Tato polévka patří spolu s dýňovou k našim favoritům. Vlastně rodina často podléhá dojmu, že máme dýňovou, když ji servíruji. Mrkev mám, na rozdíl od dýně, po ruce stále, takže když přijde návštěva a chci, aby jí chutnalo, udělám tento mrkvový krém. Je to jednoduchá rychlovka a zvládne ji opravdu každý.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 5 mrkví
  • 2 cibule
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru (nastrouhat a vymačkat)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • pražená semínka na posypání
  • labužníci mohou přidat rostlinnou smetanu a ozdobit dýňovým olejem

Jak připravit krémovou polévku z mrkve

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli i mrkev na kostky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a společně restujeme za občasného míchání, aby se i mrkev pěkně osmahla.
  3. Po pár minutách vše zalijme vývarem a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Po vypnutí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  5. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek jablečného octa a umeocta nebo zázvorové šťávy.
  6. Labužníci mohou ještě zjemnit polévku rostlinnou smetanou a pár kapkami dýňového oleje.
  7. Podáváme s praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Pokud vám doma vadne mrkev a už se vám nelíbí na napařování či jiná jídla, kde by její povadlost nebyla estetická, tak právě toto je příležitost ji šikovně využít.

Obměna

  • Polévku můžeme zahustit přidáním zbytků obilovin do mixování. Není-li dost mrkve, přidáme dýni nebo batát.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout i miminkům.

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...
  1. Ahojky, mohu se prosím zeptat, jaké koření je zde používáno? Nevím, jestli špatně koukám, ale nikde ho napsané nevidím.. Děkuji moc 🙂

    • V tomhle receptu dáváme jen zázvorovou šťávu, ale klidně by se dal dát místo ní česnek nebo bylinky (bazalka, majoránka, tymián apod.)

      • Evi, děkuji moc za odpověď 🙂 Já právě se ptala, že v bodě č.3. je uvedeno, že se má přidat koření a 20min. nechat pod pokličkou, ale žádné koření tam uvedeno nevidím :-)))) Jinak úžasné receptíky a jsem moc ráda, že jsem opět v podzimním detoxu 🙂

        • To bude tím, že já tam někdy dávám sladké curry :-)) Už jsem to smazala, abychom nemátli lidi. Díky! :-))

  2. Dneska jsem si ji dělala k obědu, přidala sem jednu petržel a trochu ostrého kari…. lahoda a především rychlovka!

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČerná čočka Beluga s cuketou
Další článekJáhlovo rýžový makovec s ovocnou polevou (bezlepkový)