- 1 větší mrkev cca 150g
- kousek nového celeru asi 50g
- 1 nová střední cibule
- půl svazku jarní cibulky
- stroužek česneku (nemusí být)
- hrst hub shitake (můžou být i jiné)
- hrst čerstvě vyloupaného hrášku
- asi 3 cm oloupaného zázvoru (nemusí být)
- 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
- kousek řasy Kombu už uvařené z vývaru, nebo řasa Wakame
- sůl
- petrželka na ozdobu
- sójová omáčka
- rýžové nudle
Jak připravit letní houbovou polévku
- Dáme ohřát horký vývar a hned jak se začne vařit, osolíme ho.
- Přidáme do něj na větší kusy nakrájené houby shitake nebo hlívu ústřičnou, či jiný druh hub a už z vývaru předvařenou řasu Kombu nakrájenou na menší proužky.
- Necháme asi 10 minut – 15 minut povařit do změknutí hub. Pokud nemáme uvařenou Kombu, přidáme kousek řasy Wakame, ale nemusí být žádná.
- Po 10 minutách přihodíme na větší kusy – asi 3 cm, nakrájenou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na půlměsíčky, přidáme ještě hrst vyloupaného čerstvého hrášku.
- Vaříme dalších 10 minut do změknutí zeleniny.
- Mezitím si v dalším hrnci uvaříme hrst rýžových nudlí ve vodě. Lze je přidat i rovnou do polévky na posledních pár minut, ale polévka ztratí čirou barvu.
- Na posledních pár minut přidáme na větší kusy pokrájenou jarní cibulku, aby se nerozvařila, ale jen lehce spařila.
- Polévku odstavíme, přidáme na větší kusy nakrájenou petrželku a zakápneme pár kapkami sójové omáčky Shoyu, nebo Tamari (pro bezlepkáře).
- Podáváme buď jen jako zeleninovou polévku, nebo každému do polévky přidáme hrst uvařených rýžových nudlí.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Kdo vaří pro muže, nebo má rád ostřejší chuť, přidá jeden větší rozpůlený stroužek česneku a kousek oloupaného zázvoru (nehodí se v horké letní dny).
- Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, naťě od mrkve, celeru, bylinek, slupek od hrachových lusků či jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, petržel, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
- Ideální je ale nedávat moc druhů zeleniny, polévka je potom chuťově pořád stejná.
Děti
- Pokud vaříme pro děti do 1 roka, vaříme pro ně ještě zvlášť a použijeme jen zeleninu bez hub, česneku, zázvoru a soli.
- Pro děti od 1 roka můžeme vařit jako pro dospělé, jen solíme minimálně a vynecháme česnek a zázvor. Pro děti pak odebereme polévku bez hub (vývar jim z nich nevadí) a zbytek můžeme ještě krátce povařit s česnekem a zázvorem a trochou soli a více dochutit.
- Děti od 2 let mohou polévku i s houbami, jen bych byla opatrná s česnekem a zázvorem a ochutila a osolila bych ji pro dítě méně.
- Děti od 3 let polévku mohou tak jak je, jen zázvor bych vynechala, polévka s ním lehce příjemně pálí.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Mnamka moc velka dobrota , Dekujeme JJ ♥️ meli jsme jen nudliky ryzove vlasove
jooo nudlicky, ty delaji polivecku hnedle onaci :-)