rozkvas:
- 20 g aktivního (tj. nakrmeného a oživeného) kvásku
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 ml vody
těsto:
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
- 400 g špaldové mouky
- 100-150 g vody/rostlinného mléka
- 1 lžička vanilky v prášku
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů
- 100 ml obilného sirupu
- 80 ml oleje
- 1 lžíce mletého lněného nebo chia semínka
- kůra z 1 BIO citrónu
- špetka soli
ostatní:
- hrst loupaných mandlí
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce obilného sirupu
Jak připravit vánočku z kvásku
- Aktivní kvásek smícháme s vodou a vmícháme mouku.
- Pořádně rozmícháme a necháme zakryté sáčkem nebo utěrkou na lince 5-9 hodin kvasit. Vznikne rozkvas.
- Do rozkvasu vlijeme 100-150 ml vody nebo mléka (začneme raději na 100 ml, záleží od savosti mouky), rozmícháme a postupně přidáváme všechny další ingredience tak, aby vzniklo dobře tvarovatelné těsto. Pokud by bylo husté, přidáme ještě trošku vody/mléka, pokud řídké, přidáme mouku.
- Těsto vyndáme z mísy do ruky, chytneme ho za jeden konec a natáhneme jako prádlo, které bychom chtěli pověsit, chytneme za další konec a takto opakujeme ze všech stran.
- Pak ho ráznějším pohybem “hodíme” na linku, přeložíme na půl a znovu větší silou “hodíme” a přeložíme. Opakujeme, dokud těsto není pružné.
- Poprášíme ho moukou, aby nelepilo a necháme bochánek kvasit v misce zabalené do sáčku nebo utěrky.
- Po 4-5 hodinách těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Rozkrojíme ho na 6 stejně velkých dílů (nejlepší je si díly odvážit, aby měly zhruba každý okolo 200 g) a trošku je poválíme a zpracujeme v mouce, aby se nelepily.
- Z dílů uválíme delší hady (můžeme zase použít mouku, aby se nelepily).
- Všech 6 hadů umístíme na pečící papír, konce všech dílů spojíme a upleteme vánočku (např. dle návodu na internetu).
- Ozdobíme ji mandličkami (vmáčkneme do otvorů v těstě).
- Zakryjeme ji utěrkou a necháme ještě 1-1,5 hodiny kvasit.
- Rozpálíme si troubu na 220°C.
- V misce si rozmícháme olej a sirup a pomocí mašlovačky potřeme vánočku (bude vypadat jako potřená vajíčkem).
- Papír přemístíme na plech a ten dáme do trouby.
- Pečeme 10 minut.
- Poté snížíme teplotu na 180°C, případně ještě potřeme směsí sirupu a oleje (pokud je málo lesklá) a dopékáme cca 20-40 minut (kontrolujeme barvu, kdyby vánočka nebo mandličky začínaly moc hnědnout, přikryjeme pečícím papírem).
- Kontrolujeme špejlí (píchneme s ní do vánočky a měla by vyjít suchá).
- Necháme vystydnout a až poté krájíme.
Praktické
- Kúra z citrónu je velmi aromatická, zvláště u bio citrónů, pokud nechcete, aby byl citrón ve vánočce příliš nápadný, dejte jen lžičku kúry.
- Aktivní kvásek připravíte tak, že vezmete mateřský kvásek z lednice (5 g) a dokrmíte ho 20 ml vody a 20 g mouky (nejlépe celozrnné pšeničné, ale může být i žitná), zamícháme a necháte přes noc vykvasit. Vznikne aktivní kvásek.
- Vánočku uchovávejte zabalenou v utěrce.
- Pokud by byla vánočka tvrdá, stačí ji chvilku napařit na pařáčku.
- Nejlepší je použít co nejčerstvější mouku. Pokud máte blender, můžete si zrno rozmixovat a poté přesít přes sítko nebo namlít v mlýnku na mouku či přímo koupit mouku čerstvě mletou z mlýna.
Obměna
- Rozinky můžete den předem namočit do rumu nebo mirinu. Můžete je nahradit jiným sušeným ovocem.
- Ořechy můžete nahradit mandlemi nebo jinými ořechy či semínky.
- Místo špaldové mouky můžete použít i pšeničnou.
- Do vánočky můžete použít jakékoliv rostlinné mléko, nejlépe ale rýžové nebo mandlové. Výborná je ale také z vody.
Kombinujeme
- Vánočka je výborná samotná nebo namazaná rostlinným máslem (příp. ghee, kdo používá), marmeládou či džemem, povidly, zdravou formou nutelly, oříškovým máslem, RAW kokosovým olejem (krásně voní a chutná po kokosu) aj.
Děti
- Vánočka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
Úspěchy čtenářů
- SvětýlKo: “S domácí malinovou marmeládou hotové blaho.“
- Jiřina Novotná: “Pekla jsem včera, je výborná!“
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
“Láska je”
Existuje všude kolem nás, pro každého,
vždy je inspirací pro něco nového.
Támhle se právě srdce otevírá,
tak na chvilku ztišme se, to moc často nebývá.
Občas prýští plným proudem,
někdy jen jako kapka objeví se nad člověkem.
Pořád ji hledáš kolem sebe,
ale ona je v srdci uvnitř Tebe.
Tak nabírej ji do dlaní jako živou vodu,
pak předávej ji dál, bez důvodu.
Všem lidem přeji krásné a požehnané Vánoce 🙏
Vánočka je výborná!😊😋 S těstem se krásně pracovalo, bylo jako modelína. Určitě jsem ji nepekla naposledy. Díky!