Základní informace

Kroupové knedlíky jsou velká lahoda a často s nimi překvapíte i ty, kteří zdravé výživě zrovna neholdují. Navíc ječmen a kroupy a krupky z něj mají posilující vliv na naše zdraví.

Ingredience (cca 4 porce)

  • 3 hrnky uvařených krup jakákoliv velikost
  • 1 hrnek vroucí vodou spařených ovesných vloček
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění cca 5-10 lžic

Postup

Do misky vsypeme ovesné vločky. Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.  Uvařené kroupy jakékoliv velikosti pomeleme na masovém mlýnku, pokud ho nemáte, zvládne to i tyčkový mixér, jen je potřeba přidat trošku horké vody, aby to utáhl. Pozor, s vodou to nepřežeňte, jinak budete muset použít víc mouky.

 

Mezitím se už se voda prosákla do všech vrstev vloček a ty přidáme k pomletým kroupám. Vařečkou vše promícháme, přidáme sůl a mouky tolik, abychom vypracovali tužší těsto. Každá mouka jinak saje, takže uvedené množství je jen orientační, těs

to by nemělo být řídké, ani tuhé na kámen, ale tak akorát a mělo by jít tvarovat namočenýma rukama. Tvarujeme buď koule, nebo válečky, které vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když plavou cca 5 – 10 minut na povrchu. Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku. Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli.

Druhá varianta trvá trochu déle, ale knedlíky jsou chutnější. Těsto pomocí namočených rukou zpracujeme do klasických knedlíkových šišek, které napařujeme na pařáčku asi 40 minut. Důležité je dát na pařáček pečící papír, aby nám knedlíky neprotekly skrz. Po uvaření je krájíme nožem, nebo nití.

Praktické

Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby knedlíky držely pohromadě. Jinak mouky není moc potřeba.

Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí.

Kombinujeme

Knedlíky jsou výborné ke všem omáčkám, doporučuji houbovou, křenovou, ale i ke svíčkové, nebo koprové s seitanem.

Druhý den nám moc chutnají se zelím a osmaženou cibulkou s tempehem.

Děti do roka

Do roka by děti neměly jíst mouku, lepek, ani sůl, tak se raději nedáváme.

Děti od roka

Kolem roku a půl děti jíst i tento knedlík. Po roce raději ještě v bezlepkové formě.

26 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Knedliky uzasne… Doplneno labuznickou cockovou omackou, naparenou a kysanou zeleninou…. manzel i dcera se oblizovali… 🙂 (a to manzel opravdu (zatim!!! 😀 ) “nerad” ji JINAK 😉 ).

  2. Z těchto knedlíků jsem měla vzhkedem k předchozím komentářům celkem obavy – povedly se ale parádně a to dokonce napoprvé! 😀 Chutnají opravdu skvěle, můžu jen doporučit 🙂 S tepehovým “huso” knedlo zelo http://www.jimejinak.cz/huso-knedlo-zelo/ chutnaly naprosto senzačně! 🙂

  3. Dobrý den, tak z těchto knedlíků jsem opravdu zoufalá :((( včera jsem dělala menší koule, dala jsem do vařící vody a za 5 minut z toho byla “ovesná polévka”, jak psal Martin. Zřejmě tedy voda moc vařila…ale dneska jsem se odhodlala k novému pokusu, stvořila jsem dvě krásné pevné knedlíkové šišky a vzorně pod pokličkou 40 minut napařovala…potom koukla pod pokličku a opět na mě čekala šedohnědá rozkydlá hmota…kde udělali soudruzi z NDR chybu? 🙂 poradíte mi prosím?

    • Já jsem také knedlíkový zoufalec a to jsem je zkoušela už vícekrát. Napařovaný se mi ale daří 🙂 Jestli jste zvyklá na těsta s vajíčkem, tak se musíte naučit konzistenci těchto. Musí být mnohem tužší. A po napařovaní nechat chvíli vychladnout, oni se ještě zatáhnou a zpevní. Jestli jste v klubu, mrkněte http://www.jimejinak.cz/naparovany-knedlik-z-celeho-obili/.

