Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Ingredience
1 pekáček
  • 3 mrkve
  • 1 řepa
  • kus dýně (nejlépe hokkaido)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sladu (rýž. sirupu)
  • 1 lžíce hořčice bez cukru
  • 1 lžíce rýžového/jablečného octa
  • 1 stroužek česneku
  • voda na podlití

Jak připravit karamelizovanou zeleninu

  1. Zeleninu očistíme a pokrájíme na podobně velké kusy, pouze dýni můžeme nechat větší.
  2. V misce smícháme všechny ingredience na zálivku (česnek protlačíme).
  3. Zeleninu naskládáme na plech a potřeme 1/2 zálivky, podlijeme troškou vody, aby se nepřipékala.
  4. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20-30 minut.
  5. V polovině času zeleninu otočíme a potřeme zbylou zálivkou. Na závěr můžeme zapnout na chvíli horkovzduch nebo gril, ale hlídáme, abychom nespálili.
  6. Vypneme a podáváme.

Praktické

Obměna

  • Místo octa můžete do zálivky přidat balzamiko nebo citronovou šťávu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
  1. Dnes jsem dělala, sobě k tempehu, dospělému synovi k masu. Ale oba jsme si nesmírně pochutnali, a současně zpracovali povadlejší zeleninu od dědečka ze zahrádky. Vřele doporučuji. Mrkev, řepa, dýně, cibule.

  2. Já jí přikryla teda víkem. Když jsem neprikryla tak jsem pekla hodinu a pořád byla taková tvrdá jako nedopečená. Jinak tento recept nám moc chutnal . I manžel to s chutí chroupal.

    • Bezva, že chutnalo 👍 Já peču odklopené, protože přiklopené to mám takové spíš podušené než upečené, a když to chci urychlit, tak zapnu gril nebo horkovzduch, to se pak ale musí hlídat.

    • Já když ji přikryju, tak jí mám moc „dušenou“, tak ji nechvám odkrytou, nám chutná trochu křupavější, takže někdy dám i horkovzduch nebo gril. Ale udělej si to podle svých preferencí, jak tobě to víc chutná.

  3. Pečenou zeleninu máme rádi. Měla jsem malou úrodu Hokaid, ale před chvíli jsem si dovezla od známé 5 kousků, takže dnešní večeře je jasná. Mňam.

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční dýňové tiramisu
Další článekEva exkluzivně v rozhovoru pro DM Drogerii