Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit.
Ingredience
na 2 chleby

rozkvas

  • 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky

těsto

  • rozkvas
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
  • 30 g dýňových semínek
  • 10 g soli
  • 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
  • 340 ml vody

Jak připravit kváskový dýňový chléb

  1. V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
  2. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme.
  3. Necháme přikryté utěrkou nebo sáčkem 9 hodin kvasit. Těsto musí zdvojnásobit objem.
  4. K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme.
  5. Vmícháme nastrouhanou dýni.
  6. Nasypeme všechny ostatní ingredience a zpracujeme v těsto.
  7. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  8. Necháme cca 2-4 hodiny kvasit na lince, zakryté utěrkou.
  9. Posypeme dýňovými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 250 °C.
  10. Poté snížíme na 180°C a dopékáme cca 30-45 minut.
  11. Zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto nelepí, chléb je hotový.
  12. Necháme vystydnout na mřížce.
  13. Zcela vychladlý chléb krájíme.

Praktické

  • Toto těsto je výborné. Lehce nasládlé po dýni s tradiční chlebovou chutí.
  • Můžete z něj vyrobit dle formy, kterou použijete, buď chléb, bulky či housky, anebo muffiny.
  • Podávejte například s pomazánkou a syrovou zeleninou nebo k polévce či guláši.
  • Zbylý chléb uchováváme v utěrce.

Obměna

  • Místo dýně můžete dát nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Můžete také použít dýňové pyré, ale počítejte s tím, že budete muset upravit poměr mouky a vody.
  • Místo dýňových semínek můžete dát vlašské ořechy – chleba s nimi je opravdu moc dobrý!
  • Pšeničnou mouku můžete zaměnit za špaldovou nebo jinou (ječná, žitná).
  • Pokud nemáte rádi, můžete vynechat kmín nebo ho nahradit třeba drcenným koriandrem nebo jiným kořením, které se hodí do chleba.
  • Doporučujeme přidat do chlebu ještě lžičku až dvě kari koření nebo kurkumy. Chléb bude chuťově i barevně velmi zajímavý.

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMák v kuchyni: 15x inspirace na zdravé makové recepty bez cukru
Další článekPečená zeleninová strašidla