Tato polévka patří spolu s dýňovou k našim favoritům. Vlastně rodina často podléhá dojmu, že máme dýňovou, když ji servíruji. Mrkev mám, na rozdíl od dýně, po ruce stále, takže když přijde návštěva a chci, aby jí chutnalo, udělám tento mrkvový krém. Je to jednoduchá rychlovka a zvládne ji opravdu každý.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 5 mrkví
  • 2 cibule
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru (nastrouhat a vymačkat)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • pražená semínka na posypání
  • labužníci mohou přidat rostlinnou smetanu a ozdobit dýňovým olejem

Jak připravit krémovou polévku z mrkve

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli i mrkev na kostky).
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a společně restujeme za občasného míchání, aby se i mrkev pěkně osmahla.
  3. Po pár minutách vše zalijme vývarem a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Po vypnutí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  5. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek jablečného octa a umeocta nebo zázvorové šťávy.
  6. Labužníci mohou ještě zjemnit polévku rostlinnou smetanou a pár kapkami dýňového oleje.
  7. Podáváme s praženými semínky a zelenou posypkou.

Praktické

  • Pokud vám doma vadne mrkev a už se vám nelíbí na napařování či jiná jídla, kde by její povadlost nebyla estetická, tak právě toto je příležitost ji šikovně využít.

Obměna

  • Polévku můžeme zahustit přidáním zbytků obilovin do mixování. Není-li dost mrkve, přidáme dýni nebo batát.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout i miminkům.

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. To je na tom vždy to nejtěžší, držet se receptů 😄😄 taky bych tam vždycky ještě něco přihodila. Ale v jednoduchosti je krása 😊😊

    • Ale díky neschopnosti některých jedinců (jako třeba mě) držet se receptů, vznikají stále nové na JJ 😂

  2. Ahojky, mohu se prosím zeptat, jaké koření je zde používáno? Nevím, jestli špatně koukám, ale nikde ho napsané nevidím.. Děkuji moc 🙂

    • V tomhle receptu dáváme jen zázvorovou šťávu, ale klidně by se dal dát místo ní česnek nebo bylinky (bazalka, majoránka, tymián apod.)

      • Evi, děkuji moc za odpověď 🙂 Já právě se ptala, že v bodě č.3. je uvedeno, že se má přidat koření a 20min. nechat pod pokličkou, ale žádné koření tam uvedeno nevidím :-)))) Jinak úžasné receptíky a jsem moc ráda, že jsem opět v podzimním detoxu 🙂

        • To bude tím, že já tam někdy dávám sladké curry :-)) Už jsem to smazala, abychom nemátli lidi. Díky! :-))

  3. Dneska jsem si ji dělala k obědu, přidala sem jednu petržel a trochu ostrého kari…. lahoda a především rychlovka!

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČerná čočka Beluga s cuketou
Další článekJáhlovo rýžový makovec s ovocnou polevou (bezlepkový)