Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Celozrnné kváskové jidáše

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 1 roku

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A velmi dobré!

Ingredience
na 1 mísu jidášů
rozkvas:
  • 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 ml vody
těsto:
  • 400 g špaldové mouky
  • 100-150 g vody/rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky v prášku
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml obilného sirupu
  • 80 ml oleje
  • 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
  • kůra z 1 BIO citrónu
  • špetka soli
ostatní:
  • hrst loupaných mandlí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce obilného sirupu

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Jak připravit vánočku z kvásku

  1. Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
  2. Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas.
  3. Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme raději na 100 ml, záleží od savosti mouky), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto. Pokud by bylo husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
  4. Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
  5. Pak ho ráznějším pohybem “hodíme” na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou “hodíme” a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
  6. Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
  7. Po 4-5 hodinách těsto zdvojnásobí svůj objem.
  8. Rozkrojíme ho na několik menších dílů a trošku je poválíme a zpracujeme v mouce, aby se nelepily.
  9. Z dílů uválíme delší hady (můžeme zase použít mouku, aby se nelepily).
  10. Z hadů tvarujeme jidáše – uzlíky, smyšky, esíčka.
  11. Ozdobíme je mandličkami (vmáčkneme do otvorů v těstě).
  12. Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 1-1,5 hodiny kvasit.
  13. Rozpálíme si troubu na 220°C.
  14. V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme vánočku (bude vypadat jako potřená vajíčkem).
  15. Papír přemístíme na plech a ten dáme do trouby.
  16. Pečeme 10 minut.
  17. Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme cca 20 minut (kontrolujeme barvu, kdyby jidáše nebo mandličky začínaly moc hnědnout, je čas je vyndat.
  18. Kontrolujeme špejlí (píchneme s ní do jidáše a měla by vyjít suchá).
  19. Necháme vystydnout a podáváme. Můžeme “pocukrovat” kokosovou moukou nebo sušeným sladem.

Praktické

  • Když nemám čas s těstem dělat caviky, vezmu jednoduše kvásek, co zrovna stojí nabublaný na lince, zadělám těsto a jak vykyne, nadělám jidáše a upeču. Nejsou tak nadýchané jako když jdu poctivě krok za krokem v receptu, ale nám chutnají i tak.
  • Kúra z citrónu je velmi aromatická, zvláště u bio citrónů, pokud nechcete, aby byl citrón ve vánočce příliš nápadný, dejte jen lžičku kúry.
  • Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Jidáše uchovávejte zabalené v utěrce nebo látkovém sáčku.
  • Pokud by vám stihly ztvrdnout, stačí je chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.

Obměna

  • Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
  • Ořechy můžete nahradit mandlemi nebo jinými ořechy či semínky.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
  • Do vánočky můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborná je ale také z vody.

    Děti

    • Jidáše dáváme dětem v době, kdy už jedí pečivo, u malých dětí nespěcháme a odkládáme pečivo na co nejpozději. Nejdříve od 1,5 roku.

      PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

      Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
      Chci jídelníčky a detox.

      S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

      26 lidí už poděkovalo za článek.

      Buďte první, kdo napíše komentář

      Vyzkoušejte také

      Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

      Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...

      Mrkvová vajíčka v čokoládě

      Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

      Kynutý štrúdl z kvásku

      Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

      Čokoládovo-maková buchta nebo bábovka

      Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vaje...
      1
      13

      Kváskové donuty s karobovou polevou

      I donuty mohou být zdravé! Nevěříte? Tak zkuste tyto luxusní donuty bez lepku, bez droždí, cukru i bílé mouky. A navíc pečené v troubě.
      6
      15

      Ovesná buchta na 2 způsoby: flapjack nebo bublanina (pro děti)

      Tato blesková buchta je ideální dobrotou i pro nejmenší děti. Z jednoho těsta můžete udělat 2 varianty – buď flapjack, anebo ovocnou bublaninu. Je hu...