Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do kapsy. Díky celozrnné mouce je sytý, takže nesníte půl mazance na posezení.

Ingredience
na 1 velký nebo 2 malé bochánky

rozkvas:

  • 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 ml vody

těsto:

  • 400 g špaldové mouky
  • 100-150 g vody/rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky v prášku
  • hrst rozinek
  • hrst mandlí
  • 100 ml obilného sirupu
  • 80 ml oleje
  • 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
  • kůra z 1 BIO citrónu
  • špetka soli

na potření:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce obilného sirupu

Jak připravit mazanec z kvásku

  • Nejprve připravíme rozkvas:
    • Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
    • Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas plná bublinek.
  • Pak vyrobíme bochánek:
    • Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme menším množstvím, podle savosti mouky přidáme), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto, ze  kterého vytvoříme bochánek. Pokud by bylo příliš  husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
    • Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
    • Pak ho ráznějším pohybem „hodíme“ na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou „hodíme“ a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
    • Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
    • Po hodině kynutí můžeme těsto znovu roztáhnout, přeložit napůl, několikrát zopokovat a pak nechat znovu kynout jako bochánek ještě cca 2 hodiny. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • A upečeme:
    • Rozpálíme si troubu na 180°C.
    • V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme bochánek (bude vypadat jako potřený vajíčkem).
    • Můžeme ještě navrch přidat mandle nebo rozinky.
    • Bochánek dáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby.
    • Pečeme 20 – 40 minut, kontrolujeme špejlí zda už je propečený.
    • Průběžně kontrolujeme barvu, kdyby bochánek nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem, aby se nespálily.
    • Necháme vystydnout a až poté krájíme.

Praktické

  • Pokud spěchám a nemám čas čekat na rozkvas a nechce se mi s těstem moc namáhat, překládat a znovu nechat kynout, udělám těsto z neoživeného kvásku rovnou z lednice a nechám ho cca 5 hodin kynout, dokud nenakyne. Upeče se také, chutná také dobře, jen je hutnější než když si udělám zvlášť rozkvas a když si s těstem pohraju.
  • Pokud chceme mazanec „pocukrovat“, použijeme k tomu sušený slad (sypeme těsně před podáváním, protože má tendenci se roztékat) nebo sušeným rostlinným mlékem, jemnou kokosovou moukou apod.
  • Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Bochánek uchovávejte zabalený v utěrce.
  • Pokud by byl po dvě dnech už tvrdý, stačí jej chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.

Obměna

  • Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
  • Místo mandlí můžete dát ořechy či semínky.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
  • Do můžete můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborný je i z vody.

Kombinujeme

  • Mazaneck je výborný samotný nebo namazaný rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.

Děti

  • Mazanek je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jim dáváme pečivo.

    Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

    Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

    Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

    Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

    Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

    Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

    Skvělé filmy, neskuteční lidé

    Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

    Doslova hltám všechny nové články!

    Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

    Díky za obrovskou inspiraci

    Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

    Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

    Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

    Letos úspěch na entou

    Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

    Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

    Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

    Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

    Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

    Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

    Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

    Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

    Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

    Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

    Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

    Moc se mi líbí nové stránky

    Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

    Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

    Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

    Cukroví bylo šup šup hotové

    Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekRychlý salát ze dvou ingrediencí se šťavelem
    Další článekSlavnostní slaní šnečci z listového těsta