Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu.

Ingredience
1 porce
  • 6 žampionů
  • 1 malá cibule
  • česnek
  • tempeh
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • olivový olej
  • tamari
  • 1 lžíce rajčatové šťávy
  • smetana z kešu
  • sůl
  • mizuna/petrželka
  • pepř
  • celozrnná špalda/špaldové kernotto
  • citrónová šťáva

Váhu řeším od puberty, hodně jsem nabrala během 3 těhotenství a váha nešla dolů. Zkusila jsem syrovou stravu, dala se...

Jak připravit veganský Stroganoff s tempehem a špaldou

  1. Dejte vařit předem namočenou špaldu/špaldové kernotto s troškou soli. Vypněte špaldu/kernotto, když se voda vstřebá, nechte dojít pod pokličkou.
  2. Nalijte olej do pánve olej, rozpalte ho a přidejte houby nakrájené na plátky, prudce je opečte. Prolisujte česnek a přidejte ho k houbám. Ochuťte tamari, osolte a opepřete. Dejte stranou.
  3. Na jiné pánvi na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a přidejte papriku. Tempeh nakrájejte na proužky a přidejte do pánve k cibuli.
  4. Smíchejte obsah obou pánví a přilijte zředěnou smetanu a rajčatovou šťávu. Promíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Na talíři podávejte porci vařené špaldy zalité omáčkou s tempehem, posypejte petrželkou a zakápněte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Pokud si špaldu uvaříte předem nebo místo ní použijete těstoviny, je to velmi rychlé jídlo.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynechejte rajčatovou šťávu, jídlo je skvělé i bez ní, jen bude mít o něco světlejší barvu.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu nebo bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Místo špaldy můžete servírovat s rýží nebo těstovinami.
  • Namísto tempehu můžete použít seitan (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový).
  • Místo mizuny můžete použít čerstvou petrželku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku až 2 let podle toho, jak už je dítě ve stravě daleko, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jsem členem Klubu JJ necelý měsíc (z toho jsem byla 10 dní na dovolené) a opět radost veliká 👍😋. Všem posílám fotky, jak krásně a hlavně dobře se dá uvařit. Velké DĚKUJI 😊

Zdeňka
7. 6. 2021

Vynikající jídlo 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...