Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit.
Ingredience
na 2 chleby

rozkvas
- 20 g aktivního kvásku (již přikrmeného)
- 150 g vody
- 150 g žitné mouky
těsto
- rozkvas
- 350 g celozrnné pšeničné mouky
- hrst syrové nastrouhané dýně (nejlépe hokkaido, i se slupkou)
- 30 g dýňových semínek
- 10 g soli
- 1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
- 340 ml vody
Jak připravit kváskový dýňový chléb
- V misce si smícháme aktivní kvásek a vodu.
- Přidáme mouku a pořádně rozmícháme.
- Necháme přikryté utěrkou nebo sáčkem 9 hodin kvasit. Těsto musí zdvojnásobit objem.
- K rozkvasu přidáme vodu a rozmícháme.
- Vmícháme nastrouhanou dýni.
- Nasypeme všechny ostatní ingredience a zpracujeme v těsto.
- Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
- Necháme cca 2-4 hodiny kvasit na lince, zakryté utěrkou.
- Posypeme dýňovými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 250 °C.
- Poté snížíme na 180°C a dopékáme cca 30-45 minut.
- Zkontrolujeme špejlí. Pokud se těsto nelepí, chléb je hotový.
- Necháme vystydnout na mřížce.
- Zcela vychladlý chléb krájíme.
Praktické
- Toto těsto je výborné. Lehce nasládlé po dýni s tradiční chlebovou chutí.
- Můžete z něj vyrobit dle formy, kterou použijete, buď chléb, bulky či housky, anebo muffiny.
- Podávejte například s pomazánkou a syrovou zeleninou nebo k polévce či guláši.
- Zbylý chléb uchováváme v utěrce.
Obměna
- Místo dýně můžete dát nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
- Můžete také použít dýňové pyré, ale počítejte s tím, že budete muset upravit poměr mouky a vody.
- Místo dýňových semínek můžete dát vlašské ořechy – chleba s nimi je opravdu moc dobrý!
- Pšeničnou mouku můžete zaměnit za špaldovou nebo jinou (ječná, žitná).
- Pokud nemáte rádi, můžete vynechat kmín nebo ho nahradit třeba drcenným koriandrem nebo jiným kořením, které se hodí do chleba.
- Doporučujeme přidat do chlebu ještě lžičku až dvě kari koření nebo kurkumy. Chléb bude chuťově i barevně velmi zajímavý.
Moc dobrý, krásně se povedl i v domácí pekárně.
Paráda 👍
Je skvělý, díky Ajko :-))
Prosím, kolik je 20g kvásku dejme tomu na lžíce? Děkuju
Je to fuk, stejne to nakvasi i zbytek mouky, dej cca 3/4 hrnku.
Evičko, ty seš na roztrhání, moc děkuji, že odpovídáš!
Snažím se 😃😃 Rádo se stalo 👍
Jasebko, jak se Ti chléb povedl?