kváskové pečivo
Kváskový celozrnný mazanec (vegan)
Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do...
Velikonoční beránek z kvásku (vegan)
Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.
Sladké jidáše ve tvaru zajíčka
Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těsto je...
Slané kváskové buchty
Buchty známe všichni, ale zkoušeli jste je někdy na slano? Je to opravdu lahůdka. Náplň lze měnit dle zásob, sezóny a chuti.
Kváskové koláče
Kváskové koláče bez cukru, bílé mouky, mléka i vajec a přesto jako od babičky. Pochutná si na nich celá rodina a jistě jimi potěšíte...
Chléb z červené řepy
Vynikající chléb z těsta netradiční barvy :-) Barvou těsta se nenechte odradit, pečením se barva ztratí a chleba bude k nakousnutí.
Dýňový chléb z kvásku
Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si...
Foccacia z žitného kvásku
Není nad to upéct si domácí kváskové pečivo. Tato focaccia je krásně nadýchaná a voní po bylinkách. Skvěle se hodí na večeři k zeleninovému...
Pečivo při celiakii, HITu a intoleranci lepku
Jaké pečivo je vhodné pro celiaky a lidí, kteří nemohou lepek? A jak je to s pečivem při histaminové toleranci? Jaký typ kvásku použít...
Italská focaccia s aromatickými bylinkami a olejnatými semeny
Focaccia je takovým symbolem Itálie. Skvěle nahradí pečivo. Je dobrá se vším a je dobrá i samotná. Je dobrá teplá, je dobrá i vychladlá....
Bezlepkový chléb – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku
Ani bezlepkáři nepřijdou zkrátka! Šárka peče roky bez lepku a má pro vás svůj osvědčený chléb bez kvásku či kypřidel, který je krásně nadýchaný....
Kváskové donuty s karobovou polevou
I donuty mohou být zdravé! Nevěříte? Tak zkuste tyto luxusní donuty bez lepku, bez droždí, cukru i bílé mouky. A navíc pečené v troubě.
Nejrychlejší vegan pizza – hotová do 15 minut
Máte chuť na pizzu? Můžete ji mít do 15 minut a ještě zdravě - bez bílé mouky, živočišných výrobků i droždí. Skvělé občerstvení na...
Kdy nám celozrnné potraviny škodí?
To, že bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, věděli vědci již dávno. Nyní se to dostalo více do povědomí a opět se dává přednost...
Cereální kváskový chléb Bezlepkáč
Miluji tu vůni a chuť domácího chleba. Ta křupavá kůrka, obláčkově nadýchaná střídka, nakyslá chuť po kvásku... Právě takový je tento cereální kváskový bezlepkový...
Bezlepkový čirokový kváskový chléb
I bezlepkáři si mohou dopřát skvělý kváskový chléb! Stačí jen vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou. Není třeba žádných speciálních mouk nebo surovin. Tento chléb...
Kvásková celozrnná kynutá pizza
Jde to! Zdravá a opravdu dobrá pizza. Kynutá kváskem, ze špaldové mouky a obložená samými dobrotami. Skoro jako originál. Zkuste ji na víkend pro...
Kváskový chléb bude i ten, který obsahuje přídatné látky. Říká nová...
Ministerstvo zemědělství přišlo s novou vyhláškou týkající se požadavků na obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky a těsta. Kromě dobré zprávy, že trouba...
Tmavé pečivo není vždy celozrnné. Jak rozeznat zdravé pečivo?
Pokud chceme začít se zdravým životním stylem nebo chceme zhubnout, obvykle začínáme výměnou bílého pečiva za celozrnné. Celozrnné pečivo obsahuje spoustu vlákniny i mikroživin....
Nadýchané špaldové rohlíky z LM kvásku
Výtečné vegan nadýchané celozrnné rohlíky ze špaldové mouky a z lievito madre kvásku.
Čirokovo-pohankové kynuté pletýnky (bez lepku)
Máte doma celiaka, anebo se snažíte omezit lepek? Vymysleli jsme pro vás recept na bezlepkové kynuté pletýnky. Jsou měkké s křupavou kůrkou a díky...
