Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Dýňová omáčka Mac ‘n’ Cheese (vegan)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Výtečná lehká “sýrová” omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe a Anglii.

Ingredience
na 2 porce
  • 1/4 hokkaido dýně
  • 1 lžíce bílého misa (shiromiso)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2-1 lžička dijon hořčice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 větší stroužek česneku
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • hrst kešu oříšků
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • dle chuti lahůdkové droždí
  • sůl

Jak připravit veganský mac and cheese

  1. Cibuli i hokkaido nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli s větší špetkou soli a přidáme dýni.
  3. Vše orestujeme a zalijeme vodou.
  4. Dusíme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme do hladké omáčky.
  6. Pokud máme málo vody z vaření dýně a cibule, přidáme vodu nebo vývar, abychom dosáhli konzistence hustší omáčky.
  7. Podáváme zamíchanou s těstovinami (tj. klasický Mac and cheese), cizrnou (výborné – doporučujeme vyzkoušet!) nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Dá se jíst i jako polévka – stačí více naředit vodou.
  • Nemusíte tuto omáčku jíst jako klasický Mac & cheese s makaróny, my máme vyzkoušenou verzi omáčky a cizrny, která je opravdu výtečná nebo omáčky a jakékoliv jiné obiloviny (např. quinoa, kroupy).
  • Zamíchané těstoviny s omáčkou můžete také zapéct v troubě.
  • Abyste dosáhli kompletního talíře, přidejte k makarónům s omáčkou také luštěninu – například plátek uzeného tofu nebo tempehu. Nezapomeňte také na čerstvou a kvašenou zeleninu.

Obměna

  • Namísto citronové šťávy můžete použít 1-2 lžíce umeocta nebo kombinace jablečného octa a umeocta.
  • Hokkaido dýni můžete vyměnit i za máslovou dýni.
  • Pokud máte rádi, přidejte lahůdkové droždí dle chuti nebo droždím pokrm posypejte.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarina
17. 1. 2022

moje deti cely čas vykrikovali ňam ňaaam a mladší syn mal 2x pridané 🎉 už sa teším kedy sa mi vráti čuch a chuť, lebo zatiaľ neviem ako táto zmena jedálnička chutí, ale u zvyšku rodiny to má už týždeň pozitívne ohlasy 🎉

Uvařeno a bylo to dobré. Sice si sýr představují jinak, ale jako dýňová omáčka super :-) Krásně jemné chutě. Dělali jsme s celozrnnymi pšeničnými těstovinami a cizrnou. Jedinny syn frfňal, že mu to nechutná a ten ji teda skoro vše, tak nevím, asi neměl hlad :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.
25
7

Dýňová hořčice

Pikantní dýňová hořčice skvěle ladí například s pečenou zeleninou, tofu, seitanem nebo tempehem, rostlinnými párečky, karbanátky či rostlinnou sekanou. Můž...

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.
7
6

Jemný křenový krém

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako souč...

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.