Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Jáhlovo-luštěninová sekaná se sušenými rajčaty

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Další varianta na výbornou bezlepkovou sekanou, která lze skvěle vytvarovat a po upečení krájet. Jistě potěší i nejednoho masožravce.

Ingredience
4 porce

Na sekanou:
  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1/2 hrnku žluté čočky
  • sůl
  • pepř
  • 2 polévkové lžíce oleje (klidně toho ze sušených rajčat)
  • 3 sušená rajčata
  • hrst bazalky
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku bez cukru
  • 1 malá cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
  • 2 polévkové lžíce pohankové mouky
Na potření:
  • 1 čajová lžička protlaku
  • 1 polévková lžíce vody
  • troška soli
  • troška rýžového sirupu

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Jak připravit bezlepkovou sekanou z jáhel a žluté čočky

  1. Čočku a jáhly propláchneme a uvaříme do měkka. Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na drobno. Rozpálíme pánev s troškou oleje, přidáme cibuli a česnek, osolíme a společně chvíli restujeme. Na závěr přidáme slunečnicová semínka. Dáme zatím bokem.
  2. K jáhlám a čočce přidáme protlak, pepř, olej a rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme orestovaný česnek s cibulkou a slunečnicovým semínkem, pokrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku a na závěr přimícháme mouku.
  3. Ze směsi vytvarujeme šišku a dáme na plech s pečícím papírem. Ingredience na potření smícháme a sekanou před pečením potřeme.
  4. Sekanou pečeme v troubě cca 30 minut na 180°C.

Praktické

  • Sekaná lze krájet i teplá.
  • Množství česneku přizpůsobte své chuti.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete vyměnit za čočku červenou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dekuju za recept, moc jsme si pochutnali. :) Pridala jsem k tomu omacku z repy, dyne, mrkve a celeru a syn to nazval pochoutka. A to obvykle jidla az tak nechvali. A vlasske orechy a polnicek uz to jen doladili.

Oldřiška
4. 11. 2023

Dneska jsem upekla sekanou a je luxusní. K tomu jsem si na šalotce udělala žampiony s rostlinnou smetanou. Napařila květák, nakrájela papriku a ozdoba lísky rago.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Jarní nářez s hráškovým krémem

Vyzkoušejte tuto lahodnou sekanou, která se skvěle hodí k různým omáčkám a krémům a protože je výborná i za studena, můžete si jí vzít s sebou do krabičky ...

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Šafránové kuličky s kešu omáčkou

Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní, velmi chutné a přirozen...

Cizrna na rozmarýnu s křupavými noky (bez lepku)

Cizrna na rozmarýnu je vydatné, ale zároven lehké jídlo, které není náročné na přípravu, ani na ingredience. Čerstvý rozmarýn pokrm krásně ovoní a v kombin...