Tvarohová štola je vánoční klasika, ale dobrá zpráva je, že jde udělat i jinak. K přípravě není potřeba cukr, vejce ani tvaroh a přesto je vynikající.

Ingredience
  • 100 g tofu natural
  • 70 ml rostlinného mléka
  • 100 g rostlinného másla
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 a 1/2 lžíce vody
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1-2 lžíce sladu nebo sirupu
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • hrst nakrájeného sušeného ovoce
  • hrstku nasekaných ořechů

Jak připravit tvarohovou štolu bez vajec a mléka

  1. V misce smícháme obě mouky, kypřicí prášek a sodu. Tofu dáme do hrnce s vroucí vodou a povaříme asi 2 minutky.
  2. V rendlíku rozpustíme rostlinné máslo a dáme stranou.
  3. Připravíme si lněné vejce, a to tak, že smícháme 1 lžíci mletých lněných semínek a cca 1 a 1/2 lžíce vody a necháme nabobtnat.
  4. Do blendru rozdrobíme tofu, přilejeme mléko, citrónovou šťávu a lžíci sladu nebo sirupu. Rozmixujeme do hladka.
  5. Do suchých ingrediencí přidáme tofu tvaroh, rozpuštěné máslo, lněné vejce a popřípadě ještě dosladíme. Těsto zpracováváme pomocí lžíce a úplně nakonec zapracujeme ořechy a ovoce.
  6. Vznikne nám pevné těsto, které by nemělo lepit, pokud ano, pomoučete pracovní plochu a váleček. Z těsta vyválejte cca 1 cm vysoký obdélník, přeložte do středu dlouhé strany a přes ně krátké a nakonec ještě podélně napůl (viz foto), spoj zmáčkněte a uhlaďte prsty, popřípadě si pomozte vodou a štolu přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečeme na 180°C cca 25-30 minut. Ke konci hlídáme. Před krájením necháme zcela vychladnout.

Praktické

  • Do štoly jsem použila sušené fíky, rozinky, vlašské ořechy a mandle. Vhodné jsou i sušené meruňky, datle, kustovnice, lískové ořechy ….
  • Štolu oslaďte dle své chuti. Já dala lžíci do tvarohu a lžíci ještě přidala do těsta.
  • Hotovou štolu můžeme posypat kokosovou moukou.
  • Štola u nás vydržela pouze do druhého dne, kdy jsme ji snědli. Měla jsem ji v uzavřené dóze ve spíži a byla pořád skvělá. Pokud ovšem chcete skladovat déle, doporučuji přidat do dózy kousek jablíčka, aby zůstala vláčná.

Obměna

  • Místo lněného semínka nechte nabobtnat chia semínka či psyllium.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

 

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Krevní tlak už mám v pořádku a beru minimum léků (Hana)

Hana: Zeleninový vývar mám odzkoušený i na mé fence...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Mám dole 8 kg a únava je pryč (Blanka, 54 let)

Blanka: Ahoj všem, bude mi 54, nikdy jsem nevydržela...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Jíst jinak v těhotenství?

Zdravím, nedávno jsem se stala členem vašeho klubu, se...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Manželovi se lépe spí a já mám 2 kila dole (Martina)

Martina: Z kurzu jsem nadšená, "jinak" už vaříme pár...

Kontakt

Mrzí nás to, není v našich silách odpovídat na...
  1. :-) no to bych nebyla já, kdybych si to zase nějak nezměnila….ale tentokrát to bylo nechtěné…pekla jsem už před Vánoci, a navážila si mouku , namočila len, a pak jsem zjistila, že nemám tofu..:)) tak jsem dala víc rostlinného másla, no štola byla pěkná na pohled, na chuť super, všem chutnala, ale drobila se fest, ale vadilo to asi jenom mě..:))))), tak teď mám tofu, tak asi udělám repete…

    • Ahooj no tak alespoň víme, že bez toho tofu to není úplně ono, ale jak je dobrá chuť, tak ani mě by nevadilo, že se drobí 😀

  2. Musím se přidat ke chválám. Pekla jsem na Nový rok z celozrnné a špaldové mouky, dala hodně rozinek a sušených meruněk a taky trochu rumu. Málo jsem ji stlačila ve spoji, tak trošku praskla ale vůbec to nevadilo. První kousnutí bylo na seznámení a od druhého kousnutí to miluju. Zbývají poslední dva kousky a stále je to vláčné. I manžel zahlásil, že to je dobré.

  3. Dobrý den, bohužel nemám s bezlepkovou verzí zkušenost. Asi bych zkusila kombinaci rýžové, pohankové a čirokové. Ale musíte vyzkoušet, jsk to bude fungovat.

  4. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNevinný svařák pro dospělé
Další článekVánoce, televize a tak