V létě máme konečně hojnost čerstvé zeleniny. Kdo má zahrádku, může si vykopnout mrkev, celer, jarní cibulku, natrhat pár hrášků a má připraveno na výbornou lehkou polévku. My ostatní musíme spoléhat na dodavatele biobedýnek, nebo v horším případě na dodavatele supermarketu.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev cca 150g
  • kousek nového celeru asi 50g
  • 1 nová střední cibule
  • půl svazku jarní cibulky
  • stroužek česneku (nemusí být)
  • hrst hub shitake (můžou být i jiné)
  • hrst čerstvě vyloupaného hrášku
  • asi 3 cm oloupaného zázvoru (nemusí být)
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • kousek řasy Kombu už uvařené z vývaru, nebo řasa Wakame
  • sůl
  • petrželka na ozdobu
  • sójová omáčka
  • rýžové nudle

Jak připravit letní houbovou polévku

  1. Dáme ohřát horký vývar a hned jak se začne vařit, osolíme ho.
  2. Přidáme do něj na větší kusy nakrájené houby shitake nebo hlívu ústřičnou, či jiný druh hub a už z vývaru předvařenou řasu Kombu nakrájenou na menší proužky.
  3. Necháme asi 10 minut – 15 minut povařit do změknutí hub. Pokud nemáme uvařenou Kombu, přidáme kousek řasy Wakame, ale nemusí být žádná.
  4. Po 10 minutách přihodíme na větší kusy – asi 3 cm, nakrájenou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na půlměsíčky, přidáme ještě hrst vyloupaného čerstvého hrášku.
  5. Vaříme dalších 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Mezitím si v dalším hrnci uvaříme hrst rýžových nudlí ve vodě. Lze je přidat i rovnou do polévky na posledních pár minut, ale polévka ztratí čirou barvu.
  7. Na posledních pár minut přidáme na větší kusy pokrájenou jarní cibulku, aby se nerozvařila, ale jen lehce spařila.
  8. Polévku odstavíme, přidáme na větší kusy nakrájenou petrželku a zakápneme pár kapkami sójové omáčky Shoyu, nebo Tamari (pro bezlepkáře).
  9. Podáváme buď jen jako zeleninovou polévku, nebo každému do polévky přidáme hrst uvařených rýžových nudlí.

Praktické

  • Kdo vaří pro muže, nebo má rád ostřejší chuť, přidá jeden větší rozpůlený stroužek česneku a kousek oloupaného zázvoru (nehodí se v horké letní dny).
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, naťě od mrkve, celeru, bylinek, slupek od hrachových lusků či jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, petržel, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
  • Ideální je ale nedávat moc druhů zeleniny, polévka je potom chuťově pořád stejná.

obrázekDěti

  • Pokud vaříme pro děti do 1 roka, vaříme pro ně ještě zvlášť a použijeme jen zeleninu bez hub, česneku, zázvoru a soli.
  • Pro děti od 1 roka můžeme vařit jako pro dospělé, jen solíme minimálně a vynecháme česnek a zázvor. Pro děti pak odebereme polévku bez hub (vývar jim z nich nevadí) a zbytek můžeme ještě krátce povařit s česnekem a zázvorem  a trochou soli a více dochutit.
  • Děti od 2 let mohou polévku i s houbami, jen bych byla opatrná s česnekem a zázvorem a ochutila a osolila bych ji pro dítě méně.
  • Děti od 3 let polévku mohou tak jak je, jen zázvor bych vynechala, polévka s ním lehce příjemně pálí.

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Používáte i klasické české houby do vaření, ty jsou v pořádku? To mě tak napadlo při procházce lesem minulý týden, kdy jsme vůbec žádné nenašli 😀 A ty rýžové nudle – které máte nejradši? Tyhle na obrázku vypadají fajn. Sháním, které by byly rychlé a chutné. Zatím jsem na ty nej..ještě nenarazila.

    • Klasické houby které najdete v lese používáme v malém množství třeba do bramboračky, nebo na houbovou omáčku, ta je luxusní. Jinak během roku jíme shitake.
      Rýžové nudle kupuji různě, tyhle jsou myslím z Kauflandu, je důležité číst složení, aby tam nebyl glutamát, ale jen rýže, sůl a voda.

  2. Taky moc chválím, vyzkoušela jsem včera a byla nadšená. Na pohled velice efektní, na chuť slast, a ano, hotovo hned. Normálně tíhnu ke krájení až moc na drobno, tak jsem se musela krotit, ale stálo to za to! Určitě jsme ji neměli naposled!

    • Thajská inspirace :-). Hlavně to zase má jinou chuť a navíc desetina práce s krájením.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVítejte v klubu Jíme Jinak
Další článekNejdřív sektáři, pak idioti (Marek 37 let)