V létě máme konečně hojnost čerstvé zeleniny. Kdo má zahrádku, může si vykopnout mrkev, celer, jarní cibulku, natrhat pár hrášků a má připraveno na výbornou lehkou polévku. My ostatní musíme spoléhat na dodavatele biobedýnek, nebo v horším případě na dodavatele supermarketu.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev cca 150g
  • kousek nového celeru asi 50g
  • 1 nová střední cibule
  • půl svazku jarní cibulky
  • stroužek česneku (nemusí být)
  • hrst hub shitake (můžou být i jiné)
  • hrst čerstvě vyloupaného hrášku
  • asi 3 cm oloupaného zázvoru (nemusí být)
  • 1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • kousek řasy Kombu už uvařené z vývaru, nebo řasa Wakame
  • sůl
  • petrželka na ozdobu
  • sójová omáčka
  • rýžové nudle

Jak připravit letní houbovou polévku

  1. Dáme ohřát horký vývar a hned jak se začne vařit, osolíme ho.
  2. Přidáme do něj na větší kusy nakrájené houby shitake nebo hlívu ústřičnou, či jiný druh hub a už z vývaru předvařenou řasu Kombu nakrájenou na menší proužky.
  3. Necháme asi 10 minut – 15 minut povařit do změknutí hub. Pokud nemáme uvařenou Kombu, přidáme kousek řasy Wakame, ale nemusí být žádná.
  4. Po 10 minutách přihodíme na větší kusy – asi 3 cm, nakrájenou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na půlměsíčky, přidáme ještě hrst vyloupaného čerstvého hrášku.
  5. Vaříme dalších 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Mezitím si v dalším hrnci uvaříme hrst rýžových nudlí ve vodě. Lze je přidat i rovnou do polévky na posledních pár minut, ale polévka ztratí čirou barvu.
  7. Na posledních pár minut přidáme na větší kusy pokrájenou jarní cibulku, aby se nerozvařila, ale jen lehce spařila.
  8. Polévku odstavíme, přidáme na větší kusy nakrájenou petrželku a zakápneme pár kapkami sójové omáčky Shoyu, nebo Tamari (pro bezlepkáře).
  9. Podáváme buď jen jako zeleninovou polévku, nebo každému do polévky přidáme hrst uvařených rýžových nudlí.

Praktické

  • Kdo vaří pro muže, nebo má rád ostřejší chuť, přidá jeden větší rozpůlený stroužek česneku a kousek oloupaného zázvoru (nehodí se v horké letní dny).
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, naťě od mrkve, celeru, bylinek, slupek od hrachových lusků či jiné zbylé zeleniny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, použijeme vroucí vodu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat i pórek, nebo květák, petržel, pokud nemáte rádi celer, nemusí tam být.
  • Ideální je ale nedávat moc druhů zeleniny, polévka je potom chuťově pořád stejná.

obrázekDěti

  • Pokud vaříme pro děti do 1 roka, vaříme pro ně ještě zvlášť a použijeme jen zeleninu bez hub, česneku, zázvoru a soli.
  • Pro děti od 1 roka můžeme vařit jako pro dospělé, jen solíme minimálně a vynecháme česnek a zázvor. Pro děti pak odebereme polévku bez hub (vývar jim z nich nevadí) a zbytek můžeme ještě krátce povařit s česnekem a zázvorem  a trochou soli a více dochutit.
  • Děti od 2 let mohou polévku i s houbami, jen bych byla opatrná s česnekem a zázvorem a ochutila a osolila bych ji pro dítě méně.
  • Děti od 3 let polévku mohou tak jak je, jen zázvor bych vynechala, polévka s ním lehce příjemně pálí.

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Používáte i klasické české houby do vaření, ty jsou v pořádku? To mě tak napadlo při procházce lesem minulý týden, kdy jsme vůbec žádné nenašli 😀 A ty rýžové nudle – které máte nejradši? Tyhle na obrázku vypadají fajn. Sháním, které by byly rychlé a chutné. Zatím jsem na ty nej..ještě nenarazila.

    • Klasické houby které najdete v lese používáme v malém množství třeba do bramboračky, nebo na houbovou omáčku, ta je luxusní. Jinak během roku jíme shitake.
      Rýžové nudle kupuji různě, tyhle jsou myslím z Kauflandu, je důležité číst složení, aby tam nebyl glutamát, ale jen rýže, sůl a voda.

  2. Taky moc chválím, vyzkoušela jsem včera a byla nadšená. Na pohled velice efektní, na chuť slast, a ano, hotovo hned. Normálně tíhnu ke krájení až moc na drobno, tak jsem se musela krotit, ale stálo to za to! Určitě jsme ji neměli naposled!

    • Thajská inspirace :-). Hlavně to zase má jinou chuť a navíc desetina práce s krájením.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVítejte v klubu Jíme Jinak
Další článekNejdřív sektáři, pak idioti (Marek 37 let)