Lepek – jíst, či nejíst? Vše co jste o něm kdy...
Lepek je jedním z témat, kde proti sobě dlouho stáli na jedné straně lékaři a na druhé straně jednotlivci nebo skupiny z oblasti zdravé výživy....
Celozrnné produkty pod lupou – výhody a nevýhody
Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou. V čem je která lepší. Jaké máme druhy pšenice. Jak funguje vláknina v obilí. Co jsou...
Celozrnné rohlíky z kvásku
Chybí vám ve stravě rohlíky? Tak si je připravte ve zdravé podobě! S naším receptem to zvládnete levou zadní. Takovým domácím křupavým rohlíkům se...
Kynuté kváskové šátečky s jablečnou náplní
Zdravé sváteční šátečky z celozrnné mouky kynuté pomocí tradičního kvásku, zcela bez cukru, mléka a vajec. Výborné jsou naplněné jablečnou náplní se skořicí a...
Kynuté sladké hřebeny z kvásku
Výborné slaďoučké kváskové hřebínky zcela bez cukru. Vyrobeny tradiční metodou kynutí za pomocí kvásku, díky kterému jsou lépe stravitelné a mnohem zdravější než ty...
Kvásková celozrnná vánočka (vegan)
Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv...
Podvody v supermarketu: kvasový a kváskový chléb
Kupujete si kváskové chleby ze supermarketů a myslíte si, že je výrobci kvasí stejně, jako tomu bylo za našich předků? Pak budete možná překvapeni,...
Jak si vytvořit pohankový kvásek (bez lepku)
Chcete péct z kvásku a bez lepku? Máme pro vás 2 jednoduché do detailu popsané postupy, jak si vytvořit svůj vlastní bezlepkový pohankový kvásek...
Slané křupavé krekry
Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek...
Vícezrnný kváskový proteinový chléb (bez lepku, vegan)
Vláčný, měkkoučký, nadýchaný a díky kvásku příjemně nakyslý bezlepkový chléb. Obsahuje všechny potřebné aminokyseliny pro efektivní nabírání svalové hmoty a obecně výživu těla a...
Ořechový kváskový chléb
Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů....
Krutony z kváskového chleba
Krutony jsou oblíbená klasika jak do polévek, tak také do salátů - tradičně třeba do salátu Caesar. Tyto jsou v light verzi zcela bez...
Caesar salát
Caesar salát vznikl ze zbytků, které zbyly italskému šéfkuchaři v kuchyni a dnes je to světoznámá klasika. V naší verzi se podává s tempehem...
Kváskové burgerové housky
Pro dobrý hamburger je třeba i křupavá a chuťově luxusní houska. Většina kupovaných housek je ale ze zmražených polotovarů, plné éček a chuťově se...
Kváskový chléb s dýňovými semínky a vařenou rýží
Rodina zatoužila po pečivu, tak jsem se pustila po dlouhé době do kváskového chleba. Chutnal moc dobře. Byl plný semínek a rýže.
Jak skladovat a zachránit kvásek – 3.díl
Ve třetím díle si povíme, jak a kde nejlépe skladovat kvásek. Jestli ho lze ho zachránit, když ho zapomeneme nakrmit a kvásek se zkazí....
Jak založit kvásek a jak se o něj starat – 2....
Kváskové pečení není žádná věda, ale je důležité pochopit celý princip kváskování, pak už to jde doslova jako po másle. Kde sehnat kvásek, jak...
Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl
Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na...
Celozrnný pšenično – žitný chléb se semínky
Pšenično - kváskový chléb, jaký peče Ajka peču poměrně často. Přidávám proto recept.
Celozrnný pšeničný kváskový chléb s kroupami
Pečivo není pro naše trávení úplně ideální, proto je dobré přidávat do těsta alespoň nějaké celé uvařené zrno, které může nahradit až polovinu mouky....
Celozrnný pšeničný kváskový chléb s rýží a dýňovým semínkem
Nekteří z vás u nás ochutnali kváskový chléb s uvařeným obilím a ptali jste se po receptu. Není to nic těžkého. Kdo už kváskový...