Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zelený Ramen

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Polévka Ramen je požitek. Dá se krásně obměňovat a tudíž není nikdy nudný.

Ingredience
  • zeleninový vývar
  • pak choi
  • mangold
  • lehce pikantní jalapeňo paprička
  • brokolice
  • hrášek
  • sušená cuketa
  • česnek
  • hatcho miso
  • tamari nebo jiná sójová omáčka
  • sezamová semínka
  • čerstvá jarní cibulka
  • žampiony
  • listy řeřichy (nemusí být)
  • sůl
  • trochu chilli papričky
  • nudle na ramen
  • olej

Jak jsme s dětmi postupně a nenásilně přešli na stravování podle Jíme Jinak? Jak děti, které byly zvyklé na běžná jíd...

Jak připravit polévku Ramen na zeleno

  1. Zeleninový vývar dejte do hrnce. Přidejte sušenou cuketu.
  2. Na pánev nalijte olej a rozpalte ho, přidejte prolisovaný česnek, nasekané červené jalapeňo nebo jinou mírně pálivou papričku, sezamová semínka a pak choi nakrájené dle libosti, houby a brokolici. Jemně orestujte, poté snižte teplotu, přidejte podle libosti sójovou omáčku, přikryjte a duste, dokud zelenina nezměkne a nezkaramelizuje.
  3. Vývar přiveďte k varu, přidejte hrášek, ramen nudle a vařte 3 minuty.
  4. Miso rozpusťte v troše vody a smíchejte s vývarem. Přidejte pak choi, brokolici a houby. Posypte čerstvou jarní cibulkou a, pokud máte, i listy řeřichy.

Praktické

  • Podávejte a konzumujte okamžitě, aby se nudle nerozvařily. Ramen by měl být zkonzumován během 8 minut.
  • Jelikož je v receptu jak sójová omáčka, tak hatcho miso, nakládejte opatrně se solí, abyste jídlo nepřesolili.
  • Tuto polévku je nejlepší servírovat v hlubokých miskách.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové nudle – např. rýžové.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky.

Obměna

  • Připravte si předem zeleninový vývar. Já do něj přidávám ještě hřebíček, badyán, kardamom a kousek skořice. Zkuste ho obohatit o toto koření.
  • Můžete použít jakoukoliv zelenou sezonní zeleninu – kadeřávek, špenát, kapustu, čínské zelí…
  • Pokud si nesušíte cukety na zimu, klidně dejte třeba mrkev.
  • Ač se dají použít i jiné nudle, doporučuji pro tento recept nudle na ramen zakoupit.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Jsem sice po obědě, ale sbíhají se mi sliny…. navíc jsem teprve teď objevila pak choi a jsem z té chuti unešená…takže zítra k obědu :-)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...