Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit.

Ingredience
na 2 chleby

rozkvas

  • 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky

těsto

  • rozkvas
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
  • 30 g dýňových semínek
  • 10 g soli
  • 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
  • 340 ml vody

Jak připravit kváskový dýňový chléb

  1. V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
  2. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme.
  3. Necháme přikryté utěrkou nebo sáčkem 9 hodin kvasit. Těsto musí zdvojnásobit objem.
  4. K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme.
  5. Vmícháme nastrouhanou dýni.
  6. Nasypeme všechny ostatní ingredience a zpracujeme v těsto.
  7. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  8. Necháme cca 2-4 hodiny kvasit na lince, zakryté utěrkou.
  9. Posypeme dýňovými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 250 °C.
  10. Poté snížíme na 180°C a dopékáme cca 30-45 minut.
  11. Zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto nelepí, chléb je hotový.
  12. Necháme vystydnout na mřížce.
  13. Zcela vychladlý chléb krájíme.

Praktické

  • Toto těsto je výborné. Lehce nasládlé po dýni s tradiční chlebovou chutí.
  • Můžete z něj vyrobit dle formy, kterou použijete, buď chléb, bulky či housky, anebo muffiny.
  • Podávejte například s pomazánkou a syrovou zeleninou nebo k polévce či guláši.
  • Zbylý chléb uchováváme v utěrce.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Můžete také použít dýňové pyré, ale počítejte s tím, že budete muset upravit poměr mouky a vody.
  • Místo dýňových semínek můžete dát vlašské ořechy – chleba s nimi je opravdu moc dobrý!
  • Pšeničnou mouku můžete zaměnit za špaldovou nebo jinou (ječná, žitná).
  • Pokud nemáte rádi, můžete vynechat kmín nebo ho nahradit třeba drcenným koriandrem nebo jiným kořením, které se hodí do chleba.
  • Doporučujeme přidat do chlebu ještě lžičku až dvě kari koření nebo kurkumy. Chléb bude chuťově i barevně velmi zajímavý.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMák v kuchyni: 15x inspirace na zdravé makové recepty bez cukru
Další článekPečená zeleninová strašidla