Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv během roka :-)
Ingredience
na 1 větší vánočku

rozkvas:

  • 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 ml vody

těsto:

  • 400 g špaldové mouky
  • 100-150 g vody/rostlinného mléka
  • 1 lžička vanilky v prášku
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml obilného sirupu
  • 80 ml oleje
  • 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
  • kůra z 1 BIO citrónu
  • špetka soli

ostatní:

  • hrst loupaných mandlí
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce obilného sirupu

Jak připravit vánočku z kvásku

  1. Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
  2. Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas.
  3. Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme raději na 100 ml, záleží od savosti mouky), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto. Pokud by bylo husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
  4. Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
  5. Pak ho ráznějším pohybem “hodíme” na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou “hodíme” a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
  6. Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
  7. Po 4-5 hodinách těsto zdvojnásobí svůj objem.
  8. Rozkrojíme ho na 6 stejně velkých dílů (nejlepší je si díly odvážit, aby měly zhruba každý okolo 200 g) a trošku je poválíme a zpracujeme v mouce, aby se nelepily.
  9. Z dílů uválíme delší hady (můžeme zase použít mouku, aby se nelepily).
  10. Všech 6 hadů umístíme na pečící papír, konce všech dílů spojíme a upleteme vánočku (např. dle návodu na internetu).
  11. Ozdobíme ji mandličkami (vmáčkneme do otvorů v těstě).
  12. Zakryjeme ji utěrkou a necháme ještě 1-1,5 hodiny kvasit.
  13. Rozpálíme si troubu na 220°C.
  14. V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme vánočku (bude vypadat jako potřená vajíčkem).
  15. Papír přemístíme na plech a ten dáme do trouby.
  16. Pečeme 10 minut.
  17. Poté snížíme teplotu na 180°C, případně ještě potřeme směsí sirupu a oleje (pokud je málo lesklá) a dopékáme cca 20-40 minut (kontrolujeme barvu, kdyby vánočka nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem).
  18. Kontrolujeme špejlí (píchneme s ní do vánočky a měla by vyjít suchá).
  19. Necháme vystydnout a až poté krájíme.

Praktické

  • Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
  • Vánočku uchovávejte zabalenou v utěrce.
  • Pokud by byla vánočka tvrdá, stačí ji chvilku napařit na pařáčku.
  • Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.

Obměna

  • Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
  • Ořechy můžete nahradit mandlemi nebo jinými ořechy či semínky.
  • Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
  • Do vánočky můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborná je ale také z vody.

Kombinujeme

  • Vánočka je výborná samotná nebo namazaná rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.

Děti

  • Vánočka je vhodná pro děti od 1,5 roku.

Úspěchy čtenářů

  • SvětýlKo: “S domácí malinovou marmeládou hotové blaho.
  • Jiřina Novotná: “Pekla jsem včera, je výborná!

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

  1. Dobrý den, upečeno, snědeno…jen ten poslední bod receptu – krájet až vychladlé, to byl spíš takový vtip, viďte…u nás už se na ni všichni třásli, jen jsem vyndala kvásek z lednice a to je pak ještě dlouhá cesta. Každopádně výborná, děkuji za recept.

    • Ten poslední bod to je častý kámen úrazu :-)) Tak super že chutnala, děkujeme za zprávu!

    • To je dobrý nápad, to příště určitě zkusím. U nás se dělal klasický bochánek, ale zapletený by byl hezký 🙂

  2. Dobrý den, mám prosím Vás dotaz, vánočka vypadá na úvodní fotce nádherně, k nerozeznání od “klasiky”, jaká na ni byla použita mouka? Dle barvy vypadá, že bílá, nebo se pletu? Děkuji!

    • Dobrý den,
      mouka ve vánočce na obrázku je použitá špaldová namíchaná od dvou značek, kterých jsem měla zbytky (jedna chlebová a jedna jemně mletá).

      • Děkuji za odpověď, a jednalo se tedy o bílou mouku, z loupaného zrna? Ráda bych chtěla docílit stejného výsledku a bojím se, že z celozrnné by to bylo víc do hněda..

        • Lenko, používáme celozrnnou mouku a výsledné pečivo je skutečně tmavší a “těžší” nebo řekněme hutnější. Nám to chutná 🙂

          • Děkuji za odpověď 🙂 Rozumím tomu, sama píšete, že výsledné pečivo je tmavší, proto jsem překvapená, jak moc světlá ta vánočka na úvodní fotce je 🙂

            • Zvenku se to tak nepozná, ale když se rozkrojí, hned je poznat, která je která :-))

              • Teď nevím, jestli se bavíme o stejné vánočce 🙂 Ta na úvodní fotce, se šípkovým aranžmá je i po rozkrojení světlá jak klasická z bílé mouky právě (pokud není ta fotka přeexponovaná). U těch fotek níže to je jasné, že byla použita celozrnná 🙂 Proto jsem se ptala, z jaké mouky je, abych docílila takového výsledku, opravdu je tedy z celozrnné?

