Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Ingredience
1 pekáček
  • 3 mrkve
  • 1 řepa
  • kus dýně (nejlépe hokkaido)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sladu (rýž. sirupu)
  • 1 lžíce hořčice bez cukru
  • 1 lžíce rýžového/jablečného octa
  • 1 stroužek česneku
  • voda na podlití

Jak připravit karamelizovanou zeleninu

  1. Zeleninu očistíme a pokrájíme na podobně velké kusy, pouze dýni můžeme nechat větší.
  2. V misce smícháme všechny ingredience na zálivku (česnek protlačíme).
  3. Zeleninu naskládáme na plech a potřeme 1/2 zálivky, podlijeme troškou vody, aby se nepřipékala.
  4. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20-30 minut.
  5. V polovině času zeleninu otočíme a potřeme zbylou zálivkou. Na závěr můžeme zapnout na chvíli horkovzduch nebo gril, ale hlídáme, abychom nespálili.
  6. Vypneme a podáváme.

Praktické

Obměna

  • Místo octa můžete do zálivky přidat balzamiko nebo citronovou šťávu.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...
  1. Ovšem toto je zase další naše nova závislost , luxusní a velmi jednoduchá rychlá dobrota ♥️ Děkujeme
    Měli jsme to s kostrou zbyteho NAKYPU S ČERNÝMI FAZOLEMI a KARI SMAZENOU RYZÍ

  2. Dnes jsem dělala, sobě k tempehu, dospělému synovi k masu. Ale oba jsme si nesmírně pochutnali, a současně zpracovali povadlejší zeleninu od dědečka ze zahrádky. Vřele doporučuji. Mrkev, řepa, dýně, cibule.

  3. Já jí přikryla teda víkem. Když jsem neprikryla tak jsem pekla hodinu a pořád byla taková tvrdá jako nedopečená. Jinak tento recept nám moc chutnal . I manžel to s chutí chroupal.

    • Bezva, že chutnalo 👍 Já peču odklopené, protože přiklopené to mám takové spíš podušené než upečené, a když to chci urychlit, tak zapnu gril nebo horkovzduch, to se pak ale musí hlídat.

      • jj, chutná. Nelámu to přes koleno. Ale už sám řekl, že tedy tofu jíst nebude ani za nic, ale tempeh klidně, ten mu začal chutnat :-) Každé jedno jídlo zdravější se počítá….

    • Já když ji přikryju, tak jí mám moc „dušenou“, tak ji nechvám odkrytou, nám chutná trochu křupavější, takže někdy dám i horkovzduch nebo gril. Ale udělej si to podle svých preferencí, jak tobě to víc chutná.

  4. Pečenou zeleninu máme rádi. Měla jsem malou úrodu Hokaid, ale před chvíli jsem si dovezla od známé 5 kousků, takže dnešní večeře je jasná. Mňam.

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepečené kokosové kuličky z fazolí
Další článekMarta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat