Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Ingredience
1 porce
  • 100 g čočky
  • 50 g kuskusu
  • 1 střední řepa
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná lžička kmínu
  • 1 zarovnaná lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička indického kari
  • 1 zarovnaná lžička garam masala
  • sušené kari listy
  • sůl
  • umeocet
  • olej
  • pažitka
  • 2 lžičky kuzu
  • voda

Jak připravit pikantní červenou řepu s čočkou

  1. Na pánvi rozpalte olej, přidejte prolisovaný česnek, strouhaný zázvor, kmín a semínka hořčice a jemně orestujte.
  2. Přidejte červenou řepu nakrájenou na kostičky, podlijte umeoctem, který řepu ochutí a krásně zvýrazní její  červenou barvu. Posypejte kořením kari a garam masala. Přidejte kari listy, osolte a promíchejte. Podlijte vodou a vařte, dokud nebude řepa hotová.
  3. Zatímco se řepa vaří, připravte si čočku. Po uvaření jí sceďte, osolte a lehce pokapejte olejem. Nechte zatím stranou.
  4. Připravte kuskus podle návodu na obalu.
  5. Rozpusťte kuzu v půl sklenici vody. Když je řepa uvařená, přidejte rozpuštěné kuzu, promíchejte a vařte další 3 minuty.
  6. Podávejte s připravenou čočkou, kuskusem, posypané pažitkou nebo jinou oblíbenou posypkou.

Praktické

  • Dávejte pozor, abyste řepu nerozvařili, ztratí tím barvu i chuť.
  • Jídlo je rychlé na přípravu.

Obměna

  • Jako přílohu můžete namísto kuskusu použít jakoukoliv obilovinu. Pro bezlepkovou verzi je velice vhodnou přílohou například rýže basmati.
  • Místo kuzu můžete k zahuštění použít kukuřičný šrob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...
    • Jaroslave, já už vím,že vy indické recepty máte rád, a já jsem zase ráda, ze je připravujete a že pak i vložíte fotku. Jako vždy, klobouk dolu.

  1. Tak to byl luxus! I bez garam masaly :-) štiplavě pikantní řepa jak ji vůbec neznám. Rozhodně budu recept ještě opakovat. A do dnešního počasí mi přesně sedla 👍

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUmíte správně naložit myčku?
Další článekPleju nebo sklízím?