                • Lenko, jak jsem psala, na té vánočce na fotce je menší část i špaldové jemně mleté, která mi zbyla 🙂 Pokud chcete vánočku světlejší, můžete použít i třeba 1/3 hladké špaldové mouky. Můžete to mixovat. Dělám vždy z toho, co mám a často míchám různé zbylé mouky 🙂 Už jsem dělala i jen z celozrnné špaldové nebo jen z celozrnné špaldové. Všechny jsou výborné. Pak jen záleží, co kdo má doma nebo jaký chce výsledek 🙂

                • Jo jo, já ji dělala přesně podle Ajčina receptu a vyšla moc dobrá, ale tmavší (dávala jsem foto na FB do skupiny), protože si melu mouku doma z celé pšenice a moc ji neprosívám. Když se umele na hlaďoučko a ještě několikrát prosije, je pak světlejší. Někdo dokonce cíleně dává i bílou právě kvůli barvě i lehčímu dojmu při kousání , což my s Ajkou nedáváme.

  3. Mám doma jen sladěnku, dalo by se to nějak nafixlovat na obilný sirup, co je psaný v receptu? 🙂 Děkuji za tipy.

    • Určitě, není problém. Už jsem ji dělala i se sladem (jen má menší sladivost, takže případně dolaďte poměry nebo pak upečenou vánočku si potřete marmeládou, ta ji krásně osladí :-)) a byla moc dobrá 🙂

  4. Tak večer upečení. ….a vybojovalo. ….ze bude az k snídani ?
    Čekání stalo za to ! ? Ráda bych vložila foto i po rozkrojeni, ale bohužel nevím jak !?

    • Záleží na vás, my děláme z celozrnné, protože je to zdravější, z bílé to bude víc jako kupovaná klasika – trochu nadýchanější, ale chudé na živiny.

      • Když recept funguje z celozrnne, tak vyzkouším. Také ji upřednostňují. Děkuji za bleskovou odpověď.

  5. Mám dotaz, přinesla jsem si z pekárny kvásek, ale je řídký, mám odebrat 1lzici a dokrmit ho na hustou konzistenci? A je nějak závislý při vyběhnutí na teplotě v místnosti? Hraje teplota nějakou důležitou roli? Děkuji za odpověď

    • Krásný den, doporučuji odebrat 5 g a doředit 20 g vody, rozmíchat a přidat 20 g mouky celozrnné a zpracovat v tuhé těsto. Nechat při pokojové teplotě cca 9 hodin kvasit a poté udělat rozkvas viz recept. Teplotu v místnosti nemusíte vůbec řešit, kvásek kvasí i v chladnějších teplotách, jen to trvá déle (dokonce i v lednici :-)). Pokud je teplota v místnosti teplejší, bude kvásek rychleji prokvašený (třeba za cca 3 h), jinak to trvá 5-9 hodin 😉 Ale rozhodně nedoporučuji ho dávat na topení, do trouby atp. Je třeba ho nechat kvasit přirozeně.

    • Já většinou nahradím máslo olejem a většinou to funguje. Vánočky, co jsem dělala a povedly se, jsou tady na webu, už ani nevím, co jsem tam dala, mrkněte do receptů.

  6. nádhera, hlavně teda na fotce fakt vypadá jak potřená vejcem. mám troufalý dotaz: je nějaká naděje, že by tohle šlo v bezlepkové verzi? manžel si špaldovou nedá…

    • To budete muset vyzkoušet. Jinak na webu máme dva recepty na bezlepkovou vánočku, tak mrkněte, za by se vám líbily.

      • ano ano, já právě dělávám tu pohankovou do formy, ale co si budem povídat, je to spíš buchta než vánočka (i když je výborná). ovšem tahle pletená… ta mě zaujala, je prostě krásná a hodně se podobá té klasické

        • To jo, ale to je celkem kumšt udělat těsto, které jde zaplést a ještě je nadýchané a navíc bezlepkové…Jestli vymyslíme, určitě ji sem dáme 🙂

  7. Zobrazit všech 33 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodvody v supermarketu: kvasový a kváskový chléb
Další článekModerní dilema – je horší tuk nebo cukr?