Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Kváskové koláče

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Kváskové koláče bez cukru, bílé mouky, mléka i vajec a přesto jako od babičky. Pochutná si na nich celá rodina a jistě jimi potěšíte každou návštěvu.

Ingredience
Na těsto:
  • 3/4 hrnku pšeničného kvásku
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky hladké
  • 1 dcl rostlinného mléka
  • 2 plné lžíce sladu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce arašídového másla
Náplň 1:
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 hrst hrozinek
  • 1 lžička sladu (lze vynechat)
  • trocha vody
  • skořice
  • loupané mandle na ozdobu
Náplň 2:
  • 1 hrnek povidel bez cukru
  • mletý mák
  • voda na naředění povidel
  • loupané mandle na ozdobu

Ubehlo veľa mesiacov, čo ma kamarátka pozvala do Jíme Jinak a budem jej za to navždy vďačná. Taktiež patrím medzi veg...

Postup

  1. V rendlíku mírně zahřejeme rostlinné mléko a rozpustíme v něm slad. Přidáme olej a máslo. Tyto mokré ingredience přimícháme do mísy s moukou a kváskem. Těsto je malinko lepivé. Zpracované těsto necháme v míse odpočívat.
  2. Zaděláváme ho tak ideálně navečer kolem a necháme zhruba 3 hodiny kynout, pak v míse, přiklopené pokličkou, přesuneme do lednice a ráno vytáhneme. 
  3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 dílů. Z každého uděláme kuličku a tu pak rovnoměrně vytvarujeme do tvaru kolečka a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Koláče necháme ještě cca 1 hodinu kynout na plechu. Zdvojnásobí objem. V mezičase uděláme náplň.
  5. Náplň vyrobíme tak, že rozmixujeme hrozinky s vodou, přidáme mleté ořechy a skořici. Pokud někdo rád hodně sladké, dá se doplnit lžičkou sladu.
  6. Druhý velmi dobrý druh je s povidlovou náplní. Mám domácí tekutá povidla, která zahušťuji mletým mákem. Pokud máte hustší povidla, dají se naředit vodou a mákem zahustit.
  7. Náplň naneseme na koláče rovnoměrně lžící.
  8. Pro tradiční vzhled doplníme loupanými mandlemi.
  9. Troubu vyhřejeme na 250°C a takto pečeme 5 minut. Poté stáhneme teplotu na 200°C a dopečeme ještě 15 min. 

Praktické

  • Okraje můžeme potřít olejem s rostlinným mlékem, aby se po upečení leskly.
  • Na ozdobu můžeme po upečení posypat kokosovou moukou.

Obměna

  • Můžete zvolit jakoukoliv jinou oblíbenou náplň dle vlastní chuti a fantazie.

Děti

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o pečené moučné jídlo, dáváme dětem cca od 2 let. Pokud už ale jedí běžné pečivo, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Anastasia
22. 11. 2021

Máte někdo zkušenosti s bezlepkovou verzí?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

klub
11
53

Jáhlové řezy

Vynikající, lehký dezert, který je zcela bez mouky, cukru, lepku i vajec, připravíte během chvilky. Stačí vám k tomu pár běžných ingrediencí. Dezert je bez...

Skromná buchta

Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a růz...

Sladký irský chlebík

Soda bread ve sladké verzi, ale bez cukru a jiných sladidel, s přírodní ovocnou chutí bez přehnané sladkosti. 
Dorty
klub
2

Vánoční dortík

Tento dortík laděný do vánočních chutí sice zabere trošku času, ale výsledek stojí za to. Voňavý korpus, lahodný krém a bohaté zdobení spolu totiž dokonale...

Vánoční “tvarohová” štola

Tvarohová štola je vánoční klasika, ale dobrá zpráva je, že jde udělat i jinak. K přípravě není potřeba cukr, vejce ani tvaroh a přesto je vynikající.

Jablečný weck cake

Pečení ve sklenicích Weck má svoje výhody. Nejen, že můžete sledovat celý proces pečení, aniž by se vám něco připálilo, ale pokud ihned po upečení dortík u...