Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit.

Ingredience
na 2 chleby

rozkvas

  • 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky

těsto

  • rozkvas
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
  • 30 g dýňových semínek
  • 10 g soli
  • 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
  • 340 ml vody

Jak připravit kváskový dýňový chléb

  1. V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
  2. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme.
  3. Necháme přikryté utěrkou nebo sáčkem 9 hodin kvasit. Těsto musí zdvojnásobit objem.
  4. K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme.
  5. Vmícháme nastrouhanou dýni.
  6. Nasypeme všechny ostatní ingredience a zpracujeme v těsto.
  7. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  8. Necháme cca 2-4 hodiny kvasit na lince, zakryté utěrkou.
  9. Posypeme dýňovými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 250 °C.
  10. Poté snížíme na 180°C a dopékáme cca 30-45 minut.
  11. Zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto nelepí, chléb je hotový.
  12. Necháme vystydnout na mřížce.
  13. Zcela vychladlý chléb krájíme.

Praktické

  • Toto těsto je výborné. Lehce nasládlé po dýni s tradiční chlebovou chutí.
  • Můžete z něj vyrobit dle formy, kterou použijete, buď chléb, bulky či housky, anebo muffiny.
  • Podávejte například s pomazánkou a syrovou zeleninou nebo k polévce či guláši.
  • Zbylý chléb uchováváme v utěrce.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Můžete také použít dýňové pyré, ale počítejte s tím, že budete muset upravit poměr mouky a vody.
  • Místo dýňových semínek můžete dát vlašské ořechy – chleba s nimi je opravdu moc dobrý!
  • Pšeničnou mouku můžete zaměnit za špaldovou nebo jinou (ječná, žitná).
  • Pokud nemáte rádi, můžete vynechat kmín nebo ho nahradit třeba drcenným koriandrem nebo jiným kořením, které se hodí do chleba.
  • Doporučujeme přidat do chlebu ještě lžičku až dvě kari koření nebo kurkumy. Chléb bude chuťově i barevně velmi zajímavý.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...
  1. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek4 nechutně zdravé dobroty na Halloween
Další článekJedlé kaštany: zdroj životodárné energie