Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro návštěvy, které nejsou na zdravá jídla zvyklé a vždy sklízí úspěch, i když je bez mléka a smetany.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 5 cibulí
  • 1 l vývaru / horké vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kmínu
  • špetka mletého pepře
  • 1 – 2 lžíce kvásku
  • trochu studené vody
  • lahůdkové droždí (nemusí být)
  • posypka: lesní pažitky

Jak připravit cibulovou polévku z kvásku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme kmín a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 5 minut do zezlátnutí cibule
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
  5. Vrchovatou lžíci kvásku rozmícháme v trošce studené vody zavaříme za stálého míchání do polévky.
  6. Kdo chce sýrovou chuť, přidá 1-3 lžíce lahůdkového droždí a promíchá.

Praktické

  • Kvásek nemusíte předem oživovat, beru ho rovnou z lednice.
  • Čím více kvásku, tím hustější polévka, tak pozor, ať to nepřeženete.
  • Polévka je nakyslá od kvásku, je to něco mezi cibulačkou a kyselem, pro nás naprosto lahodná chuť.
  • Ty malé krupičky, co vidíte na fotce, to je lahůdkové droždí. Pokud ho nedáte, bude zcela hladká a bez „teček“.
  • Takto už je polévka výborná a hotová, já ji nedochucuji. Komu přijde málo slaná, můžeme přisolit sojovou omáčkou nebo zvýraznit kyselost a slanost troškou umeocta.

Obměna

  • Místo kvásku můžeme do polévky zavařit mouku nebo kukuřičný škrob a kyselost dodat pomocí octů.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...
  1. Výborná. Dnes byla k večeri s jáhlovými plackami a mungo fazolovou pomazánkou. Už ji mám zapsanou v receptech na příště 👍

  2. Naprosto geniální chuť!! Přidala jsem houby,a mám gurmánský zážitek. Vařím teď pořád dokola :-) Děkuji za inspiraci

  3. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJidášovo ucho – léčivá pochoutka, která roste i v zimě
Další článekKari smažená rýže s hráškem