Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Kváskový chléb strakatá “Milka”

Uvařeno
bez sóji
Ingredience
na 1 bochník
  • rozkvas:
    • 20 g aktivního kvásku
    • 150 g celozrnné žitné mouky
    • 150 g vody
  • těsto:
    • rozkvas
    • 250 g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s chlebovou)
    • 100 g ovesných nebo jiných vloček
    • 30 g slunečnice
    • 20 g chia semínek
    • 340 g vody
    • 10-12 g soli
    • 1 lžíce kmínu
    • na obarvení: malá řepa

Chcela som sa zbaviť únavy, mala som oslabenú slinivku, takže reflux a nepríjemný pocit po najedení. Tiež som jedla d...

Jak připravit strakatý kváskový chléb “Milka”

  1. Z lednice si vyndáme kvásek a nakrmíme ho moukou a za cca 9 hodin máme aktivní kvásek.
  2. Odebereme si z aktivního kvásku 20 g a smícháme s vodou.
  3. Přidáme mouku a uděláme tuhé těsto.
  4. Necháme přes noc kvasit v míse, kterou zabalíme do sáčku nebo přes ni přehodíme utěrku (toto je náš rozkvas).
  5. Ráno do rozkvasu přidáme 340 g vody a rozmícháme.
  6. Přimícháme postupně všechny ingredience kromě řepy.
  7. Vymícháme těsto.
  8. Řepu nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu.
  9. Část těsta z mísy si odebereme do menší misečky a přidáme šťávu z řepy v množství cca 1-2 lžíce.
  10. Formu na biskupský chlebíček vymastíme a vysypeme moukou.
  11. Střídavě na dno formy klademe velké naběračky těsta (světlé, vedle obarvené, pak zase světlé) a na první vrstvu klademe na střídačku další vrstvy (obarvené, světlé, obarvené).
  12. Vrch těsta uhladíme.
  13. Formu zabalíme do sáčku a necháme kynout další cca 3-4 hodiny (v teplých měsících cca 2 hodiny). Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  14. Pak formu vybalíme a chléb posypeme semínky (např. slunečnice nebo výborné jsou také vlašské ořechy).
  15. Chléb vkládáme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme 15 minut.
  16. Pak teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 30-45 minut.
  17. Hotový chléb bude na povrchu zlatavý a když na něj zaklepeme, znít dutě.
  18. Horký chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
  19. Krájíme až bude zcela vychladlý!

Praktické

  • S barvičkami chleba si můžete pohrát. Můžete udělat také zelený, žlutý, modrý, růžový, hnědý, duhový apod. Využijte barviček, které příroda nabízí (recepty na 4 základní přírodní barvičky).
  • Tento chlebík můžete udělat také nasladko. Uberte soli, nedávejte kmín, naopak přidejte oříšky, mandle, kokos, rozinky, brusinky, vanilku, kakao, perníkové koření nebo skořici a oslaďte jej sladem nebo přírodním sirupem.
  • Tímto chlebíkem můžete obdarovat své blízké. Je to krásný, originální a hlavně velmi chutný dárek :-)

Obměna

  • Semínka můžete zvolit dle chuti. Můžete je nakombinovat nebo použít jen jeden druh. Dobrá jsou také dýňová, sezam nebo třeba vlašské ořechy.
  • Místo pšeničné mouky můžete použít špaldovou nebo žitnou mouku.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
31. 7. 2023

Mnaaaam ♥️

Mila Beata
31. 7. 2023

Mnam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.