rajčata
Žlutá rajčata
Pokud chcete v létě svoje talíře doplnit rajčaty z vlastní produkce, je teď čas se na to připravit. Jsou totiž rajčata a rajčata. Ta...
Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat
Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské...
Letní izraelská shakshuka
Shakshuka je tradiční jídlo na Blízkém východě. Jde o výtečnou směs zeleniny, koření a v originále i vajec, která jsme v našem receptu vynechali...
Pizza galetky
Máte chuť na pizzu, ale chcete si zachovat zdravý jídelníček? Vyzkoušejte tento recept na oblíbené galetky, tentokrát s letní, rajčatovou náplní a kešu sýrem....
Italské Amuse Bouche
Znáte Amuse-Bouches? Vypadá to jako předkrm, ale není to předkrm. Na rozdíl od předkrmů (entrée) si zákazník obvykel amuse bouches neobjednává, ale podává se...
Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?
Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...
Super křupavé rajčatové chipsy
Máte zahradu plnou rajčat a nestíháte je jíst? Nadělejte z nich chipsy! I kdy rajčata musíme konzumovat s mírou a v sezoně, tento recept...
Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)
Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.
Fazolové chilli sin carne (mexický guláš)
Mexickou kuchyni si můžete dát i u vás doma. Tento mexický gulášek Chilli sin carne je plný zdravých luštěnin a zeleniny.
Ratatouille špagety z jednoho hrnce
Potřebujete uvařit rychle, levně, chutně, téměř bez práce a špinavého nádobí? Tento recept je pro všechny, kteří mají málo času nebo hrnců - pro...
Jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby dlouho vydržela
Jak skladovat zeleninu? Co patří do lednice a co rozhodně nikoli? Jak prodloužit životnost brokolici a květáku? A jak skladovat bylinky a saláty? A...
Nejrychlejší vegan pizza – hotová do 15 minut
Máte chuť na pizzu? Můžete ji mít do 15 minut a ještě zdravě - bez bílé mouky, živočišných výrobků i droždí. Skvělé občerstvení na...
Co mají společného brambory, rajčata a papriky? A proč je omezit?
Co mají společného brambory, rajčata a papriky? Možná vás napadne slovo "chutné". Nejste daleko od pravdy, tyto 3 druhy zeleniny patří k nejoblíbenější zelenině,...
Špagety v rajčatovo-kokosovou omáčkou z jednoho hrnce
Máte na zahrádce spoustu rajčat a nevíte co s nimi? Zkuste tuto rychlovku z jednoho hrnce.
Spaghetti Alla Vecchia Bettola (Italské špagety v krémové rajčátkové omáčce)
Také máte úrodu domácích rajčátek, případně i paprik a nevíte co s nimi? Pak zkuste tuto luxusní italskou krémovou omáčku. Díky jednoduchému triku použitému...
Bedlové řízky
Dokud rostou, pojďme si je užít. Bedlové řízky u nás doma udělaly velikou radost. Příprava jednoduchá a kulinářský zážitek skvělý.
Hustá mexická omáčka/polévka z fava fazolí
Polévka nebo omáčka? Tato mexická dobrota se dá použít i tak, i tak. Základem jsou fava fazole (u nás se jim říká bob koňský)...
Je čerstvé ovoce a zelenina opravdu čerstvé?
Je čerstvé ovoce a zelenina vždycky tou nejlepší možnou volbou? Asi vás napadne, že samozřejmě. Ale co když ne? Pojďme se společně podívat, jaké...
Pestrá Buddha Bowl plná proteinů
Horké letní dny si žádají rychlá, svěží a chuťově i barevně pestrá jídla. To vše splňuje Buddha Bowl. Tato je plná zdravých rostlinných bílkovin...
Zelenina – co musíte vědět
Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jaký člověk vyznává stravovací styl - zelenina by v něm měla mít vždy pevné...
Cuketové lečo bez vajec
Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak...
Kvásková celozrnná kynutá pizza
Jde to! Zdravá a opravdu dobrá pizza. Kynutá kváskem, ze špaldové mouky a obložená samými dobrotami. Skoro jako originál. Zkuste ji na víkend pro...
Jak zdravě zařadit rajčata, papriky a lilky do stravy. Inspirujte se...
Rajčata, papriky, lilek a brambory. Pomalu začíná jejich sezóna... To vše jsou lilkovité rostliny, které obsahují toxické látky lektiny, ale také solanin a další...
Nekynutá batátová pizza se „sýrovou“ omáčkou. Chutná celé rodině!
Že je pizza nezdravá? Jak která... Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce,...
„Boloňské“ špagety s čočkou
Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.
Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?
Myslíte si, že když dáte jakékoliv potraviny do lednice, tak vám vydrží všechny déle čerstvé? Omyl. Některé potraviny nemají chlad rády a lednice jim...
Rajčatový salát
Rajčatový salát je klasická salátová příloha k hlavním jídlům. V naší verzi si ho uděláme stejně dobrý, ale bez špetky cukru.
