Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do kapsy. Díky celozrnné mouce je sytý, takže nesníte půl mazance na posezení.

Ingredience
na 1 velký nebo 2 malé bochánky

rozkvas:

  • 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 ml vody

těsto:

  • 400 g špaldové mouky
  • 100-150 g vody/rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky v prášku
  • hrst rozinek
  • hrst mandlí
  • 100 ml obilného sirupu
  • 80 ml oleje
  • 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
  • kůra z 1 BIO citrónu
  • špetka soli

na potření:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce obilného sirupu

Jak připravit mazanec z kvásku

  • Nejprve připravíme rozkvas:
    • Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
    • Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas plná bublinek.
  • Pak vyrobíme bochánek:
    • Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme menším množstvím, podle savosti mouky přidáme), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto, ze  kterého vytvoříme bochánek. Pokud by bylo příliš  husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
    • Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
    • Pak ho ráznějším pohybem „hodíme“ na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou „hodíme“ a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
    • Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
    • Po hodině kynutí můžeme těsto znovu roztáhnout, přeložit napůl, několikrát zopokovat a pak nechat znovu kynout jako bochánek ještě cca 2 hodiny. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • A upečeme:
    • Rozpálíme si troubu na 180°C.
    • V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme bochánek (bude vypadat jako potřený vajíčkem).
    • Můžeme ještě navrch přidat mandle nebo rozinky.
    • Bochánek dáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby.
    • Pečeme 20 – 40 minut, kontrolujeme špejlí zda už je propečený.
    • Průběžně kontrolujeme barvu, kdyby bochánek nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem, aby se nespálily.
    • Necháme vystydnout a až poté krájíme.

Praktické

  • Pokud spěchám a nemám čas čekat na rozkvas a nechce se mi s těstem moc namáhat, překládat a znovu nechat kynout, udělám těsto z neoživeného kvásku rovnou z lednice a nechám ho cca 5 hodin kynout, dokud nenakyne. Upeče se také, chutná také dobře, jen je hutnější než když si udělám zvlášť rozkvas a když si s těstem pohraju.
  • Pokud chceme mazanec „pocukrovat“, použijeme k tomu sušený slad (sypeme těsně před podáváním, protože má tendenci se roztékat) nebo sušeným rostlinným mlékem, jemnou kokosovou moukou apod.
  • Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Bochánek uchovávejte zabalený v utěrce.
  • Pokud by byl po dvě dnech už tvrdý, stačí jej chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.

Obměna

  • Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
  • Místo mandlí můžete dát ořechy či semínky.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
  • Do můžete můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborný je i z vody.

Kombinujeme

  • Mazaneck je výborný samotný nebo namazaný rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.

Děti

  • Mazanek je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už jim dáváme pečivo.

    Oooo, já vařím a peču (Soňa)

    Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

    Děkujeme za záchranu života!

    karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

    Nová inspirace

    Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

    Váš kurz mě znovu nakopnul

    Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

    Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

    Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

    Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

    Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

    Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

    Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

    Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

    Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

    Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

    Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

    Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

    Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

    Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

    Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

    Díky kurzu již chápu souvislosti

    Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

    Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

    Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

    Moje tělo po vašem jídle přede blahem

    Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

    Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

    Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

    Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

    Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
    1. „Příběh prvního mazance“
      Je pátek večer těsně před desátou hodinou. Připravuji aktivní kvásek, dávám potřebné množství žitného z lednice a doufám, že do rána to něco provede 😀
      Sobota ráno před šestou ranní zakládám rozkvas, přidávám o trošku více vody mouka mi saje jako divá.
      Sobota před 15 hodinou, pár bublinek v rozkvasu po 9 hodinách už je, snad to bude fungovat… Zpracovávám těsto a dle receptu s ním házím o linku, imituji též moji ženu při věšení prádla. Po chvilce světě div těsto začíná získávat pružnost, co si po těch mnoha ranách o linku myslí sousedi radši nechci vědět 😀
      Po hodině kynutí celý proces opakuji.
      Je 17.30 hodin a mazanec je stále stejný, volám na pomoc svojí ženu. Zapínáme troubu na 50°C a mazanec jde kynout do trouby po 1,5 hodině se mu už více nechce. Takže potírám sirupem a kladu mandle a hurá do trouby. Na dvířkách mám pověšený ručník což je dobře nechci vědět co se tam děje. Po 20 minutách se odvážím podívat skrz sklo a je to neskutečné v troubě nám vyrostl mazanec.
      Po cca 50 minutách pečení je hotovo, ještě o půlnoci je vlažný, no nic zakrojíme až ráno.
      Ráno mám nesmírnou radost, přes noc mazanec změkl a po rozkrojení to vypadá nadějně.
      Moc jsem tomu nevěřil, ale nakonec to dopadlo 😀🙏

    2. Zobrazit 3 komentáře

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekAutoimunitní onemocnění a strava
    Další článek20 super detox receptů s kopřivou