Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do kapsy. Díky celozrnné mouce je sytý, takže nesníte půl mazance na posezení.

Ingredience
na 1 velký nebo 2 malé bochánky

rozkvas:

  • 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 ml vody

těsto:

  • 400 g špaldové mouky
  • 100-150 g vody/rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky v prášku
  • hrst rozinek
  • hrst mandlí
  • 100 ml obilného sirupu
  • 80 ml oleje
  • 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
  • kůra z 1 BIO citrónu
  • špetka soli

na potření:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce obilného sirupu

Jak připravit mazanec z kvásku

  • Nejprve připravíme rozkvas:
    • Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
    • Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas plná bublinek.
  • Pak vyrobíme bochánek:
    • Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme menším množstvím, podle savosti mouky přidáme), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto, ze  kterého vytvoříme bochánek. Pokud by bylo příliš  husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
    • Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
    • Pak ho ráznějším pohybem „hodíme“ na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou „hodíme“ a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
    • Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
    • Po hodině kynutí můžeme těsto znovu roztáhnout, přeložit napůl, několikrát zopokovat a pak nechat znovu kynout jako bochánek ještě cca 2 hodiny. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • A upečeme:
    • Rozpálíme si troubu na 180°C.
    • V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme bochánek (bude vypadat jako potřený vajíčkem).
    • Můžeme ještě navrch přidat mandle nebo rozinky.
    • Bochánek dáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby.
    • Pečeme 20 – 40 minut, kontrolujeme špejlí zda už je propečený.
    • Průběžně kontrolujeme barvu, kdyby bochánek nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem, aby se nespálily.
    • Necháme vystydnout a až poté krájíme.

Praktické

  • Pokud spěchám a nemám čas čekat na rozkvas a nechce se mi s těstem moc namáhat, překládat a znovu nechat kynout, udělám těsto z neoživeného kvásku rovnou z lednice a nechám ho cca 5 hodin kynout, dokud nenakyne. Upeče se také, chutná také dobře, jen je hutnější než když si udělám zvlášť rozkvas a když si s těstem pohraju.
  • Pokud chceme mazanec „pocukrovat“, použijeme k tomu sušený slad (sypeme těsně před podáváním, protože má tendenci se roztékat) nebo sušeným rostlinným mlékem, jemnou kokosovou moukou apod.
  • Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Bochánek uchovávejte zabalený v utěrce.
  • Pokud by byl po dvě dnech už tvrdý, stačí jej chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.

Obměna

  • Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
  • Místo mandlí můžete dát ořechy či semínky.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
  • Do můžete můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborný je i z vody.

Kombinujeme

  • Mazaneck je výborný samotný nebo namazaný rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.

Děti

  • Mazanek je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jim dáváme pečivo.

    Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

    Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

    Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

    Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

    Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

    Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

    Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

    Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

    Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

    Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

    Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

    Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

    Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

    Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

    Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

    Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

    Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

    Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

    5 kg dole a klouby už ani nevím, že mám (Andrea)

    Andrea: Milá Evo, milý celý týme Jíme Jinak! Chci...

    Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

    Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

    Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

    Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

    Mám dole 8 kg a únava je pryč (Blanka, 54 let)

    Blanka: Ahoj všem, bude mi 54, nikdy jsem nevydržela...

    V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

    Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

    Zbavila jsem se zánětu v rameni

    Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

    Vaření mě začalo bavit (Klára)

    Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...
    1. „Příběh prvního mazance“
      Je pátek večer těsně před desátou hodinou. Připravuji aktivní kvásek, dávám potřebné množství žitného z lednice a doufám, že do rána to něco provede 😀
      Sobota ráno před šestou ranní zakládám rozkvas, přidávám o trošku více vody mouka mi saje jako divá.
      Sobota před 15 hodinou, pár bublinek v rozkvasu po 9 hodinách už je, snad to bude fungovat… Zpracovávám těsto a dle receptu s ním házím o linku, imituji též moji ženu při věšení prádla. Po chvilce světě div těsto začíná získávat pružnost, co si po těch mnoha ranách o linku myslí sousedi radši nechci vědět 😀
      Po hodině kynutí celý proces opakuji.
      Je 17.30 hodin a mazanec je stále stejný, volám na pomoc svojí ženu. Zapínáme troubu na 50°C a mazanec jde kynout do trouby po 1,5 hodině se mu už více nechce. Takže potírám sirupem a kladu mandle a hurá do trouby. Na dvířkách mám pověšený ručník což je dobře nechci vědět co se tam děje. Po 20 minutách se odvážím podívat skrz sklo a je to neskutečné v troubě nám vyrostl mazanec.
      Po cca 50 minutách pečení je hotovo, ještě o půlnoci je vlažný, no nic zakrojíme až ráno.
      Ráno mám nesmírnou radost, přes noc mazanec změkl a po rozkrojení to vypadá nadějně.
      Moc jsem tomu nevěřil, ale nakonec to dopadlo 😀🙏

    2. Zobrazit všech 5 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekJak se vyznat v hluchavkách a využít vše, co nabízejí
    Další článekKarbanátky z fazolí a mrkve