Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Ingredience
1 porce
  • 100 g čočky
  • 50 g kuskusu
  • 1 střední řepa
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná lžička kmínu
  • 1 zarovnaná lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička indického kari
  • 1 zarovnaná lžička garam masala
  • sušené kari listy
  • sůl
  • umeocet
  • olej
  • pažitka
  • 2 lžičky kuzu
  • voda

Kvůli zánětu štítné žlázy se mi po třetím porodu nedařilo zhubnout posledních pár kil z 30, které jsem v těhotenství ...

Jak připravit pikantní červenou řepu s čočkou

  1. Na pánvi rozpalte olej, přidejte prolisovaný česnek, strouhaný zázvor, kmín a semínka hořčice a jemně orestujte.
  2. Přidejte červenou řepu nakrájenou na kostičky, podlijte umeoctem, který řepu ochutí a krásně zvýrazní její  červenou barvu. Posypejte kořením kari a garam masala. Přidejte kari listy, osolte a promíchejte. Podlijte vodou a vařte, dokud nebude řepa hotová.
  3. Zatímco se řepa vaří, připravte si čočku. Po uvaření jí sceďte, osolte a lehce pokapejte olejem. Nechte zatím stranou.
  4. Připravte kuskus podle návodu na obalu.
  5. Rozpusťte kuzu v půl sklenici vody. Když je řepa uvařená, přidejte rozpuštěné kuzu, promíchejte a vařte další 3 minuty.
  6. Podávejte s připravenou čočkou, kuskusem, posypané pažitkou nebo jinou oblíbenou posypkou.

Praktické

  • Dávejte pozor, abyste řepu nerozvařili, ztratí tím barvu i chuť.
  • Jídlo je rychlé na přípravu.

Obměna

  • Jako přílohu můžete namísto kuskusu použít jakoukoliv obilovinu. Pro bezlepkovou verzi je velice vhodnou přílohou například rýže basmati.
  • Místo kuzu můžete k zahuštění použít kukuřičný šrob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem vyzkoušela, chutnalo i manželovi ! 😊👍🌞

Co více dodat, vše už v komentářích. Lahodné. Děkuji Hana

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...