Staročeský jahelník máme rádi my i naše děti. Výhodou je snadná příprava - nemusí se totiž péct. Vyrábíme ho na mnoho různých způsobů, tentokrát jsme připravily ořechový a daly ho do dortové formy.

Ingredience

  • 300g jahel (v suchém stavu)
  • 600 ml vody
  • 100 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 150 g hrozinek
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 1 větší mrkev
  • špetka soli

Postup

Ve studené vodě propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou. Přidáme hrozinky, ovocenku a špetku soli. Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni. Nastrouháme mrkev nahrubo a přidáme po 10 minutách varu. Společně vaříme ještě 10 – 20 minut, dokud se voda nevstřebá.

V mezičase rozmixujeme oříšky na jemno.

Když jsou jáhly s mrkví uvařené, přidáme oříšky, promícháme a přendáme do malé dortové formy (průměr 20 cm), kterou jsme vymazali a vysypali mletými ořechy (kokosem, semínky, vločkami). Vršek můžeme ozdobit celými ořechy, mandlemi, sedmikráskami podle nálady. Necháme vychladnout a poté můžeme podávat.

Obměna

Místo části hrozinek můžeme použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Namísto ořechů můžeme použít mandle nebo mák.

Děti

Pro miminka vynecháme ořechy, jinak jahelník můžeme nabídnout nejmenším dětem, které už umí kousat.

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

  1. Ahoj všem..chci se zeptat..používám na sladké pečení hodně sirupy ( datlový, rýžový, slad a kukuřičný )…nejsem si ted, ale ůplně jistá zda-li je to v pořádku…zvlášt ten kukuřičný..nakupuji v countrylifu…poradí mi prosím někdo? nebo nějaký dobrý tip? díky moc…

    • Slady jsou rozhodně pro naše tělo lepší, mají nižší glykemický index a jsou pro tělo příznivější než sirupy. Ty bych volila spíš pro změnu a jen výjimečně, než je používat pravidelně. U kukuřičného sirupu navíc hrozí, že bude vyroben z geneticky upravené kukuřice.

  2. Dala jsem do papírových košíčků a byly z toho parádní muffiny, po kterých se zaprášilo víc než po jáhelníku ve formě dortu, i když byly naprosto stejné:)

  3. Dobry den, moc mi porad neni jasna ta zelenina, pani Strnadelova uvadi, ze pokud varena zelenina vychladne je kyselinotvorna a i cele jidlo je kyselinotvorne, tady ta mrkev nevadi? A jak je to treba s hrachovou kasi, kdyz je to hlavne lustenina, ale na cibulce, je mozne ohrat dalsi den?

  4. Evi, díky moc – urcite vyzkouším. Jen mám dotaz, zda tento typ dezertu děláte i v létě, když jáhly jsou spíš zimní potravina.

    • Úplně klidně, i proto ho nepečeme 🙂 Rozhodně lepší než zmrzlina. Můžete si ho třeba ozdobit ovocem, část nahradit rýži nebo udělejte kukuřičný dort 🙂

  5. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlové raffaello
Další článekJaro na dlani