každá mouka jinak saje, takže uvedené množství je jen orientační, těs

to by nemělo být řídké, ani tuhé na kámen, ale tak akorát a mělo by jít tvarovat namočenýma rukama. Tvarujeme buď koule, nebo válečky, které vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když plavou cca 5 – 10 minut na povrchu. Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku. Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli.

Druhá varianta trvá trochu déle, ale knedlíky jsou chutnější. Těsto pomocí namočených rukou zpracujeme do klasických knedlíkových šišek, které napařujeme na pařáčku asi 40 minut. Důležité je dát na pařáček pečící papír, aby nám knedlíky neprotekly skrz. Po uvaření je krájíme nožem, nebo nití.

Praktické

Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě. Jinak mouky není moc potřeba.

Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.

Kombinujeme

Knedlíky jsou výborné ke všem omáčkám, doporučuji houbovou, křenovou, ale i ke svíčkové, nebo koprové s seitanem.

Druhý den nám moc chutnají se zelím a osmaženou cibulkou s tempehem.

Děti do roka

Do roka by děti neměly jíst mouku, lepek, ani sůl, tak se raději nedáváme.

Děti od roka

Kolem roku a půl děti jíst i tento knedlík. Po roce raději ještě v bezlepkové formě.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dělala jsem z vloček a zbytku rýže a napoprvé to dopadlo docela dobře 😊. Parádní recept, rychlé, děkuji!

Prosím můžu přidat místo pohankové jinou mouku? Třeba rýžovou? Předem děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Mí...

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
Kaše
klub
23
31

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...