Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu.

Ingredience
1 porce
  • 6 žampionů
  • 1 malá cibule
  • česnek
  • tempeh
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • olivový olej
  • tamari
  • 1 lžíce rajčatové šťávy
  • smetana z kešu
  • sůl
  • mizuna/petrželka
  • pepř
  • celozrnná špalda/špaldové kernotto
  • citrónová šťáva

Jak připravit veganský Stroganoff s tempehem a špaldou

  1. Dejte vařit předem namočenou špaldu/špaldové kernotto s troškou soli. Vypněte špaldu/kernotto, když se voda vstřebá, nechte dojít pod pokličkou.
  2. Nalijte olej do pánve olej, rozpalte ho a přidejte houby nakrájené na plátky, prudce je opečte. Prolisujte česnek a přidejte ho k houbám. Ochuťte tamari, osolte a opepřete. Dejte stranou.
  3. Na jiné pánvi na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a přidejte papriku. Tempeh nakrájejte na proužky a přidejte do pánve k cibuli.
  4. Smíchejte obsah obou pánví a přilijte zředěnou smetanu a rajčatovou šťávu. Promíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Na talíři podávejte porci vařené špaldy zalité omáčkou s tempehem, posypejte petrželkou a zakápněte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Pokud si špaldu uvaříte předem nebo místo ní použijete těstoviny, je to velmi rychlé jídlo.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynechejte rajčatovou šťávu, jídlo je skvělé i bez ní, jen bude mít o něco světlejší barvu.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu nebo bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Místo špaldy můžete servírovat s rýží nebo těstovinami.
  • Namísto tempehu můžete použít seitan (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový).
  • Místo mizuny můžete použít čerstvou petrželku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku až 2 let podle toho, jak už je dítě ve stravě daleko, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
  1. Jsem členem Klubu JJ necelý měsíc (z toho jsem byla 10 dní na dovolené) a opět radost veliká 👍😋. Všem posílám fotky, jak krásně a hlavně dobře se dá uvařit. Velké DĚKUJI 😊

  2. Vierko, teda, neskutečně dobré:)))) Místo tempehu jsem dala seitan, ještě mi půl balíčku zbylo, zítra vařím pro velký úspěch znovu. Chutnalo i manželovi (většinou tato jídla odmítá), prohlásil, že by nepoznal, že v tom není maso:)))

  3. Výborný oběd pro dnešní den 😃. Dělám stroganoff pro zákazníky ze sójového masa, ale já sama ho nejím, takže tento recept jsem uvítala 👏. Jen jsem si přidala trochu hořčice, pasuje mi sem 😉

  4. Dnes máme časný oběd, venku je překrásně, tak půjdeme na výlet 😀 Na tento recept jsem se těšil. Po mnoha a mnoha letech mě to donutilo koupit špaldu, po 30 minutách v papiňáku, byla krásně měkká. Kombinace chutí je opět velmi rozličná, která se znovu spojí ve výtečný závěr 🙂

  5. Výborné rychlé jídlo, použila jsem uzený tempeh, sušené hřiby a jako přílohu jáhlový knedlík. Moc jsme si pochutnali. Díky za recept

  6. Vynikající!!!!U večeře nikdo ani nemluvil , jak jsme si užívali tu lahodnou chuť 👏👏i manžel „masař“ snědl málem i taliř😁 nepíše se v receptu jaký tempeh, my měli uzený tempeh a podáváno s rýžovými nudlemi .

    • 👍 Vy o tom Moniko tak krásně píšete, že to musím co nejdřív uvařit taky 😂, ještě jsem nezkoušela 😉 Tempeh lze použít jakýkoli, podle možností a chuti. 😉 Děkujeme za ohlas 😍

    • To je perfektní 🥰 Já normálně používám tempeh natural, ale i ten uzený musí být super. Skvělá obměna 👍

  7. Ahoj, moc chválím recept na veganský Stroganof, manžel ještě teď odpoledne vzpomínal, jaký byl dnes výborný oběd ;-) Dělala jsem se seitanem a jako přílohu těstoviny z červené pšenice – mňam :-)

  8. Jak prosím vařit špaldu? Myslím poměr vody a čas. Kernotto umím, ale nebroušené zrno si nejsem jistá. Našla jsem 45 min v tlakáči a kolik vody, abych nemusela slévat? Stačí dvojnásobek? Děkuji za radu :-)

    • Já nechám namocenou přes noc. Vařím 45 minut normálně v obyčejném hrnci. Vodu jsem nikdy nevazila. Ale mělo by to být napsáno na obalu.

  9. Zase dalsi vytecna dobrota..♡ Meli jsme se smesi cerne ryze a bulguru, s ruzickovou kapustou a pickles z cerveneho zeli.. pestra prehlidka barev a chuti. Dekuju za recept.

  10. Tento recept dnes přišel jak na zavolanou, měla jsem v plánu náš oblíbený seitan v žampionové „smetanové“ omáčce z petržele, ale s chutí jsem se pustila do něčeho nového 😉 Recept je krásně chuťově vyladěný, jako přílohu jsme měli vločkovo-čirokové knedlíčky a byl z toho skvělý nedělní oběd. Díky 👍

  11. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní očista se blíží, využijte slevu na nákup a ušetřete 500 Kč
Další článekPo 10 letech jsme se dočkali miminka (Zita, 45 let)