Staročeský jahelník máme rádi my i naše děti. Výhodou je snadná příprava - nemusí se totiž péct. Vyrábíme ho na mnoho různých způsobů, tentokrát jsme připravily ořechový a daly ho do dortové formy.

Ingredience

  • 300g jahel (v suchém stavu)
  • 600 ml vody
  • 100 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 150 g hrozinek
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 1 větší mrkev
  • špetka soli

Postup

Ve studené vodě propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou. Přidáme hrozinky, ovocenku a špetku soli. Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni. Nastrouháme mrkev nahrubo a přidáme po 10 minutách varu. Společně vaříme ještě 10 – 20 minut, dokud se voda nevstřebá.

V mezičase rozmixujeme oříšky na jemno.

Když jsou jáhly s mrkví uvařené, přidáme oříšky, promícháme a přendáme do malé dortové formy (průměr 20 cm), kterou jsme vymazali a vysypali mletými ořechy (kokosem, semínky, vločkami). Vršek můžeme ozdobit celými ořechy, mandlemi, sedmikráskami podle nálady. Necháme vychladnout a poté můžeme podávat.

Obměna

Místo části hrozinek můžeme použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Namísto ořechů můžeme použít mandle nebo mák.

Děti

Pro miminka vynecháme ořechy, jinak jahelník můžeme nabídnout nejmenším dětem, které už umí kousat.

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

  1. Ahoj všem..chci se zeptat..používám na sladké pečení hodně sirupy ( datlový, rýžový, slad a kukuřičný )…nejsem si ted, ale ůplně jistá zda-li je to v pořádku…zvlášt ten kukuřičný..nakupuji v countrylifu…poradí mi prosím někdo? nebo nějaký dobrý tip? díky moc…

    • Slady jsou rozhodně pro naše tělo lepší, mají nižší glykemický index a jsou pro tělo příznivější než sirupy. Ty bych volila spíš pro změnu a jen výjimečně, než je používat pravidelně. U kukuřičného sirupu navíc hrozí, že bude vyroben z geneticky upravené kukuřice.

  2. Dala jsem do papírových košíčků a byly z toho parádní muffiny, po kterých se zaprášilo víc než po jáhelníku ve formě dortu, i když byly naprosto stejné:)

  3. Dobry den, moc mi porad neni jasna ta zelenina, pani Strnadelova uvadi, ze pokud varena zelenina vychladne je kyselinotvorna a i cele jidlo je kyselinotvorne, tady ta mrkev nevadi? A jak je to treba s hrachovou kasi, kdyz je to hlavne lustenina, ale na cibulce, je mozne ohrat dalsi den?

    • Úplně klidně, i proto ho nepečeme 🙂 Rozhodně lepší než zmrzlina. Můžete si ho třeba ozdobit ovocem, část nahradit rýži nebo udělejte kukuřičný dort 🙂

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJáhlové raffaello
Další článekJaro na dlani