Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Mrkvová krémová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Tato polévka patří spolu s dýňovou k našim favoritům. Vlastně rodina často podléhá dojmu, že máme dýňovou, když ji servíruji. Mrkev mám, na rozdíl od dýně, po ruce stále, takže když přijde návštěva a chci, aby jí chutnalo, udělám tento mrkvový krém. Je to jednoduchá rychlovka a zvládne ji opravdu každý.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 5 mrkví
  • 2 cibule
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru (nastrouhat a vymačkat)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • pražená semínka na posypání
  • labužníci mohou přidat rostlinnou smetanu a ozdobit dýňovým olejem

Moniku trápí revmatoidní artritida. Hledala lék všude, nakonec zjistila, že si stejně bude m...

Jak připravit krémovou polévku z mrkve

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli i mrkev na kostky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a společně restujeme za občasného míchání, aby se i mrkev pěkně osmahla.
  3. Po pár minutách vše zalijme vývarem a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Po vypnutí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  5. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek jablečného octa a umeocta nebo zázvorové šťávy.
  6. Labužníci mohou ještě zjemnit polévku rostlinnou smetanou a pár kapkami dýňového oleje.
  7. Podáváme s praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Pokud vám doma vadne mrkev a už se vám nelíbí na napařování či jiná jídla, kde by její povadlost nebyla estetická, tak právě toto je příležitost ji šikovně využít.

Obměna

  • Polévku můžeme zahustit přidáním zbytků obilovin do mixování. Není-li dost mrkve, přidáme dýni nebo batát.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout i miminkům.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jiřina Zemanová
26. 10. 2023

Díky, moc jsem si pochutnala.

Martina Chupáč
10. 11. 2022

Hmm je bozska, a to i bez zazvoru. Pridala jsem slzovku a kroupy z pustu, dynova seminka a ~aktivovane~ mandle 5 ks… uplne jsme je zapomnela namacet jak jsem vypadla z jj stravy a je to lahoda.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.