Léto už je nenávratně pryč, nastupuje podzim a s ním i chladnější dny. K tomu patří i změna jídelníčku. A také dezerty, které nás příjemně zahřeji, uspokojí naše sladké chutě a neohrozí nám figuru! To zní dobře, ne? Tak jaký z nich si vyberete? Všechny jsou bez cukru!

1Cuketový chlebíček

Cuket je všude plno a všichni přemýšlí, co s nimi. V tomto receptu spojíte příjemné s užitečným – cuketu a mlsání. Cuketový chlebíček můžete udělat ve formě na biskupský chlebíček, srnčí hřbet nebo těsto zdvojnásobit a udělat ho jako nedělní bábovku. Pokud zrovna nemáte cuketu, udělejte chlebíček nebo bábovku bez ní, třeba rýžovou.

2Horká čokoláda nebo ovocný nápoj

Některé dny jsou tak chladné, že byste nejraději ani nevylezli z teplé postele. Ale možná něco sladkého a zahřívajícího by vás z ní vytáhlo. Třeba horký jablečný nápoj s mandlemi, horké jablečné pyré nebo horká chilli čokoláda!

3Palačinky a lívance

Palačinky jsou velmi univerzální a dají se plnit téměř čímkoliv. V chladnějších podzimních dnech se jako náplň hodí třeba rozvařené teplé ovoce nebo marmeláda (švestkovo-bezinková, meruňkovábroskvovábezinková) či povidla vyrobená z letní úrody ovoce. Palačinky se dokonce dají vyrobit i z celých obilovin a zeleniny – jako například bezlepkové rýžové palačinky s dýní, díky dýni jsou příjemně nasládlé. Pokud jste spíše lívancový typ, pak vyzkoušejte pohankové lívance. Pohanka má skvělé zahřívací schopnosti.

4Perník

Mmmm… Vůně perníkového koření a skořice patří ke chladnému počasí. A k podzimu zase dýně. Co to spojit dohromady a udělat dýňový perník nebo buchtu? Pokud nemáte dýni, zkuste recept na sváteční perníku se sušeným ovocem odlehčený vařenou rýží.

5Pečené nebo napařené ovoce

Pečené jablíčko nebo hruška plněná nádivkou je výborný dezert, který prohřeje a tzv. „pohladí“. Pokud se vám nechce zrovna zapínat trouba, zkuste napařené ovoce. Můžete ho podávat jako kompot nebo polít třeba čokoládovou polevou nebo polevou kávovou (i oříškové máslo nebo rostlinný sirup či slad udělají skvělou polevu). Nemusíte zůstat jen u jablek. Napařit můžete také švestky, hrušky, broskve a jiné ovoce, které zrovna máte doma.

6Štrúdl

Tradičním českým podzimním a zimním dezertem je štrúdl nebo-li závin. Nejčastěji se plní jablíčky, ale může být také makový, švestkový, tvarohový nebo ořechový. Pokud se nemůžete rozhodnout, jakou náplň zvolíte, udělejte jednu či dvě dávky těsta a více malých „nohavic“, které naplníte každou jinou nádivkou. A pokud jste bezlepkáři, nebo nechcete používat mouku, existuje také verze z celého zrna – závin jáhlový.

7Pečené koláče a buchty s podzimním ovocem

Z podzimního ovoce, hrušek a jablek, můžete vyrobit výborné pečené dezerty a buchty. Třeba slavnostní hraběnčiny řezy, „tvarohovo“-jablečný páj, jablečný litý koláč, bezlepkový jáhlový koláč s hruškami nebo litý koláč s drobenkou (můžete do něj použít jakékoliv ovoce – jablíčka, hrušky, švestky, dokonce i hroznové víno) a do teplejších podzimních dnů můžete ještě zařadit buchty z kukuřičné krupice (kukuřice je energeticky potravinou vhodnou pro léto, protože ochlazuje) jako třeba švestkový koláč z drobenkou z kukuřičné krupice nebo bezlepkový koláč s hruškou z kukuřičné krupice.

8Ovocný pudink

Pudink nemusí být pouze ten, který znáte koupený v sáčku. Jednoduše ho můžete vytvořit i sami doma. Podzimního ovoce je všude plno, tak zkuste třeba pudink hruškový, hruškový s čokoládou, jablíčkový s mandlemi, dvojbarevný z jablíček nebo hruškovo-jablíčkový. A pokud jste milovníky dýně, pak doporučujeme pudink dýňový.

9Obilný krém

Z obilí zbylého od snídaně nebo oběda vykouzlíte během chvilky výborné krémy, které můžete podávat jak teplé, tak vychlazené. Například jáhlový s tygřími ořechy, jáhlový s čokoládou, rýžový s mandlemi, mandlovo-kokosový s jáhlami apod .

10Jáhelník

Dříve se jáhly u nás hojně používaly, zejména v zimě, protože mají schopnost zahřívat organismus a dodávat energii, která je v chladných dnech potřeba. Věděli jste, že jáhelník je jedním z nejstarších vánočních obřadních jídel? Je velmi variabilní. Tradičně se dělal se švestkami, ale můžete ho udělat s mrkví a rozinkami politý čokoládovou polevou, s oříšky, se sušeným ovocem, s kokosem nebo s mákem, anebo rovnou jáhlový makovec

11Řepové brownies

Řepa je velmi výživná podzimní a zimní zelenina. Pokud máte strávníky, kteří jsou mlsní a marně přemýšlíte, jak do nich zeleninu dostat, tak řepové brownies je jasná volba. V tomto dezertu ji zaručeně snědí a ještě si přidají :-)

Zdravé dezerty jsou hračka! Víte jak na ně?

Pokud se vám zdravé dezerty bez cukru a mléka nedaří, jste začátečníci, anebo si nejste jistí v kramflecích, připravili jsme pro vás online kurz Jak na zdravé dezerty, ve kterém vás naučíme dělat perfektní (nejen) podzimní dezerty a bonusem je i kurz vánočního cukroví. Pojďte se s námi naučit, jak na to!

Chci umět perfektní zdravé dezerty

 
Seriál: Jak na jaro
materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
Cukroví bylo šup šup hotové
Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...
Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)
Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...
Vaše kurzy jsou super
Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...
Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)
Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...
návod na obiloviny
Dobrý den! Vstoupila jsem do klubu před pár dny....
Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
Poděkování
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....
Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi
Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...
I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)
Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...
Jsem vděčná za tuto stravu
Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...
Začít se dá vždycky (Hanka)
Hanka: Jsem na konci kurzu Hubneme do plavek. Chci...
Jsem na vašich stránkách závislá
Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...
Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny
Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!
Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...
Méně únavy a čistší pleť (Daniela)
Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...
Zachránili jste mi zdraví
Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTipy na slané i sladké svačinky pro děti
Další článekVáclavky ve sladko-kyselém nálevu