Ingredience
na 1 bochník
  • rozkvas:
    • 20 g aktivního kvásku
    • 150 g celozrnné žitné mouky
    • 150 g vody
  • těsto:
    • rozkvas
    • 250 g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s chlebovou)
    • 100 g ovesných nebo jiných vloček
    • 30 g slunečnice
    • 20 g chia semínek
    • 340 g vody
    • 10-12 g soli
    • 1 lžíce kmínu
    • na obarvení: malá řepa

Jak připravit strakatý kváskový chléb „Milka“

  1. Z lednice si vyndáme kvásek a nakrmíme ho moukou a za cca 9 hodin máme aktivní kvásek.
  2. Odebereme si z aktivního kvásku 20 g a smícháme s vodou.
  3. Přidáme mouku a uděláme tuhé těsto.
  4. Necháme přes noc kvasit v míse, kterou zabalíme do sáčku nebo přes ni přehodíme utěrku (toto je náš rozkvas).
  5. Ráno do rozkvasu přidáme 340 g vody a rozmícháme.
  6. Přimícháme postupně všechny ingredience kromě řepy.
  7. Vymícháme těsto.
  8. Řepu nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu.
  9. Část těsta z mísy si odebereme do menší misečky a přidáme šťávu z řepy v množství cca 1-2 lžíce.
  10. Formu na biskupský chlebíček vymastíme a vysypeme moukou.
  11. Střídavě na dno formy klademe velké naběračky těsta (světlé, vedle obarvené, pak zase světlé) a na první vrstvu klademe na střídačku další vrstvy (obarvené, světlé, obarvené).
  12. Vrch těsta uhladíme.
  13. Formu zabalíme do sáčku a necháme kynout další cca 3-4 hodiny (v teplých měsících cca 2 hodiny). Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  14. Pak formu vybalíme a chléb posypeme semínky (např. slunečnice nebo výborné jsou také vlašské ořechy).
  15. Chléb vkládáme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme 15 minut.
  16. Pak teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 30-45 minut.
  17. Hotový chléb bude na povrchu zlatavý a když na něj zaklepeme, znít dutě.
  18. Horký chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
  19. Krájíme až bude zcela vychladlý!

Praktické

  • S barvičkami chleba si můžete pohrát. Můžete udělat také zelený, žlutý, modrý, růžový, hnědý, duhový apod. Využijte barviček, které příroda nabízí (recepty na 4 základní přírodní barvičky).
  • Tento chlebík můžete udělat také nasladko. Uberte soli, nedávejte kmín, naopak přidejte oříšky, mandle, kokos, rozinky, brusinky, vanilku, kakao, perníkové koření nebo skořici a oslaďte jej sladem nebo přírodním sirupem.
  • Tímto chlebíkem můžete obdarovat své blízké. Je to krásný, originální a hlavně velmi chutný dárek :-)

Obměna

  • Semínka můžete zvolit dle chuti. Můžete je nakombinovat nebo použít jen jeden druh. Dobrá jsou také dýňová, sezam nebo třeba vlašské ořechy.
  • Místo pšeničné mouky můžete použít špaldovou nebo žitnou mouku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak ošetřit konvenční ovoce a zeleninu, abychom se zbavili škodlivin
Další článekJak zavařovat bez cukru – zdravé zavařování zvládne každý!