Tato polévka patří spolu s dýňovou k našim favoritům. Vlastně rodina často podléhá dojmu, že máme dýňovou, když ji servíruji. Mrkev mám, na rozdíl od dýně, po ruce stále, takže když přijde návštěva a chci, aby jí chutnalo, udělám tento mrkvový krém. Je to jednoduchá rychlovka a zvládne ji opravdu každý.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 5 mrkví
  • 2 cibule
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru (nastrouhat a vymačkat)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • pražená semínka na posypání
  • labužníci mohou přidat rostlinnou smetanu a ozdobit dýňovým olejem

Jak připravit krémovou polévku z mrkve

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli i mrkev na kostky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a společně restujeme za občasného míchání, aby se i mrkev pěkně osmahla.
  3. Po pár minutách vše zalijme vývarem, přidáme koření a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Po vypnutí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  5. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek jablečného octa a umeocta nebo zázvorové šťávy.
  6. Labužníci mohou ještě zjemnit polévku rostlinnou smetanou a pár kapkami dýňového oleje.
  7. Podáváme s praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Pokud vám doma vadne mrkev a už se vám nelíbí na napařování či jiná jídla, kde by její povadlost nebyla estetická, tak právě toto je příležitost ji šikovně využít.

Obměna

  • Polévku můžeme zahustit přidáním zbytků obilovin do mixování. Není-li dost mrkve, přidáme dýni nebo batát.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout i miminkům.

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dneska jsem si ji dělala k obědu, přidala sem jednu petržel a trochu ostrého kari…. lahoda a především rychlovka!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČerná čočka Beluga s cuketou
Další článekJáhlovo rýžový makovec s ovocnou polevou (bezlepkový)