Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.
Ingredience
1 pekáček
- 3 mrkve
- 1 řepa
- kus dýně (nejlépe hokkaido)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sladu (rýž. sirupu)
- 1 lžíce hořčice bez cukru
- 1 lžíce rýžového/jablečného octa
- 1 stroužek česneku
- voda na podlití
Jak připravit karamelizovanou zeleninu
- Zeleninu očistíme a pokrájíme na podobně velké kusy, pouze dýni můžeme nechat větší.
- V misce smícháme všechny ingredience na zálivku (česnek protlačíme).
- Zeleninu naskládáme na plech a potřeme 1/2 zálivky, podlijeme troškou vody, aby se nepřipékala.
- Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20-30 minut.
- V polovině času zeleninu otočíme a potřeme zbylou zálivkou. Na závěr můžeme zapnout na chvíli horkovzduch nebo gril, ale hlídáme, abychom nespálili.
- Vypneme a podáváme.
Praktické
- Používám na pečení zeleniny skleněné pekáčky, které jsou jednak přátelské k vitamínům, jednak se dají snadno umýt (Klubáci 25% sleva) nebo nepřilnavý pekáček (Klubáci mají mimořádnou slevu na nepřilnavé nádobí Eaziglide)
- Pokud budete dělat na plechu nebo v běžném pekáči, doporučuji použít pečící papír pro ulehčení následného odmývání, protože zálivka se ráda napéká.
Obměna
- Místo octa můžete do zálivky přidat balzamiko nebo citronovou šťávu.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.
Ovšem toto je zase další naše nova závislost , luxusní a velmi jednoduchá rychlá dobrota ♥️ Děkujeme
Měli jsme to s kostrou zbyteho NAKYPU S ČERNÝMI FAZOLEMI a KARI SMAZENOU RYZÍ
😋 Nádhera !! Takové závislosti, o které víme, že je nám prospěšná, se ani nebráníme, viďte?
no naopak, takove zavislosti vyhledavame :D
Přesně 😉👍
😃👍
Dnes jsem dělala, sobě k tempehu, dospělému synovi k masu. Ale oba jsme si nesmírně pochutnali, a současně zpracovali povadlejší zeleninu od dědečka ze zahrádky. Vřele doporučuji. Mrkev, řepa, dýně, cibule.
Moc nás těší Jano, že chutná vám i synovi 😍👍
Já jí přikryla teda víkem. Když jsem neprikryla tak jsem pekla hodinu a pořád byla taková tvrdá jako nedopečená. Jinak tento recept nám moc chutnal . I manžel to s chutí chroupal.
Bezva, že chutnalo 👍 Já peču odklopené, protože přiklopené to mám takové spíš podušené než upečené, a když to chci urychlit, tak zapnu gril nebo horkovzduch, to se pak ale musí hlídat.
jj, chutná. Nelámu to přes koleno. Ale už sám řekl, že tedy tofu jíst nebude ani za nic, ale tempeh klidně, ten mu začal chutnat :-) Každé jedno jídlo zdravější se počítá….
to mělo být o příspěvek výš, omlouvám se…
Ahoj Evi. Nevím, zda tu pecenou zeleninu přikrýt vickem nebo neprikryvat. Většinou ji mám takovou vysušenou .Milka
Já když ji přikryju, tak jí mám moc „dušenou“, tak ji nechvám odkrytou, nám chutná trochu křupavější, takže někdy dám i horkovzduch nebo gril. Ale udělej si to podle svých preferencí, jak tobě to víc chutná.
Pečenou zeleninu máme rádi. Měla jsem malou úrodu Hokaid, ale před chvíli jsem si dovezla od známé 5 kousků, takže dnešní večeře je jasná. Mňam.
😋
Je vyborna.dneska odzkouseno 😉
Díky :-)