Seitan je jinými slovy koncentrovaný lepek vyrobený z lepkové mouky. Může být vůbec taková potravina součástí zdravého jídelníčku, když se v dnešní době lepek považuje za zlo? Zeptali jsme se MUDr. Vladimíry Strnadelové, odbornice na celostní medicínu.

Seitan se představuje

Seitan je čistý lepek. Dělá se tak, že z vysokolepkové mouky (např. pšeničná) uděláme těsto a to pak ponoříme do horké vody a následně ve vodě studené vymýváme škrob, až zůstane pouze samotný lepek. Ten se pak uvaří spolu se zeleninou (červená řepa pro barvu), kořením a sojovou omáčkou. Tak vznikne polotovar, ze kterého můžeme připravit například guláš, můžeme ho péct, smažit či jinak upravit. Je třeba ho dochutit marinádou, například z přírodní hořčice a sojové omáčky.

Tip:
Dnes se dá již ve zdravé výživě koupit přímo pšeničná bílkovina, ze které se dá seitan doma lehce připravit. Stačí ji smíchat s vodou, kořením a dalšími ingrediencemi a můžete si vytvořit třeba domácí veganský salám.

Seitan v jídelníčku

  • Seitan v jídelníčku má hlavně konzistenční a chuťový přínos. Je chutný a dá se nejrůzněji upravit.
  • Seitan zařazujeme občasně do jídla pro jeho zpestření, běžně ho zařazujeme asi 1x za 14 dní, někdy méně, někdy i více. Důležité je prostřídat všechny potraviny a jejich způsoby úpravy a tím dodržet velkou pestrost.
  • Je daleko stravitelnější než například pečivo, neboť je to čistý lepek (bílkovina), který se rozloží v žaludkuPokud zapečeme škrob s lepkem ve formě pečiva, stravitelnost je mnohem horší a poškození střeva větší.
  • Je třeba pamatovat na to, že seitan je pouze obilná bílkovina, a tudíž je třeba mít v jídle i nějakou luštěninu, například luštěninovou polévku, nebo do seitanového guláše přidat uvařené fazole a podobně pro kompletní bílkovinu (tj. kompletní bílkoviny dosáhneme kombinací obiloviny a luštěniny). Není problém k seitanu dát i další obilovinu, neboť lepek už se s dalším škrobem nemá jak propojit a jeho rozložitelnost to nezmenšuje.
  • Seitan není vhodný při celiakii a při alergii na lepek. U těžké intolerance, autoimunitních onemocnění, těžkých kožních a některých zažívacích problémů v akutní fázi je lépe se mu vyhnout a to alespoň po určitou dobu.

Naše oblíbené recepty se seitanem:
– Proteinový wok s fazolemi a seitanem
– Seitan na cibuli a cuketě
– Voňavá indická směs se seitanem
– Seitan s brokolicí
– Seitan na asijský způsob s rýžovými těstovinami
Pikantní veganský salám ze seitanu
– Seitanové nudličky v cibulové omáčce
– Seitan na červeno
– Pečené seitanové plátky
– Seitanové lečo
– Seitan na kari
– Seitanové plátky na houbách
– Seitan a tempeh v teriyaki omáčce

Co na seitan říkáme v Jíme Jinak

Pokud nemáte problém s lepkem, je to velmi výživná koncentrovaná bílkovina velice vhodná pro sportovce i malé děti. Ne není to samozřejmě jídlo na každý den. Je to jedna z variant, jak si jídelníček rozšířit, jak doplnit  bílkoviny. To, čeho se lidé bojí, že je to koncentrovaný lepek, je v tomto případě výhoda. Lepek je bílkovina. Pokud je bílkovina čistá, to znamená bez škrobu, tak je velmi dobře stravitelná. Něco úplně jiného je pečivo, kde je lepek a škrob zapečený a je z toho rohlík nebo chleba, to je těžce stravitelné. Ale čistý seitan nebo-li čistý lepek a k tomu obilí a zelenina jsou lehce stravitelné. Máme zkušenost, že seitan dobře tráví i ti, kteří mají jinak problémy s nadýmáním a jiné zažívací potíže při přechodu na zdravější jídelníček.

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Čtěte dále