Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kvásková cibulačka

Uvařeno
bez lepku

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro návštěvy, které nejsou na zdravá jídla zvyklé a vždy sklízí úspěch, i když je bez mléka a smetany.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 5 cibulí
  • 1 l vývaru / horké vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kmínu
  • špetka mletého pepře
  • 1 - 2 lžíce kvásku
  • trochu studené vody
  • lahůdkové droždí (nemusí být)
  • posypka: lesní pažitky

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Jak připravit cibulovou polévku z kvásku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme kmín a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 5 minut do zezlátnutí cibule
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
  5. Vrchovatou lžíci kvásku rozmícháme v trošce studené vody zavaříme za stálého míchání do polévky.
  6. Kdo chce sýrovou chuť, přidá 1-3 lžíce lahůdkového droždí a promíchá.

Praktické

  • Kvásek nemusíte předem oživovat, beru ho rovnou z lednice.
  • Čím více kvásku, tím hustější polévka, tak pozor, ať to nepřeženete.
  • Polévka je nakyslá od kvásku, je to něco mezi cibulačkou a kyselem, pro nás naprosto lahodná chuť.
  • Ty malé krupičky, co vidíte na fotce, to je lahůdkové droždí. Pokud ho nedáte, bude zcela hladká a bez “teček”.
  • Takto už je polévka výborná a hotová, já ji nedochucuji. Komu přijde málo slaná, můžeme přisolit sojovou omáčkou nebo zvýraznit kyselost a slanost troškou umeocta.

Obměna

  • Místo kvásku můžeme do polévky zavařit mouku nebo kukuřičný škrob a kyselost dodat pomocí octů.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea Karla
29. 3. 2024

Já jí dneska dělala k obědu, je fakt výborná.

Jaroslav Hlávka
18. 3. 2024

Cibulačka nikdy nezklame 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...
56
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...