Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima
děti od 1 roku

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A velmi dobré!

Ingredience
na 1 větší vánočku
rozkvas:
  • 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 ml vody
těsto:
  • 400 g špaldové mouky
  • 100-150 g vody/rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky v prášku
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml obilného sirupu
  • 80 ml oleje
  • 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
  • kůra z 1 BIO citrónu
  • špetka soli
ostatní:
  • hrst loupaných mandlí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce obilného sirupu

Stav mého manžela se rychle horšil, až došlo na kolapsové stavy. Přes časté pobyty v nemocnici mu nikdo nezjistil, že...

Jak připravit vánočku z kvásku

  1. Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
  2. Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas.
  3. Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme raději na 100 ml, záleží od savosti mouky), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto. Pokud by bylo husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
  4. Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
  5. Pak ho ráznějším pohybem “hodíme” na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou “hodíme” a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
  6. Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
  7. Po 4-5 hodinách těsto zdvojnásobí svůj objem.
  8. Rozkrojíme ho na 6 stejně velkých dílů (nejlepší je si díly odvážit, aby měly zhruba každý okolo 200 g) a trošku je poválíme a zpracujeme v mouce, aby se nelepily.
  9. Z dílů uválíme delší hady (můžeme zase použít mouku, aby se nelepily).
  10. Všech 6 hadů umístíme na pečící papír, konce všech dílů spojíme a upleteme vánočku (např. dle návodu na internetu).
  11. Ozdobíme ji mandličkami (vmáčkneme do otvorů v těstě).
  12. Zakryjeme ji utěrkou a necháme ještě 1-1,5 hodiny kvasit.
  13. Rozpálíme si troubu na 220°C.
  14. V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme vánočku (bude vypadat jako potřená vajíčkem).
  15. Papír přemístíme na plech a ten dáme do trouby.
  16. Pečeme 10 minut.
  17. Poté snížíme teplotu na 180°C, případně ještě potřeme směsí sirupu a oleje (pokud je málo lesklá) a dopékáme cca 20-40 minut (kontrolujeme barvu, kdyby vánočka nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem).
  18. Kontrolujeme špejlí (píchneme s ní do vánočky a měla by vyjít suchá).
  19. Necháme vystydnout a až poté krájíme.

Praktické

  • Kúra z citrónu je velmi aromatická, zvláště u bio citrónů, pokud nechcete, aby byl citrón ve vánočce příliš nápadný, dejte jen lžičku kúry.
  • Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Vánočku uchovávejte zabalenou v utěrce.
  • Pokud by byla vánočka tvrdá, stačí ji chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.

Obměna

  • Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
  • Ořechy můžete nahradit mandlemi nebo jinými ořechy či semínky.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
  • Do vánočky můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborná je ale také z vody.

Kombinujeme

  • Vánočka je výborná samotná nebo namazaná rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.

Děti

  • Vánočka je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Úspěchy čtenářů

  • SvětýlKo: “S domácí malinovou marmeládou hotové blaho.
  • Jiřina Novotná: “Pekla jsem včera, je výborná!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Podarila sa 😋

Děkuji za recept,l.Vánočka se krásně povedla,jen tedy v naší troubě už za 15 minut,začalo to být hodně tmavé, tak jsem ji raději vyndala z trouby.Mela jsem strach,ze bude spálená nahoře a vevnitř nedopečena,ale byla tak akorát 🙂Rodině jsem pro jistotu upekla malou klasiku.Dcera je velmi opatrna pribzkouseni nových věcí, takže ta ani neokusila.Partner a syn,že prý s marmoškou dobrý, ale mě chutnala jen tak.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Kynutý štrúdl z kvásku

Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...
13
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...