Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Domací kešu krém à la smetana

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Od té doby, co si připravuji doma tuhle smetanu, už jinou nekupuji. Je tak krásně krémová, recept je rychlý a dá se hezky obměňovat a dochutit. Složení je čisté, stačí pár surovin.

Ingredience
  • 100 g oříšky kešu natural
  • 80 ml vody
  • voda pro máčení kešu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • sůl

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Jak připravit domací kešu krém nebo smetanu

  1. Namočte kešu do vody, stačí 3 hodiny, ale můžete nechat i přes noc.
  2. Sceďte kešu, přidejte 80 ml čisté vody, citronovou šťávu a lahůdkové droždí. Osolte pokud chcete.
  3. Rozmixujte na jemný krém.

Praktické

  • Sehnat v obchodě jakoukoliv rostlinou smetanu, dnes není žádný problém. Jsou veganské, není s tím práce a některé jsou i dobré. Ale všichni víme, že domácí bude vždy ta nejlepší volba. Máme kontrolu nad kvalitou surovin a radost, že jsme si to vyrobili sami, je veliká.
  • Tato smetana je vyrobena opravdu s několika málo ingrediencemi. To samé se nedá říct o nějakém polotovaru. Tak honem do toho.
  • Smetana je výborná na těstovinách.

Obměna

  • Můžete vynechat sůl i lahůdkové droždí a použít třeba smetanu na sladko.
  • Můžete dokonce obohatit přidáním různého koření či bylinek.

Děti

  • Vhodné pro děti cca od 2 let. Pokud ale běžně dáváte mléčné výrobky, tak bez obav dejte kešu smetanu.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Výborná :-) já to zase dělám obráceně- nemám mixer, blender atd…ale mám elektrický mlýnek na kávu za pár korun s větším objemem ,takže si v něm připravuji i různé mouky ze všeho možného atd.. :-) . Oříšky nasekám na menší kousky a pak rozemelu na hlaďoučko :-) pak teprve namočím :-) dělám tak i kešu sýry , jde to hladce , výsledek je taky hladký a výborný :-)

Klub
Hana Odvarkova
9. 2. 2021

Je možné tuto smetanu použít pro děti co nesmí laktozu a nic z mléčných výrobků? Díky Hana

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dýňový parmazán (vegan)

Skvělý kondiment, který dochutí jídla typu těstoviny, rizota, polévky, saláty a další dobroty! Doporučujeme umístit na stůl místo solničky.

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.