Ingredience
na 1 bochník
  • rozkvas:
    • 20 g aktivního kvásku
    • 150 g celozrnné žitné mouky
    • 150 g vody
  • těsto:
    • rozkvas
    • 250 g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s chlebovou)
    • 100 g ovesných nebo jiných vloček
    • 30 g slunečnice
    • 20 g chia semínek
    • 340 g vody
    • 10-12 g soli
    • 1 lžíce kmínu
    • na obarvení: malá řepa

Jak připravit strakatý kváskový chléb „Milka“

  1. Z lednice si vyndáme kvásek a nakrmíme ho moukou a za cca 9 hodin máme aktivní kvásek.
  2. Odebereme si z aktivního kvásku 20 g a smícháme s vodou.
  3. Přidáme mouku a uděláme tuhé těsto.
  4. Necháme přes noc kvasit v míse, kterou zabalíme do sáčku nebo přes ni přehodíme utěrku (toto je náš rozkvas).
  5. Ráno do rozkvasu přidáme 340 g vody a rozmícháme.
  6. Přimícháme postupně všechny ingredience kromě řepy.
  7. Vymícháme těsto.
  8. Řepu nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu.
  9. Část těsta z mísy si odebereme do menší misečky a přidáme šťávu z řepy v množství cca 1-2 lžíce.
  10. Formu na biskupský chlebíček vymastíme a vysypeme moukou.
  11. Střídavě na dno formy klademe velké naběračky těsta (světlé, vedle obarvené, pak zase světlé) a na první vrstvu klademe na střídačku další vrstvy (obarvené, světlé, obarvené).
  12. Vrch těsta uhladíme.
  13. Formu zabalíme do sáčku a necháme kynout další cca 3-4 hodiny (v teplých měsících cca 2 hodiny). Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  14. Pak formu vybalíme a chléb posypeme semínky (např. slunečnice nebo výborné jsou také vlašské ořechy).
  15. Chléb vkládáme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme 15 minut.
  16. Pak teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 30-45 minut.
  17. Hotový chléb bude na povrchu zlatavý a když na něj zaklepeme, znít dutě.
  18. Horký chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
  19. Krájíme až bude zcela vychladlý!

Praktické

  • S barvičkami chleba si můžete pohrát. Můžete udělat také zelený, žlutý, modrý, růžový, hnědý, duhový apod. Využijte barviček, které příroda nabízí (recepty na 4 základní přírodní barvičky).
  • Tento chlebík můžete udělat také nasladko. Uberte soli, nedávejte kmín, naopak přidejte oříšky, mandle, kokos, rozinky, brusinky, vanilku, kakao, perníkové koření nebo skořici a oslaďte jej sladem nebo přírodním sirupem.
  • Tímto chlebíkem můžete obdarovat své blízké. Je to krásný, originální a hlavně velmi chutný dárek 🙂

Obměna

  • Semínka můžete zvolit dle chuti. Můžete je nakombinovat nebo použít jen jeden druh. Dobrá jsou také dýňová, sezam nebo třeba vlašské ořechy.
  • Místo pšeničné mouky můžete použít špaldovou nebo žitnou mouku.

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak ošetřit konvenční ovoce a zeleninu, abychom se zbavili škodlivin
Další článekKouřil jsem a pil už od mládí (David, 26 let)