Staročeský jahelník máme rádi my i naše děti. Výhodou je snadná příprava - nemusí se totiž péct. Vyrábíme ho na mnoho různých způsobů, tentokrát jsme připravily ořechový a daly ho do dortové formy.

Ingredience

  • 300g jahel (v suchém stavu)
  • 600 ml vody
  • 100 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 150 g hrozinek
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 1 větší mrkev
  • špetka soli

Postup

Ve studené vodě propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou. Přidáme hrozinky, ovocenku a špetku soli. Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni. Nastrouháme mrkev nahrubo a přidáme po 10 minutách varu. Společně vaříme ještě 10 – 20 minut, dokud se voda nevstřebá.

V mezičase rozmixujeme oříšky na jemno.

Když jsou jáhly s mrkví uvařené, přidáme oříšky, promícháme a přendáme do malé dortové formy (průměr 20 cm), kterou jsme vymazali a vysypali mletými ořechy (kokosem, semínky, vločkami). Vršek můžeme ozdobit celými ořechy, mandlemi, sedmikráskami podle nálady. Necháme vychladnout a poté můžeme podávat.

Obměna

Místo části hrozinek můžeme použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Namísto ořechů můžeme použít mandle nebo mák.

Děti

Pro miminka vynecháme ořechy, jinak jahelník můžeme nabídnout nejmenším dětem, které už umí kousat.

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Jsem nadšená fantazií a pestrostí receptů (Marie)

Marie: Vařím podle Evičky a všechna jídla jsou skvělá....

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...
  1. Ahoj všem..chci se zeptat..používám na sladké pečení hodně sirupy ( datlový, rýžový, slad a kukuřičný )…nejsem si ted, ale ůplně jistá zda-li je to v pořádku…zvlášt ten kukuřičný..nakupuji v countrylifu…poradí mi prosím někdo? nebo nějaký dobrý tip? díky moc…

    • Slady jsou rozhodně pro naše tělo lepší, mají nižší glykemický index a jsou pro tělo příznivější než sirupy. Ty bych volila spíš pro změnu a jen výjimečně, než je používat pravidelně. U kukuřičného sirupu navíc hrozí, že bude vyroben z geneticky upravené kukuřice.

  2. Dala jsem do papírových košíčků a byly z toho parádní muffiny, po kterých se zaprášilo víc než po jáhelníku ve formě dortu, i když byly naprosto stejné:)

  3. Dobry den, moc mi porad neni jasna ta zelenina, pani Strnadelova uvadi, ze pokud varena zelenina vychladne je kyselinotvorna a i cele jidlo je kyselinotvorne, tady ta mrkev nevadi? A jak je to treba s hrachovou kasi, kdyz je to hlavne lustenina, ale na cibulce, je mozne ohrat dalsi den?

    • Úplně klidně, i proto ho nepečeme :-) Rozhodně lepší než zmrzlina. Můžete si ho třeba ozdobit ovocem, část nahradit rýži nebo udělejte kukuřičný dort :-)

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlové raffaello
Další článekJaro na dlani