Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Gratinovaná rajčata

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna léto

Máte velkou úrodu rajčat a hledáte inspiraci jak s nimi naložit? Zkuste toto lehké a voňavé letní jídlo, které si můžete připravit i na grilu.

Ingredience
  • zralá rajčata o stejné velikosti
  • česnek
  • petrželová nať
  • strouhanka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Změna jídelníčku nemusí být vždycky náročná a únavná. Renatě malou chvilku trvalo, než pochopila, al...

Jak připravit pikantní pečená rajčata

  1. Umyjte rajčata a rozkrojte je na polovinu.
  2. Osolte je a pokapejte kvalitním olivovým olejem.
  3. V misce smíchejte nasekaný česnek a petrželovou nať se strouhankou. Osolte a opepřete. Pečlivě promíchejte.
  4. Tuto směs namáčkněte na povrch rajčat, pokapejte znovu olivovým olejem a dejte péct do trouby na 200°C. Hotová rajčata mají křupavou kůrku a zlatavý povrch. Pečení trvá zhruba 30 minut, bude záležet na velikosti plodů a vaší troubě.

Praktické

  • Vybírejte rajčata zralá, stejné velikosti.
  • Jsou vynikající např. v různých plackách.
  • Větší rajčata můžete v této úpravě péct i na grilu.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou strouhanku (např. kukuřičnou).

Obměna

  • Pokud nechcete použít strouhanku, nasekejte čerstvý rozmarýn s česnekem a posypte povrch rajčat. I takto jsou velmi chutná.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Já bych neřekla… Ale pokud máte zdravotní problémy a nemůžete rajčata ani když jsou v sezóně, tak recept ignorujte.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Amuse Bouches s překvapením

Zdravá a velmi chutná verze pokrmu amuse-bouches. Toto jídlo je osvěžující, lehoučké a zdravé a skvěle se hodí jako velice chutné a na pohled efektní pohoš...