Houbový salát
Perfektní salátek plný bílkovin pro milovníky hub. Skvělý s sebou jako oběd do práce nebo na výlet.
Caprese salát
Typický italský salát. Tato skvělá jednoduchá salátová kombinace je vhodná i jako lehké letní jídlo.
Cuketová pizza
1 středně velká cuketa
rajská jablka
uzené tofu
cibule
slunečnicová semínka
kukuřičná mouka
lněné semínko
čerstvá bazalka
majoránka
pepř
sůl
+ dle chuti/potřeby...
Tortilly s omáčkou z fazolí a pečené zeleniny
Tyto tortilly jsou výborný sytý oběd s sebou do práce či školy nebo bezva večeře pro celou rodinu. Navíc jsou plné proteinů.
Středomořský quinoový salát
Jednoduchý, lehký a chutný salát s quinoou vhodný do teplého letního počasí. Vaří se v jednom hrnci, takže je bez téměř práce a rychle...
Tabbouleh salát
Tabbouleh je proslulý libanonský bylinkový salát, na který nepotřebujete žádné exotické suroviny. Je lehký, rychlý, plný živin a oceníte ho zejména jako zdravé a detoxikační...
Dalmácký salát
Křehký a křupavý salát příjemné sladkokyselé chuti s nádechem italských bylinek a perfektní bylinkovou granolou. je vhodný jako příloha k jakémukoliv jídlu či jen...
Šopský salát
Šopský salát je oblíbenou klasikou na celém Balkáně a ve střední Evropě. Tradiční zeleninou v tomto salátu je okurka, paprika, rajče, a k tomu...
Lehký letní salát
Chcete svému tělu odlehčit, dodat vitamíny, minerály, antioxidanty a přitom si i pochutnat? Tento lehoučký jarní nebo letní salátek splňuje vše.
Caesar salát
Caesar salát vznikl ze zbytků, které zbyly italskému šéfkuchaři v kuchyni a dnes je to světoznámá klasika. V naší verzi se podává s tempehem...
Mexické Chilli con carne
Mexická specialita známá po celém světě. Chilli con carne je velmi chutný a mírně pikantní fazolový pokrm, za kterým nemusíte jezdit až do Mexika. Připravte...
Mexické tortilly s náplní
Mexickou tortillou s náplní určitě zabodujete úplně všude. Je veganská, bezlepková a chutná skvěle.
Francouzské ratatouille s fazolemi
Máte nadbytek cuket, rajčat a paprik? Pak zkuste rodinu překvapit výbornou zeleninovou směsí v provensálském stylu - ratatouille. S velkými máslovými fazolemi a rýží...
Celerový salát s výhonky hrášku
Lehký letní salát s řapíkatým celerem je osvěžujícím doplňkem k obědu nebo večeři.
Dalmácký salát
Chorvatské saláty mají specifickou chuť a my jsme jí přišli na kloub - použili jsme stejné bylinky a skvělý salát je na světě.
Lehký salát s mrkví a rukolou
Drobná změna, která potěší - do běžné salátové zeleniny přistrouháte mladou karotku a zázrak je na světě.
Salát se zlatou řepou
Už jste jedli zlatou řepu? Uvnitř je krásně žlutá a chutná trochu jako jablka křížená s mrkví. Nemá ostrou zemitou chuť jako ta červená....
Letní salát s hořčicí
Udělat k letnímu talíři osvěžující salát je otázka pár minut. Jako tenhle náš dnešní.
Tempehové mini „kotletky“ v tomatové marinádě
Měli jste někdy natural tempeh? Většina lidí ho neumí upravovat a proto raději používají již upravený. Jste jedním z nich? My vás ho ale...
Cizrna v „rajčatové“ omáčce
Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.
Zaměřeno na rajčata a brambory
Kdykoli se zmíníme o nevhodnosti brambor, zvedne se vlna nevole. Češi brambory prostě milují a nechtějí si na ně nechat sáhnout. Tak jsme si...
Krémová „rajčatová“ polévka z červené řepy
Všem, co mají "rajčatovou závislost" jako jsem měla já, udělá radost polévka, kterou jsem dokonale zmátla okolí. Chutná dost věrohodně jako rajčatová, ale nejsou...
Bulgur s houbami a rajčátky
Houby už zase rostou a já mám stále dost fantazie, jak je upravit pokaždé jinak.
Seitanové lečo
Jako dítě jsem lečo nenáviděla a odmítla jíst. Koneckonců nejedla jsem žádnou teplou zeleninu, natož rajčata nebo papriku. Ale tuhle verzi, kterou připravil můj...
Strava a civilizační choroby – 4. díl
V této části přednášky mluví MUDr. Strnadelová a Jan Zerzán o důležitosti a smyslu zeleniny, vhodnosti brambor, rajčat a jejich zpracování. Probírají bílkoviny, jejich zdroje a rizika....
Zeleninová směs se žampiony ve vlastní šťávě
Křehká zelenina s žampiony a vlastní lahodnou šťávou se hodí jako výborná příloha k jakémukoliv obilí nebo třeba jako teplý zeleninový salátek na letní...