- 100 g tofu natural
- 70 ml rostlinného mléka
- 100 g rostlinného másla
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1 a 1/2 lžíce vody
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1-2 lžíce sladu nebo sirupu
- 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- hrst nakrájeného sušeného ovoce
- hrstku nasekaných ořechů
Jak připravit tvarohovou štolu bez vajec a mléka
- V misce smícháme obě mouky, kypřicí prášek a sodu. Tofu dáme do hrnce s vroucí vodou a povaříme asi 2 minutky.
- V rendlíku rozpustíme rostlinné máslo a dáme stranou.
- Připravíme si lněné vejce, a to tak, že smícháme 1 lžíci mletých lněných semínek a cca 1 a 1/2 lžíce vody a necháme nabobtnat.
- Do blendru rozdrobíme tofu, přilejeme mléko, citrónovou šťávu a lžíci sladu nebo sirupu. Rozmixujeme do hladka.
- Do suchých ingrediencí přidáme tofu tvaroh, rozpuštěné máslo, lněné vejce a popřípadě ještě dosladíme. Těsto zpracováváme pomocí lžíce a úplně nakonec zapracujeme ořechy a ovoce.
- Vznikne nám pevné těsto, které by nemělo lepit, pokud ano, pomoučete pracovní plochu a váleček. Z těsta vyválejte cca 1 cm vysoký obdélník, přeložte do středu dlouhé strany a přes ně krátké a nakonec ještě podélně napůl (viz foto), spoj zmáčkněte a uhlaďte prsty, popřípadě si pomozte vodou a štolu přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme na 180°C cca 25-30 minut. Ke konci hlídáme. Před krájením necháme zcela vychladnout.
Praktické
- Do štoly jsem použila sušené fíky, rozinky, vlašské ořechy a mandle. Vhodné jsou i sušené meruňky, datle, kustovnice, lískové ořechy ….
- Štolu oslaďte dle své chuti. Já dala lžíci do tvarohu a lžíci ještě přidala do těsta.
- Hotovou štolu můžeme posypat kokosovou moukou.
- Štola u nás vydržela pouze do druhého dne, kdy jsme ji snědli. Měla jsem ji v uzavřené dóze ve spíži a byla pořád skvělá. Pokud ovšem chcete skladovat déle, doporučuji přidat do dózy kousek jablíčka, aby zůstala vláčná.
Obměna
- Místo lněného semínka nechte nabobtnat chia semínka či psyllium.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Delala jsem jiz nekolikrat,vyborny recept.Nejvic mi chutnala, kdyz jsem ji pekla na parnim pekacku,vlacna,opravdu dobra.
:-) no to bych nebyla já, kdybych si to zase nějak nezměnila….ale tentokrát to bylo nechtěné…pekla jsem už před Vánoci, a navážila si mouku , namočila len, a pak jsem zjistila, že nemám tofu..:)) tak jsem dala víc rostlinného másla, no štola byla pěkná na pohled, na chuť super, všem chutnala, ale drobila se fest, ale vadilo to asi jenom mě..:))))), tak teď mám tofu, tak asi udělám repete…