Výtečná lehká "sýrová" omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe a Anglii.
Ingredience
na 2 porce
  • 1/4 hokkaido dýně
  • 1 lžíce bílého misa (shiromiso)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2-1 lžička dijon hořčice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 větší stroužek česneku
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • hrst kešu oříšků
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • dle chuti lahůdkové droždí
  • sůl

Jak připravit veganský mac and cheese

  1. Cibuli i hokkaido nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli s větší špetkou soli a přidáme dýni.
  3. Vše orestujeme a zalijeme vodou.
  4. Dusíme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme do hladké omáčky.
  6. Pokud máme málo vody z vaření dýně a cibule, přidáme vodu nebo vývar, abychom dosáhli konzistence hustší omáčky.
  7. Podáváme zamíchanou s těstovinami (tj. klasický Mac and cheese), cizrnou (výborné – doporučujeme vyzkoušet!) nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Dá se jíst i jako polévka – stačí více naředit vodou.
  • Nemusíte tuto omáčku jíst jako klasický Mac & cheese s makaróny, my máme vyzkoušenou verzi omáčky a cizrny, která je opravdu výtečná nebo omáčky a jakékoliv jiné obiloviny (např. quinoa, kroupy).
  • Zamíchané těstoviny s omáčkou můžete také zapéct v troubě.
  • Abyste dosáhli kompletního talíře, přidejte k makarónům s omáčkou také luštěninu – například plátek uzeného tofu nebo tempehu. Nezapomeňte také na čerstvou a kvašenou zeleninu.

Obměna

  • Namísto citronové šťávy můžete použít 1-2 lžíce umeocta nebo kombinace jablečného octa a umeocta.
  • Hokkaido dýni můžete vyměnit i za máslovou dýni.
  • Pokud máte rádi, přidejte lahůdkové droždí dle chuti nebo droždím pokrm posypejte.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Vyzkoušeno na dětech, které se ve škole stravují konvenčně. Uvařila jsem jako pokus na sobotní výlet (v rezervě těstoviny s kečupem). Děti si moc pochutnaly a dnes jsem musela vařit znovu. Kešu doma nejsou a tak jsem dala nepražené arašídy. Pro “sýrovější” chuť bych určitě nešetřila s lahůdkovým droždím. Za mě osobně super. Mlečné výrobky už 2 roky nejím a tak mi to sýrovou omáčku hodně připomíná (si myslim, že ten mozek už ani neví jak ten sýr chutná :).

  2. Omáčka mi chutnala, ale jako sýrová mi nepřišla. Možná špatný poměr ingrediencí ?! Vůbec ale netuším jak chutná Mac “n” Cheese, tak nemám srovnání :-))))))

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLahůdkové droždí versus klasické
Další článekJak vám to jde?