V létě máme konečně hojnost čerstvé zeleniny. Kdo má zahrádku, může si vykopnout mrkev, celer, jarní cibulku, natrhat pár hrášků a má připraveno na výbornou lehkou polévku. My ostatní musíme spoléhat na dodavatele biobedýnek, nebo v horším případě na dodavatele supermarketu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev cca 150g
  • kousek nového celeru asi 50g
  • 1 nová střední cibule
  • půl svazku jarní cibulky
  • stroužek česneku (nemusí být)
  • hrst hub shitake (můžou být i jiné)
  • hrst čerstvě vyloupaného hrášku
  • asi 3 cm oloupaného zázvoru (nemusí být)
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • kousek řasy Kombu už uvařené z vývaru, nebo řasa Wakame
  • sůl
  • petrželka na ozdobu
  • sójová omáčka
  • rýžové nudle

Jak připravit letní houbovou polévku

  1. Dáme ohřát horký vývar a hned jak se začne vařit, osolíme ho.
  2. Přidáme do něj na větší kusy nakrájené houby shitake nebo hlívu ústřičnou, či jiný druh hub a už z vývaru předvařenou řasu Kombu nakrájenou na menší proužky.
  3. Necháme asi 10 minut – 15 minut povařit do změknutí hub. Pokud nemáme uvařenou Kombu, přidáme kousek řasy Wakame, ale nemusí být žádná.
  4. Po 10 minutách přihodíme na větší kusy – asi 3 cm, nakrájenou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na půlměsíčky, přidáme ještě hrst vyloupaného čerstvého hrášku.
  5. Vaříme dalších 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Mezitím si v dalším hrnci uvaříme hrst rýžových nudlí ve vodě. Lze je přidat i rovnou do polévky na posledních pár minut, ale polévka ztratí čirou barvu.
  7. Na posledních pár minut přidáme na větší kusy pokrájenou jarní cibulku, aby se nerozvařila, ale jen lehce spařila.
  8. Polévku odstavíme, přidáme na větší kusy nakrájenou petrželku a zakápneme pár kapkami sójové omáčky Shoyu, nebo Tamari (pro bezlepkáře).
  9. Podáváme buď jen jako zeleninovou polévku, nebo každému do polévky přidáme hrst uvařených rýžových nudlí.

Praktické

  • Kdo vaří pro muže, nebo má rád ostřejší chuť, přidá jeden větší rozpůlený stroužek česneku a kousek oloupaného zázvoru (nehodí se v horké letní dny).
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, naťě od mrkve, celeru, bylinek, slupek od hrachových lusků či jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, petržel, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
  • Ideální je ale nedávat moc druhů zeleniny, polévka je potom chuťově pořád stejná.

obrázekDěti

  • Pokud vaříme pro děti do 1 roka, vaříme pro ně ještě zvlášť a použijeme jen zeleninu bez hub, česneku, zázvoru a soli.
  • Pro děti od 1 roka můžeme vařit jako pro dospělé, jen solíme minimálně a vynecháme česnek a zázvor. Pro děti pak odebereme polévku bez hub (vývar jim z nich nevadí) a zbytek můžeme ještě krátce povařit s česnekem a zázvorem  a trochou soli a více dochutit.
  • Děti od 2 let mohou polévku i s houbami, jen bych byla opatrná s česnekem a zázvorem a ochutila a osolila bych ji pro dítě méně.
  • Děti od 3 let polévku mohou tak jak je, jen zázvor bych vynechala, polévka s ním lehce příjemně pálí.

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Používáte i klasické české houby do vaření, ty jsou v pořádku? To mě tak napadlo při procházce lesem minulý týden, kdy jsme vůbec žádné nenašli 😀 A ty rýžové nudle – které máte nejradši? Tyhle na obrázku vypadají fajn. Sháním, které by byly rychlé a chutné. Zatím jsem na ty nej..ještě nenarazila.

    • Klasické houby které najdete v lese používáme v malém množství třeba do bramboračky, nebo na houbovou omáčku, ta je luxusní. Jinak během roku jíme shitake.
      Rýžové nudle kupuji různě, tyhle jsou myslím z Kauflandu, je důležité číst složení, aby tam nebyl glutamát, ale jen rýže, sůl a voda.

  2. Taky moc chválím, vyzkoušela jsem včera a byla nadšená. Na pohled velice efektní, na chuť slast, a ano, hotovo hned. Normálně tíhnu ke krájení až moc na drobno, tak jsem se musela krotit, ale stálo to za to! Určitě jsme ji neměli naposled!

    • Thajská inspirace :-). Hlavně to zase má jinou chuť a navíc desetina práce s krájením.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVítejte v klubu Jíme Jinak
Další článekNejdřív sektáři, pak idioti (Marek 37 let)