Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Ořechový nepečený jahelník

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Staročeský jahelník máme rádi my i naše děti. Výhodou je snadná příprava – nemusí se totiž péct. Vyrábíme ho na mnoho různých způsobů, tentokrát jsme připravily ořechový a daly ho do dortové formy.

Eva měla s váhou potíže už od puberty. Kromě akné, ji trápily kvasinky a neustálé záněty. Ve dvaceti letech brala lék...

Ingredience
  • 300g jahel (v suchém stavu)
  • 600 ml vody
  • 100 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 150 g hrozinek
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 1 větší mrkev
  • špetka soli
Postup

Ve studené vodě propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou. Přidáme hrozinky, ovocenku a špetku soli. Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni. Nastrouháme mrkev nahrubo a přidáme po 10 minutách varu. Společně vaříme ještě 10 – 20 minut, dokud se voda nevstřebá.

V mezičase rozmixujeme oříšky na jemno.

Když jsou jáhly s mrkví uvařené, přidáme oříšky, promícháme a přendáme do malé dortové formy (průměr 20 cm), kterou jsme vymazali a vysypali mletými ořechy (kokosem, semínky, vločkami). Vršek můžeme ozdobit celými ořechy, mandlemi, sedmikráskami podle nálady. Necháme vychladnout a poté můžeme podávat.

Obměna

Místo části hrozinek můžeme použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Namísto ořechů můžeme použít mandle nebo mák.

Děti

Pro miminka vynecháme ořechy, jinak jahelník můžeme nabídnout nejmenším dětem, které už umí kousat.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
3. 5. 2023

Vynikající, rychlá dobrota! Udělala jsem si na zkoušku jen poloviční dávku a jsem nadšená 😍

Veronika
11. 2. 2016

Ahoj všem..chci se zeptat..používám na sladké pečení hodně sirupy ( datlový, rýžový, slad a kukuřičný )…nejsem si ted, ale ůplně jistá zda-li je to v pořádku…zvlášt ten kukuřičný..nakupuji v countrylifu…poradí mi prosím někdo? nebo nějaký dobrý tip? díky moc…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Třešňový želé řez (bez lepku)

Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to ...

Bezlepkový perník – vhodný i pro malé děti (bez mouky)

Zdravá buchta bez cukru, živočišných produktů a i bez mouky? Jde to a dokonce chutná luxusně. Tento perník je krásně vláčný. A jako efekt cukru krásně posl...

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...