Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Kváskový chléb strakatá “Milka”

Uvařeno
bez sóji
Ingredience
na 1 bochník
  • rozkvas:
    • 20 g aktivního kvásku
    • 150 g celozrnné žitné mouky
    • 150 g vody
  • těsto:
    • rozkvas
    • 250 g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s chlebovou)
    • 100 g ovesných nebo jiných vloček
    • 30 g slunečnice
    • 20 g chia semínek
    • 340 g vody
    • 10-12 g soli
    • 1 lžíce kmínu
    • na obarvení: malá řepa

Pepa si neuměl představit život bez masa nebo rohlíků. Jak to jeho žena dokázala, ž...

Jak připravit strakatý kváskový chléb “Milka”

  1. Z lednice si vyndáme kvásek a nakrmíme ho moukou a za cca 9 hodin máme aktivní kvásek.
  2. Odebereme si z aktivního kvásku 20 g a smícháme s vodou.
  3. Přidáme mouku a uděláme tuhé těsto.
  4. Necháme přes noc kvasit v míse, kterou zabalíme do sáčku nebo přes ni přehodíme utěrku (toto je náš rozkvas).
  5. Ráno do rozkvasu přidáme 340 g vody a rozmícháme.
  6. Přimícháme postupně všechny ingredience kromě řepy.
  7. Vymícháme těsto.
  8. Řepu nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu.
  9. Část těsta z mísy si odebereme do menší misečky a přidáme šťávu z řepy v množství cca 1-2 lžíce.
  10. Formu na biskupský chlebíček vymastíme a vysypeme moukou.
  11. Střídavě na dno formy klademe velké naběračky těsta (světlé, vedle obarvené, pak zase světlé) a na první vrstvu klademe na střídačku další vrstvy (obarvené, světlé, obarvené).
  12. Vrch těsta uhladíme.
  13. Formu zabalíme do sáčku a necháme kynout další cca 3-4 hodiny (v teplých měsících cca 2 hodiny). Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  14. Pak formu vybalíme a chléb posypeme semínky (např. slunečnice nebo výborné jsou také vlašské ořechy).
  15. Chléb vkládáme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme 15 minut.
  16. Pak teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 30-45 minut.
  17. Hotový chléb bude na povrchu zlatavý a když na něj zaklepeme, znít dutě.
  18. Horký chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
  19. Krájíme až bude zcela vychladlý!

Praktické

  • S barvičkami chleba si můžete pohrát. Můžete udělat také zelený, žlutý, modrý, růžový, hnědý, duhový apod. Využijte barviček, které příroda nabízí (recepty na 4 základní přírodní barvičky).
  • Tento chlebík můžete udělat také nasladko. Uberte soli, nedávejte kmín, naopak přidejte oříšky, mandle, kokos, rozinky, brusinky, vanilku, kakao, perníkové koření nebo skořici a oslaďte jej sladem nebo přírodním sirupem.
  • Tímto chlebíkem můžete obdarovat své blízké. Je to krásný, originální a hlavně velmi chutný dárek :-)

Obměna

  • Semínka můžete zvolit dle chuti. Můžete je nakombinovat nebo použít jen jeden druh. Dobrá jsou také dýňová, sezam nebo třeba vlašské ořechy.
  • Místo pšeničné mouky můžete použít špaldovou nebo žitnou mouku.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
31. 7. 2023

Mnaaaam ♥️

Mila Beata
31. 7. 2023

Mnam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...