Domů > Nepřehlédněte

Udělejte si podzimní dezert: 11 tipů na zdravé dobroty

bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Léto už je nenávratně pryč, nastupuje podzim a s ním i chladnější dny. K tomu patří i změna jídelníčku. A také dezerty, které nás příjemně zahřeji, uspokojí naše sladké chutě a neohrozí nám figuru! To zní dobře, ne? Tak jaký z nich si vyberete? Všechny jsou bez cukru!

Cuketový chlebíček

Cuket je všude plno a všichni přemýšlí, co s nimi. V tomto receptu spojíte příjemné s užitečným – cuketu a mlsání. Cuketový chlebíček můžete udělat ve formě na biskupský chlebíček, srnčí hřbet nebo těsto zdvojnásobit a udělat ho jako nedělní bábovku. Pokud zrovna nemáte cuketu, udělejte chlebíček nebo bábovku bez ní, třeba rýžovou.

Horká čokoláda nebo ovocný nápoj

Některé dny jsou tak chladné, že byste nejraději ani nevylezli z teplé postele. Ale možná něco sladkého a zahřívajícího by vás z ní vytáhlo. Třeba horký jablečný nápoj s mandlemi, horké jablečné pyré nebo horká chilli čokoláda!

Palačinky a lívance

Palačinky jsou velmi univerzální a dají se plnit téměř čímkoliv. V chladnějších podzimních dnech se jako náplň hodí třeba rozvařené teplé ovoce nebo marmeláda (švestkovo-bezinková, meruňkovábroskvovábezinková) či povidla vyrobená z letní úrody ovoce. Palačinky se dokonce dají vyrobit i z celých obilovin a zeleniny – jako například bezlepkové rýžové palačinky s dýní, díky dýni jsou příjemně nasládlé. Pokud jste spíše lívancový typ, pak vyzkoušejte pohankové lívance. Pohanka má skvělé zahřívací schopnosti.

Perník

Mmmm… Vůně perníkového koření a skořice patří ke chladnému počasí. A k podzimu zase dýně. Co to spojit dohromady a udělat dýňový perník nebo buchtu? Pokud nemáte dýni, zkuste recept na sváteční perníku se sušeným ovocem odlehčený vařenou rýží.

Pečené nebo napařené ovoce

P

ečené jablíčko nebo hruška plněná nádivkou je výborný dezert, který prohřeje a tzv. “pohladí”. Pokud se vám nechce zrovna zapínat trouba, zkuste napařené ovoce. Můžete ho podávat jako kompot nebo polít třeba čokoládovou polevou nebo polevou kávovou (i oříškové máslo nebo rostlinný sirup či slad udělají skvělou polevu). Nemusíte zůstat jen u jablek. Napařit můžete také švestky, hrušky, broskve a jiné ovoce, které zrovna máte doma.

Štrúdl

Tradičním českým podzimním a zimním dezertem je štrúdl nebo-li závin. Nejčastěji se plní jablíčky, ale může být také makový, švestkový, tvarohový nebo ořechový. Pokud se nemůžete rozhodnout, jakou náplň zvolíte, udělejte jednu či dvě dávky těsta a více malých “nohavic”, které naplníte každou jinou nádivkou. A pokud jste bezlepkáři, nebo nechcete používat mouku, existuje také verze z celého zrna – závin jáhlový.

Pečené koláče a buchty s podzimním ovocem

Z podzimního ovoce, hrušek a jablek, můžete vyrobit výborné pečené dezerty a buchty. Třeba slavnostní hraběnčiny řezy, “tvarohovo”-jablečný páj, jablečný litý koláč, bezlepkový jáhlový koláč s hruškami nebo litý koláč s drobenkou (můžete do něj použít jakékoliv ovoce – jablíčka, hrušky, švestky, dokonce i hroznové víno) a do teplejších podzimních dnů můžete ještě zařadit buchty z kukuřičné krupice (kukuřice je energeticky potravinou vhodnou pro léto, protože ochlazuje) jako třeba švestkový koláč z drobenkou z kukuřičné krupice nebo bezlepkový koláč s hruškou z kukuřičné krupice.

Ovocný pudink

Pudink nemusí být pouze ten, který znáte koupený v sáčku. Jednoduše ho můžete vytvořit i sami doma. Podzimního ovoce je všude plno, tak zkuste třeba pudink hruškový, hruškový s čokoládou, jablíčkový s mandlemi, dvojbarevný z jablíček nebo hruškovo-jablíčkový. A pokud jste milovníky dýně, pak doporučujeme pudink dýňový.

Obilný krém

Z obilí zbylého od snídaně nebo oběda vykouzlíte během chvilky výborné krémy, které můžete podávat jak teplé, tak vychlazené. Například jáhlový s tygřími ořechy, jáhlový s čokoládou, rýžový s mandlemi, mandlovo-kokosový s jáhlami apod .

Jáhelník

Dříve se jáhly u nás hojně používaly, zejména v zimě, protože mají schopnost zahřívat organismus a dodávat energii, která je v chladných dnech potřeba. Věděli jste, že jáhelník je jedním z nejstarších vánočních obřadních jídel? Je velmi variabilní. Tradičně se dělal se švestkami, ale můžete ho udělat s mrkví a rozinkami politý čokoládovou polevou, s oříšky, se sušeným ovocem, s kokosem nebo s mákem, anebo rovnou jáhlový makovec

Řepové brownies

Řepa je velmi výživná podzimní a zimní zelenina. Pokud máte strávníky, kteří jsou mlsní a marně přemýšlíte, jak do nich zeleninu dostat, tak řepové brownies je jasná volba. V tomto dezertu ji zaručeně snědí a ještě si přidají :-)

Zdravé dezerty jsou hračka! Víte jak na ně?

Pokud se vám zdravé dezerty bez cukru a mléka nedaří, jste začátečníci, anebo si nejste jistí v kramflecích, připravili jsme pro vás online kurz Jak na zdravé dezerty, ve kterém vás naučíme dělat perfektní (nejen) podzimní dezerty a bonusem je i kurz vánočního cukroví. Pojďte se s námi naučit, jak na to!

Chci umět perfektní zdravé dezerty

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Vyzkoušejte také

klub
11
3

Voňavá povidlová náplň do štrúdlů a buchet

Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez při...
klub
3
39

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...
2
14

10 super tipů, jak v kuchyni využít amasaké

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrz...
klub
1
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Luxusní kynutý bezlepkový štrůdl

Nejluxusnější bezlepkový štrůdl, jaký jsem kdy udělala/jedla. Nadýchané, tenké a lehoučké kynuté těsto z jednodruhových muk, výborný i druhý den. Ale pozor...

Proteinové lívance s kváskem (bez lepku)

Přemýšlíte, co udělat své drahé polovičce k dnešnímu dni zamilovaných? Potěšte ho/ji těmito krásnými lívanci ozdobenými ovocem. Mmmm. Dobrou chuť! <3