Kváskové koláče bez cukru, bílé mouky, mléka i vajec a přesto jako od babičky. Pochutná si na nich celá rodina a jistě jimi potěšíte každou návštěvu.

Ingredience

Na těsto:

  • 3/4 hrnku pšeničného kvásku
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky hladké
  • 1 dcl rostlinného mléka
  • 2 plné lžíce sladu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce arašídového másla

Náplň 1:

  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 hrst hrozinek
  • 1 lžička sladu (lze vynechat)
  • trocha vody
  • skořice
  • loupané mandle na ozdobu

Náplň 2:

  • 1 hrnek povidel bez cukru
  • mletý mák
  • voda na naředění povidel
  • loupané mandle na ozdobu

Postup

  1. V rendlíku mírně zahřejeme rostlinné mléko a rozpustíme v něm slad. Přidáme olej a máslo. Tyto mokré ingredience přimícháme do mísy s moukou a kváskem. Těsto je malinko lepivé. Zpracované těsto necháme v míse odpočívat.
  2. Zaděláváme ho tak ideálně navečer kolem a necháme zhruba 3 hodiny kynout, pak v míse, přiklopené pokličkou, přesuneme do lednice a ráno vytáhneme. 
  3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 dílů. Z každého uděláme kuličku a tu pak rovnoměrně vytvarujeme do tvaru kolečka a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Koláče necháme ještě cca 1 hodinu kynout na plechu. Zdvojnásobí objem. V mezičase uděláme náplň.
  5. Náplň vyrobíme tak, že rozmixujeme hrozinky s vodou, přidáme mleté ořechy a skořici. Pokud někdo rád hodně sladké, dá se doplnit lžičkou sladu.
  6. Druhý velmi dobrý druh je s povidlovou náplní. Mám domácí tekutá povidla, která zahušťuji mletým mákem. Pokud máte hustší povidla, dají se naředit vodou a mákem zahustit.
  7. Náplň naneseme na koláče rovnoměrně lžící.
  8. Pro tradiční vzhled doplníme loupanými mandlemi.
  9. Troubu vyhřejeme na 250°C a takto pečeme 5 minut. Poté stáhneme teplotu na 200°C a dopečeme ještě 15 min. 

Praktické

  • Okraje můžeme potřít olejem s rostlinným mlékem, aby se po upečení leskly.
  • Na ozdobu můžeme po upečení posypat kokosovou moukou.

Obměna

  • Můžete zvolit jakoukoliv jinou oblíbenou náplň dle vlastní chuti a fantazie.

Děti

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o pečené moučné jídlo, dáváme dětem cca od 2 let. Pokud už ale jedí běžné pečivo, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlidně plakej, mami
Další článekPlněné ořechy bezlepkové