Ingredience
na 1 bochník
  • rozkvas:
    • 20 g aktivního kvásku
    • 150 g celozrnné žitné mouky
    • 150 g vody
  • těsto:
    • rozkvas
    • 250 g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s chlebovou)
    • 100 g ovesných nebo jiných vloček
    • 30 g slunečnice
    • 20 g chia semínek
    • 340 g vody
    • 10-12 g soli
    • 1 lžíce kmínu
    • na obarvení: malá řepa

Jak připravit strakatý kváskový chléb “Milka”

  1. Z lednice si vyndáme kvásek a nakrmíme ho moukou a za cca 9 hodin máme aktivní kvásek.
  2. Odebereme si z aktivního kvásku 20 g a smícháme s vodou.
  3. Přidáme mouku a uděláme tuhé těsto.
  4. Necháme přes noc kvasit v míse, kterou zabalíme do sáčku nebo přes ni přehodíme utěrku (toto je náš rozkvas).
  5. Ráno do rozkvasu přidáme 340 g vody a rozmícháme.
  6. Přimícháme postupně všechny ingredience kromě řepy.
  7. Vymícháme těsto.
  8. Řepu nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu.
  9. Část těsta z mísy si odebereme do menší misečky a přidáme šťávu z řepy v množství cca 1-2 lžíce.
  10. Formu na biskupský chlebíček vymastíme a vysypeme moukou.
  11. Střídavě na dno formy klademe velké naběračky těsta (světlé, vedle obarvené, pak zase světlé) a na první vrstvu klademe na střídačku další vrstvy (obarvené, světlé, obarvené).
  12. Vrch těsta uhladíme.
  13. Formu zabalíme do sáčku a necháme kynout další cca 3-4 hodiny (v teplých měsících cca 2 hodiny). Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  14. Pak formu vybalíme a chléb posypeme semínky (např. slunečnice nebo výborné jsou také vlašské ořechy).
  15. Chléb vkládáme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme 15 minut.
  16. Pak teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 30-45 minut.
  17. Hotový chléb bude na povrchu zlatavý a když na něj zaklepeme, znít dutě.
  18. Horký chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
  19. Krájíme až bude zcela vychladlý!

Praktické

  • S barvičkami chleba si můžete pohrát. Můžete udělat také zelený, žlutý, modrý, růžový, hnědý, duhový apod. Využijte barviček, které příroda nabízí (recepty na 4 základní přírodní barvičky).
  • Tento chlebík můžete udělat také nasladko. Uberte soli, nedávejte kmín, naopak přidejte oříšky, mandle, kokos, rozinky, brusinky, vanilku, kakao, perníkové koření nebo skořici a oslaďte jej sladem nebo přírodním sirupem.
  • Tímto chlebíkem můžete obdarovat své blízké. Je to krásný, originální a hlavně velmi chutný dárek 🙂

Obměna

  • Semínka můžete zvolit dle chuti. Můžete je nakombinovat nebo použít jen jeden druh. Dobrá jsou také dýňová, sezam nebo třeba vlašské ořechy.
  • Místo pšeničné mouky můžete použít špaldovou nebo žitnou mouku.

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak ošetřit konvenční ovoce a zeleninu, abychom se zbavili škodlivin
Další článekKouřil jsem a pil už od mládí (David, 26 let)