Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Zelený Ramen

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Polévka Ramen je požitek. Dá se krásně obměňovat a tudíž není nikdy nudný.

Ingredience
  • zeleninový vývar
  • pak choi
  • mangold
  • lehce pikantní jalapeňo paprička
  • brokolice
  • hrášek
  • sušená cuketa
  • česnek
  • hatcho miso
  • tamari nebo jiná sójová omáčka
  • sezamová semínka
  • čerstvá jarní cibulka
  • žampiony
  • listy řeřichy (nemusí být)
  • sůl
  • trochu chilli papričky
  • nudle na ramen
  • olej

V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klon...

Jak připravit polévku Ramen na zeleno

  1. Zeleninový vývar dejte do hrnce. Přidejte sušenou cuketu.
  2. Na pánev nalijte olej a rozpalte ho, přidejte prolisovaný česnek, nasekané červené jalapeňo nebo jinou mírně pálivou papričku, sezamová semínka a pak choi nakrájené dle libosti, houby a brokolici. Jemně orestujte, poté snižte teplotu, přidejte podle libosti sójovou omáčku, přikryjte a duste, dokud zelenina nezměkne a nezkaramelizuje.
  3. Vývar přiveďte k varu, přidejte hrášek, ramen nudle a vařte 3 minuty.
  4. Miso rozpusťte v troše vody a smíchejte s vývarem. Přidejte pak choi, brokolici a houby. Posypte čerstvou jarní cibulkou a, pokud máte, i listy řeřichy.

Praktické

  • Podávejte a konzumujte okamžitě, aby se nudle nerozvařily. Ramen by měl být zkonzumován během 8 minut.
  • Jelikož je v receptu jak sójová omáčka, tak hatcho miso, nakládejte opatrně se solí, abyste jídlo nepřesolili.
  • Tuto polévku je nejlepší servírovat v hlubokých miskách.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové nudle – např. rýžové.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky.

Obměna

  • Připravte si předem zeleninový vývar. Já do něj přidávám ještě hřebíček, badyán, kardamom a kousek skořice. Zkuste ho obohatit o toto koření.
  • Můžete použít jakoukoliv zelenou sezonní zeleninu – kadeřávek, špenát, kapustu, čínské zelí…
  • Pokud si nesušíte cukety na zimu, klidně dejte třeba mrkev.
  • Ač se dají použít i jiné nudle, doporučuji pro tento recept nudle na ramen zakoupit.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 10. 2023

Mnam ♥️

Jsem sice po obědě, ale sbíhají se mi sliny…. navíc jsem teprve teď objevila pak choi a jsem z té chuti unešená…takže zítra k obědu :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.