Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu.
Ingredience
1 porce
- 6 žampionů
- 1 malá cibule
- česnek
- tempeh
- 1 čajová lžička sladké papriky
- olivový olej
- tamari
- 1 lžíce rajčatové šťávy
- smetana z kešu
- sůl
- mizuna/petrželka
- pepř
- celozrnná špalda/špaldové kernotto
- citrónová šťáva
Jak připravit veganský Stroganoff s tempehem a špaldou
- Dejte vařit předem namočenou špaldu/špaldové kernotto s troškou soli. Vypněte špaldu/kernotto, když se voda vstřebá, nechte dojít pod pokličkou.
- Nalijte olej do pánve olej, rozpalte ho a přidejte houby nakrájené na plátky, prudce je opečte. Prolisujte česnek a přidejte ho k houbám. Ochuťte tamari, osolte a opepřete. Dejte stranou.
- Na jiné pánvi na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a přidejte papriku. Tempeh nakrájejte na proužky a přidejte do pánve k cibuli.
- Smíchejte obsah obou pánví a přilijte zředěnou smetanu a rajčatovou šťávu. Promíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Na talíři podávejte porci vařené špaldy zalité omáčkou s tempehem, posypejte petrželkou a zakápněte citrónovou šťávou.
Praktické
- Pokud si špaldu uvaříte předem nebo místo ní použijete těstoviny, je to velmi rychlé jídlo.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynechejte rajčatovou šťávu, jídlo je skvělé i bez ní, jen bude mít o něco světlejší barvu.
- Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu nebo bezlepkové těstoviny.
Obměna
- Místo špaldy můžete servírovat s rýží nebo těstovinami.
- Namísto tempehu můžete použít seitan (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový).
- Místo mizuny můžete použít čerstvou petrželku.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku až 2 let podle toho, jak už je dítě ve stravě daleko, ale ubereme sůl, olej a koření.
Jsem členem Klubu JJ necelý měsíc (z toho jsem byla 10 dní na dovolené) a opět radost veliká 👍😋. Všem posílám fotky, jak krásně a hlavně dobře se dá uvařit. Velké DĚKUJI 😊
Moc nás to těší e děkujeme za toto👍
Vynikající jídlo 😋
Děkuji😘💕
Vierko, teda, neskutečně dobré:)))) Místo tempehu jsem dala seitan, ještě mi půl balíčku zbylo, zítra vařím pro velký úspěch znovu. Chutnalo i manželovi (většinou tato jídla odmítá), prohlásil, že by nepoznal, že v tom není maso:)))
To je opravdu super zpráva 🥰
Výborný recept 👍😋
Skvělé,že chutná.
Výborný oběd pro dnešní den 😃. Dělám stroganoff pro zákazníky ze sójového masa, ale já sama ho nejím, takže tento recept jsem uvítala 👏. Jen jsem si přidala trochu hořčice, pasuje mi sem 😉
Příště také zkusím přidat hořčici. Díky.
Wow, perfektní 😍
Dnes máme časný oběd, venku je překrásně, tak půjdeme na výlet 😀 Na tento recept jsem se těšil. Po mnoha a mnoha letech mě to donutilo koupit špaldu, po 30 minutách v papiňáku, byla krásně měkká. Kombinace chutí je opět velmi rozličná, která se znovu spojí ve výtečný závěr 🙂
A vy jste to zase jako vždy zvládl na jedničku.
Výborné rychlé jídlo, použila jsem uzený tempeh, sušené hřiby a jako přílohu jáhlový knedlík. Moc jsme si pochutnali. Díky za recept
Dnes jsem vařila poprvé a je to vynikající.
To je bezva zpráva 🥰
Vynikající!!!!U večeře nikdo ani nemluvil , jak jsme si užívali tu lahodnou chuť 👏👏i manžel „masař“ snědl málem i taliř😁 nepíše se v receptu jaký tempeh, my měli uzený tempeh a podáváno s rýžovými nudlemi .
👍 Vy o tom Moniko tak krásně píšete, že to musím co nejdřív uvařit taky 😂, ještě jsem nezkoušela 😉 Tempeh lze použít jakýkoli, podle možností a chuti. 😉 Děkujeme za ohlas 😍
To je perfektní 🥰 Já normálně používám tempeh natural, ale i ten uzený musí být super. Skvělá obměna 👍
Ahoj, moc chválím recept na veganský Stroganof, manžel ještě teď odpoledne vzpomínal, jaký byl dnes výborný oběd ;-) Dělala jsem se seitanem a jako přílohu těstoviny z červené pšenice – mňam :-)
A když to chválí i manžel, tak to je dvojitá radost.
VYNIKAJICI
🥰😘🥰děkujeme.
Jak prosím vařit špaldu? Myslím poměr vody a čas. Kernotto umím, ale nebroušené zrno si nejsem jistá. Našla jsem 45 min v tlakáči a kolik vody, abych nemusela slévat? Stačí dvojnásobek? Děkuji za radu :-)
Já nechám namocenou přes noc. Vařím 45 minut normálně v obyčejném hrnci. Vodu jsem nikdy nevazila. Ale mělo by to být napsáno na obalu.
Idem pridat pochvalu na recept, vdaka ktoremu sme mali nedelny obed a vidim, ze aj niekto iny (Martina) sa uz pre vege-stroganoff nadchol ; )))
Mnam!
To je pro nás krásná zpráva 🥰🥰🥰🥰
Zase dalsi vytecna dobrota..♡ Meli jsme se smesi cerne ryze a bulguru, s ruzickovou kapustou a pickles z cerveneho zeli.. pestra prehlidka barev a chuti. Dekuju za recept.
Děkujeme moc za pozitivní zprávy.
Tento recept dnes přišel jak na zavolanou, měla jsem v plánu náš oblíbený seitan v žampionové „smetanové“ omáčce z petržele, ale s chutí jsem se pustila do něčeho nového 😉 Recept je krásně chuťově vyladěný, jako přílohu jsme měli vločkovo-čirokové knedlíčky a byl z toho skvělý nedělní oběd. Díky 👍
Moc nás to těší když chutná 🥰