Další varianta na výbornou bezlepkovou sekanou, která lze skvěle vytvarovat a po upečení krájet. Jistě potěší i nejednoho masožravce.

Ingredience
4 porce

Na sekanou:

  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1/2 hrnku žluté čočky
  • sůl
  • pepř
  • 2 polévkové lžíce oleje (klidně toho ze sušených rajčat)
  • 3 sušená rajčata
  • hrst bazalky
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku bez cukru
  • 1 malá cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
  • 2 polévkové lžíce pohankové mouky

Na potření:

  • 1 čajová lžička protlaku
  • 1 polévková lžíce vody
  • troška soli
  • troška rýžového sirupu

Jak připravit bezlepkovou sekanou z jáhel a žluté čočky

  1. Čočku a jáhly propláchneme a uvaříme do měkka. Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na drobno. Rozpálíme pánev s troškou oleje, přidáme cibuli a česnek, osolíme a společně chvíli restujeme. Na závěr přidáme slunečnicová semínka. Dáme zatím bokem.
  2. K jáhlám a čočce přidáme protlak, pepř, olej a rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme orestovaný česnek s cibulkou a slunečnicovým semínkem, pokrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku a na závěr přimícháme mouku.
  3. Ze směsi vytvarujeme šišku a dáme na plech s pečícím papírem. Ingredience na potření smícháme a sekanou před pečením potřeme.
  4. Sekanou pečeme v troubě cca 30 minut na 180°C.

Praktické

  • Sekaná lze krájet i teplá.
  • Množství česneku přizpůsobte své chuti.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete vyměnit za čočku červenou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

  1. Prosim,jakou ma mit sekana konzistenci uvnitr? Mam ji zvenku krasne pecenou,ale uvnitr je mazlava…pridavala jsem vic mouky,protoze jsem mela ridke testo..muze to byt tim? Nerada bych jedla syrovou mouku…pekla jsem asi 40minut…jinak je chutove bajecna ..

    • To je v pořádku, uvnitř je trošku mazlavější, nemusíte se bát, že je syrová :-) Každopádně těsto by řídké být nemělo, je třeba čočku a jáhly pořádně zcedit a není třeba více mouky :-)

  2. Sekaná je opravdu výborná! Konzistencí a barvou věrně připomíná jemně mleté vepřové:-) a chuťově nemá chybu. Měla jsem s kořeněnou řepou podle paní Viery a rýží. Děkuji za recept

  3. Výborná sekaná ! Udělala jsem k ní cuketove zelí a jahlovo -polentove noky. Ještě mně nějaké noky zbyly, Tak jsem je na pánvi mírně zkaramelizovala s 1 jablkem na kostičky a lžičkou sladu. Tak byla i svacina.😁

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní průvodce léčivými kořeny – díl II.
Další článekRůžičková kapusta na sladkém curry