Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Jáhlovo-luštěninová sekaná se sušenými rajčaty

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Další varianta na výbornou bezlepkovou sekanou, která lze skvěle vytvarovat a po upečení krájet. Jistě potěší i nejednoho masožravce.

Ingredience
4 porce

Na sekanou:
  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1/2 hrnku žluté čočky
  • sůl
  • pepř
  • 2 polévkové lžíce oleje (klidně toho ze sušených rajčat)
  • 3 sušená rajčata
  • hrst bazalky
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku bez cukru
  • 1 malá cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
  • 2 polévkové lžíce pohankové mouky
Na potření:
  • 1 čajová lžička protlaku
  • 1 polévková lžíce vody
  • troška soli
  • troška rýžového sirupu

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Jak připravit bezlepkovou sekanou z jáhel a žluté čočky

  1. Čočku a jáhly propláchneme a uvaříme do měkka. Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na drobno. Rozpálíme pánev s troškou oleje, přidáme cibuli a česnek, osolíme a společně chvíli restujeme. Na závěr přidáme slunečnicová semínka. Dáme zatím bokem.
  2. K jáhlám a čočce přidáme protlak, pepř, olej a rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme orestovaný česnek s cibulkou a slunečnicovým semínkem, pokrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku a na závěr přimícháme mouku.
  3. Ze směsi vytvarujeme šišku a dáme na plech s pečícím papírem. Ingredience na potření smícháme a sekanou před pečením potřeme.
  4. Sekanou pečeme v troubě cca 30 minut na 180°C.

Praktické

  • Sekaná lze krájet i teplá.
  • Množství česneku přizpůsobte své chuti.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete vyměnit za čočku červenou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Výborná sekaná jen tak narychlo na plechu…🥰

Prosim,jakou ma mit sekana konzistenci uvnitr? Mam ji zvenku krasne pecenou,ale uvnitr je mazlava…pridavala jsem vic mouky,protoze jsem mela ridke testo..muze to byt tim? Nerada bych jedla syrovou mouku…pekla jsem asi 40minut…jinak je chutove bajecna ..

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Zelené cizrnové kari

Jednoduché, pikantní jídlo z jednoho hrnce, takové je toto kari s cizrnou a zeleninou.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...