    • Soudruzi meli malo hutne testo 🙂 Mene vody, vice mouky a bude to. Priste slijte slichtu pres sitjo, pridejte mouku a znovu uhnette knedliky, takhle jsem prvni knedlik zachranovala ja.

      • Děkujiiiiiiii oběma za odpověď! 🙂 se znovupoužitím těsta mě to napadlo, ale už jsem na to neměla nervy…teď už mám ale zase sílu a podniknu třetí pokus :))))

        • a kdyby to nešlo, holubičko, bílá, tak se prostě na knedlíky vykašlete a jezte prostě vařené obilí! 🙂

  4. Konečně se mi povedly uvařit ovesné knedlíky ve vodě, anichž by ve výsledku z nich byla ovesná polévka. Jen by se snima dala rozbíjet okna. Ale snědli se. Příště trochu řidší a už se strefím.

  5. Prima:-) možná by pro příště snesly nějaký vyšperkování semínkama nebo zeleninou, ale jsou moc fajn. rychlovka.

  6. Knedlíčky jsou jedna báseň. Radši jsem využila rad ze všech komentářů a vyšlo to 🙂 Použila jsem jemné vločky, pro jistotu ubrala půl hrnku krup, mixovala jsem tyčákem a mouky jsem dala sotva lžíci. Vařila jsem bod bodem varu a po vyplavání hnedle vyndala a jsou mňam. Příště zkusím bez mouky.

  7. Tak se mi knedlíky během vaření úplně rozpadly. Co jsem udělala špatně? Že by málo mouky? Přišlo mi, že je směs hustá dost, knedlíky hezky držely, tak jsem jí dala množství na té spodní hranici.

    • Taky se mi ze začátku knedlíky nedařily. Pak jsem vychytala, že to musím dělat na co nejmíň a po vyplavání hned vytahuji. Nesmí to téměř vůbec bublat, když mám pocit, že se to vůbec nedělá, tak je to ta správná teplota. Dělám je tak déle, asi tak čtvrt hodiny, ale od té doby se mi povedly vždycky. Vařím na plynu, kde ta regulace je mnohem lepší a hlavně reaguje hned, na elektrickém to půjde asi hůř.

    • Jak píše Mapavca, voda nesmí vůbec bublat. Já je teď naposledy dělala s tím, že se určitě rozpadnou, protože jsem dala málo mouky a skoro nedržely tvar. Vydržely! A fakt se mi tedy dělají delší dobu. Ale jsou luxus, jdu je za chvíli dělat zase:)

    • Knedlíky musí být hodně tuhé a my je vaříme cca 5 minut, jakmile vyplavou, tak vyndat. Jestli se vám nedaří, zkuste je v páře, postup je stejný, jen se dá na pařáček pečící papír a na něj knedlíky, já ho pak dělám v šišce. Paří se to asi 40 minut.

  8. Dobrý den, díky za recept na knedlíky. Včera jsem někde zahlídla komentář paní, která má pocit, že jí jen rizota, samé sypké směsi a radili jste jí tam udělat knedlíky. Dneska jsem udělala kroupy s trochou černé čočky a nechtělo se mi to jíst takhle, tak jsem jen vyhledala knedlíky a hle zrovna kroupové 😀 takže jsem je udělala trochu jiné, ale protože jsem nikdy nedělala ani klasické, tak jsem návod potřebovala. Je to krásně simple a bylo to dobré, hlavně oživení. Těším se, až si je s chlapem dáme s tempehem a cibulkou. Díky ještě jednou za inspiraci. Příště udělám bezlepkové i pro dítě z jahel nebo rýže.

  9. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTrabanty, Volhy a agar v tlačence
Další článekLahůdková čočková sekaná