Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Vánoční “tvarohová” štola

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tvarohová štola je vánoční klasika, ale dobrá zpráva je, že jde udělat i jinak. K přípravě není potřeba cukr, vejce ani tvaroh a přesto je vynikající.

Ingredience

  • 100 g tofu natural
  • 70 ml rostlinného mléka
  • 100 g rostlinného másla
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 a 1/2 lžíce vody
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1-2 lžíce sladu nebo sirupu
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • hrst nakrájeného sušeného ovoce
  • hrstku nasekaných ořechů

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

Jak připravit tvarohovou štolu bez vajec a mléka

  1. V misce smícháme obě mouky, kypřicí prášek a sodu. Tofu dáme do hrnce s vroucí vodou a povaříme asi 2 minutky.
  2. V rendlíku rozpustíme rostlinné máslo a dáme stranou.
  3. Připravíme si lněné vejce, a to tak, že smícháme 1 lžíci mletých lněných semínek a cca 1 a 1/2 lžíce vody a necháme nabobtnat.
  4. Do blendru rozdrobíme tofu, přilejeme mléko, citrónovou šťávu a lžíci sladu nebo sirupu. Rozmixujeme do hladka.
  5. Do suchých ingrediencí přidáme tofu tvaroh, rozpuštěné máslo, lněné vejce a popřípadě ještě dosladíme. Těsto zpracováváme pomocí lžíce a úplně nakonec zapracujeme ořechy a ovoce.
  6. Vznikne nám pevné těsto, které by nemělo lepit, pokud ano, pomoučete pracovní plochu a váleček. Z těsta vyválejte cca 1 cm vysoký obdélník, přeložte do středu dlouhé strany a přes ně krátké a nakonec ještě podélně napůl (viz foto), spoj zmáčkněte a uhlaďte prsty, popřípadě si pomozte vodou a štolu přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečeme na 180°C cca 25-30 minut. Ke konci hlídáme. Před krájením necháme zcela vychladnout.

Praktické

  • Do štoly jsem použila sušené fíky, rozinky, vlašské ořechy a mandle. Vhodné jsou i sušené meruňky, datle, kustovnice, lískové ořechy ….
  • Štolu oslaďte dle své chuti. Já dala lžíci do tvarohu a lžíci ještě přidala do těsta.
  • Hotovou štolu můžeme posypat kokosovou moukou.
  • Štola u nás vydržela pouze do druhého dne, kdy jsme ji snědli. Měla jsem ji v uzavřené dóze ve spíži a byla pořád skvělá. Pokud ovšem chcete skladovat déle, doporučuji přidat do dózy kousek jablíčka, aby zůstala vláčná.

Obměna

  • Místo lněného semínka nechte nabobtnat chia semínka či psyllium.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

 

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Delala jsem jiz nekolikrat,vyborny recept.Nejvic mi chutnala, kdyz jsem ji pekla na parnim pekacku,vlacna,opravdu dobra.

Klub
Žakale
3. 1. 2022

:-) no to bych nebyla já, kdybych si to zase nějak nezměnila….ale tentokrát to bylo nechtěné…pekla jsem už před Vánoci, a navážila si mouku , namočila len, a pak jsem zjistila, že nemám tofu..:)) tak jsem dala víc rostlinného másla, no štola byla pěkná na pohled, na chuť super, všem chutnala, ale drobila se fest, ale vadilo to asi jenom mě..:))))), tak teď mám tofu, tak asi udělám repete…

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dorty
klub
2

Vánoční dortík

Tento dortík laděný do vánočních chutí sice zabere trošku času, ale výsledek stojí za to. Voňavý korpus, lahodný krém a bohaté zdobení spolu totiž dokonale...
32
70

Adzuki brownie koláček

Výborná varianta známého dezertu, tentokrát z adzuki fazolí, které v něm ani nepoznáte. Je krásně mazlavý, s plnou chutí čokolády. Potěší i klasicky se str...

Krtkovy hromádky s náplní (bez lepku)

Lahodný svěží dezert bez lepku, mléka i vajec. Krtkovy hromádky potěší nejen děti a je skvělý i jako zdravé pohoštění pro vaše hosty.

Arašídové donuty

Zdravější alternativa klasických kynutých smažených donutů, kterou připravíte během chvilky. Jsou krásně nadýchané a poleva jim dodá ten správný šmrnc.

Cupcakes – Mini dortíky

Cupcakes nebo jinak mini dortíky zná určitě každý. Toto je recept na jejich zdravější verzi bez cukru, vajec a mléka, ale to jim vůbec na chuti neubírá. K ...

Bezlepkový řez “zelenáč”

Bezlepkový, krémový, ale zároveň lehký a osvěžující dortík, který připravíte za chvíli a kombinace matcha se zahradním ovocem překvapí chuťové pohárky.