Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro návštěvy, které nejsou na zdravá jídla zvyklé a vždy sklízí úspěch, i když je bez mléka a smetany.
pro 4 porce
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 5 cibulí
- 1 l vývaru / horké vody
- 1 bobkový list
- 1 lžička kmínu
- špetka mletého pepře
- 1 – 2 lžíce kvásku
- trochu studené vody
- lahůdkové droždí (nemusí být)
- posypka: lesní pažitky
Jak připravit cibulovou polévku z kvásku
- Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
- Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme kmín a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 5 minut do zezlátnutí cibule
- Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
- Vrchovatou lžíci kvásku rozmícháme v trošce studené vody zavaříme za stálého míchání do polévky.
- Kdo chce sýrovou chuť, přidá 1-3 lžíce lahůdkového droždí a promíchá.
Praktické
- Kvásek nemusíte předem oživovat, beru ho rovnou z lednice.
- Čím více kvásku, tím hustější polévka, tak pozor, ať to nepřeženete.
- Polévka je nakyslá od kvásku, je to něco mezi cibulačkou a kyselem, pro nás naprosto lahodná chuť.
- Ty malé krupičky, co vidíte na fotce, to je lahůdkové droždí. Pokud ho nedáte, bude zcela hladká a bez “teček”.
- Takto už je polévka výborná a hotová, já ji nedochucuji. Komu přijde málo slaná, můžeme přisolit sojovou omáčkou nebo zvýraznit kyselost a slanost troškou umeocta.
Obměna
- Místo kvásku můžeme do polévky zavařit mouku nebo kukuřičný škrob a kyselost dodat pomocí octů.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem.
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě
chybí energie, trápí vás
únava nebo máte
kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Rychlá a výborná záležitost k nedělní snídani 😀
Polévka je vynikající! Vařím pravidelně.